Pierwszy Turniej Legionu Kraków
Re: Pierwszy Turniej Legionu Kraków
Kosa dobrze gada
gralem wtedy z Maku pierwsza moja bitwe tego tura i jakos bylem wstanie ugrac SLABYMI BESTIAMI 20pkt na orkach, wiec mysle ze serio nie jest to jakies wielkie przegiecie nawet jak ma sie savagow z wardem na 5plus,orkowym generalem z sila 7 i manglerem
zdaje sobie sprawe ze gobliny maja wtedy dosc mocna magie ale tak samo mocne na te pkt jest imp z KFC z armorem na 1 i tafem 4 i klockiem kawalerii z bohaterami z armor savem na 1 wiec nie ma co plakac na magie tylko wymyslac kontry
zdaje sobie sprawe ze gobliny maja wtedy dosc mocna magie ale tak samo mocne na te pkt jest imp z KFC z armorem na 1 i tafem 4 i klockiem kawalerii z bohaterami z armor savem na 1 wiec nie ma co plakac na magie tylko wymyslac kontry
Warhammer to nie jest sport
Rozumiem że to minus 5 punktówKartoniki zamiast modeli - 5 pkt.
i bardzo słuszna ocena hobbystyczna!
Wisła Kraków.
Caledor Twoje bestie są bardzo dobre! Są gracze którzy naprawdę je ogarniają. Z kombatowych armii są super.
W 1400 chodzi o to ,że liczyliśmy ,że dzięki zmniejszeniu punktów będzie można zagrać 4 bitwy - o nic więcej
W 1400 chodzi o to ,że liczyliśmy ,że dzięki zmniejszeniu punktów będzie można zagrać 4 bitwy - o nic więcej
i jak dla mnie jest to fajna opcja, bo gra sie maks 2h na bitwe ; )
xYz
Chodziło też o to aby było lepsze manewrowanie - przy 1600 gdy przeciwnik idzie na przeciwnika ławą to nie ma za wiele taktyki
Wisła Kraków.
Fluffy pisze:Ponawiam:
Fluffy pisze: 1) dlaczego grzyb jest wliczany do PD?
2) czemu ma służyć ograniczenie do 3 hero?
3) dlaczego przyjęto maksymalnie 3 lev magii?
4) dlaczego jest ograniczenie do 30 modeli w jednostkach O&G?
1) Na ostatnim turnieju widziałem tylko rozpiski z 1 szamanem, O'n'G mogą wygenerować max 3 kości, jeden szaman może max 1 i rzucić może max 2 czary 1 generuje + 2 grzyby = 3. W którym miejscu przycięta jest magia i grzyby?
2) Od 3 dni jest 4 hero
3) 3 lvl bo magia jest gięta na małe pkt, a 3 lvl pozwalaja poczarować ale nie gną systemu.
4) 30 modeli bo uważam, że smieciowy klocek blokujący 1/4 armii przeciwnika przez 3-4 tury to przegięcie, a 30 modeli sprawi, że dalej możan zablokować LT, kawe ale nie na całą bitwe. (Na ostanim turnieju na 1600 nie widziałem ani jednego odziału 30+, więc smiem twierdzić ze na 1400 też nie zobacze.)
Piotrek
Dodałem zapis, że chodzi o te Boundy z przedmiotów i jednostek
Ostatnio zmieniony 3 lut 2013, o 20:29 przez Dydu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dalej martwi mniej tylko zapis u HE. Mag 2 lvlu + ruby ring of ruin i ring of fury to 4 czary na turę.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
odnieś się jeszcze do ograniczeń w SK.
xYz
Szarża dwóch lanc i po sprawie
Wisła Kraków.
Zgadzam się z opinią Kosy że ograniczenia wypracowane przez ciupagi są fajne.
Zgadzam się również z podejściem Butana. Pomysł by zrobić dwa pierwsze turnieje open a trzeci z ewentualnymi korektami brzmi fajnie
Już widzę nawet korekte - zakaz VC dla Butana ( napisze by nie było złych interpretacji - to zdanie to żart)
Proponuje też by się nie obrażać oraz by iść dwoma drogami - ciupagi z ograniczeniami, Legiony bez bądź na odwrót wtedy może będzie się dało wyciągnąć jakies wnioski:)
Dydu na marginesie dodam że ja gram na dwóch szamanach:)
Zgadzam się również z podejściem Butana. Pomysł by zrobić dwa pierwsze turnieje open a trzeci z ewentualnymi korektami brzmi fajnie
Już widzę nawet korekte - zakaz VC dla Butana ( napisze by nie było złych interpretacji - to zdanie to żart)
Proponuje też by się nie obrażać oraz by iść dwoma drogami - ciupagi z ograniczeniami, Legiony bez bądź na odwrót wtedy może będzie się dało wyciągnąć jakies wnioski:)
Dydu na marginesie dodam że ja gram na dwóch szamanach:)
W takim razie po co jest ten zapis, że grzyby liczą się jako PD, skoro "nic nie przycina"?1) Na ostatnim turnieju widziałem tylko rozpiski z 1 szamanem, O'n'G mogą wygenerować max 3 kości, jeden szaman może max 1 i rzucić może max 2 czary 1 generuje + 2 grzyby = 3. W którym miejscu przycięta jest magia i grzyby?
