<Andrzej Sapkowski wargaming project>
Nie wiem nic o życiu osobistym Sapkowskiego, ale o książkach nic złego powiedzieć nie można. Czytałem wszystkie części wiedźmina i muszę przyznać, książki są dobrze napisane. Co do Achaji, Ziemiańskiego to czytałem pierwszą część i mówiąc szczerze nie była ona "zapowiedzią geniuszu". W książce co chwila lecą niecenzuralne słowa. Rżną się przez cały czas i tyle z geniuszu.
Achaji raczej nie można porównać do Wiedźmina, bo jest nieporównywalnie gorsza.

- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Oczywiście że porównywać nie ma co.
Ale faktem jest że Achaja zapowiadała się znakomicie, a to co autor zrobił z trzecia częścią woła o pomstę do nieba.
Ostatnio bardzo zainteresował mnie Kres. Wcześniej czytałem chyba tylko jedna jego książkę (coś tam ze świata szereru) i jakoś nie przemawiało to do mnie. Natomiast "Piekło i Szpada", "Klejnot i Wachlarz" oraz "strażniczka istnień" to już majstersztyki.
Ale faktem jest że Achaja zapowiadała się znakomicie, a to co autor zrobił z trzecia częścią woła o pomstę do nieba.
Ostatnio bardzo zainteresował mnie Kres. Wcześniej czytałem chyba tylko jedna jego książkę (coś tam ze świata szereru) i jakoś nie przemawiało to do mnie. Natomiast "Piekło i Szpada", "Klejnot i Wachlarz" oraz "strażniczka istnień" to już majstersztyki.
z Truepunkiem się nie zgodzę...Sapek pisze spoko..a że prywatnie jest porąbany to jego sprawa... Śp. Lem to oczywiście pisarz-instytucja i tutaj wydaje mi się że nie ma jak krytykować...
w każdym razie gratulacje za próbę stworzenia fajnego scenariusza do battla..
w każdym razie gratulacje za próbę stworzenia fajnego scenariusza do battla..
Wrzuciłem pełną listę oddziałów i bohaterów, poza tym pierwszą (na razie prowizoryczną) formę składania armii. Za kilka dni dodatkowe poprawki.
Pomys fajny i armia z warhhamca w miare atwo dalo by sie zrobi na wiedzminski wzór
a propo pisarzy ... tak jak tu wczesniej to byo zauwazone nie liczy sie zycie prywatne danego ososbnika tylko to co pisze, Sapkowski moze geniuszem nie jest ale jest porzadny rzemieslnikiem i musz stwierdzic ze sie go naprawde przyzwoicie czyta.
A dla wszystkich to polecam zaczac edukacje z fanatasy od takich autorow jak Ursual le Gquin. Roger Zelezny, karl Wagner itd o tolkienie juz nie wspomne oczywisice jesli ktos nie mial sie jescze okazji zetknác

a propo pisarzy ... tak jak tu wczesniej to byo zauwazone nie liczy sie zycie prywatne danego ososbnika tylko to co pisze, Sapkowski moze geniuszem nie jest ale jest porzadny rzemieslnikiem i musz stwierdzic ze sie go naprawde przyzwoicie czyta.
A dla wszystkich to polecam zaczac edukacje z fanatasy od takich autorow jak Ursual le Gquin. Roger Zelezny, karl Wagner itd o tolkienie juz nie wspomne oczywisice jesli ktos nie mial sie jescze okazji zetknác

- Temple Guard
- Falubaz
Kadrinazi - oto ciekawy link dla Ciebie, w razie gdybyś chciał wprowadzić te army listy w życie, czyli naprawdę stworzyć sobie takie armie: http://www.akromer.republika.pl/herby_sapek01.html
Pozdrawiam i popieram Twój pomysł, Sapek jako pisarz rządzi, a to jaki jest w życiu mało mnie obchodzi.
Pozdrawiam i popieram Twój pomysł, Sapek jako pisarz rządzi, a to jaki jest w życiu mało mnie obchodzi.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
Temple Guard - dzięki, fajna sprawa z tymi herbami 

- Temple Guard
- Falubaz
Nie ma za coKadrinazi pisze:Temple Guard - dzięki, fajna sprawa z tymi herbami

