IPN

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Re: IPN

Post autor: Przemcio »

ehhhh jakież to szlachetne dali się zabić za przegraną sprawę..., który to już raz w historii... w ogóle co tu upamiętniać sporo z tych żołnierzy wyklętych to byli zwykli bandyci... czego oni się spodziewali??? Andersa na białym koniu przeganiającego komunistów... a może Amerykanów, którzy nas w Jałcie sprzedali...

Taka wspaniała była ta II RP... proponuje poszukać po swoich korzeniach jeśli okaże się, że rodzina mieszkała na wsi mając jakiś kawałek ziemi malutki to proponuje przestać pluć na komunę bo właśnie dzięki niej mieszkacie teraz w mieście i możecie zdobywać darmowe wykształcenie...
Swoją drogą dziś w Archiwum Państwowym przeglądałem starą księgę hipoteczną... osoby, do których wysyłano korespondencje nie przebywały w domu i była odbierana przez dozorców... i co odkryłem w tej jednej księdze pod 5 różnymi adresami było przy odbiorze napisane "odebrał Jan Kowalski (imię i nazwisko wymyślone) obok odręcznie zrobiony X a pod spodem niepiśmienny"... ktoś wie jaki był poziom analfabetyzmu w II RP???
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Przemcio pisze:ehhhh jakież to szlachetne dali się zabić za przegraną sprawę..., który to już raz w historii... w ogóle co tu upamiętniać sporo z tych żołnierzy wyklętych to byli zwykli bandyci... czego oni się spodziewali??? Andersa na białym koniu przeganiającego komunistów... a może Amerykanów, którzy nas w Jałcie sprzedali...

Taka wspaniała była ta II RP... proponuje poszukać po swoich korzeniach jeśli okaże się, że rodzina mieszkała na wsi mając jakiś kawałek ziemi malutki to proponuje przestać pluć na komunę bo właśnie dzięki niej mieszkacie teraz w mieście i możecie zdobywać darmowe wykształcenie...
Swoją drogą dziś w Archiwum Państwowym przeglądałem starą księgę hipoteczną... osoby, do których wysyłano korespondencje nie przebywały w domu i była odbierana przez dozorców... i co odkryłem w tej jednej księdze pod 5 różnymi adresami było przy odbiorze napisane "odebrał Jan Kowalski (imię i nazwisko wymyślone) obok odręcznie zrobiony X a pod spodem niepiśmienny"... ktoś wie jaki był poziom analfabetyzmu w II RP???
Cóż. Szlachetne to jak najbardziej. Czy lepiej mówić, że się nic nie dzieje? Patrzeć jak obcy, wrogi reżim nie mający w swym okrucieństwie wielu konkurentów w historii anihiluje trzon narodu. Można, zaraz będzie jak czesi. Tak i liczyć, że czerwoni nikomu nic nie zrobią, będzie miło i spokojnie. W Kambodży tak ludność myślała. Wykończona kilkuletnią wojną domową poddała się właściwie bez walki Czerwonym Khmerom. Jak skończyli? A rozkaz nie walczenia z ZSRS w 39, tylko w obronie własnej. A o Katyniu słyszał jeden z drugim? Naprawdę dajcie już spokój z tym cyrkiem. Jak komuś się nie podoba obchodzenie tego czy innego święta to niech go nie obchodzi, a innym niech daje tą możliwość. Oczywiście, że lepiej walczyć, niż dać się zarżnąć bez walki (Powstanie w gettcie np.) Ja nie rozumiem, czego tu nie rozumieć?
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Nom, biedne kraje zachodu, w ktorych nie bylo socjalizmu, tam do tej pory rolnik na roli odrabia panszczyzne dla magnatow, jego dzieci sa przywiazane do ziemi i nie moga chodzic do szkoly :cry:

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

@Valarr zobacz sytuacje rolników w tych bogatych w 20 leciu międzywojennym a w Polsce w tamtym okresie :?: co ty w ogóle porównujesz jeśli przed przyjściem komuny dysproporcja była ogromna...