W porządku, ale dalej nie odpowiedziałeś - jaki jest sens tego ograniczenia? Pięciu goblińskich herosów gnie system? Dwóch elektryków, sztandar i general w myszach?2) Od 3 dni jest 4 hero
Kolejne ograniczenie bez sensu. Proponuję autorowi usiąść przy armybuilderze i zrobić przegięta rozpiskę na magii przy ograniczeniu max 2 takich samych hero, na 1400 pkt. Poważnie. Bo mi z przegięć wchodzi tylko HE spam na fireballach i pierscionkach, z BoS, czy TK defens na dziwnych magiach i cascecie. Co teraz nijak nie jest przycięte. Więc jakie to mordercze kombo przycinamy?3) 3 lvl bo magia jest gięta na małe pkt, a 3 lvl pozwalaja poczarować ale nie gną systemu.
4) 30 modeli bo uważam, że smieciowy klocek blokujący 1/4 armii przeciwnika przez 3-4 tury to przegięcie, a 30 modeli sprawi, że dalej możan zablokować LT, kawe ale nie na całą bitwe
Sugerujesz, ze 40 goblinów (jakichkolwiek) z WS2 i T3, praktycznie bez sava, nawet z siatkami (i już przestaje być śmieciowym unitem), zatrzyma dowolny oddział elitarny na całą bitwę ? Proponuję pobawić się AB - za 300 pkt wchodzi pełen oddział 30 dwarfów z T4, WS4, ciężkimi zbrojami i tarczami, i FCG. Co wiecej, jak zdejmiesz CG to wejdzie 30 nawet z dwurakami. Uważasz ze 40 nocnych gobbo/slavów jest przerabanym blokerem, a 30 dwarfów z save 4+ i parry juz nie?
Proponuję również zajrzec do ograniczeń Euro na pełne 2400, na któych się rzekomo wzorowaliście. Tam unit capacity dla O&G wynosi 60 modeli.
Więc skoro jest to kiepskie, to po raz kolejny: po co to ograniczenie? Daj 40 modeli lub ~300 pkt i bedzie ok.(Na ostanim turnieju na 1600 nie widziałem ani jednego odziału 30+, więc smiem twierdzić ze na 1400 też nie zobacze.)
Pozdrawiam
Żeby nie być gołosłownym, na obecne ograniczenia:
Unnamed1400 Pts - Tomb Kings Army
1 Hierotitan @ 175.0 Pts
1 Casket of Souls @ 135.0 Pts
Light of Death
3 Sepulchral Stalkers @ 165.0 Pts
Halberd
1 Khemrian Warsphinx @ 230.0 Pts
Fiery Roar
23 Skeleton Archers @ 148.0 Pts
Normal Bow; Musician
5 Skeleton Chariots @ 275.0 Pts
1 Liche Priest @ 70.0 Pts
Hierophant; Lore Table; Lore of Nehekhara; Magic Level 1
1 Liche Priest @ 95.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 1
Dispel Scroll [25.0]
1 Tomb Prince @ 104.0 Pts
General; Great Weapon; Light Armour
Models in Army: 31
Total Army Cost: 1397.0
Ps: jak się pokmini to tego typu rozpiski mozna sporo bardziej dopałerzyć, lepiej dobrac lory, czy liczebność oddziałów. Obecne ograniczenia nijak tego nie tną, tna za to.. Grzyby
Panter, jak coś to poprosze o zwrot TK
Pozdrawiam
Unnamed1400 Pts - Tomb Kings Army
1 Hierotitan @ 175.0 Pts
1 Casket of Souls @ 135.0 Pts
Light of Death
3 Sepulchral Stalkers @ 165.0 Pts
Halberd
1 Khemrian Warsphinx @ 230.0 Pts
Fiery Roar
23 Skeleton Archers @ 148.0 Pts
Normal Bow; Musician
5 Skeleton Chariots @ 275.0 Pts
1 Liche Priest @ 70.0 Pts
Hierophant; Lore Table; Lore of Nehekhara; Magic Level 1
1 Liche Priest @ 95.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 1
Dispel Scroll [25.0]
1 Tomb Prince @ 104.0 Pts
General; Great Weapon; Light Armour
Models in Army: 31
Total Army Cost: 1397.0
Ps: jak się pokmini to tego typu rozpiski mozna sporo bardziej dopałerzyć, lepiej dobrac lory, czy liczebność oddziałów. Obecne ograniczenia nijak tego nie tną, tna za to.. Grzyby
Panter, jak coś to poprosze o zwrot TK
Pozdrawiam
Dobra a ja się pytam z uporem maniaka o WE. Zmniejszyliście im łuki o 5, super.
Ale na ostatniej ciupadze, gdzie nie było ograniczeń kompozycji innych armii, Dydu zrobił komplet punktów (chyba coś w tym było nie z bitew).
A teraz ograniczyliście co najgorsze w innych armiach, a WE dostały jeszcze 100 pkt na więcej pukawek bo są słabe...to gdzie tu logika? Na wynik składa się wiele czynników, ale na jakiejś podstawie trzeba te wnioski wyciągać.
Ale na ostatniej ciupadze, gdzie nie było ograniczeń kompozycji innych armii, Dydu zrobił komplet punktów (chyba coś w tym było nie z bitew).
A teraz ograniczyliście co najgorsze w innych armiach, a WE dostały jeszcze 100 pkt na więcej pukawek bo są słabe...to gdzie tu logika? Na wynik składa się wiele czynników, ale na jakiejś podstawie trzeba te wnioski wyciągać.