600 pkt-patrolowo

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
mysza
Plewa

600 pkt-patrolowo

Post autor: mysza »

Skink priest@100
2 lvl

4*kroxigor@232

10*skink@70
javeliny, shieldy i scout

11*skink@66
javeliny, shieldy

22*skink@132
blowpipy

600 pkt.

I co o tym myślicie??? Zaznaczam, że jestem początkującym graczem i nie za bardzo znam się na WFB (za to gram w wh40k). Zasadniczo taktyka jest taka, że ten odział 11 z javelinami i bez scouta biegnie razem z kroxigorami a reszta alleluja i do przodu.Ale przydały by się jakieś porady bo jak wspomniałem wcześniej jestem początkujący w wfb.

Awatar użytkownika
Jaro
Chuck Norris

Post autor: Jaro »

Witam. Skinki wystawiaj w oddziałach po 10. Zamiast priesta weż scar-veterana z charm of the jaguar warrior i gw. A takto spok jak na te punkty.

mysza
Plewa

Jaro pisze:Witam. Skinki wystawiaj w oddziałach po 10. Zamiast priesta weż scar-veterana z charm of the jaguar warrior i gw. A takto spok jak na te punkty.
Może przybliżę ci zasady tego turnieju...
Musi być jeden hero ale nie może być bsb.
Muszą być 2-4 oddziały nie licząc hero.
Musi być jeden core.
Może być jeden special lub rare.
Musi być jeden oddział piechoty w liczbie 10+.
Żaden oddział nie może mieć więcej niż 25 luda.
Nie można mieć magicznego sztandaru.
Żaden pojedyńczy model nie może kosztować więcej niż 125 pkt.
Można mieć jedną maszynę wojenną lub rydwan.

Priesta brałem bo boję się elektryków skaveńskich, a oni się tam często pojawiają...

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

ten 1 dd az tak duzo nie zmieni ;)
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Awatar użytkownika
Jaro
Chuck Norris

Saurus scar-veteran (quetzl, charm, la, shield) 124pkt save 2+, a w walce 1+. Koleś na początku by się chował gdzieś w skinkach, a później wystartował na jakąś maszynkę lub maga. Ja na twoim miejscu bardziej niż elektryków bałbym się paniki. Lepiej wybrać mniejsze zło i mieć tylko 2 dd niż po 2 turach magii czy strzelania widzieć jak prawie wszystkie skinki (łącznie z magiem) uciekają. :roll:
PS: skinki spróbuj rozłożyć mniej więcej po równo.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

jak się boisz elektryków to chociaż scrolla powinnieneś mieć...

To rozbij skinki na 3x 10 bez scouta i wtedy masz pkt na scrolla. ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

mysza
Plewa

Jagal pisze:jak się boisz elektryków to chociaż scrolla powinnieneś mieć...

To rozbij skinki na 3x 10 bez scouta i wtedy masz pkt na scrolla. ;)
Jak rozbije na 3*10 bez scouta to mi 81 pkt zostaje i nie mam co zrobić za te 57 pkt po odliczeniu scrolla(bo jeszcze 1 mi zostało przy tej rozpie znaczy się napisałem na 599 nie na 600). chyba że by dać jeszcze jednego kroxa i mamy 601 pkt, powinni mnie dopuścić jak będe miał jeden punkt ponad limit...

EDIT:ojć pomyłka będzie 602 napisałem, że było 599 bo mi się z pierwszą wersją pomyliło. :oops:
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 14:31 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

nie dopuszczą :P

kurde 3 pkt brakuje na kolejne skinki .... a niech sie porządne lizaki wypowiedzą (:
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

mysza
Plewa

Jagal pisze:nie dopuszczą :P
Jak poprosze ładnie Marka to dopuści... :P

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Bez przesady - 2 pkt to nie tak dużo - 1/3 skinka :D.

mysza
Plewa

No dobra my tu gadu-gadu o tym czy dopuszczą czy nie dopuszczą a ja czekam na jakąś konstruktywną krytykę... :P

Awatar użytkownika
Jaro
Chuck Norris

Kroxy w oddziałach po 4 wg mnie sprawdzają się najlepiej. Ewentualnie pomyśl o zamianie na salki kosztem kroxów i jeszcze 3 skinków. Skinki rodziel mniej więcej po równo do każdego oddziału 2x14 i 1x15 (taka mała rada). I naprawdę zastanów się nad tym priestem jako generałem. Ld 5 na 3 kostkach jest trudny do zdania. Panika w 1 oddziale skinków może się równać panice w kilku innych oddziałach. Aha jeszcze 1. Raczej nie licz na to, że ktoś pozwoli Ci wyjść poza limit punktowy. Nie spotkałem się z takim czymś na żadnym turnieju.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Właśnie... Priest jest do niczego z Heavenem. Jak już chcesz poczarować, to proponuję wziąć Sacred Host of Quetzl (wtedy masz Lore of Death), a dodatkowo za 5 punktów twoje skinki dostają Scaly Skin 6+ (czyli te z tarczami mają w walce wręcz AS 4+ 8) )
Ale ja bym doradzał wzięcie biegacza i Sacred Host of Quetzla.
Saurus Scar Vetrena (LA, Shield, Charm of Jaguar Warrior, Quetzl) za 124
10 skinek z Javelinami w scoucie za 75
2x 13 skinek z Blowpipe (a 13 dlatego, że już nie ma paniki od 3 modeli) za 168
no i te 4 kroxy za 232
Razem wychodzi 597 punktów. Nie ma magii, ale na jednym magu raczej szału się nie zrobi, a wyższa liderka i zasię szarży 18 cali są naprawdę warte tej zmiany.

