Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Azurix »

Zależy na co. Na ostrzał z Kusz (tu nieznacznie, bo masz o 1/6 lepszą przeżywalność tylko) i na walkę z Piechotą (2 razy lepsza przeżywalność, siła nadal sensowna bo na 3+ ranisz i Inicjatywa 6 się przydaje na Witchki na przykład bo masz przerzuty) będą skuteczniejsi PG. Natomiast na Hydrę i na Kawalerię najskuteczniejsi będą WL :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Ja w ogóle nie gram na WL i Phoenix Guardzi zawsze jakoś dawali radę przeciwko Dark Elfom.

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, postaram się jutro zagrać, napisze też mini raport i umieszczę w na forum.
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Myśl trochę po prostu. Możesz nawet grać standardową rozpiską, a nawet używać moich ulubionych Swordmasterów jeśli na przykład umieścisz w kreskach jakieś oddziały Łuczników przed nimi. Wtedy te 80 strzałów albo zabije ci 2x10 Łuczników za 230pkt, a ty po 2 turach będziesz szarżował i kroił oddział za 700pkt (przynajmniej w teorii), albo będzie ci strzelał do głównego oddziału, ale trafiając na 7+. Ciężko generalnie przewidywać wszystko na papierze, więc trzeba kombinować :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

No dobra dzisiaj zagrałem i poszło dobrze, ale być może była to zasługa nędznej rozpy przeciwnika. Ja wystawiłem 2x18 łuczników do tego 30 PG i 20Wl dwie balisty oraz arcymaga. Przeciwnik zdecydował się na coś bardzo nietypowego. Wystawił 2x40 włóczników 24 kuszników czarodziejkę (4lvl) oraz kocioł krwi jeszcze 20 włóczników, chorążego armi i mistrza. Mój mag wybrał domenę metalu (ze względu na czar ostateczna przemiana) jego czarodziejka zaś cienia. W większym skrócie: zanim doszedł odstrzeliłem mu ok 20 włóczników, białe lwy pogoniły 40 włóczników zaś PG zniszczyli drugą 40 wraz z chorążym. Moja 18 łuczników nad wyraz dobrze poradziła sobie z jego 20 włóczników. Jeśli chodzi o magię to wyszedł mi jeden czar... Błyszcząca opończa :) Zaś Wojtkowi wyszły dwa raz tajemny dech melkotha i raz wahadło półcienia które nie doleciało i tak :D . A mój mag stracił 3 levele ponieważ pierwszy czar spowodował miscata :( Przeciwnik poddał się gdy stracił oba oddziały włóczników, jego kusznicy zaraz zostali by zniszczenie przez resztki wl a czarodziejka była na pastwie dwóch balist. Dziękuje wszystkim za wczorajsze porady.
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Gratulacje! Dziwny ten Twój oponent. Fajnie musi wyglądać armia na samej piechocie (włócznie + kusze), ale chyba nieco przegiął Warriorzy darkelficcy to plewa jakiej świat nie widział. (choć dzięki kotłowi to fajni killerzy herosów).

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Rozpa kumpla była wybitnie słaba...Warriorzy DE to jedna z lepszych piechot corowych, za 6/7 pkt fajne staty i hate .Niestety na HE nie sa dobre przez ich ASF. Dziwne ze wziałeś metal tylko ze wzgledu na jeden czar...
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Soulferin pisze:Rozpa kumpla była wybitnie słaba...Warriorzy DE to jedna z lepszych piechot corowych, za 6/7 pkt fajne staty i hate .Niestety na HE nie sa dobre przez ich ASF. Dziwne ze wziałeś metal tylko ze wzgledu na jeden czar...
Nie tylko ze względu na jeden, kumpel często lubi grać na zimnokrwistych zaś jego bohaterowie często nie mają porządnej ochrony przed magią, za to posiadają ochronę pancerza na 1+ :( Oprócz tego chciałem wzmocnić wl i pg przed jego ostrzałem.
Naviedzony

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

na DE świetny jak i z reszta na wszystko jest lore of light :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Chwila.. Dark Elfy bez hydry / pendanta ? :P
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

hydra i pendant odpierają wschodnie rubieże Nagaroth przed zakusami krawaych wojowników bogów chaosu :P
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Takie pytanie do was elficcy generałowie, jak na euro liczy sie anulian crystal? Zabiera 2DD? (jedną dodaje sobie a jedną zabiera=2) ????

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Liczy się jako 1.
Samo zabieranie nie zjada kostek z limitu EURO.
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

jest to dokladnie opisane przy ograniczeniach euro :roll:
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Na wood elfy lepiej wziąć Księcia czy Arcymaga?
Naviedzony

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

smoczek karci WE az milo ale Arcy z HM tez nienajgorzej dziala...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Niestety na 1600 :(
Naviedzony

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

Hej, mam pytanie odnośnie boh w unitach o innych unit type (kawalerzysta w piechocie) strzelając w taki unit to boh nie ma losa I strzały rozdziałem jak? Połowa w oddzial polowa w bohatera?
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

lookouta nie masz tylko od cannonow i klop, reszta zawsze hituje w oddzial, chyba ze jest mniej niz 5 modeli wtedy rozdzielasz po rowno w miare mozliwosci...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

I od czarów zapewne też nie? Dzięki :D
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

Zablokowany