Obsługa machin

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stach
"Nie jestem powergamerem"

Obsługa machin

Post autor: Stach »

Czy jak obsługa jakiejś machiny (konkretnie bolca HE) w jakis sposób odejdzie od machiny czy potem może do niej powrócić? Oczywiście przyjmuje że macjina nie została zniszczona.

I jeżeli powróce to czy liczą się punkty za taka machine?

MistrzMiecza

Post autor: MistrzMiecza »

Możesz wrócic i przeciwnik nie dostaje pkt. Co więcej, możesz przejąć innego bolca (swojego), od którego odeszła obsługa.

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

kontynuując temat - czy taka odłączona obsługa może dołączyć do innej maszyny, gdzie obsługa jest kompletna?

MistrzMiecza

Nie, tak dobrze nie ma :D .

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

a co w wypadku, gdy np. bazowo przy machinie jest 3gości, zginie dwóch, a inna obsługa z jakiegoś tam powodu odłączyła się od innej machiny - mogą dołączyć do tego jednego pana, żeby była możliwość strzelania co turę?
generalnie chodzi mi o to - czy obsługanci dwóch różnych maszyn mogą łączyć się w jedną ekipę?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

nie.
to tak jakbym mial 2 oddzialy po 20 boyzow, a potem chcial z nich zrobic jeden uber oddzial (jak np obydwa zostana wystrzelane w ponad 50%)

MistrzMiecza

Truepunk dobrze pisze.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

TruePunk pisze:nie.
to tak jakbym mial 2 oddzialy po 20 boyzow, a potem chcial z nich zrobic jeden uber oddzial (jak np obydwa zostana wystrzelane w ponad 50%)
Ale 2 oddzialy boyzow moga sie polaczyc w jeden wielki... o co chodzi?( w 40 bo 40 ale moga ;] )

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Shino pisze:
TruePunk pisze:nie.
Ale 2 oddzialy boyzow moga sie polaczyc w jeden wielki... o co chodzi?( w 40 bo 40 ale moga ;] )

Tak samo jak 2 obsługanyów ze zniszczonej maszyny nie może dołączyć się do maszyny z 1 obsługantem tak aby było ich 3

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Mam inny fajniejszy hit.

Szarża driad na RBT. Strach oblany. Problem:
- jeśli przeciwnik nie wystawi obsługi przed machinę to palę szarżę, bo brak milimetrów
- jeśli wystawia załogę przed machinę to na luzaku dochodzę

Pytania:
- czy najpierw jest wystawienie załogi (jeśli reakcja jest hold), potem mierzenie zasięgu i na końcu jak jest to strach ??
- bo jeśli załoga zda strach to wszystko ok, jak nie zda i jest mnie więcej to zaczyna się kłopot, bo do samego bolca zasięgu nie ma i robi się błędne koło (strach rzuca się jak jest zasięg szarży, ale jak załoga go nie zda i ucieka to znów nie ma zasięgu do samej machiny)

Wydaje mi się, że reakcja HOLD i wystawienie załogi przed maszynę jest przed testem na strach, więc jak przeciwnik obleje, a mnie jest więcej, to wieje z pozycji w której się wystawił.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Żeby zdawać strach musisz zmierzyć czy jest zasięg.
Żeby zmierzyć zasięg musisz wystawić załogę.

Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny. (były jakieś śmieszne myki chociażby z wyciągnięciem załogi z lasu przy szarzy na maszynę)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Christos pisze:Żeby zdawać strach musisz zmierzyć czy jest zasięg.

Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny. (były jakieś śmieszne myki chociażby z wyciągnięciem załogi z lasu przy szarzy na maszynę)
mysle dokladnie tak samo i z tego co sie orientuje tak jest.. mialem niezle jazdy dokladnie o ta sprawe w bitwie z Mariosem :roll:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

thurion pisze:
Christos pisze:Żeby zdawać strach musisz zmierzyć czy jest zasięg.

mysle dokladnie tak samo i z tego co sie orientuje tak jest.. mialem niezle jazdy dokladnie o ta sprawe w bitwie z Mariosem :roll:
No ja z jednymi HE. Ale olałem to i w shootingu zastrzeliłem z 10 łuków.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Hrabia
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Hrabia »

Christos pisze:Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny.
Skąd pochodzi taka interpretacja? Przeglądałem podręcznik i z niego nie wynika coś takiego, albo nie mogę znaleźć. Mi się wydaje, że mierzy się do maszyny. W powyższej sytuacji szarżujący praktycznie dostaje prawie cal do zasięgu swojej szarży. Mierzenie do maszyny rozwiązałoby też problem Scimitara.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Hrabia pisze:
Christos pisze:Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny.
Skąd pochodzi taka interpretacja? Przeglądałem podręcznik i z niego nie wynika coś takiego, albo nie mogę znaleźć. Mi się wydaje, że mierzy się do maszyny. W powyższej sytuacji szarżujący praktycznie dostaje prawie cal do zasięgu swojej szarży. Mierzenie do maszyny rozwiązałoby też problem Scimitara.
Załoga jest wystawiana i wtedy mierzysz zasięg. Jedynie w wypadku lataczy musisz pokazać, że dojdziesz normalnie do maszyny (jak np. w lesie stoi, to część musi wystawać) - nie ma wyciągania załogi z lasu, aby zaszarżować lataczem.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

na DMP sedzia (nie wiem kto) stwierdzil ze zasieg szarzy musi byc do maszyny (ewentualnie zalogi jesli ta jest blizej), zaloge sie wystawia dopiero po sprawdzeniu takowego zasiegu, tak kazano nam grac

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

badyl pisze:na DMP sedzia (nie wiem kto) stwierdzil ze zasieg szarzy musi byc do maszyny (ewentualnie zalogi jesli ta jest blizej), zaloge sie wystawia dopiero po sprawdzeniu takowego zasiegu, tak kazano nam grac
To stwierdził źle. Wbrew RB i wbrew stanowisku LS.
Draconis - FOR EVER !!!

May-Bach-mat
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: May-Bach-mat »

Załoga jest wystawiana w ramach reakcji Hold na szarżę. Po reakcji dopiero mierzy się zasięgi. Niestety :(

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

Scimitar pisze:
badyl pisze:na DMP sedzia (nie wiem kto) stwierdzil ze zasieg szarzy musi byc do maszyny (ewentualnie zalogi jesli ta jest blizej), zaloge sie wystawia dopiero po sprawdzeniu takowego zasiegu, tak kazano nam grac
To stwierdził źle. Wbrew RB i wbrew stanowisku LS.
Naprawdę dziwi mnie, że LS zmienia zasady wg których gra się od dobrych 7 lat... w RB do 6ed. zapis dotyczący reakcji jest niemal identyczny do tego z 7ed...

w 6ed nie było najmniejszego problemu z szarżami na maszynki... a teraz w 7ed ktoś 'mondry' wymyślił że ma być inaczej (choć nijak wynika to z zasad) i pojawia się pełno problemów, wyjątków i innych uściśleń... tylko po to by przepchnąć na siłę jakąś debilną zasadę...

gratulacje :roll:

ODPOWIEDZ