DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

Proste ze chcemy!

:D
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Miki9345
Warzywo

Post autor: Miki9345 »

diping rules naprawde moim zdaniem do cieniowania niktórych figurek jest to zdecydowanie najlepsza i najszybsza metoda

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

Post autor: Shenq »

no i co z tymi fotami? czekamy z nie cierpliwością

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Post autor: Taraś »

Jakimi kolorami byście mi doradzili malować bretonię?? Jakie kolory najładniej wychodzą po bejcowaniu ?? :)

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Zastanawiam się, czy dipping nie sprawdzi się doskonale przy malowaniu elementów makiet - wszelkich skrzynek, drzwiczek, czaszeczek, beczułek, kukułek, pierdułek i inszych szczurków-ogórków, których gdzieniegdzie w makietach pełno...
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Nie wiem czy jest sens bawić się w oddzielne malowanie makiety i bejcowanie małych elementów. Takie bzdety się szybko maluje ;) W każdym razie mi by się nie chciało

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Faktycznie można na szybko suchym pędzlem przejechać, ale IMO nie wszędzie to dobrze wygląda, a nie zawsze jest czas by na mokro jakieś duperele malować. Sądzę, że w przypadku niektórych elementów (mam tu na myśli makiety do Mordheim, które obfitują w różne szczegóły) dipping może okazać się przydatny. W każdym razie przetestuję.

P.S. W ramach testowania Dippingu męczę gobliny ze skullpassa ;). Wypociny wrzucę na forum jednakże nie wcześniej niż za 2,5 tygodnia (wyjazd).
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Sam się ostatnimi czasy zabrałem za dipping. Efekty poniżej.
Skóra malowana dwarf fleshem, bejca - "orzech włoski" Sadolinu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia wyszły średnie, na żywo nieco lepiej się prezentują. Mam wrażenie że lakier matowy, trochę za mało zmatowił te figurki, może jakoś źle nakładałem.

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Cieniowanie wyszło świetnie, niezły ten Sadolin, choć osobiście dałbym jakiś zgniłozielony zamiast dwarf flesha na podkład - to już jednak kwestia wyłącznie indywidualnych upodobań kolorystycznych.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Alvares
Mudżahedin

Post autor: Alvares »

Wyszły świetnie :)
Podpisuję się pod słowami Kapitana Haka, wg. mnie wyglądają teraz pod względem kolorów jak zwykli ludzie. Ale to jak powiedział już Hak
kwestia wyłącznie indywidualnych upodobań kolorystycznych.
P.

Awatar użytkownika
<Van-Bydle>
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: <Van-Bydle> »

Podkusiliście mnie chłopaki, żeby sprobować, poczytałem sobie trochę tutaj i dziś późnym wieczorkiem zabiorę się za pierwsze próby z orzechem włoskim.
Zobaczymy co wyjdzie, jak coś znośnego to się chętnie podzielę;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Za bejce wzialem sie powaznie. Mam juz kilkadziesiat figurek pomalowanych.

Niektore z nich przed wlozeniem do bejcy wygladaly tak:

Obrazek

Obrazek

Jak wygladaja po kapieli? Zapraszam do tego tematu:

http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=108290#108290
Obrazek

Awatar użytkownika
<Van-Bydle>
Powergamer Rozpiskowy

Nieźle Bless ;)

Mam pytanie, po moich pierwszych zmaganiach z bejcą.
Czy benzyna lakowa jest dla niej najlepszym rozpuszczalnikiem, czy naprawdę ma ona taki nieprzyjemny zapach?

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

sorki jeżeli wcześnie siępojawiła odpowiedz na moje pytanie ale:
1. czym da się zmyć tą bejcę
2. jaki kolor radzicie do mortara khorna myślałem nad orzechem ale nie jestem pewien

Awatar użytkownika
<Van-Bydle>
Powergamer Rozpiskowy

Tu jest paleta kolorów, co prawda do sadolinu extra, ja mam sadolin 2in1 (sprzedawany w puszkach po 0,4l)
http://sklep.nina.com.pl/product_info.p ... ucts_id/65
Ja do khorna doradzałbym bardziej coś w czerwień. Jest chyba taki kolor jak czereśnia, czy drzew czereśni. W testach które były tu opisane tikowy wychodził bardziej czerwony.
Od razu polecam kupno benzyny lakowej (przy okazji napisze, że to niewielki wydatek - dziś zapłaciłem 4,5zł za 0,5l ) i dziś sprawdziłem na sadolinie 2in1 (orzech), że słuszna jest proporcja którą podał Bless, czyli 4:1. Lepiej tak rozcieńczyć bejce, bo taka od razu po otwarciu za gęsta.
Co do zmywalności.. Nie wiem czy chodzi Ci o całość,np. cały regiment, to wydaje mi sie, że ciężko, ale jeśli boisz się, że od razu nie wyjdzie, czy sie coś nie uda, to radzę zrobić test na początek na jakiejś niepotrzebnej figurce... Ta technika jest łatwa i wydaje mi się, że jak porządnie strzepiesz to uzyskasz pożądany efekt:D
No i test zawsze przyda się, żeby sprawdzić czy kolor jest odpowiedni;)

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

ok dzięki:) a co do zmywalności to mi chodzi po prostu czy normalny płyn hamulcowy lub rozpuszczalnik sobie daje z tym radę?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Leoncoeur pisze:genialne te bejcowe orki ;p szkoda ze bretka z bejcy jest raczej do d*** ;p

Pozdrawiam
Gadanie... Widzialem w Danii bejcowana bretke. Wyszla bosko. Wszystko sie da. Nawet helfy by sie dalo zbejcowac. Moze wymagalo by to lekkiej zmiany schematu z white/blue na cos lepiej komponujacego sie z brazem bejcy, ale daloby sie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoncoeur
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Leoncoeur »

ten konik z bejcy w tutorialach nie przypadl mi do gustu ;p coz, moze jakby rozjasnic kolory przed "bejcowaniem" wygladalo by niezle

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Leoncoeur pisze:ten konik z bejcy w tutorialach nie przypadl mi do gustu ;p coz, moze jakby rozjasnic kolory przed "bejcowaniem" wygladalo by niezle
Kwestia techniki. Tamten konik po prostu nie wyszedl. Moze zle kolory, moze za slabo rozcienczona bejca (albo za bardzo rozcienczona), moze za duzo bejcy zostalo strzepniete. Wierz mi, ze da sie ladnie zrobic konika dippingiem. Ale trzeba troche potrenowac. Jak ze wszystkim.
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoncoeur
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Leoncoeur »

Nordi: Jak zrobiłeś te podstawki? rozumiem, że trawa to zwykła statyczna trawka modelarska, a ten brązowy żwir to?

ODPOWIEDZ