List armii bardzo fajna, ale jest jedno "ale". Jeżeli dobrze pamiętam, to lancknechci przetrzymali atak ciężkiej jazdy, a potem ją dorżnęli. jakoś tego nie widzę w świetle zasady "niczym puginał".
A jeśli chodzi o dyskusję o Sapku, to najbardziej wbiły mi się w pamięć dwie wypowiedzi:
1. Michał Żebrowski: "Wiedźmin jest mutantem, pół-człowiekiem, pół-wiedźminem":DDDDDDDDDDD
2. Program o twórczości Sapkowskiego, pani krytyk literatury spytana, co sądzi o powieściach o wiedźminie, odpowiada: "co prawda nie czytałam książek pana Sapkowskiego, ale wydaje mi się, że czytelnicy szukają w nich platońskiej triady: dobra, prawdy i piękna." :DDDDDDDDDDD
A jeśli chodzi o dyskusję o Sapku, to najbardziej wbiły mi się w pamięć dwie wypowiedzi:
1. Michał Żebrowski: "Wiedźmin jest mutantem, pół-człowiekiem, pół-wiedźminem":DDDDDDDDDDD
2. Program o twórczości Sapkowskiego, pani krytyk literatury spytana, co sądzi o powieściach o wiedźminie, odpowiada: "co prawda nie czytałam książek pana Sapkowskiego, ale wydaje mi się, że czytelnicy szukają w nich platońskiej triady: dobra, prawdy i piękna." :DDDDDDDDDDD
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
-
- Mudżahedin
Pomysl na armie fajny
Kiedys wiele razy probowalem przerobic Wladce pierscieni na mechanike warzone'a (jedyna jaka wtedy znalem:) ) nawet chyba jedna bitwe testowa z kumplem rozegralem na proksach 
A co do Sapka to co kogo obchodzi, ze sobie lubi zajrzec do kieliszka? Saga o wiedzminie jest niezla i przynajmniej w kilku miejscach odchodzi od ogranych post Tolkienowskich schematow.
Hmm Achaje czytalem w zasadzie trylogia byla dobra tak do polowy, potem autor zaczal odlatywac dosc mocno a koncowka to juz byl totalny kosmos
Z Polskiej fantasy zdecydowanie najlepszy jest Piekara i jego opowiadania o inkwizytorze.
Z nie fantastyki niezly jest cykl Dominium Solarne Kołodziejczaka.

A co do Sapka to co kogo obchodzi, ze sobie lubi zajrzec do kieliszka? Saga o wiedzminie jest niezla i przynajmniej w kilku miejscach odchodzi od ogranych post Tolkienowskich schematow.
Hmm Achaje czytalem w zasadzie trylogia byla dobra tak do polowy, potem autor zaczal odlatywac dosc mocno a koncowka to juz byl totalny kosmos

Z Polskiej fantasy zdecydowanie najlepszy jest Piekara i jego opowiadania o inkwizytorze.
Z nie fantastyki niezly jest cykl Dominium Solarne Kołodziejczaka.
Konopnicka - była lesbijkąMaria Konopnicka

Co do polskich autorów - Ziemianskiego lubię, Achaja jest lekka łatwa i przyjemna ale nie jest to szczyt sztuki pisania. Pisał lepsze ksiómżki.
Kres - cykl "piekło i szpada" miażdzy
Piekara - ok
Komuda - uwielbiam

Pilipiuk - wszyscy postrzegaja go przez pryzmat Wedrowycza. Jego "2586 kroków" czy "Czerwona goraczka" śa bardzo ok.
Do lepszych imo polskich tfurców zaliczyłbym na pewno Dębskiego, Kossakowską i Kołodziejczaka

Dodam, ze uwielbiam jeszcze Lewandowskiego. "Noteka" to majstersztyk

Bardzo proste wyjście z takiej sytuacji - podsunąc najpierw jeździe nilfgaardzkiej lamerów z Brugge, Czarni ich złamią i wyczerpią 'niczym puginał'Duderson pisze:List armii bardzo fajna, ale jest jedno "ale". Jeżeli dobrze pamiętam, to lancknechci przetrzymali atak ciężkiej jazdy, a potem ją dorżnęli. jakoś tego nie widzę w świetle zasady "niczym puginał".

Nie lubię porównywać książek, ale jeśli chodzi o Achajkę i wiedzmaka to po przeczytaniu obu sag, do Achai chętnie wracam, a do wiedzminowych wygibasów już mniej chętnie. Nie, żebym nie lubił A.S.'a, ale Wiedzmin jest dla mnie książką jednorazowa, jak lektura czytana w podstawówce. Znacznie bardziej podoba mi sie 'Narrenturm' ale jeszcze nie skończyłem
Nie wydaje mi sie żeby w porządku było ocenianie czyjegokolwiek dzieła pod kątem patrzenia "jaki jest ten pan, ile pije, co pali..." Oceniamy dzieła czy artystę?