@Jacek tak wyobraź sobie wiem co to był Katyń bo mój pradziadek omało tam nie wylądował... zamiast kuli w głowę w lesie dostał 25 lat wczasów na Syberii...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Vallarr, jesli juz.
Nie widze zwiazku przyczynowo skutkowego, jestem przekonany, ze te zjawiska, o ktorych mowisz - i tak by zaszly. Zreszta te nasze "darmowe szkoly", ktore zawdzieczamy komuchom, funkcjonuja tragicznie. Ktore polskie uczelnie sa w czolowce swiatowej? Ba, europejskiej? Zadna.
Sytuacja polskich rolnikow w porownaniu chocby do francuskich? No, w czasach komuny czysty luksus.

Na pewno bylo lepiej niz przed wojna, ale nie jestem przekonany czy dzieki komunie, sklaniam sie do twierdzenia, ze mimo - w koncu standard zycia rosl na calym swiecie, tylko w naszej okolicy wyraznie wolniej. Twierdzenie, ze wzrost poziomu zycia to wylaczna zasluga socjalizmu, to czysta propaganda i bajki.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

zamiast bezmyślnie ginąć za przegraną w Jałcie sprawę w 39 było się sprzymierzyć z Hitlerem... 52 polskie dywizje dywizje pewnie by zmieniły sytuację pod Moskwą... a w najgorszym razie skończylibysmy jak Węgry czy Słowacja (mówię o sytuacji po ewentualnej wygranej przez sowietów wojnie)... program Hitlera to taki ONR a w 39 obozów zagłady jeszcze nie było... BTW Hitler bardzo szanował Piłsudzkiego.

to tak w ramach political fiction...

pzdr,
Ż.

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Zapachniało Zychowiczem. Może i szanował, ale był czubem i to takim, który dziś mówi tak, a jutro robi dokładnie na odwrót. Obozów nie było, ale czystka na polakach 1937 w ZSRS tak.
pzdr.
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Ryosuke
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Ryosuke »

Nie za bardzo się orientuje w tym temacie jedynie tyle co w szkole się uczę,ale wydaję mi się że nawet jakbyśmy wspomogli hitlera to i tak przegrał by on wojnę ze względu na to że japonia dostała ostro po dupie na atlantyku od USA
Chcesz zarabiać na prowizji od sprzedanych gier? Zapraszam do programu dla każdego youtubera,streamera oraz dla ludzi mających wśród znajomych graczy.G2A.COM

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Jacek_Azael pisze:Obozów nie było, ale czystka na polakach 1937 w ZSRS tak.
pzdr.
czyli punkt dla Hitlera w myśl zasady: "wróg mojego wroga..."

ze Stanami był ten problem że gdyby Sowiety szybko padły to nikt normalny nie pchał by się do wojny - nie będziemy umierać za Moskwę i wygrałby izolacjonizm - wojna z Japonią to nie wojna z Rzeszą (vide naciski USA na Stalina by wkroczył do Mandżurii i walczył z Japonią)- warto pamiętać że na wschodzie walczyło ok. 70% żołnierzy/sprzętu Wermachtu. Plus rozwiązał by się niemiecki problem braku surowców.

pzdr,
Ż.

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Przemcio pisze:ehhhh jakież to szlachetne dali się zabić za przegraną sprawę..., który to już raz w historii... w ogóle co tu upamiętniać sporo z tych żołnierzy wyklętych to byli zwykli bandyci... czego oni się spodziewali??? Andersa na białym koniu przeganiającego komunistów... a może Amerykanów, którzy nas w Jałcie sprzedali...
Jak czytam takie posty to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
1. Bandytyzm:
Podczas okupacji było to zjawisko powszechne, po otwarciu więzień cała przestępcza hołota wydostała się na wolność i robiła co chciała. Władze okupacyjne się nim nie przejmowały i nie zwalczały go. Aktywną walkę z bandytyzmem prowadziły wszystkie organizacje niepodległościowe, ale w warunkach okupacyjnych, ciężko było zaprowadzić porządek. Po wyparciu Niemców problem bandytyzmu dalej istniał, komuna sobie z tym całkowicie nie radziła zajęta likwidowaniem opozycji politycznej i zbrojnej. Bandyci tymczasem często przypinali sobie łatkę ugrupowań podziemnych nie mając z nim nic wspólnego. Inną kwestią jest to, że w UB powołano tak zwany wydział D który miał zajmować się akcjami pozorowanymi. Czyli prowadzeni na terenach które sprzyjały "reakcji" działań terrorystycznych podając się przy tym za ugrupowania niepodległościowe, aby je zdyskredytować i wykorzystać te akcje w swojej propagandzie. Jeżeli ugrupowania podziemne prowadziły by akcje bandyckie przeciwko ludności cywilnej, to nie utrzymały by się tak długo w terenie, bo to od jej poparcia zależało ich istnienie. Owszem prowadzono akcje zaopatrzeniowe, ale przeciwko komunistycznym instytucjom które rabowały ludność cywilną. Wszystko to jest udokumentowane tylko jakoś nie może się dobić do szerszej świadomości społecznej.

