Pierwszy Turniej Legionu Kraków

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Re: Pierwszy Turniej Legionu Kraków

Post autor: Kosa »

Charki +1 za zajebiaszczego awatara :D

i dooobry browarek i miły flejm przed snem :*

tylko jedna sprawa mnie ciut dziwi, straszna upartość ale to moze i dobrze... gdyż wrzuciłem link do ograniczeń z pierwszej Ciupagi Gremlina, zdecydowana większosc wypowiadajacych pochwala te ograniczenia... one sa już wypracowane, co więcej, poniekąd format Ciupag i same te turnieje wykreowały pewien schemat na małe punkty.
Nie lepiej iść w tą stronę?

Co do ograniczeń Euro na małe punkty, zupełnie w mym przekonaniu się nie sprawdzą.
1). sa to małe punkty
2). BAN na lordów
3). to nie drużynówka

Zakaz używania lordów całkowicie wypacza takie formaty, a więc nie ma się co sugerować euro, bo tam oni występują i poczęstokroć to własnie oni robią grę i napędzają rozpy.
Z resztą, dobry comp, to krótki comp :)

p.s.
Gremlin, jesli byś miał chwilkę, zrobiłbyś zestawienie top5 armi z ciupag przy pokazaniu ograniczeń na każdy dany turniej?
I może warto przewertowac wszystkie turnieje na >=1600, pokazac top 5 każdego oraz ograniczenia.

Bo, u nas było w cholere takich turnieji, warto wyciągnąc z tego wnioski niż budować od nowa mały format w oparciu o Euro, gdzie jest +1k punktów+lordowie.

Takie ograniczenia może i miałyby sens, jesli własnie powyższi panowie byliby odblokowani. Wtedy bym to sprawdził jak to się sprawuje, obecnie uważam, że nie jest to dobre rozwiązanie, w szczególności robiąc aż tak srogi i długi comp na tak małe punkty.

A jak robić od nowa, to szedłbym za Butanem. Czysty open. Zestawić po turnieju wyniki, paringi. Co więcej powtórzyć tego opena, porównać, potem poprzycinać razące rzeczy.
Zróbmy to od ogółu do szczegółu, nie zas od szczegół€ do ogółu, bo przynajmniej mi się tak wydaje, że tak winno robić się ograniczenia jak sama nazwa sugeruje:

ograniczenie:
1. «norma, przepis, zarządzenie krępujące czyjąś swobodę działania»
2. «ograniczony charakter czegoś»

za jakims tam internetowym słownikiem.

Więc krępujemy swobodę działania otwartego batla, tylko najpierw zobaczmy jak wielka jest ta swoboda. Sprawdził to ktoś empirycznie (format 1400)? Owszem, mozna wyciągnać racjonalne wnioski nie poparte praktyką, ale zupełnie nic się nie traci jeśli się spróbuje to sprawdzić w formie empirycznej.
Racjonalną przesłanką jest zmiania TLoS na SLoS/VLoS i jest jeszcze jakaś inna? Ja nie widzę, ktoś widzi? A jesli takową widzi, to proszę o argumenty za przesłanką, inaczej ta dyskusja naprawde będzie mierna i nic nie wnoszaca, jak z reszta widać...

Dlatego, zrobić opena, ewentualnie iść na ugodę i wziąć ograniczenia z Ciupagi, może leciutko zmienione. Przykąłdowo, zamiast 0-3 maszyn, 0-2, oczywiście to tylko przykład, niezbyt przemyślany.

pozdro
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Syraf
Chuck Norris

Post autor: Syraf »

ja moze i bym sie wybral na dms ale nie wiem czy wyrobilbym sie z armia bo ciagle mam tylko 3 crypty i vargheisty

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Bretonnian pisze:Podium TL ? :roll: No byłbym bardzo zaskoczony :wink: Ale kto wie :mrgreen:
8 bila jest w naszym zasięgu. Pierwsi będziecie Wy albo Gamblersi.
Syraf pisze:ja moze i bym sie wybral na dms ale nie wiem czy wyrobilbym sie z armia bo ciagle mam tylko 3 crypty i vargheisty
tym się nie martw- pożyczy się figurki- ja Ci to załatwię- rezerwuj czas! :)

Kosa@ Nie było u nas openu na małe punkty więc trudno powiedzieć. Trzeba spojerzeć na wynki Warszawskich Paradoxów. Robili dużo turnieji 1200 open -ale jak to proponowałem w tamtym roku to też był płacz :) ..Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie narzekał - wszystkim nie dogodzisz...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Syraf
Chuck Norris

Post autor: Syraf »

tym się nie martw- pożyczy się figurki- ja Ci to załatwię- rezerwuj czas!
W takim razie ja sie wstepnie zglaszam ale to jest jeszcze tyle czasu ze nie ma mowy by potwierdzic na 100%

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Mam dla was zagadkę logiczną związaną z VC:
1. Wydałem 300 - 350 pkt na Herosów
2. Wydałem 350 na core units

Proszę o trzy sensowne i znacznie różniące się złożenia special and rare units o sumarycznej wartości 700-750 punktów.
Piwko dla tego kto zaproponuje pierwszy trzy złozenia...

dla prymusów dodatkowe zadanie z gwiazdką:
W herosach mam banshee. Oraz do zagospodarowania jest 700-705 punktów.
:DDD

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

podaj jakich masz herosów i cory inaczej ta zagadka jest bez sensu
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

1) 2x Bat swarmów, 2x Baty, 6 Crypt horrorów i Vargheistów.

