Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
wokrze
Kradziej

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: wokrze »

Odoamar pisze:Jednostka która ucieknie z walki w próbie mobilizacji modyfikuje ZP o tyle ile przegrała combat?
czy modyfikowanie liczy się tylko w momencie gdy nie ucieka i chce zrobić reform po przegranej walce?
Mobilizację zdajesz w swojej następnej turze - nie liczą się do niej modyfikatory z walki przegranej w poprzednich turach.
Modyfikator z walki liczy się jak chcesz wykonać reforma po przegranej fazie walki wręcz (pod warunkiem zdania wcześniej testu złamania). Wyjątek: zasada stubborn (nie pamiętam jak to przetłumaczyli na polski)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Takie zapisy odnośnie Monstrousów i ich Supporting Attacków są w Erracie na stronie GW:
Page 83 – Monstrous Cavalry.
Add “MONSTROUS SUPPORT
Furthermore, the rider of a monstrous cavalry model can make
as many supporting attacks as are on its profile, up to a
maximum of three.” to the end of the paragraph.
Page 85 – Monstrous Beasts.
Add “MONSTROUS SUPPORT
Furthermore, a monstrous beast can make as many supporting
attacks as are on its profile, up to a maximum of three.” to the
end of the paragraph.
Czy w związku z nimi Monstrous Beast, który znajduje się pod tyłkiem jakiegoś jeźdźca, tworząc Monstrous Cavalry, także ma Supporty do 3 (np. Demigryfy czy mają Supoorty), czy też zapis tyczy się Troop Type sklasyfikowanego jako Monstrous Beast (a nie części modelu o tej nazwie) i nie wykonują w ogóle Supportów ze względu na fakt bycia ogólnie Kawalerią?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Demigryfy nie wypłacają supportingów, bo są mountami, a w zasadach MC jest napisane że mounty nie biją supportingów. Zapis w FAQ odnosi się do troop type MB.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
kuyash
Oszukista

Post autor: kuyash »

rendering starts assasynow DE sa traktowane jako magiczna bron?
DE 8k
VC 3k
ChD 3k

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie maja tej zasady w AB ani w FAQ, skad pomysl ze mialyby byc magiczna bronia?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
kuyash
Oszukista

Post autor: kuyash »

chociażby stad ze to gift w sekcji magicznej. A z opisu wynika, ze to broń?
DE 8k
VC 3k
ChD 3k

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

To nie jest "magic weapon", więc musi mieć zapis, że jest magiczny.
Release the Przemcio!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

kuyash pisze:chociażby stad ze to gift w sekcji magicznej. A z opisu wynika, ze to broń?
a może widziałeś zapis w AB DE, że gifty nie sa magicznymi przedmiotami chyba, że powiedziano inaczej? jest to w nagłówku pogrubione, jest magiczna broń w ramce która jest magiczna i coś tam jeszcze, a inne nie są, trzeba czytać całość
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

kuyash pisze:rendering starts assasynow DE sa traktowane jako magiczna bron?
chodzi ci o to, ze mozna miec tylko jedne?

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Pewnie chodzi mu o to, czy rending stars mają magiczne ataki...
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak, wiem.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Przypadek:

Szarżuję na oddział przeciwnika ale nie mogę zrobić "align" w inny sposób niż stykając się również z jego drugim oddziałem.

Jednak mogę zrobić "align" szarżowanym oddziałem przeciwnika i wtedy nie zetknę się z jego drugim oddziałem.

Jaka jest kolejność poniższych zasad?

