WoCh trikka. Wielki comeback?

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

WoCh trikka. Wielki comeback?

Post autor: trikk »

OK, nowy WoCh mnie zainspirował do złożenia sobie nowej armii. Ma być to armia turniejowa, ale niekoniecznie wymaksowana. Nie grałem w WFB od 2 lat więc jestem zardzewiały, nie znam metagame i średnio zasady 8 edycji, więc proszę o wyrozumiałość.
Na wstępie takie coś:

3 * Skullcrushers of Khorne @ 244.0 Pts
Musician

1 Hellcannon @ 210.0 Pts

1 Chimera @ 275.0 Pts
Flaming Breath; Regenerating Flesh

5 Hellstriders of Slaanesh @ 95.0 Pts

1 Chaos Chariot @ 110.0 Pts

1 Chaos Chariot @ 110.0 Pts

5 Chaos Warhounds @ 40.0 Pts
Vanguard

5 Chaos Warhounds @ 40.0 Pts
Vanguard

17 Chaos Warriors of Nurgle @ 380.0 Pts
Mark of Nurgle; Halberd; Shield; FCG
Banner of Eternal Flame [10.0]

1 Chaos Sorcerer @ 200.0 Pts
Lore of Metal; Magic Level 2;
Dispel Scroll [25.0]
Chaos Familiar [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Exalted Hero of Tzeentch @ 235.0 Pts
Mark of Tzeentch; Battle Standard; Disc of Tzeentch
Talisman of Preservation [45.0]
Third Eye of Tzeentch [10.0]
Enchanted Shield [5.0]

1 Daemon Prince of Nurgle @ 460.0 Pts
Mark of Nurgle; General; Magic Level 2; Lore of Nurgle; Chaos Armour;
Daemonic Flight
Scaled Skin [20.0]
Flaming Breath [30.0]
Soul Feeder [10.0]
Charmed Shield [5.0]
Sword of Striking [15.0]
Dragonbane Gem [5.0]

Models in Army: 40

Total Army Cost: 2399.0

Drogie to wszystko, ale pociesznie wygląda
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:42 przez trikk, łącznie zmieniany 1 raz.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

wziąłeś tylko 2 levele na DP - ciekawie.. Jak trafisz na metal to "po japkach"
CHimera IMO nie pogra, ale mam nadzieję ze się mylę
Ja już w poprzedniej książce zrezygnowałem z Helki, wielka podstawka sprawia, że każda pitka to dla CIebie problem
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

2 lvle, bo przy 530-550 pkt robi się trochę za dużo punktów w 1 miejscu, umierającym od działa ;)

Chimera może i nie pogra, ale mam 3 latacze z wardami/regenkami. Boostowanie T ewentualne z nurgle`a szło by własnie na chimerkę.

Helkę mam i mi się podoba, ale jak będzie szamała pitki za często to na coś ją wymienie (mutalith albo więcej chariotów ;))

Od 6 edycji chaos miał problemy z metalem i chyba tak zostanie ;). Popularny to jest lore obecnie? Czy taki średnio?
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

najgorsze, ze helka strzela raz -dwa może. za szybko jesteś takimi lataczami w okolicy wroga - przez co nie chcesz strzelać w ten rejon
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Dymitr naprawdę helka jest nieopłacalna? Na papierze wygląda amazing...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

W CHD? Rewelacyjna....

w WOC? Dobra... ale jednocześnie to jedyny cel w armii dla pitki.... oczywisty cel dla altylerii.... oczywisty dla stalkerow, kameleonów, gutterów.... no a sama... jak trafi robi grę... jak nie trafi... oddaje 1 duzy punkt
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

no nie wiem czy bym strzelał teraz do helenki z dział... najpierw losujesz w co trafiłeś a potem masz warda na +5 a potem 5 ran..
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Durin +1

nie da się w nią nie trafić:D
Ale ja bez niej gram już od prawie dwóch lat:)

Awatar użytkownika
Azz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Azz »

Imo helka tutaj slabo pasuje, jakbys wywalil helke, hellstriderow, muzyka z crusherow, vanguarda z psow, spell familiara i ironcurse icon, moglbys dorzucic druga chimere i obowiazkowy 4 lev na ksieciu.
Wtedy latajace dwie chimery, ksiaze i niesmiertelny bsb moga juz wiecej szkod naczynic.
Helka jest teraz niestety za wolna, ma za duza podstawke, no i nie jest to krasnoludzka katapa z rerolem hita ;] sa lepsze miejsca do zainwestowania tych punktow.