Awatar użytkownika
Jaro
Chuck Norris

Naprawdę nie ma sensu gry na 1 skinki priescie, bo zamiast elektryka twoim głównym wrogiem będzie panika (się zrymowało :P).

mysza
Plewa

tomekjar pisze:Właśnie... Priest jest do niczego z Heavenem. Jak już chcesz poczarować, to proponuję wziąć Sacred Host of Quetzl (wtedy masz Lore of Death), a dodatkowo za 5 punktów twoje skinki dostają Scaly Skin 6+ (czyli te z tarczami mają w walce wręcz AS 4+ 8) )
Ale ja bym doradzał wzięcie biegacza i Sacred Host of Quetzla.
Saurus Scar Vetrena (LA, Shield, Charm of Jaguar Warrior, Quetzl) za 124
10 skinek z Javelinami w scoucie za 75
2x 13 skinek z Blowpipe (a 13 dlatego, że już nie ma paniki od 3 modeli) za 168
no i te 4 kroxy za 232
Razem wychodzi 597 punktów. Nie ma magii, ale na jednym magu raczej szału się nie zrobi, a wyższa liderka i zasię szarży 18 cali są naprawdę warte tej zmiany.
Dobry pomysł... można pomyśleć. Dzięki.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tomek i reszta , nie wiem czemu psioczycie na magie heaven , ja tam ja bardzo lubie , jedynie w sytuacji gdy gramy z ofensem i wylosujemz 1,3 jest lipa , a tak same niezle , a czasem swietne czary...

Co do rozpy to nie bede nic dodawal , chlopaki dobrze mowia...

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Ja się nie znam na lizakach ale proponuje
Sacred Host of Quetzl
Saurus, bieganie, add hw, quetzl
14 skinek z javelinami w scoucie (quetzla)
2 * 14 skinek z javelinami (quetzla)
3 salki.. ew jeden oddział z pipeami.
Obrazek
Obrazek

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Ziemko pisze:Tomek i reszta , nie wiem czemu psioczycie na magie heaven , ja tam ja bardzo lubie , jedynie w sytuacji gdy gramy z ofensem i wylosujemz 1,3 jest lipa , a tak same niezle , a czasem swietne czary...

Co do rozpy to nie bede nic dodawal , chlopaki dobrze mowia...
Czwórka tak słaba, że szkoda mówić... Czar nr 2 to też nie to samo co kiedyś ;) Jedynka w sumie czasem może się przydać, ale raczej też nie ma szału. Owszem kometka słodka, nie ma co, ale trudno ją rzucić, to raz, a dwa, że w tej rozpie, na te punkty kometa mogłaby przynieść więcej szkody niż pożytku... (wystarczy, że nie spadnie przez 2 początki tur i trzeba się cofać wszystkimi oddziałami, bo inaczej skinki zostaną zmasakrowane i jeszcze liderki nie zdadzą i uciekną.)

A Death stawia na rozwiązania proste i skuteczne: masz małe hity, które zawsze możesz wziąć, kradnięcie rany bez sejwów ( na ten format, gdzie jest 1 heros może być urocze), duże hity, Terror na Kroxy jest też ciekawą opcją, no i ostatni czar, który przykop IMO ma potężny, ale łatwiej wchodzi i nie bije po twoich.

@pingus
14 skinek w scaucie to zły pomysł, nie da się tego nigdzie wcisnąć, jak scaut to dyszka, żeby była szansa na użycie tej umiejętności :D

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

4ka jest imho najlepszym czarem loru , nie potrzebujesz zasiegu , tak jak w 1dynce deathowej - piekna sprawa... Jak gram shamanem i zaba to jak mam na shamanie 4ke to sie bardzo ciesze :) Co nie zmienia faktu , ze w tej rozpie lepszy bylby biegacz , a jak sie boisz magii to daj mu tepoka...

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Czy my mówimy o tym samym Lore of Heavens? :?
Bo czar nr 4 to niebiańska tarcza (zapomniałem jak po angielsku się to zwie) i jak pokażesz mi jej możliwości kiedyś na turnieju, to nie ma co, stawiam wódkę :P
Jeśli chodzi ci o pioruny, to są to czary nr 3 (zwykły) i nr 5 (Uranosa), i owszem są one fajne, bo nie wymagają zasięgu, a Uranos zabrania AS. Ale mimo wszystko od Heavensa odstrasza mnie sama perspektywa wylosowania 2 bezużytecznych czarów (któreś z 1,2, lub 4)

Inna sprawa, że jak gram na Slannie to często decyduję się na Skinka z Heavensem, ale jak mam samych Skink Priestów zawsze biorę Sacred Host of Quetzl dla Lore of Death.

ODPOWIEDZ