Początkujący.... (Pytania/Pomoc)
Re: Początkujący....
Do tej pory zdarzyło mi się to raz... Na szczęście zrobił takie same kuku mi jak i przeciwnikowi. Wierze w statystykę nie w prawa muprhyiego ; )
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
Witam!
Zamierzam pozbyć się figurek do LOTR i zacząć przygodę z Warhammerem.
Widziałem podstawkę Wyspa Krwii. Czy jest to najnowsza propozycja GW?
W zasadzie nie mam pomysłu jaką armią zacząć grać. Istnieje też Bitwa o Przełęcz Czaszki.
Wiem, że z tego do wyboru są Skaveni, Wysokie ELfy, Gobliny i Krasnoludy.
Czy jeśli zdecydyje się na przełęcz będzie to w jakiś sposób mniej aktualne?
Istnieją jakieś inne podstawki?
Ktoś byłby chętny do zakupu na pół?
Zamierzam pozbyć się figurek do LOTR i zacząć przygodę z Warhammerem.
Widziałem podstawkę Wyspa Krwii. Czy jest to najnowsza propozycja GW?
W zasadzie nie mam pomysłu jaką armią zacząć grać. Istnieje też Bitwa o Przełęcz Czaszki.
Wiem, że z tego do wyboru są Skaveni, Wysokie ELfy, Gobliny i Krasnoludy.
Czy jeśli zdecydyje się na przełęcz będzie to w jakiś sposób mniej aktualne?
Istnieją jakieś inne podstawki?
Ktoś byłby chętny do zakupu na pół?
Wyspa Krwi to aktualna podstawka, Bitwa o Przełęcz Czaszki to podstawka z poprzedniej czyli 7 edycji, a co się z tym wiąże podręcznik do niej dołączony jest nieaktualny. Tu masz listę armii oficjalnych z Warhammera FB:
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... meStyle=wh
Są też Chaos Dwarfy ale to nie pytanie do mnie...
Ogólnie polecałbym ci się z High Elfami jeśli się na nie zdecydujesz wstrzymać do maja bo wyjdzie reedycja tej armii. Z pośród armii z tych dwóch podstawek tylko orki mają 8 edycyjnego armybooka.
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... meStyle=wh
Są też Chaos Dwarfy ale to nie pytanie do mnie...
Ogólnie polecałbym ci się z High Elfami jeśli się na nie zdecydujesz wstrzymać do maja bo wyjdzie reedycja tej armii. Z pośród armii z tych dwóch podstawek tylko orki mają 8 edycyjnego armybooka.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Po co ludzie robią traye pod skriminsz? Tz. pewnie z takiego samego powodu co pod zwykłe oddziały bo ciężko przesuwać 30 harcowników albo i więcej pojedynczo. Moje właściwe pytanie brzmi czy robić treye pod:
Muchy nurgla - Latające MC na 75x50
furie zwykła piechota latajaca 25x25
Chodzi mi o to, że w 7 ed. jak grałem to skriminsz nie miał jakoś zachowanego szyku i miał pole widzenia 360 stopni. Teraz ma normalnie przód tył. i normalne pole widzenia. Czy w furiach jest sens robienia treya? W końcu one może nie będą już latać kupą tylko w jakimś luźnym szyku ale będą go jednak zmieniać w trakcie. Jest sens robić tray 5x1? To samo z muchami. Tyle, że one będą zawsze latać w szyku 3x1, więc może na nich warto? Jak radzicie?
Muchy nurgla - Latające MC na 75x50
furie zwykła piechota latajaca 25x25
Chodzi mi o to, że w 7 ed. jak grałem to skriminsz nie miał jakoś zachowanego szyku i miał pole widzenia 360 stopni. Teraz ma normalnie przód tył. i normalne pole widzenia. Czy w furiach jest sens robienia treya? W końcu one może nie będą już latać kupą tylko w jakimś luźnym szyku ale będą go jednak zmieniać w trakcie. Jest sens robić tray 5x1? To samo z muchami. Tyle, że one będą zawsze latać w szyku 3x1, więc może na nich warto? Jak radzicie?
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.
Pod muchy radziłbym zrobić treye bo mają trochę większe podstawki,ogólnie chodzi o wygodę i o estetykę. Dark Angel ma zrobione treye nawet pod 5 Harpi
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Witam
Po dłuższej przerwie chciałbym zacząć nietylko zbierać ale też grać w wfb. Zastanawiam się nad HE, WoCH, Dwarfs oraz VC. Chciałbym prosić, żeby ktoś mógłby mi przybliżyć jak to wygląda w nowej edycji gra tymi armiami, porównać je oraz powiedziec cenowo mniej więcej ile by każda z tych armii kosztowała na 1600 pkt. z góry wielkie dzięki
Po dłuższej przerwie chciałbym zacząć nietylko zbierać ale też grać w wfb. Zastanawiam się nad HE, WoCH, Dwarfs oraz VC. Chciałbym prosić, żeby ktoś mógłby mi przybliżyć jak to wygląda w nowej edycji gra tymi armiami, porównać je oraz powiedziec cenowo mniej więcej ile by każda z tych armii kosztowała na 1600 pkt. z góry wielkie dzięki
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
Woch i VC mają nowe 8edycyjne podręczniki, zaś do HE wyjdzie w przyszłym miesiącu. Dwarfy czekają na nowy podręcznik już 2 edycję, ale według plotek będzie miał wyjść w przyszłym roku. Proponuje zaczekać jeszcze miesiąc i zobaczyć jak będzie z nowymi HE.Fausstt pisze:Witam
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
Nie patrz na to hobby przez pryzmat $$$ bo szybko zawału dostaniesz. Wybierz sobie armię która bardziej Ci się podoba
Jakie powinienem mieć odstępy między tymi muchami w oddziale latającej MC? 1 cal? Tak chyba w 7 ed było
Jakie powinienem mieć odstępy między tymi muchami w oddziale latającej MC? 1 cal? Tak chyba w 7 ed było
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.
