IPN

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Re: IPN

Post autor: Żaba »

rozumiem że eurosocjalistyczne molochy (korporacje) powstają i działają tylko w UE ?

a w USA powstał jakiś koncern samochodowy ? kojarzę tylko chińskie i indyjskie (choć pewnie trochę ich jest) - dzięki interwencjonizmowi i dotacjom państwowym.

Ż.

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Oczywiście, bo USA od dawna nie jest już krajem wolności gospodarczej, gdzie można było przyjechać z łopatą (lub pomysłem na samochód) i dzięki szczeremu wysiłkowi zostać bogaczem. Europę podałem jako przykład bo zresztą i my w niej żyjemy.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

a mógłbyś wskazać choć jeden kraj na świecie gdzie tak można :?: 8)

zadam Wam pytanie która droga rozwoju zacofanego kraju jest lepsza turbo kapitalistyczna (pełna prywatyzacja, wolny przepływ kapitału, zero barier, kapitał nie ma narodowości) czy interwencjonizm, protekcjonizm, kluczowy udział państwa w inwestycjach. Na przykładzie Polski i Koreii Południowej (podobne kraje, były pod zaborami, podobny potencjał ludnościowy i zasobów naturalnych oraz klimat) - czekam na komentarze 8)

pzdr,
Ż.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

to co piszesz o Korei Pd. moznaby na upartego odniesc i do Bialorusi (moze oprocz potencjalu ludnosciowego). Diabel tkwi w szczegolach 8)

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

Żaba, czemu ty piszesz w takich skrajnościach. Turbokapitalizm, interwencjonizm ?

I zacofany kraj, ale jak zacofany ? I jaki kraj ? Nie ma jednej recepty na każdy kraj, a w całej polityce - w poglądach które ja reprezentuje nikt by z dnia na dzień nie przestawił gospodarki o 180 stopni.
Kraj się reformuje, przesuwając krok po kroku. Ja wiem, że ten pajac JKM by następnego dnia po wyborach zlikwidował połowę podatków, powiesił tak z 300 tysięcy urzędników i zadowolony koronował się. Tylko, że po paru dniach system by runął. Bo obciążenia podatkowe trzeba zdejmować równolegle z wydatkami, krok po kroku.

Dlatego przywoływane przez fanów JKM Chile wcale za czasów Pinocheta takie liberalne nie było, bo trzeba było stopniowo równoważyć budżet i doprowadzać gospodarkę do odpowiedniej kondycji. A potem już wszystko łatwo poszło ...

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Ja wiem, że ten pajac JKM by następnego dnia po wyborach zlikwidował połowę podatków, powiesił tak z 300 tysięcy urzędników i zadowolony koronował się. Tylko, że po paru dniach system by runął. Bo obciążenia podatkowe trzeba zdejmować równolegle z wydatkami, krok po kroku.
Pajac, nie pajac, ale przynajmniej trzyma się swoich poglądów niezmiennie. Ty, tymczasem nie przedstawiłeś żadnych dowodów na to, że tak by było w istocie jak piszesz. Ja też mogę napisać, że jakaś tam partia Libertariańska to tylko banda etatystów, którzy strojąc się w liberalne piórka zapragnęli dorwać się do koryta....dowodów na to nie mam, ale napisać sobie mogę, tak jak i Ty.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Ingen175 pisze:Żaba, czemu ty piszesz w takich skrajnościach. Turbokapitalizm, interwencjonizm ?
trudno się dyskutuje o wyższości jednego rozwiązania nad drugim gdy niczym (bądź niewiele) się nie różnią
Ingen175 pisze:I zacofany kraj, ale jak zacofany ? I jaki kraj ?
napisałem przecież :) - Polska i Korea Południowa - nota bene oba stawiane za wzór mnie ciekawią efekty i na ile istotna jest mentalnosć społeczeństwa - IMHO w Polsce rozwiązanie koreańskie by nie przeszło (zbyt duże koszty społeczne)...

apropos Korwina mnie ostatnio zapadł w głowę jego tekst że bicie (katowanie) kobiet jest nie akceptowalne w naszym kręgu kulturowym - ale ich karcenie (oczywiście fizyczne) w celach wychowawczych i dla ich dobra jak najbardziej tak :lol2:

pzdr,
Ż.