2) 9BK FCG Barrows, 5 Vargheistów, 4 Blood Knight'ów

3) 2x Bat swarmów, 2x Baty, 10xHex i Varghulf/Black Coach.

Książęce jest ok

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Dydu pisze:1) 2x Bat swarmów, 2x Baty, 6 Crypt horrorów i Vargheistów.

Książęce jest ok
2) BK są bez lanc czy bez bardingów bo sie nie meiszcza w 300pkt, a blood knight to chyba dla zabawy 4W, 4T z 2+Sv i Frenzy za 200pkt :D
1 i 3 do czego mają służyć bat swarmy ?

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Kosa +1.
Moim zdaniem ciężko przeszczepiać doświadczenia warszawskei do nas, bo tam jest większa konkurencja , różnorodność armii i poziom.

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

dlaczego akurat poziom ma byc w Warszawie wyzszy?:P open moglby byc spoko no tylko zebysmy grali bez lordow bo na takie pkt raczej bez sensu
Warhammer to nie jest sport

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

c4h10 pisze:
Dydu pisze:1) 2x Bat swarmów, 2x Baty, 6 Crypt horrorów i Vargheistów.

Książęce jest ok
2) BK są bez lanc czy bez bardingów bo sie nie meiszcza w 300pkt, a blood knight to chyba dla zabawy 4W, 4T z 2+Sv i Frenzy za 200pkt :D
1 i 3 do czego mają służyć bat swarmy ?
No to w 2 9BK FCG Barrows 314pkt, 5 Vargheistów 230, Black Coach 195 = 739

W 1 i 3 możesz nimi zablokować odgiąć coś niewygodnego

Chciałeś 3 różne grywalne, wszystkie 3 opcje są grywalne i możesz podnie złożyć bohaterów.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

W tym jedna nielegalna :D
Piwo masz - co do grywalnosc wszystkich trzech to polemizowalbym.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Caledor19 pisze:dlaczego akurat poziom ma byc w Warszawie wyzszy?:P open moglby byc spoko no tylko zebysmy grali bez lordow bo na takie pkt raczej bez sensu

Chodzi o to ,że w naszym środowisku nie ma mistrzów- nie wykształcili się jeszcze bo mieliśmy za mało czasu - wszyscy gramy na podobnym poziomie i nie bardzo już uczymy się od siebie - dlatego tak ważne stają się wyjazdy. Musimy jeździć i dostawać w dupę - ale po tym będziemy lepsi :)..W Warszawie mają kilka legend które ciągną im poziom i od których inni się uczą...
Obrazek

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

no co prawda to prawda poziom u nas raczej rowny jest
Warhammer to nie jest sport

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

c4h10 pisze:W tym jedna nielegalna :D
Piwo masz - co do grywalnosc wszystkich trzech to polemizowalbym.
1) jest grywalna z bohaterami w piechocie całkiem solidna jak dla mnie.

2) 2x Vampic w BK, do tego Black Coach i masz silny napór też mocne.

3) Hex'y zamiast banshe oczywiście, no i problem masz tylko z magicznymi armiami - chyba najsłabsza z zaproponowanych, ale da sięniązagrać, przynajmniej Syraf próbuje.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Dydu pisze:[
3) Hex'y zamiast banshe oczywiście, no i problem masz tylko z magicznymi armiami - chyba najsłabsza z zaproponowanych, ale da sięniązagrać, przynajmniej Syraf próbuje.
Chyba najmocniejsza ;)

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Caledor19 pisze:dlaczego akurat poziom ma byc w Warszawie wyzszy?:P open moglby byc spoko no tylko zebysmy grali bez lordow bo na takie pkt raczej bez sensu
Poziom graczy wynika głównie z ogrania, tak jak pisał PiotrB jak grasz regularnie z topem masterów i nawet dostajesz w tyłek to uczysz się więcej niż wygrywając notorycznie ze średnią. W warszawie jest więcej graczy, klubów, turniejów ,częściej jeżdżą na mastery, chyba nie muszę dalej wymieniać. Nie twierdzę, że u nas nie ma dobrych graczy ale ogranie "na salonach" to 80% sukcesu jak nie więcej imo, a z tym bywa różnie.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Przejrzałem bodaj ostatnie pięć turniejów na małe punkty. Nie wszędzie są podane armie, ale z grubsza wychodzi mi coś takiego:
WE - 4 top5, (dwa razy pierwszej, raz drugie)
HE - 3 top5 (raz pierwszej, raz drugie)
DE - 3 top 5 (bodaj raz 2 miejsce)
OK - 3 top 5 (w tym raz 1 miejsce, raz 3 miejsce)
VC - 2 top5 (raz drugie, raz trzecie)
WoCH - 2 top5 (chyba w tym 1 miejsce)
IMP - 2 top 5 (raz 2 miejsce)
O&G - 2 top 5 ( dwa razy 3 miejsce)
Bret - 2 top 5
TK - 1 top 5
Liz - 1 top 5

Nie wiem na ile dokładne są te wyniki, ale wychodzi że WE są najbardziej do cięcia, a HE zaraz za nimi.

EDIT:

Żeby nie było - Demony chyba ani razu nie pojawiły się w tych turniejach, nie wiem jak ze skavenami. Wychodzi że boosty należą się Bestiom i Krasnoludom.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

panterq pisze: Żeby nie było - Demony chyba ani razu nie pojawiły się w tych turniejach, nie wiem jak ze skavenami. Wychodzi że boosty należą się Bestiom i Krasnoludom.
Jak dla mnie to wychodzi, że jest wyrównanie i nic nie trzeba robić. Są armie silniejsze i słabsze bez jakegos wyraźnego odchylenia.

ODPOWIEDZ