pzdr

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Azz pisze:Imo helka tutaj slabo pasuje, jakbys wywalil helke, hellstriderow, muzyka z crusherow, vanguarda z psow, spell familiara i ironcurse icon, moglbys dorzucic druga chimere i obowiazkowy 4 lev na ksieciu.
Wtedy latajace dwie chimery, ksiaze i niesmiertelny bsb moga juz wiecej szkod naczynic.
Helka jest teraz niestety za wolna, ma za duza podstawke, no i nie jest to krasnoludzka katapa z rerolem hita ;] sa lepsze miejsca do zainwestowania tych punktow.

pzdr
Tzn zamiast helki opcja to gorebeast chariot + crusher numer 4. 2 chimery to trochę overkill może być...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Azz

Zalezy, jestes w tym momencie szybki, przeciwnik bedzie sie skupial na chimerach (trzeba pamietac ze to regenka na 4+ wiec nie jest tak latwo), wiec kupujesz szanse reszcie, przy dobrym zestawieniu terenow chimery moga dlugo pozyc, pozatym przy 4 lataczach z ofensywnymi armiami sam wybierasz gdzie chcesz walczyc.
Dodatkowy crusher to tez dobra opcja tylko nie wiem czy nie lepszy zwykly rydwan od gorebeastowego. Tyle ze 4 lev na princu to obowiazek, wiecej czarow wieksza szansa na lore attribute jak i dostepnosc lepszych czarow.

pzdr

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

a helka za chariot gorebeast + 2 levele na krówce?
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Azz

Nie wiem ;] idac w lataczy to sprobowalbym wrzucic ta druga chimere. A gorebeast charioty imo za wolne, ale do przetestowania.

pzdr

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

co do bsb, poddaję rozważeniu opcji z demonic mountem, te same itemki. +1w +1t za 30 pkt to syta opcja, jednak tracisz mobilność. DP z 4 czarami zwiększa szanse na podniesienie sobie statystyk z lore attribute. A tam wystarcza udane rzucenie czaru, nie musi nawet wejść. masz 3-4 dobre czary na ture. Lore bardzo solidny więc warto w niego inwestować. Ale mag z lore of metal wygląda ciekawie. W sytuacji, gdzie masz chimerę na stole i tak wszyscy będą walić cannonami w dp, bo ma 5+ wsv a nie 4+ regenki, więc wystaw i dwie, mogą nieźle mielić w cc. Wystawienie chariotów spowalnia rozpę, ale i tak stawiasz na chimerę dp i bsb, więc w/e. zresztą 6 move i tak będziesz w każdej turze wykorzystywać na maksa. w 3 turze już szarżujesz. także warte przemyślenia. hellstriderów bym wywalił, wchodzą 3x psy za to. sos bym chyba zdjął. Masz 6 ataków, zianie, stompa. Wystarcza do nabijania cc a masz 15 pkt wiecej. moze dodatkowy spell na nim zamiast na magu? to już musisz sobie zbalansować sam.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

PiotrB pisze:no nie wiem czy bym strzelał teraz do helenki z dział... najpierw losujesz w co trafiłeś a potem masz warda na +5 a potem 5 ran..

No i Helka jeszcze ma teraz tylko 3 mv:(

Piotrze... masz tylko cannon zwykły i cannon na czołgu.... w co będziesz strzelać? Dp raczej wyleci tylko na jeden a i tak ma charmed shielda.... lepiej zabić chyba helke niż próbować zdjąć jednego crushera... czy nieśmiertelnego bsb..

No i klopy krasnoludzkie, chaoskrasnoludzkie, bretonskie, tk, og wszystko baaaaardzo łatwo w nią trafia...
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

sYsek
Kretozord

dp za 540 pkt, bsb na dysku, 3x psy z vanguarem, 1x bez. 450 w warriorach nurgla z flaming attackami. 2x chimera 2x3skullcrusherów. 2399/2400 ;) 9 wystawień, 52 modele ;)

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Nie lepiej 3x rydwany zamiast tych warriorow?

sYsek
Kretozord

nie zapchaja core ;P 450 pkt w warriorach. a dac 3 rywany i 14 warriorów to taki średni deal. ale myślałem nad 3x chariot 3x gorechariot ale wtedy bez chimer, ktore jednak chyba lepiej rezaja. moze 3x rydwany i zamiast 4x psy to 6x psy? :) charioty khorne'a.

Szczur22

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

375 pkt za 3 charioty nurgla + fast?

sYsek
Kretozord

3 nurglowe charioty, 4psy z vg i fast kretynsko zlozony (slaanesh, flail, toporki sztandar/muzyk), ale pkt core zajmuje na styk :)

Szczur22

ODPOWIEDZ