Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: misha »

nie moze poniewaz, zasada reformu po combacie zakazuje wyjecia z walki modeli ktore w tym combacie byly
zalezy ile tych modeli walczylo

rydwan bokiem wciaga w walke wiecej modeli niz przodem :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

RB str 128:
The victor of an assault is calculated as for a normal close combat, however combat result points can only be scored by inflicting wounds (including overkill wounds scored in a challenge, if there are any). Standards, ranks, flank and rear bonuses, and so on do not apply

poza powyższym kawałkiem dotyczącym obliczania combat result nie znalazłem nic o szeregach jednostki.

1. Czy jednostka która jest w budynku zachowuja swoją formację wejściową na potrzeby np. Piercing Bolts of Burning ?
2. Czy jednostka w budynku może robiąc reform zmienić swoją ilość szeregów ?
3. Czy jednostka w budynku liczy bonus za szeregi np. na potrzeby bonusu Skavenów do Ld ? (np. do rzutu na panikę lub przeciw krzykom Banshee)

znalazłem jeszcze w części strzelania do budynku:
Note that the garrison unit is considered to be too spread out to be affected normally by attacks that can affect multiple ranks, such as bolt throwers — shooting attacks of this nature will only hit one model.
ale nie jestem pewien czy Piercing Bolts które zadaje automatyczne hity za każdą rankę oddziału to to samo co bolec?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

1. ten fragment co zacytowałeś wszystko wyjaśnia. Na potrzeby PBoB jak i dowolnych innych ataków jednostka nie ma szeregów.

co do 2 i 3 to muszę poczytać ;)

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Jak wygląda reform jednostek unbreakable po fazie walki - np. zombie? Normalnie test LD? Zdaje mi się, że gdzieś czytałem, że przebiega to niestandardowo.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Marks pisze:Jak wygląda reform jednostek unbreakable po fazie walki - np. zombie? Normalnie test LD? Zdaje mi się, że gdzieś czytałem, że przebiega to niestandardowo.
Tak samo jak u jednostek steadfast, zdajesz na swoim unmodified ld (RB str 55, reforming after defeat)
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

White Lion pisze: 1. Czy jednostka która jest w budynku zachowuja swoją formację wejściową na potrzeby np. Piercing Bolts of Burning ?
2. Czy jednostka w budynku może robiąc reform zmienić swoją ilość szeregów ?
3. Czy jednostka w budynku liczy bonus za szeregi np. na potrzeby bonusu Skavenów do Ld ? (np. do rzutu na panikę lub przeciw krzykom Banshee)
1) Nie zachowuje. Po prostu liczysz tak jakby nie miała szeregów.
2) Teoretycznie możesz, bo nic tego nie zabrania, ale nic to nie daje bo i tak nie ma szeregów ;). Można by to nadużyć i zrobić reformę w linię np 40 modeli bo teoretycznie nie ruszają się wcale gdyż dalej są w budynku. W opuszczaniu budynków jest jednak zapis że wychodząc możesz zmienić formację na dowolną, ale nie przekraczając 2xM więc logicznym by było gdyby w budynku reformować się nie było można.
3) Nie liczy bonusu bo nie ma szeregów (i mówię to jako gracz Skaven'ski :) ).
Life's a game with save and load features disabled.

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Czy można z indirecta strzelić poza front arc? Chodzi o przypadek kiedy nie moge pivotowac maszyny a chciałbym strzelić w bok albo za siebie.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Zgodnie z zasadami maszyna piwotuje i strzela z punktu na niej. Np lufy albo czegoś z czego strzela.
Mortarem pewnie by można strzelać w dowolną stronę, ale większość maszyn musi się jednak ustawić przodem do celu.

Wojwen
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Wojwen »

witam
Mam pytanko. Moge do tego samego oddziału wsadzić i wojowników i łuczników czy jeden oddział to jeden typ?

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

1 typ
Puszka Pandory, o immersji w grach
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Wojwen
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Wojwen »

Zamierzam zbudowac 1000 pt orki i gobliny (głównie na goblinach). Są jakies strony z rosterami i pokazanym rozstawieniem armii (to najbardziej mnie ciekawi)? Jezeli nie to moglby mi to ltos podac?
@ moge wstawic np. gobliny z wloczniami i tarczami i gobliny z szablami i tarczami do jednego oddziału? czy chodzi tylko o to ze nie moge wojownikow i lucznikow do jednego oddzialu?

Dreef
Falubaz

Post autor: Dreef »

Od impact hitów przysluguje parry save czy nie? Tak samo od stompów i thunderstompów?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Parry save nie przysługuje od żadnej z wymienionych.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Wojwen pisze:Zamierzam zbudowac 1000 pt orki i gobliny (głównie na goblinach). Są jakies strony z rosterami i pokazanym rozstawieniem armii (to najbardziej mnie ciekawi)? Jezeli nie to moglby mi to ltos podac?
@ moge wstawic np. gobliny z wloczniami i tarczami i gobliny z szablami i tarczami do jednego oddziału? czy chodzi tylko o to ze nie moge wojownikow i lucznikow do jednego oddzialu?
Jest całe podforum poświęcone O&G. Tam się zapytaj.

Co do @ to już dostałeś odpowiedź na to pytanie, więc po co zadawać je po raz drugi? Nie możesz łączyć w żaden sposób, każdy normalny model w oddziale musi być tak samo uzbrojony.

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Post autor: vfn »

Czy mag który wyjechał za stół w wyniku najeżdżania może dispelować, skupiać kostki lub używać scrolla?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

vfn pisze:Czy mag który wyjechał za stół w wyniku najeżdżania może dispelować, skupiać kostki lub używać scrolla?
Skoro nie ma go na stole to nie może.

Dreef
Falubaz

Post autor: Dreef »

Wendigo pisze:Parry save nie przysługuje od żadnej z wymienionych.

Wynika to z czego? Pytam bo wole wiedziec, jesli przeciwnik mnie spyta dlaczego ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Dreef pisze:
Wendigo pisze:Parry save nie przysługuje od żadnej z wymienionych.

Wynika to z czego? Pytam bo wole wiedziec, jesli przeciwnik mnie spyta dlaczego ;)
Zasada parry save. Str 88 w rulebooku. There's no parrying something that big... (odnośnie stompów i impactów) :D

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Jakie podsawki maja modele z 6-tki z beast'a?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Dydu pisze:Jakie podsawki maja modele z 6-tki z beast'a?
Takie jak najnowsze modele.

Mantikora 50x100
Hydra 50x100
Smok 50x100
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

ODPOWIEDZ