2. Bezsens walki.
W śród tych którzy wiedzą co nie co o tym co się działo w Polsce po 45 roku pokutuje takie przeświadczenie, że ci którzy walczyli z komuną robili to licząc na zwycięstwo lub interwencje aliantów, lub jakiś cud. Oni poszli do lasu, lub nawet z niego nie wyszli, bo nie mieli często innego wyjścia. Ujawnienie się groziło kulą w łeb, obozem, sybirem, a w najlepszym wypadku więzieniem. Spora część ludzi z AK i NSZ, przybrała fałszywe nazwiska i pod inną tożsamością próbowało zacząć nowe życie. Wielu jednak nie miało takiej możliwości. Tymczasem w kraju narasta terror, powadzone są obławy i wywózki, więzienia pękają w szwach. Ludzie widząc co się dzieje wiedzą, że muszą się temu przeciwstawić. Przegrali bo przegrali, ale chociażby rozbito 200 więzień oraz obóz w Rembertowie, ratując wielu ludzi.

Przemcio pisze:Taka wspaniała była ta II RP... proponuje poszukać po swoich korzeniach jeśli okaże się, że rodzina mieszkała na wsi mając jakiś kawałek ziemi malutki to proponuje przestać pluć na komunę bo właśnie dzięki niej mieszkacie teraz w mieście i możecie zdobywać darmowe wykształcenie...
Taak bo II RP to było jakieś troglodyckie państwo gdzie panował ciemnogród, i nie było żadnej nauki, a jak chciałeś iść do szkoły to musiałeś za to płacić :? . Ale na szczęście przyszła komuna i przyniosła światło edukacji, dobrobyt rozwój i w ogóle było super :D .
Takie kity to można wciskać małemu Kaziowi. Analfabetyzm był spuścizną po zaborach, władze II RP skutecznie z nim walczyły, w 1914 roku poziom analfabetyzmu na ziemiach Polskich wynosił ponad 50%, ale już w 31 roku tylko 23%, a tuż przed wybuchem wojny około 17%. Istniała powszechna edukacja i istniał obowiązek szkolny. Studia były płatne, ale ich poziom był na pewno wyższy niż za komuny (zresztą ja uważam, że człowiek z przedwojenną maturą, był lepiej wykształcony niż absolwent dzisiejszej uczelni). Mieliśmy wtedy światowej sławy uczonych, których najpierw mordowali Niemcy, później sowieci. Później ci którzy przetrwali byli wyrzucani z uczelni za to, że nie zgadzają się z Marksem i Leninem. Za komuny problem analfabetyzmu rozwiązano dopiero pod koniec lat 60-tych (tysiąc szkół na tysiąclecie Polski), swoją drogą to II RP przez 20 lat obniżyła poziom analfabetyzmu o 28% a komuna przez 20 lat nie potrafiła w tym samym czasie poradzić sobie z tymi 17%. Więc kto był skuteczniejszy??? A i jeszcze stopień analfabetyzmu w Wojsku Polskim w 39 był niższy niż w oświeconej Armii Czerwonej.

