WoCh trikka. Wielki comeback?
WoCh trikka. Wielki comeback?
OK, nowy WoCh mnie zainspirował do złożenia sobie nowej armii. Ma być to armia turniejowa, ale niekoniecznie wymaksowana. Nie grałem w WFB od 2 lat więc jestem zardzewiały, nie znam metagame i średnio zasady 8 edycji, więc proszę o wyrozumiałość.
Na wstępie takie coś:
3 * Skullcrushers of Khorne @ 244.0 Pts
Musician
1 Hellcannon @ 210.0 Pts
1 Chimera @ 275.0 Pts
Flaming Breath; Regenerating Flesh
5 Hellstriders of Slaanesh @ 95.0 Pts
1 Chaos Chariot @ 110.0 Pts
5 Chaos Warhounds @ 40.0 Pts
Vanguard
Vanguard
17 Chaos Warriors of Nurgle @ 380.0 Pts
Mark of Nurgle; Halberd; Shield; FCG
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Chaos Sorcerer @ 200.0 Pts
Lore of Metal; Magic Level 2;
Dispel Scroll [25.0]
Chaos Familiar [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 235.0 Pts
Mark of Tzeentch; Battle Standard; Disc of Tzeentch
Talisman of Preservation [45.0]
Third Eye of Tzeentch [10.0]
Enchanted Shield [5.0]
1 Daemon Prince of Nurgle @ 460.0 Pts
Mark of Nurgle; General; Magic Level 2; Lore of Nurgle; Chaos Armour;
Daemonic Flight
Scaled Skin [20.0]
Flaming Breath [30.0]
Soul Feeder [10.0]
Charmed Shield [5.0]
Sword of Striking [15.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Models in Army: 40
Total Army Cost: 2399.0
Drogie to wszystko, ale pociesznie wygląda
Na wstępie takie coś:
3 * Skullcrushers of Khorne @ 244.0 Pts
Musician
1 Hellcannon @ 210.0 Pts
1 Chimera @ 275.0 Pts
Flaming Breath; Regenerating Flesh
5 Hellstriders of Slaanesh @ 95.0 Pts
Vanguard
Vanguard
17 Chaos Warriors of Nurgle @ 380.0 Pts
Mark of Nurgle; Halberd; Shield; FCG
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Chaos Sorcerer @ 200.0 Pts
Lore of Metal; Magic Level 2;
Dispel Scroll [25.0]
Chaos Familiar [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 235.0 Pts
Mark of Tzeentch; Battle Standard; Disc of Tzeentch
Talisman of Preservation [45.0]
Third Eye of Tzeentch [10.0]
Enchanted Shield [5.0]
1 Daemon Prince of Nurgle @ 460.0 Pts
Mark of Nurgle; General; Magic Level 2; Lore of Nurgle; Chaos Armour;
Daemonic Flight
Scaled Skin [20.0]
Flaming Breath [30.0]
Soul Feeder [10.0]
Charmed Shield [5.0]
Sword of Striking [15.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Models in Army: 40
Total Army Cost: 2399.0
Drogie to wszystko, ale pociesznie wygląda
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:42 przez trikk, łącznie zmieniany 1 raz.
Release the Przemcio!
wziąłeś tylko 2 levele na DP - ciekawie.. Jak trafisz na metal to "po japkach"
CHimera IMO nie pogra, ale mam nadzieję ze się mylę
Ja już w poprzedniej książce zrezygnowałem z Helki, wielka podstawka sprawia, że każda pitka to dla CIebie problem
CHimera IMO nie pogra, ale mam nadzieję ze się mylę
Ja już w poprzedniej książce zrezygnowałem z Helki, wielka podstawka sprawia, że każda pitka to dla CIebie problem
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
2 lvle, bo przy 530-550 pkt robi się trochę za dużo punktów w 1 miejscu, umierającym od działa 
Chimera może i nie pogra, ale mam 3 latacze z wardami/regenkami. Boostowanie T ewentualne z nurgle`a szło by własnie na chimerkę.
Helkę mam i mi się podoba, ale jak będzie szamała pitki za często to na coś ją wymienie (mutalith albo więcej chariotów
)
Od 6 edycji chaos miał problemy z metalem i chyba tak zostanie
. Popularny to jest lore obecnie? Czy taki średnio?
Chimera może i nie pogra, ale mam 3 latacze z wardami/regenkami. Boostowanie T ewentualne z nurgle`a szło by własnie na chimerkę.
Helkę mam i mi się podoba, ale jak będzie szamała pitki za często to na coś ją wymienie (mutalith albo więcej chariotów
Od 6 edycji chaos miał problemy z metalem i chyba tak zostanie
Release the Przemcio!
najgorsze, ze helka strzela raz -dwa może. za szybko jesteś takimi lataczami w okolicy wroga - przez co nie chcesz strzelać w ten rejon
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
W CHD? Rewelacyjna....
w WOC? Dobra... ale jednocześnie to jedyny cel w armii dla pitki.... oczywisty cel dla altylerii.... oczywisty dla stalkerow, kameleonów, gutterów.... no a sama... jak trafi robi grę... jak nie trafi... oddaje 1 duzy punkt
w WOC? Dobra... ale jednocześnie to jedyny cel w armii dla pitki.... oczywisty cel dla altylerii.... oczywisty dla stalkerow, kameleonów, gutterów.... no a sama... jak trafi robi grę... jak nie trafi... oddaje 1 duzy punkt
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Imo helka tutaj slabo pasuje, jakbys wywalil helke, hellstriderow, muzyka z crusherow, vanguarda z psow, spell familiara i ironcurse icon, moglbys dorzucic druga chimere i obowiazkowy 4 lev na ksieciu.
