16.03.2013 - 2x1000 Vanaheim - Kraków
Dokładnie, całe to gadanie o angażowaniu nowych graczy, a na turniejach wciąż te same mordy Poza tym, skoro i tak dopuszczacie proxy, to nie widzę powodów, dla których nowi gracze nie mogliby grać na 2400, choćby kartonikami.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Prawda jest smutna i niestety większości znana, najlepiej rozwijają się systemy, w które nikt się nie wpieprza. Euro, ligi ogólnopolskie, uściślenia- zawsze znajdzie się ktoś, kto na wszystko, z wyłączeniem oficjalnych FAQ'ów, położy lagę. To że mus ucinania być musi to sprawa inna, mentalność graczy, że nawet na lokalach trzeba skutać. Przerabiałem to już w 2 systemach wcześniej (a turlam kostkami ładnych 10 lat, trochę sporo).
Co do nowych graczy- WFB przegrywa, chociażby z 40k, która dużo lepiej trafia do młodocianych, z racji wielkich spluw, wybuchów, czołgów i, nie ukrywajmy- promocji. DoW'y zrobiły swoje i przyciągnęły masę luda.
A nowi w battlu- masz podręcznik, przychodzisz i mówią Ci- tego nie możesz wystawić, to działa zupełnie inaczej, tamto się blokuje z tamtym. A whadda fook? To odstrasza dzieciarnię/nowicjuszy. Cieszta się że jest stara gwardia której się jeszcze chce. Ja grywałem w swoim życiu dużo, mimo że o turnieje battla zahaczałem sporadycznie. Dużo więcej frajdy mi sprawia wystawienie na stół wszystkiego co mam popaćkane i zagranie na SoM'a- tam się przynajmniej coś ciekawego dzieje.
A i Vanaheimu bym nie posądzał o trzepanie kasy, bo wydaje mi się jednak że z istniejących alternatyw mają na prawdę bardzo fajne i ugodowe podejście do każdego, nie ważne w co gra. Najlepszym dowodem jest zainteresowanie Chłopaków niszą, jak Warmachina/Hordesy które się tam prężnie rozwijają i raczkujące Flamesy, które powoli, acz systematycznie pochłaniają kolejne dusze.
Co do nowych graczy- WFB przegrywa, chociażby z 40k, która dużo lepiej trafia do młodocianych, z racji wielkich spluw, wybuchów, czołgów i, nie ukrywajmy- promocji. DoW'y zrobiły swoje i przyciągnęły masę luda.
A nowi w battlu- masz podręcznik, przychodzisz i mówią Ci- tego nie możesz wystawić, to działa zupełnie inaczej, tamto się blokuje z tamtym. A whadda fook? To odstrasza dzieciarnię/nowicjuszy. Cieszta się że jest stara gwardia której się jeszcze chce. Ja grywałem w swoim życiu dużo, mimo że o turnieje battla zahaczałem sporadycznie. Dużo więcej frajdy mi sprawia wystawienie na stół wszystkiego co mam popaćkane i zagranie na SoM'a- tam się przynajmniej coś ciekawego dzieje.
A i Vanaheimu bym nie posądzał o trzepanie kasy, bo wydaje mi się jednak że z istniejących alternatyw mają na prawdę bardzo fajne i ugodowe podejście do każdego, nie ważne w co gra. Najlepszym dowodem jest zainteresowanie Chłopaków niszą, jak Warmachina/Hordesy które się tam prężnie rozwijają i raczkujące Flamesy, które powoli, acz systematycznie pochłaniają kolejne dusze.
Skaven: W/D/L 2/0/1
Taa, akurat. Spójrz na krakowskiego barda. Tam nigdy nawet nie słyszeli o euro, lidze czy uściśleniach. I co? WFB prawie tam nie istnieje, na turnieje nie przychodzą ani gracze turniejowi, ani młodzież. Gra tam jedna-dwie kilkuosobowe ekipy znajomych+jacys randomowi ludzie, ewentualnie ja czasami wpadne, jeśli akurat potrzebuję wygrać jakieś figsyPrawda jest smutna i niestety większości znana, najlepiej rozwijają się systemy, w które nikt się nie wpieprza. Euro, ligi ogólnopolskie, uściślenia- zawsze znajdzie się ktoś, kto na wszystko, z wyłączeniem oficjalnych FAQ'ów, położy lagę. To że mus ucinania być musi to sprawa inna, mentalność graczy, że nawet na lokalach trzeba skutać. Przerabiałem to już w 2 systemach wcześniej (a turlam kostkami ładnych 10 lat, trochę sporo).
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Andrzeju, bo to jest Bard
Skaven: W/D/L 2/0/1
Legion pisze:Może problem leży po prostu w tym, że Warhammner to durna gra, z durnymi zasadami, kijowym balansem i coraz bardziej tandetnymi figurkami, za coraz bardziej porąbane ceny?
to kupuj stare figsy i już!
Temat dla Ciebie: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=2&t=38671Legion pisze:Może problem leży po prostu w tym, że Warhammner to durna gra, z durnymi zasadami, kijowym balansem i coraz bardziej tandetnymi figurkami, za coraz bardziej porąbane ceny?
A Euro jest super, tak samo jak i WFB.
Wisła Kraków.
czemu wpisałes mnei na listę bez mej wiedzy ?
xYz
Juhuu, jupi ja joo <hopsa> .. ekhymm...to znaczy ... yy .. pocisnę was wszystkich do 0Dydu pisze:Jak będziesz sam to płacisz w sumie a niech będzie 10zl za osobę.
Nic nie pisałem o DoW to możesz sobie nimi zagrać. Weź swą Lubę i zagrajcie razem w parze xD
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Spoko jak będzie nieparzyście jutro rano to możesz dac znać rano - przyjadę do 30minDydu pisze:Pisałeś, że może będziesz więć zarezerwowałem ci miejsce, gdyby miało braknąć ;P
xYz
- hassan_the_grim
- Wałkarz
W sklepie zapisali się:
Bartosz Kipiel i Michał Cieśla WE/DW
Dydu dopisz proszę
Bartosz Kipiel i Michał Cieśla WE/DW
Dydu dopisz proszę
War does not determine who is right - only who is left.