Jak pod każdy skirmish, czyli 0,5 cala.cichy pisze:Jakie powinienem mieć odstępy między tymi muchami w oddziale latającej MC?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
- Romendakil
- Mudżahedin
Małe kwadratowe mają 20mm X 20mm (piechota)
Duże kwadratowe 25mm X 25mm (piechota)
Z kawaleryjskimi jest natomiast problem. W teorii powinny mieć 25mm X 50mm, jednak w praktyce widziałem 23-24mm X 50mm
Do tego dochodzą 40mm X 40mm głównie pod piechotę trollopodobną.
Niektóre większe potwory są na podstawkach 50mm X 50mm.
Duże kwadratowe 25mm X 25mm (piechota)
Z kawaleryjskimi jest natomiast problem. W teorii powinny mieć 25mm X 50mm, jednak w praktyce widziałem 23-24mm X 50mm
Do tego dochodzą 40mm X 40mm głównie pod piechotę trollopodobną.
Niektóre większe potwory są na podstawkach 50mm X 50mm.
Witam:-) jestem tu poczatkujacy, takze prosze o wyrozumialosc do tej pory od dwoch lat gralem tylko w lcg warhammer inwazje, i kolekcjonowalem ksiazki ze swiata warka:-) przyszedl czas wsiasc na wyzszy poziom, stad zakup podrecznika do 8 edycji. Poki co nie wybralem jeszcze armi ( choc sklaniam sie do zwierzoludi) itylko czytam forum i zasady. I tu problem, bo zasady mam po polsku, a tu glownie biora skroty i nazwy z angielskiego, i nawet czytajac watek dla poczatkujacych chcac rozwiewac watpliwosci.. to niewiem o czym co poniektorzy pisza:-) czy jest gdzies watek przekladajacy ang skroty i nazwy na pl, czy pozostalo sie domyslac:-) dzieki z gory za pomoc:-)
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 43&start=0lanowiec pisze:Witam:-) jestem tu poczatkujacy, takze prosze o wyrozumialosc do tej pory od dwoch lat gralem tylko w lcg warhammer inwazje, i kolekcjonowalem ksiazki ze swiata warka:-) przyszedl czas wsiasc na wyzszy poziom, stad zakup podrecznika do 8 edycji. Poki co nie wybralem jeszcze armi ( choc sklaniam sie do zwierzoludi) itylko czytam forum i zasady. I tu problem, bo zasady mam po polsku, a tu glownie biora skroty i nazwy z angielskiego, i nawet czytajac watek dla poczatkujacych chcac rozwiewac watpliwosci.. to niewiem o czym co poniektorzy pisza:-) czy jest gdzies watek przekladajacy ang skroty i nazwy na pl, czy pozostalo sie domyslac:-) dzieki z gory za pomoc:-)
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
Wielkie dzieki:-) Kolejne pytanko. Przegladalem rozne ab, szukajac czym chcialbym grac i na poczatek mysle o zwierzoludziach. Z tego co wyszlo to kombinuje ze ich armia jest dobra na poczatek, brak machin, malo magii, malo strzelania, silne jednostki, maly ich wachlarz wiec latwiej zebrac, taki czysty napor:-) i chyba malo popularni? wiec czy dobrze mysle ze latwo na poczatek bedzie ich ogarnac?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, o 18:09 przez lanowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Brak machin i strzelania to raczej wada, a co do magii to u Beastmenów z tego co się orientuję jest to dosyć mocny i waży aspekt gry. Ale jak ci się podobają to ich bierz bez wahania, bo najważniejsze żeby grać armią która ci się podoba, a nie taką która jest mocna.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Dokładnie ,jak zaczniesz grać armią ,którą wybrałeś tylko ze względu na zasady to prędzej ,czy póżniej ci się znudzi (np przy kolejnej edycji ) Według mnie powinno się wybierać pod względem fluff-u i modeli
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!
powiem wam żę dlatego chce właśnie zwierzoludzmi grać, przez to że mi sie zwyczajnie podobają;) i nie są jakoś ekstra popularną armia, a to też pociąga;) nigdy nie lubiłem grać armiami które z góry skazane są na sukces:D
Ale mówicie że brak machin i strzelnia to wada istotna? Czy to spowoduje żę zwierzoludzie są tylko do grania dla funu ale wiele nie osiągają?;)
Ale mówicie że brak machin i strzelnia to wada istotna? Czy to spowoduje żę zwierzoludzie są tylko do grania dla funu ale wiele nie osiągają?;)
Nie, po prostu jest trudniej (lub łatwiej jak ktoś nie lubi strzelać). VC też nie mają maszyn a ze strzelania tylko krzyki a są mocną armią.