Wtedy latajace dwie chimery, ksiaze i niesmiertelny bsb moga juz wiecej szkod naczynic.
Helka jest teraz niestety za wolna, ma za duza podstawke, no i nie jest to krasnoludzka katapa z rerolem hita ;] sa lepsze miejsca do zainwestowania tych punktow.
pzdr
Wtedy latajace dwie chimery, ksiaze i niesmiertelny bsb moga juz wiecej szkod naczynic.
Helka jest teraz niestety za wolna, ma za duza podstawke, no i nie jest to krasnoludzka katapa z rerolem hita ;] sa lepsze miejsca do zainwestowania tych punktow.
pzdr
Tzn zamiast helki opcja to gorebeast chariot + crusher numer 4. 2 chimery to trochę overkill może być...Azz pisze:Imo helka tutaj slabo pasuje, jakbys wywalil helke, hellstriderow, muzyka z crusherow, vanguarda z psow, spell familiara i ironcurse icon, moglbys dorzucic druga chimere i obowiazkowy 4 lev na ksieciu.
pzdr
Release the Przemcio!
Zalezy, jestes w tym momencie szybki, przeciwnik bedzie sie skupial na chimerach (trzeba pamietac ze to regenka na 4+ wiec nie jest tak latwo), wiec kupujesz szanse reszcie, przy dobrym zestawieniu terenow chimery moga dlugo pozyc, pozatym przy 4 lataczach z ofensywnymi armiami sam wybierasz gdzie chcesz walczyc.
Dodatkowy crusher to tez dobra opcja tylko nie wiem czy nie lepszy zwykly rydwan od gorebeastowego. Tyle ze 4 lev na princu to obowiazek, wiecej czarow wieksza szansa na lore attribute jak i dostepnosc lepszych czarow.
pzdr
Dodatkowy crusher to tez dobra opcja tylko nie wiem czy nie lepszy zwykly rydwan od gorebeastowego. Tyle ze 4 lev na princu to obowiazek, wiecej czarow wieksza szansa na lore attribute jak i dostepnosc lepszych czarow.
pzdr
co do bsb, poddaję rozważeniu opcji z demonic mountem, te same itemki. +1w +1t za 30 pkt to syta opcja, jednak tracisz mobilność. DP z 4 czarami zwiększa szanse na podniesienie sobie statystyk z lore attribute. A tam wystarcza udane rzucenie czaru, nie musi nawet wejść. masz 3-4 dobre czary na ture. Lore bardzo solidny więc warto w niego inwestować. Ale mag z lore of metal wygląda ciekawie. W sytuacji, gdzie masz chimerę na stole i tak wszyscy będą walić cannonami w dp, bo ma 5+ wsv a nie 4+ regenki, więc wystaw i dwie, mogą nieźle mielić w cc. Wystawienie chariotów spowalnia rozpę, ale i tak stawiasz na chimerę dp i bsb, więc w/e. zresztą 6 move i tak będziesz w każdej turze wykorzystywać na maksa. w 3 turze już szarżujesz. także warte przemyślenia. hellstriderów bym wywalił, wchodzą 3x psy za to. sos bym chyba zdjął. Masz 6 ataków, zianie, stompa. Wystarcza do nabijania cc a masz 15 pkt wiecej. moze dodatkowy spell na nim zamiast na magu? to już musisz sobie zbalansować sam.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
PiotrB pisze:no nie wiem czy bym strzelał teraz do helenki z dział... najpierw losujesz w co trafiłeś a potem masz warda na +5 a potem 5 ran..
No i Helka jeszcze ma teraz tylko 3 mv:(
Piotrze... masz tylko cannon zwykły i cannon na czołgu.... w co będziesz strzelać? Dp raczej wyleci tylko na jeden a i tak ma charmed shielda.... lepiej zabić chyba helke niż próbować zdjąć jednego crushera... czy nieśmiertelnego bsb..
No i klopy krasnoludzkie, chaoskrasnoludzkie, bretonskie, tk, og wszystko baaaaardzo łatwo w nią trafia...
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
dp za 540 pkt, bsb na dysku, 3x psy z vanguarem, 1x bez. 450 w warriorach nurgla z flaming attackami. 2x chimera 2x3skullcrusherów. 2399/2400
9 wystawień, 52 modele 
Szczur22
Szczur22
nie zapchaja core ;P 450 pkt w warriorach. a dac 3 rywany i 14 warriorów to taki średni deal. ale myślałem nad 3x chariot 3x gorechariot ale wtedy bez chimer, ktore jednak chyba lepiej rezaja. moze 3x rydwany i zamiast 4x psy to 6x psy?
charioty khorne'a.
Szczur22
Szczur22
3 nurglowe charioty, 4psy z vg i fast kretynsko zlozony (slaanesh, flail, toporki sztandar/muzyk), ale pkt core zajmuje na styk 
Szczur22
Szczur22