O&G kontra Bretonia

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

O&G kontra Bretonia

Post autor: kis1 »

Temat taki sam jak z Leśnymi Elfami. Jak do tej pory mam problemy z tym jak ugryźć tą paskudną armię.
Nie chodzi mi tu o wersje na pospolitym ruszeniu 8)
Bardziej interesuje mnie wersja ciężka (kupa żelaztwa) oraz wersja super szybka (pełno pegazów). Czekam na wasze propozycje zwalczania wyżej wymienionych zagrożeń
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Noto tak..
Powiem szczerze - jesli wiem ze gram z Bretonnia, to przeciwnik jest b prosty. Ale jesli spotkam na turnieju.. No wtedy z natury robia sie schody.

Co sie oplaca ogolnie rzecz biorac?
Lord na wyvernie - wpadasz od tylu, i zlomujesz.
Magia goblinska - jak najwiecej. Zamiana 6 na 1 itd robi wiele zlego wstretnej bretonii.
Night gobliny - z siatkami maja taka sama przezywalnosc jak boyzi w walce z Bretka; dodatkowi fantycy sa wrecz nieocenieni
Fasty - nadstaw sie, powiedz flee, kombinuj. Trza tylko uwazac zeby NG nie popanikowac

Ze slotow special:
Black orki - maja sens. Zawsze te potencjalne 8+2k6 cali szarzy daje mozliwosc ze to oni w kogos wpadna (jesli rozmawiamy o np Graalach nawet; to w pierwszej turze CC blorki maja szanse wygrac walke!)
Lobba - najgenialniejszy wybor - S4, no AS. a obejmie 9 chlopa nawet jak przycelowac
Spear chukki - wybor b dobry na cyrk wlasnie. Swietnie snajperza wstretne pegazy i lordow na monsterach
Goblinskie rydwany - maja pewne przeslanie. Kiedy to ty szarzujesz na bretonie, a nie ona na Ciebie - to jest juz good. Scombowane z fastem od boku ma szanse zlamac lance

Rarki:
Doom diver - koniecznosc. K6 bretonczykow ze stolu co tura - yes,yes,yes
Gigant - tez dobry wybor. Nie dosc ze terrorysta wstretny, to jeszcze ma szanse na klate przyjac szarze i przezyc; a od drugiej tury zaczac wygrywanie combatu.

Ogolnie kusi mnie jeszcze wizja herosa goblinskiego na rydwanie, z itemem zdejmowania warda i -3AS (lacznie -4! bo sila 4 jego). Dodatkowo gienio na wyvernie, BSB byc moze do czarnych; i szaman piszczalkami zaglady.
Ale to dopiero wizja nietestowana i moze nie dac rady ; )

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Ja bym jeszce pomyślal nad trollami. Taki żygowy hit s5 NoArmour na kawe scałkiem przydatny, lae niestety 4 trolle lancy 9ciu na klatke nie przyjmą

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

9 nie,ale 8 juz moze probowac...
5 lajtowo
warunek-bsb i gienio

no i na bretke-obowiazkowo river trolle

ogolnie tak-sprecyzuj czy sie ustawiasz na teg przeciwnika czy standardzik i jak powalczyc z bretka?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

trolle w testach z bretka wypadaja slabiej niz gigant - a riverki drozsze wychodza.

Lukaszu:
Ja bym chcial poznac twoje przemyslenia nt co zrobic jak na turnieju moja uniwersalna rozpiska spotkam bretonnice. Bom ciekaw az

PS. Pochwale sie: testowanie rozpiski na wyvernie idzie niezle - z beastmanami 13:7; z ogrami 19:1, z krasnalami 18:2. sa perspektywy ze gadzinka na SW nie wypadnie najgorzej! :P

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

z krasnalami 18:2
Tylko niemów, ze jaszczurka doleciała :) .
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, o 22:55 przez TomCio, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Doleciala!

Ale rozpiska byla b fajna - lord na tarczy zamiast wstretnego kowadlowca.
No i troche przecwaniakowalem, i w ferworze walki przyjalem challenge od dziada..
No i w efekcie 3 bitwa z rzedu, ktorej konca gadzinka nie dozyla ; )

I tak OT: jaszczurka. : P

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

I tak OT: jaszczurka. : P
Każdemu się zdarza :wink:
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Post autor: kis1 »

quas pisze:przeciwnika czy standardzik i jak powalczyc z bretka?
Raczej uniwersalna rozpiska i jak sobie radzić z tymi potworami :)
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

z pegazeria naprawde jest lipa...mozna probowac zmiekczac fanatykami...
mozna probowac pobawic sie pipes of doom...ze wsparciem horn of ugrok
ale to tak troche liczenie na kostki
generalnie wiele ulatwia oddzial BO z waaagh bannerem jak i wszelakiej masci popychaczki

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Na raf mialem niezly patent na bazyliszku jak gralem z niedbalem: ani razu nie rzucilem na impactach mniej 5, z reguly jeden rydwan lamal tam 4 bez mydla. Obecnie co pozostaje to popychaczka duza jesli gra sie na magii z duzym lordem orkowym. Rydwany generalnie tez swietnie sie spisuja, zwlaszcza ten goblinski wymiata, ale czesto szkoda na niego tego slota hero. Pozostaje wiec system hordowy, ja tu flee, a to szarzuje na bok. No i mocnny jest wariat na wiwiernie, srednio warboss powinien lamac lance z boku.

ODPOWIEDZ