7 ed. - nowe HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
śmiesznym ten temat sie zrobił powinna być zmieniona nazwa na
" ponarzekamy na 7 th Helfy "
kto jest jeszcze chętny ponarzekać to teraz dworfy sie smucą bardzo i imperium, bo co ktoś będzie mógł wrzeszczcie rozwalić czołg i przejechać twardy klocuch od przodu
ojej co zrobią dworfy bo chyba jak czytałem to one najbardziej narzekają
bo może sie skoczą sytuacje ze wpada mój lord w 12 strzelców i co oni klepią lorda na gryfie abo smoku bo lepiej walczą niż strzelają
ac odo umarłych to ich jest sporo i są jeszcze super wampiry, maga dobre wiec chyba sobie poradzicie i jest jeszcze coś a mianowicie
no to liczmy starcie:
przewaga liczebna i strach robi swoje tak tak
i przestańcie narzekać bo ile bze tych super efów na 2k ponad, .Ja policzyłem moje modele w armii, przykładowej ze wszystkim wychodzi około 55 tych super efów
kto jest jeszcze chętny ponarzekać to teraz dworfy sie smucą bardzo i imperium, bo co ktoś będzie mógł wrzeszczcie rozwalić czołg i przejechać twardy klocuch od przodu
bo może sie skoczą sytuacje ze wpada mój lord w 12 strzelców i co oni klepią lorda na gryfie abo smoku bo lepiej walczą niż strzelają
ac odo umarłych to ich jest sporo i są jeszcze super wampiry, maga dobre wiec chyba sobie poradzicie i jest jeszcze coś a mianowicie
no to liczmy starcie:
i przestańcie narzekać bo ile bze tych super efów na 2k ponad, .Ja policzyłem moje modele w armii, przykładowej ze wszystkim wychodzi około 55 tych super efów
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
NO napewno robili ale może trafił im się gorszy dzień ... ( a co byo złego w starcyh krasnalach?? są prawie takie same jak terazMurmandamus pisze:Masz na myśli też takie jakie robili przy DE,OK i starych krasnalach?GW robi jakies bardziej szczegółowe playtesty przed wypuszczeniem każdej armii więc
A kto tu narzeka? stwierdzamy tylko ze ASF zaburzyl rownowage gry...jakos nikt nie narzeka na dwa ataki swordmasterow<a o to sie rozbiega bo to oni beda dzieki tej zasadzie siepac najbardziej> czy word na 4+ PG. doszlo do takiej sytuacji ze Wardancer szarzujac na biednych lucznikow najpierw dostanie S&S potem He z gracja odlozy luk< przecieciez nie rzuci go na ziemie> wyjmie powoli sztylet i zanim wardancer sie zamachnie wbije mu go 3 razy w tchawice Bedzie parodia ze szarzujacy wardancerzy na lucznikow HE beda wybierac word na 4+ albo ASF I granie HE vs HE sprodzawi sie do turlania kostkami bo przeciez co to za roznica kto zaszarzuje skoro i tak poturlamy by zobaczyc kto zdjal regon komu A mit o szkoleniu sie pierdylion lat to bajki bo o ile jestem w stanie zrozumiec swordmastera z ASF czy WL z atakiem po inicjatywie<ale to tez kpina bo ktory elf ma sile w lapach trzymac dwuraka i machac nim na lewo i prawo?>to jak kawaleria szarzujac na WL traci pierwszy szereg bo HE z dwurakiem z gracja wymija lance to juz sie robi niesmaczne....Ale na szczescie szybko sie HE wybije ta elytarna piechote jak zobacza lekka zmiane w rozpach paru armii..LUKIElgrond pisze:śmiesznym ten temat sie zrobił powinna być zmieniona nazwa na
no to liczmy starcie:
Ab dwarfow poprostu pisala zla osoba... (czytaj: Gav Thrope)NO napewno robili ale może trafił im się gorszy dzień ...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Ale na szczęście rozpiski HE będą robione na taki sam format jak innych... I wszystkiego na raz się nie zmieści bo te HE są wpizdu drogie.Paku pisze:Luki jak Łuka ale pamiętajcie ze mamy mega smoka z potężnym przyłożeniem, ochroną i 4 bolce też są od czegoś.
z tego co się orientuję, HE mają:Paku pisze:i
Nehan; heros na smoku nie będzie mieciutki, będzie mieć 2+ sejva z rerollem i warda 4+.
warda na 4 za 55
warda na 4 za 45 ale z armour
warda na 5+ od S4 i lepszej
warda na 6+
a ponieważ dragon mage raczej nie będzie mógl brać pancerzy, to zbyt dobrej ochrony mieć nie będzie
Malal
Tak oczywiście zaburza,niby jak?A breta to niby co ma być,jedzie tylko do przodu i rozjeżdza fajnie,nie 0 myślenia,byle do przodu,żadna armia niema tak łatwo.I jeszcze ma warda wszędzie,tak dla ułatwienia.
Oczywiście pisze tego posta idąc twoim tokiem myślenia.
Tak oczywiście zaburza,niby jak?A breta to niby co ma być,jedzie tylko do przodu i rozjeżdza fajnie,nie 0 myślenia,byle do przodu,żadna armia niema tak łatwo.I jeszcze ma warda wszędzie,tak dla ułatwienia.