W US jest:
"Trudne do dostawienia szarże.
Dostawiając szarżę, wpierw dostawiamy (domykamy drzwi) oddziałem szarżującym.
Jeśli nie jest to możliwe, dostawiamy oddział zaszarżowany (patrz str.22).
Jeśli dostawienie szarży w ten sposób nie jest możliwe, szarża traktowana jest jako nieudana.
Przestawianie innych jednostek lub terenu, by dostawid szarżę, jest niedozwolone.
Samo dotknięcie rogiem oddziału szarżującego przez szarżowany nie wystarczy, by uznad szarżę za udaną."

w RB str.18
CHARGING MORE THAN ONE UNIT
"A unit can normally only declare a charge at a single enemy unit.
However, if there is no way at all of completing the charge against an enemy unit without touching another (sometimes known as 'clipping')
then the charging unit must also declare a charge against the other unit(s)...."

a) jest możliwe dostawienie oddziału szarżującego więc dostawiam go i jest szarża na oba oddziały ?
b) jest możliwe dostawienie oddziału szarżowanego więc dostawiam go i jest szarża tylko na jeden oddział ?
c) decyzja gracza którego jest tura ?
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2013, o 21:06 przez White Lion, łącznie zmieniany 1 raz.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

pytanie mam o pivotowanie maszyn w kierunku celu strzalu, czy musi byc to dokladnie kierunek strzalu(tzn prosta linia wychodzaca od podstawki pod katem 90 stopni wzgledem przedniej krawedzi) czy wystarczy ze cel bedzie w front arcu ?
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Relosu pisze:pytanie mam o pivotowanie maszyn w kierunku celu strzalu, czy musi byc to dokladnie kierunek strzalu(tzn prosta linia wychodzaca od podstawki pod katem 90 stopni wzgledem przedniej krawedzi) czy wystarczy ze cel bedzie w front arcu ?
RB, shooting with warmachines. Dokładnie.
White Lion pisze:1 Szarżuję na oddział przeciwnika ale nie mogę zrobić "align" w inny sposób niż stykając się również z jego drugim oddziałem.
2 Jednak mogę zrobić "align" szarżowanym oddziałem przeciwnika i wtedy nie zetknę się z jego drugim oddziałem.
Manewr o którym mówisz nazywa się "closing the door" i jest opisany w RB pod taką właśnie nazwą.
Prawidłowa odpowiedź to 2.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

czyli szarża jednym oddziałem na dwa oddziały przeciwnika możliwa jest tylko jeśli nie jest możliwe zaszarżowanie tylko na jednego (biorąc pod uwagę to że on się może dostawić do mnie) ?

czyli szarża na dwa oddziały przeciwnika tylko wyjątkowo może mieć miejsce, bo prawie zawsze można tak dojść żeby szarżowany mógł się dostawić.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

White Lion pisze:czyli szarża jednym oddziałem na dwa oddziały przeciwnika możliwa jest tylko jeśli nie jest możliwe zaszarżowanie tylko na jednego (biorąc pod uwagę to że on się może dostawić do mnie) ?

czyli szarża na dwa oddziały przeciwnika tylko wyjątkowo może mieć miejsce, bo prawie zawsze można tak dojść żeby szarżowany mógł się dostawić.
Tak. Szarża na więcej niż 1 oddział to rzadkość.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

takie pytania po ostatniej bitwie:

1) czy przedmiot other trickstar shard zmusza własciciela przedmiotu też do przezutu udango warda?

2) czy jak mam magiczny sztandar który wpływa na rzut na dystans ucieczki, po przegranym cc i break'u (ginie sztandarowy) oddzial ma prawo jeszcze skorzystac z jego wlasciwosci? (chodzi o steel standard dopecyzowujac)

3) czy bedac w challange'u jesli zgodnie z inicjatywa jezdziec zabije championa, czy smok/thunderstomp moze tez wyplacic po jego smierci zeby miec nadwyzki ran z pogromu?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

1) Na moje to nie jesteś w Base-to-base z samym sobą więc nie przerzucasz swoich wardów.
2) Skoro sztandarowy nie żyje to jego sztandar nie działa.
3) Challenge już się skończył w momencie śmierci 1 z bijących się. Czyli mount nie wypłaca hitów w trupa. Chyba że mount atakuje z taką samą I jak jeździec, wtedy wchodzą w tej samej chwili.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Dziękować :)

ps: nienawidze pendanta (chyba ze sam na nim gram), nawet KB nie pomógł ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

1) FAQ GW, strona 5, general principles, pytanie drugie. Polecam zapoznanie się z tymże dokumentem - link w regulaminie działu.
2, 3 tak jak FAZIK.

pozdrawiam
Furion

Zablokowany