Nie wydaje mi sie żeby w porządku było ocenianie czyjegokolwiek dzieła pod kątem patrzenia "jaki jest ten pan, ile pije, co pali..." Oceniamy dzieła czy artystę?
-
- Mudżahedin
Kwestia gusto jak widac bo Wiedzmina czytalem juz z 3 do 5 razy w zaleznosci od tomu, a Achaje raz i chociaz teraz korci mnie by lekture powtorzyc to jakos nie moge sie do tego zabrac.
- Temple Guard
- Falubaz
A mnie projekt Kadrinaziego przypomniał o Sapkowskim i natchnął do ponownego przeczytania wszystkiego, co o Wiedźminie. Nawet sobie kupiłem komplet (opowiadania + saga) w twardej oprawie i zacząłem właśnie czytać. Planuję także zakup RPG-a "Wiedźmin. Gra wyobraźni", w podręczniku na pewno jest sporo informacji, które by się przydały w tym projekcie. Kupię też dodatek do tego RPG-a ("Czas pogardy. Wojny z Nilfgaardem"), tam też powinno być coś ciekawego, ale na pewno będą też informacje wymyślone przez twórców gry (w końcu nie wiemy zbyt wiele o Nilfgaardzie z tekstów Sapkowskiego).
Byłbyś zainteresowany, Kadrinazi, informacjami wykraczającymi poza książki Sapkowskiego? Z jednej strony to już nie oryginał, ale za to będzie na czym pracować
P.S. A już 26 października premiera gry komputerowej "Wiedźmin" - to będzie największy hit wśród polskich gier, na targach gra robiła furorę, czekają na nią na Zachodzie
P.S. 2. Niech każdy fan Sapkowskiego kupi najnowszy numer CD-Action, jest tam plakat z gry i książeczka poświęcona wszystkiemu, co wiedźmińskie (jest całe opowiadanie "Wieczny ogień", omówienie filmu i serialu, komiksów i wcześniej wspomnianego RPG-a, bestiariusz i test z wiedzy o Wiedźminie oraz dużo materiałów o nadchodzącej grze komputerowej). Polecam!
Byłbyś zainteresowany, Kadrinazi, informacjami wykraczającymi poza książki Sapkowskiego? Z jednej strony to już nie oryginał, ale za to będzie na czym pracować

P.S. A już 26 października premiera gry komputerowej "Wiedźmin" - to będzie największy hit wśród polskich gier, na targach gra robiła furorę, czekają na nią na Zachodzie

P.S. 2. Niech każdy fan Sapkowskiego kupi najnowszy numer CD-Action, jest tam plakat z gry i książeczka poświęcona wszystkiemu, co wiedźmińskie (jest całe opowiadanie "Wieczny ogień", omówienie filmu i serialu, komiksów i wcześniej wspomnianego RPG-a, bestiariusz i test z wiedzy o Wiedźminie oraz dużo materiałów o nadchodzącej grze komputerowej). Polecam!
Długo wyczekiwane gry zawsze robią furorę na targach, zwłaszcza jeśli prezentowane tam demo dotyczy jakiegoś efektownego fragmentu gry - np. walki - a obecna na targach napalona młodzież MUSI wreszcie zagrać w TĘ GRĘ.Temple Guard pisze:P.S. A już 26 października premiera gry komputerowej "Wiedźmin" - to będzie największy hit wśród polskich gier, na targach gra robiła furorę, czekają na nią na Zachodzie![]()
"Wiedźmin" jest technologicznie spóźniony kilka lat.
Mimo tego trailery wyglądają obiecująco i mam nadzieję, że uda się wreszcie zrobić grę jednocześnie polską i dobrą.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
genialny pomysł chętnie bym zagrał
jak kocham andrieja tak zawsze marzylo mi sie rozegrać samemu tą bitwe tylko szkoda ze nie ma rustyego który by mógł leczyć 

a co do polskich gier ... dobrych gier to hmmm call of juarez? painkiller i cos bym tam jeszzce znalazl nawet za swoich czasów tajemnica statuetki była niezłym hitem o mieczach valdgira nie wspominając

ja osobiście czekam na wiedzmina i dla niego... no i moze starcrafta2 zmodernizowałem maszyneDługo wyczekiwane gry zawsze robią furorę na targach, zwłaszcza jeśli prezentowane tam demo dotyczy jakiegoś efektownego fragmentu gry - np. walki - a obecna na targach napalona młodzież MUSI wreszcie zagrać w TĘ GRĘ.
"Wiedźmin" jest technologicznie spóźniony kilka lat.
Mimo tego trailery wyglądają obiecująco i mam nadzieję, że uda się wreszcie zrobić grę jednocześnie polską i dobrą.

a co do polskich gier ... dobrych gier to hmmm call of juarez? painkiller i cos bym tam jeszzce znalazl nawet za swoich czasów tajemnica statuetki była niezłym hitem o mieczach valdgira nie wspominając
- Temple Guard
- Falubaz
Dodam jeszcze, że pojawią się 2 karcianki o Wiedźminie - jedna będzie dodana do gry (ale tylko do wersji kolekcjonerskiej), druga będzie normalnie w sprzedaży. Więc szykuje się ostra ofensywa i zainteresowanie Wiedźminem powinno osiągnąć największy poziom od 2001 r., kiedy wyszedł film (co prawda marny) i gra RPG.
Fajnie, gdyby wydali wreszcie sagę o Wiedźminie w wersji deluxe z mapkami, ilustracjami i innymi wodotryskami
Bo obecna wersja kolekcjonerska poza twardymi oprawami nie oferuje nic specjalnego.
Fajnie, gdyby wydali wreszcie sagę o Wiedźminie w wersji deluxe z mapkami, ilustracjami i innymi wodotryskami