Ingen175
Kradziej

Ah, nie zauważyłem tej Korei i Polski.

@Crane
To proste, chociaż dla fanatyka może być trudne.
JKM proponuje likwidację podatku dochodowego i "zastąpienie" wpływów z niego ujednoliconym VAT'em. Zakłada, że wpływy z tego podatku będą w stanie zrównoważyć budżet. Do tego oczywiście planuje zwolnienie setek tysięcy urzędników, kłopot w tym że ktoś im będzie musiał zapłacić tzw. odprawy.
Pamiętając tylko bałagan jaki był przy wprowadzaniu VAT'u w 1993 roku, gdzie nawet nie było konkretnych objaśnień wydanych przez MF nie wydaje mi się by uniknięto takiego bałaganu, a obywatele bogatsi w kieszeni niekoniecznie muszą przecież pójść wydać swoje pieniądze - mogą się zdecydować na "zachomikowanie" tych środków ?

Zatem założenie JKM, jest czysto teoretyczne. A rynek jest nieprzewidywalny. Do tego trzeba jeszcze doliczyć odprawy dla urzędników, ewentualne zmiany w przepisach ... to oczywiście uproszczony model, ale sam JKM dokładnością nie grzeszy. Do tej pory ciężko znaleźć w programie jakieś konkretne wyliczenia, projekty ustaw, etc. Z jego słów pada głównie demagogia.

A trzymanie się swoich poglądów to jeszcze niewiele, że tak zastosuję swojskie korwinowe argumentum ad hitlerum - Hitler też się trzymał swoich poglądów, należy mu się coś z tego tytułu ?

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

kobiet jest nie akceptowalne w naszym kręgu kulturowym - ale ich karcenie (oczywiście fizyczne) w celach wychowawczych i dla ich dobra jak najbardziej tak :lol2:
Od razu zaznaczam, że jestem przeciwny tego typu praktykom.

I cóż Cię tak zdziwiło droga Żabo? Oczywiście że tak jest. Jak chłop da babie po głowie to kolesie z pod budki z piwem przymkną na to oko i powiedzą po cichu : " widocznie się jej należało". I takie jest myślenie odziedziczone po naszych przodkach -chłopach, którzy prali swoje kobiety, bo nie oszukujmy się, ale wszyscy od szlachty nie pochodzimy, choć pewnie wielu by chciało...
To proste, chociaż dla fanatyka może być trudne.
JKM proponuje likwidację podatku dochodowego i "zastąpienie" wpływów z niego ujednoliconym VAT'em. Zakłada, że wpływy z tego podatku będą w stanie zrównoważyć budżet. Do tego oczywiście planuje zwolnienie setek tysięcy urzędników, kłopot w tym że ktoś im będzie musiał zapłacić tzw. odprawy.
Nie jestem żadnym fanatykiem i jestem otwarty na argumenty. Nie ze wszystkimi poglądami JKM też się zgadzam- to tyle tytułem wstępu.
Proszę Cię, nie porównuj -olaboga- wydatku na jakieś śmieszne odprawy dla urzędasów do ciągłych wydatków jakie państwo ponosi na nich przyssanych do koryta. Nie wiem i nie chce mi się szacować jakie to byłyby sumy ale wątpię żeby przekraczały 3 letni koszt utrzymania tej bandy pasożytów- że zacytuję pewną byłą panią urzędas - "u nas tam to się nic nie robiło, parzyło się kawę i dostawało regularnie pieniądze, ale to się skończyło" mówiła mniej więcej tak z westchnieniem.
A trzymanie się swoich poglądów to jeszcze niewiele, że tak zastosuję swojskie korwinowe argumentum ad hitlerum - Hitler też się trzymał swoich poglądów, należy mu się coś z tego tytułu ?
Czy serio dla Ciebie jedyną osobą wierną swoim ideałom i przekonaniom, jaką może podać dla przykładu był, Hitler? Rozmawiamy poważnie, czy sobie z siebie kpimy?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Crane pisze:
kobiet jest nie akceptowalne w naszym kręgu kulturowym - ale ich karcenie (oczywiście fizyczne) w celach wychowawczych i dla ich dobra jak najbardziej tak :lol2:
Od razu zaznaczam, że jestem przeciwny tego typu praktykom.