Zagraj bretką.. I sam się zastanów czemu ASF wypacza podstawową rozkminę w WFB czyli jak zrobić żeby zaszarżować przeciwnika.Belaner7 pisze:Malal
E tam.. lanca od sm dostaje 2 rany (11 ataków) od WL 1,5... a duża lanca tłucze PG lekko ponad 2 rany. Przyjmować można z BSB IMO spokojnie, jeśli nie ma herosów (bo herosi w bretce jak wiadomo potrafią pokoksać na foczkach). Kontrować oddziałów nawet nie trzeba.Jankiel pisze:Samo ASF nie wystarczy, żeby bretkę przyjąć na klatę. Chyba, że wystawi się duży kloc z herosem. Za 500+ pts.
Pingus
Zagraj nowymi he.
Co do bretki a to grałem,i wiem jak to wygląda,i jeżelibym wyolbrzymiał tak ja wy tu o he to mniej więcej tak by to wyglądało.
P.s
Lance można przyjąć na klate,po uwcześniejszym ostrzale z bolcy,tudzież magii,przyjęcie pełnej dużej lancy na klocek powiedzmy 14 swordów byłoby niezdrowe :wink:
Zagraj nowymi he.
Co do bretki a to grałem,i wiem jak to wygląda,i jeżelibym wyolbrzymiał tak ja wy tu o he to mniej więcej tak by to wyglądało.
P.s
Lance można przyjąć na klate,po uwcześniejszym ostrzale z bolcy,tudzież magii,przyjęcie pełnej dużej lancy na klocek powiedzmy 14 swordów byłoby niezdrowe :wink:
Oj nie zgodze sięJankiel pisze:Samo ASF nie wystarczy, żeby bretkę przyjąć na klatę. Chyba, że wystawi się duży kloc z herosem. Za 500+ pts.
14/12 WL bez problemu przyjmuje np. 9 realmów. Najpierw zetną 1-3 rycerzyków, potem lanca odryzie się zabijając 2-5 WL, lanca dzięki przewadze liczbnej i rankom wygra starcie, WL natomiast wytrzymają dzięki stubbornowi (jeśli dodać BSB i ew. książke +1LD) szansa na ich przełamanie jest bardzo niska.
2 tura dla rycerzy to juz śmierć. Nawet bohater bretonski ma duza szanse na zgon. Dzięki ASF i broni dwuręcznej WL będą poprostu eksterminować każdy pierwszy sereg, jaki i z czego by on się nie składał.
Lanca bretońska w odróznieniu od innych kawalerii czy regimentów piechoty ma szanse WL złamać w 1 rundzie. Podkreślam mają szanse złamać. Gorzej już z wszystkim innym co ma mniej ataków do lancy bretońśkiej. Bo tylko duża liczba ataków i bardzo mocny sejw ma szanse złąmać WL w 1 rundzie np. choseni (o ile ich sejwy na 4+ będą jako tako dobrze rzucane). Dla chosenów to i tak zgon na dzień dobry w liczbie 2-3. W 2 turze już chosenów poprostu nie ma.
SM są bardziej ryzykowni od WL. Aby sparwdzić, którzy lepsi trzeba testów. SM dzęki WS 6 i masie ataków siłaą 5 mają spore szanse wycinać cały lub większość pierwszego szeregu wygrywając starcie nabutymi ranami. Jednak wystarczą kiepskie rzuty i SM mogą zostać przełamane. WL natomaist minimalizują tą szanse dzięki stubbornowi. Wystarczy że wystoja pierwszą ture, a w 2 dobijają przeciwnika .
Jak dla mnie nawet ward bretoński jest niczym w porównaniu z ASF dla całej armii. Bretonia musi oddawać ture aby się pomodlić i mogą również starcić tego warda. ASF natomiast elfy nie tracą
Czytam o nowych HE i coraz bardziej zaczynam uważać że WFB się psuje....
No bo da się przeżyć bretonnie, jakoś da się z nią grać choć jest trudno... I nowe Imperium też nie jest okropnie dobre.
Ale jak się czyta o armii z ASF na wszystkich elfach, gdzie fast nie może złamać łuczników, z magami na smokach i jednostkami, które nie dosć że mają na 3+ save od ostrząłu, to w walce walą pierwsze, z S5 i dużym WS.
Armia posiadająca 4 rary i 6 speciali na 2k?
Po prostu GW w siódmej edycji pakuje wszystkie armie. Pewnie w 8 znowu wszystkie będą słabe...
Co za parodia.
To teraz będzie gra w stylu masa oddziałów HE, niekoniecznie dużych i hajda do przodu. No problemy to oni chyba będą mieć tylko z Krasiami i Nieumarłymi, bo Ci i tak są szarżowani i to u nich nic nie zmienia...
No bo da się przeżyć bretonnie, jakoś da się z nią grać choć jest trudno... I nowe Imperium też nie jest okropnie dobre.
Ale jak się czyta o armii z ASF na wszystkich elfach, gdzie fast nie może złamać łuczników, z magami na smokach i jednostkami, które nie dosć że mają na 3+ save od ostrząłu, to w walce walą pierwsze, z S5 i dużym WS.
Armia posiadająca 4 rary i 6 speciali na 2k?
Po prostu GW w siódmej edycji pakuje wszystkie armie. Pewnie w 8 znowu wszystkie będą słabe...
Co za parodia.
To teraz będzie gra w stylu masa oddziałów HE, niekoniecznie dużych i hajda do przodu. No problemy to oni chyba będą mieć tylko z Krasiami i Nieumarłymi, bo Ci i tak są szarżowani i to u nich nic nie zmienia...
Bum...!