Co do statusu materialnego. Ja pochodzę ze wsi i wiem z opowiadań ludzi kiedy było dobrze, a kiedy źle. A ludzie zazwyczaj mówią mi tak. Przed wojną bida, ale tuż przed jej wybuchem się trochę polepszyło. Po wojnie bida, w latach 60-tych bida i dopiero w latach 70-tych coś się ruszyło. Jeśli chodzi o poprawę warunków życia na wsi od lat 30-tyc lat 70-tych niewiele się zmieniło. Dopiero za pieniądze z kredytów Gierek zaczął modernizować wieś.
Mitem jest, też to, że dzięki komunie przeprowadzono uprzemysłowienie. Może ktoś nie kojarzy, ale tuż przed wojną zaczęto tworzyć w Polsce Centralny Okręg Przemysłowy. Wtedy zaczęła się migracja ludzie ze wsi do miast, niestety przez 5 lat niewiele można zdziałać, a wojna położyła kres temu procesowi. Natomiast to co robili uprzemysławiając kraj komuniści o mało w 56 nie doprowadziło do upadku gospodarczego. Na szczęście wycofano się z wielu durnych pomysłów. Ale to nie zmieniło faktu, że krach ekonomiczny zajrzał władzy w oczy już w 69 i gdyby nie Gierek nie wziął kasy na zachodzie to PRL by zbankrutował. Cała historia gospodarcza PRL to trwanie w od kryzysu do kryzysu do i szukanie sposobu ja uniknąć upadku gospodarki.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

ciesze sie ze sa na tym forum uzytkownicy tacy jak Tullaris ktorym chce sie w kulturalny sposob tlumaczyc ludziom o zlej woli lub bez woli - ocb. ja sie zaraz denerwuje i przestaje byc merytoryczny. i zaczynam bluzagac michnikow i innych kuroniow.
@ Yudokuno zaciekawilas mnie swoim dziadkiem. opowiesz cos wiecej?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

loko pisze:ciesze sie ze sa na tym forum uzytkownicy tacy jak Tullaris ktorym chce sie w kulturalny sposob tlumaczyc ludziom o zlej woli lub bez woli - ocb. ja sie zaraz denerwuje i przestaje byc merytoryczny. i zaczynam bluzagac michnikow i innych kuroniow.
+1
dlatego ja już od dawna się nie udzielam w dyskusjach polityczno-histrycznych, najwyżej czasem coś przeczytam.
Tullaris =D>

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

loko rozumiem, że jak nie popieram tego co piszesz lub Tullaris to jestem "michnikiem" i/lub "kuroniem"? Nawet jeśli Tullaris napisał kulturalnie to Ty do tej kultury masz daleko szufladkując ludzi.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

loko pisze:ludziom o zlej woli lub bez woli - ocb.
- zakładanie z góry że osoba z którą się nie zgadzam jest idiotą/złodziejem/kłamcą nie jest zgodne z nauką Kościoła Katolickiego 8)

pzdr,
Ż.

DZIK
Oszukista

Post autor: DZIK »

Kołata pisze:
loko pisze:ciesze sie ze sa na tym forum uzytkownicy tacy jak Tullaris ktorym chce sie w kulturalny sposob tlumaczyc ludziom o zlej woli lub bez woli - ocb. ja sie zaraz denerwuje i przestaje byc merytoryczny. i zaczynam bluzagac michnikow i innych kuroniow.
+1
dlatego ja już od dawna się nie udzielam w dyskusjach polityczno-histrycznych, najwyżej czasem coś przeczytam.
Tullaris =D>
+2
do tego Jacek i Vallarr =D>

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

i co mam dyskutować sam ze sobą ?!?! - wiadomi że przecież jestem najmądrzejszy ale to nie to :wink:

:mrgreen:

stawcie chociaż jakiś minimalny opór :D

Ż.

P.S. a ja używam mocy -3 do ww. :lol2:

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Żaba pisze:
loko pisze:ludziom o zlej woli lub bez woli - ocb.
- zakładanie z góry że osoba z którą się nie zgadzam jest idiotą/złodziejem/kłamcą nie jest zgodne z nauką Kościoła Katolickiego 8)

pzdr,
Ż.
No nie jest, o czym tu dyskutować?
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

DZIK pisze:Kołata napisał(a):
loko napisał(a):
ciesze sie ze sa na tym forum uzytkownicy tacy jak Tullaris ktorym chce sie w kulturalny sposob tlumaczyc ludziom o zlej woli lub bez woli - ocb. ja sie zaraz denerwuje i przestaje byc merytoryczny. i zaczynam bluzagac michnikow i innych kuroniow.