I cóż Cię tak zdziwiło droga Żabo? Oczywiście że tak jest. Jak chłop da babie po głowie to kolesie z pod budki z piwem przymkną na to oko i powiedzą po cichu : " widocznie się jej należało". I takie jest myślenie odziedziczone po naszych przodkach -chłopach, którzy prali swoje kobiety, bo nie oszukujmy się, ale wszyscy od szlachty nie pochodzimy, choć pewnie wielu by chciało...
I takie myślenie trzeba zwalczać. A dziwi to, że w XXI wieku w 40 milionowym kraju taka mentalność wciąż jest.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

"Gdyby Polska realizowała program gospodarczy partii założonej przez Janusza Korwina-Mikke to przez pół roku byłby niesamowity bałagan, a potem przez dekadę Polska rozwijałaby się w tempie 10 procent rocznie."

-prof. Rybiński

A moim zdaniem trzeba właśnie ostro przeciąć pewne nici, na których obecny układ się trzyma i "likwidacja podatku dochodowego, zwolnienie 300 000 urzędników" jest takim ostrym przecięciem. Zauważcie, że biurokracja to organizm, który rozrasta się już sam. Po każdej ustawie regulującej cokolwiek np. kiedy można ściąć sobie drzewo, kto ma prawo do zasiłku itp. musi powstać sztab urzędników, kontrolerów, ekspertów którzy to zrealizują!

Chciałbym, jako młody człowiek by Polska była przede wszystkim krajem MOŻLIWOŚCI. Tymczasem z tego co widzę, to można tu sobie żyć, z głodu nikt nie umrze, ale najwięcej zależy od znajomości.

Moja opinia o JKM nie jest jednoznaczna, bo często mówi rzeczy co najmniej nieprzemyślane, a i demagogię, w postaci wyciągania tylko wygodnych faktów np. historycznych prowadzi. No ale LUDZIE, każdy jakieś wady ma, a na coś w końcu trzeba się zdecydować. Ok, JKM zły, ale jak nie on to kto? UPR napisało że wstydzi się za Korwina, to ten uprzejmie z UPR odszedł aby zdjąć z nich tą "hańbę" i założył własną partię, czyli KNP która w sondażach już dawno UPR przegoniła, a większość jest zaskoczona jak im mówię że UPR w ogóle jeszcze istnieje...

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

KNP przegonił też PJN oraz Ziobrystów, zbliża się też do progu wyborczego a do wyborów jeszcze długi czas...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

czyli standardowa sytuacja jak przed każdymi wyborami - ale tego akurat szkoda bo przy całym oszołomstwie (w negatywnym tego słowa znaczeniu) JKM mógłby wnieść sporo świeżości do sejmu (zresztą sporo jego pomysłów chce przeprowadzić palikot). Mnie osobiście najbardziej zraziło do niego popieranie PIS-u partii mega socjalistycznej w swoim programie gospodarczym :roll:
o rybińskim to szkoda gadać - najpierw rzuca kasandrycznymi przepowiedniami które jak zwykle się nie sprawdzają a później zakłada fundusz hedingowy który ma zarabiać na załamaniu w eurolandzie :?

pzdr,
Ż.

Ingen175
Kradziej

Ehh, na weekend zniknąłem i odpoczywałem a tu wpadł Krzyś Rybiński.

Ten facet przepowiadał już różne katastrofy ekonomiczne, pisał program gospodarczy dla pewnej partii a teraz w mediach zasłynął jakimiś wybitnie nieliberalnymi propozycjami. Z całym szacunkiem, ale jeżeli ktoś ma mieć rację to na pewno nie Rybiński.

Już wolę posłuchać ekspertów z Centrum im. A. Smitha czy Fundację Republikańską.

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Co do Rybińskiego zgoda, że ostatnie pomysły co do płacenia za dzieci, z jego ust to skandal i bardzo mnie zdziwił. Może zdoła się z tego jakoś wytłumaczyć, jeśli nie jako wolnorynkowiec jest skończony. Trzeba rację przyznać że się starzejemy, ale każdy poważny liberał powie, że winne są wielkie obciążenia, jakie nakłada się na rodzinę.

Co do centrum im. Smitha to zgoda, że dobrze tam gadają. Szkoda że tak niewielu ich słucha :(

ODPOWIEDZ