+1
Tullaris

+2
do tego Jacek i Vallarr
+dużo bardzo dobry post, Tullaris! Powtórzę pytanie czy znasz jakieś publikacje historyczne na temat ludzi znanych jako żołnierze wyklęci? Skąd czerpiesz wszelką wiedzę na ten temat?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 22:05 przez mnp21, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Kołata pisze:+1
Tullaris =D>
Dzięki, w taki dyskusjach jak zaczniesz kogoś wyzywać i bluzgać to dostajesz łatkę oszołoma i nic nie osiągniesz. Należy przedstawić argumenty i fakty, a często wtedy wychodzi na jaw obraz zupełnie inny niż ten który znany jest ze stereotypów.
Temat Żołnierzy Wyklętych jest o tyle ciekawy, że dopiero dziś poznajemy prawdę o tym co się wtedy działo, z relacji tych którzy jeszcze żyją oraz z dokumentów które pozostawiły po sobie te oddziały, a także z dokumentów UB.
Na początku komuny obraz powojennego podziemia przekłamywano. Później stwierdzono, że nie da się tego zrobić, bo ludzie będą zadawać pytania więc skazano ich na zapomnienie. Wymazano ich ze społecznej pamięci, a jeśli jakaś przetrwała to starano się ją zohydzić. Teraz dopiero możemy przywrócić prawdę o Nich. Czy Ich walka miała sens, teraz wiem, że byli skazani na przegraną, ale walczyli o wolną i demokratyczną ojczyznę, jeżeli ich nie miała w ogóle sensu, to jaki sens miała walka z komuną później??? Przecież gdy tworzył się KOR czy później Solidarność nikomu nie śniło się, że komuna upadnie. A gdyby nie ten sprzeciw przeciwko zbrodniczej władzy to do do dziś mogli byśmy siedzieć w ukochanym ustroju, z portretem ukochanego przywódcy na ścianie.
Inną kwestią jest to, że za zbrodnie komuna nie została rozliczona. Po 56 roku następuje kamuflowanie się UBeków którzy mieli najwięcej krwi na rękach i dzisiaj chodzi sobie miły starszy pan z pieskiem, który 50 lat temu wyrywał ludziom paznokcie wybijał zęby itp. Do niedawna pobierał wysoką emeryturę, a jak się go ktoś zapytał czym się zajmował to odpowiadał "UB, jakie UB panie to łobuzy były". Taki Generał Kiszczak wszyscy męczą go o stan wojenny itp. A nich opowie jak to był młodym zapalczywym oficerem Informacji Wojskowej (instytucja o klasę przewyższająca w brutalności gestapo) i wysyłał ludzi na kafelki (z kafelków łatwiej się krew ściera) gdzie sam ich często przesłuchiwał. I ten generał dostał niedawno tytuł - człowieka honoru.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

@ Zabusiu i Buleczko. skad wam do glowy moglo przyjsc ze mozecie sie ze mna nie zgadzac? bo jak mozna sie nie zgadzac z tym ze chcialbym zeby moj kraj byl silny gospodarczo, bronil swojego interesu na arenie miedzynarodowej , dbal o swoich obywateli i nie odwracal sie dupa do tych ktorzy za ten kraj gineli. dlaczego nie mam w powazaniu kolorowego towarzystwa ? bo wiem ze jak rosja & niemcy postanowia zacisnac milosc to nie oni beda walczyc tylko tzw "kibole". i nie mowcie mi ze wojna to przezytek bo tak samo myslano po 1 wojnie swiatowej ( tu powinienm odeslac was do fajnego artykulu w tonie unijnego bulszitu ktory pochodzl z lat 20tych ale nie wiem gdzie on i kto go pisal.)
skoro to czego ja chce jest jak dobro, piekno, prawda to kim moze byc ten kto sie ze mna nie gadza? odpowiem wam na to pytanie podajac przyklad: " kiedy ktos zaczyna odmieniac slowo narod przez wszystkie przypadki zaczynam sie go bac.." k. wojewodzki. uczen michnika.
pozdrawiam.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

ODPOWIEDZ