DIPPING - TESTOWANIE
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Zastanawiam się, czy dipping nie sprawdzi się doskonale przy malowaniu elementów makiet - wszelkich skrzynek, drzwiczek, czaszeczek, beczułek, kukułek, pierdułek i inszych szczurków-ogórków, których gdzieniegdzie w makietach pełno...
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Faktycznie można na szybko suchym pędzlem przejechać, ale IMO nie wszędzie to dobrze wygląda, a nie zawsze jest czas by na mokro jakieś duperele malować. Sądzę, że w przypadku niektórych elementów (mam tu na myśli makiety do Mordheim, które obfitują w różne szczegóły) dipping może okazać się przydatny. W każdym razie przetestuję.
P.S. W ramach testowania Dippingu męczę gobliny ze skullpassa . Wypociny wrzucę na forum jednakże nie wcześniej niż za 2,5 tygodnia (wyjazd).
P.S. W ramach testowania Dippingu męczę gobliny ze skullpassa . Wypociny wrzucę na forum jednakże nie wcześniej niż za 2,5 tygodnia (wyjazd).
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
Sam się ostatnimi czasy zabrałem za dipping. Efekty poniżej.
Skóra malowana dwarf fleshem, bejca - "orzech włoski" Sadolinu.
Zdjęcia wyszły średnie, na żywo nieco lepiej się prezentują. Mam wrażenie że lakier matowy, trochę za mało zmatowił te figurki, może jakoś źle nakładałem.
Skóra malowana dwarf fleshem, bejca - "orzech włoski" Sadolinu.
Zdjęcia wyszły średnie, na żywo nieco lepiej się prezentują. Mam wrażenie że lakier matowy, trochę za mało zmatowił te figurki, może jakoś źle nakładałem.
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Cieniowanie wyszło świetnie, niezły ten Sadolin, choć osobiście dałbym jakiś zgniłozielony zamiast dwarf flesha na podkład - to już jednak kwestia wyłącznie indywidualnych upodobań kolorystycznych.
- <Van-Bydle>
- Powergamer Rozpiskowy
Podkusiliście mnie chłopaki, żeby sprobować, poczytałem sobie trochę tutaj i dziś późnym wieczorkiem zabiorę się za pierwsze próby z orzechem włoskim.
Zobaczymy co wyjdzie, jak coś znośnego to się chętnie podzielę;)
Zobaczymy co wyjdzie, jak coś znośnego to się chętnie podzielę;)
Za bejce wzialem sie powaznie. Mam juz kilkadziesiat figurek pomalowanych.
Niektore z nich przed wlozeniem do bejcy wygladaly tak:
Jak wygladaja po kapieli? Zapraszam do tego tematu:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=108290#108290
Niektore z nich przed wlozeniem do bejcy wygladaly tak:
Jak wygladaja po kapieli? Zapraszam do tego tematu:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=108290#108290
- <Van-Bydle>
- Powergamer Rozpiskowy
Nieźle Bless
Mam pytanie, po moich pierwszych zmaganiach z bejcą.
Czy benzyna lakowa jest dla niej najlepszym rozpuszczalnikiem, czy naprawdę ma ona taki nieprzyjemny zapach?
Mam pytanie, po moich pierwszych zmaganiach z bejcą.
Czy benzyna lakowa jest dla niej najlepszym rozpuszczalnikiem, czy naprawdę ma ona taki nieprzyjemny zapach?
- <Van-Bydle>
- Powergamer Rozpiskowy
Tu jest paleta kolorów, co prawda do sadolinu extra, ja mam sadolin 2in1 (sprzedawany w puszkach po 0,4l)
http://sklep.nina.com.pl/product_info.p ... ucts_id/65
Ja do khorna doradzałbym bardziej coś w czerwień. Jest chyba taki kolor jak czereśnia, czy drzew czereśni. W testach które były tu opisane tikowy wychodził bardziej czerwony.
Od razu polecam kupno benzyny lakowej (przy okazji napisze, że to niewielki wydatek - dziś zapłaciłem 4,5zł za 0,5l ) i dziś sprawdziłem na sadolinie 2in1 (orzech), że słuszna jest proporcja którą podał Bless, czyli 4:1. Lepiej tak rozcieńczyć bejce, bo taka od razu po otwarciu za gęsta.
Co do zmywalności.. Nie wiem czy chodzi Ci o całość,np. cały regiment, to wydaje mi sie, że ciężko, ale jeśli boisz się, że od razu nie wyjdzie, czy sie coś nie uda, to radzę zrobić test na początek na jakiejś niepotrzebnej figurce... Ta technika jest łatwa i wydaje mi się, że jak porządnie strzepiesz to uzyskasz pożądany efekt:D
No i test zawsze przyda się, żeby sprawdzić czy kolor jest odpowiedni;)
http://sklep.nina.com.pl/product_info.p ... ucts_id/65
Ja do khorna doradzałbym bardziej coś w czerwień. Jest chyba taki kolor jak czereśnia, czy drzew czereśni. W testach które były tu opisane tikowy wychodził bardziej czerwony.
Od razu polecam kupno benzyny lakowej (przy okazji napisze, że to niewielki wydatek - dziś zapłaciłem 4,5zł za 0,5l ) i dziś sprawdziłem na sadolinie 2in1 (orzech), że słuszna jest proporcja którą podał Bless, czyli 4:1. Lepiej tak rozcieńczyć bejce, bo taka od razu po otwarciu za gęsta.
Co do zmywalności.. Nie wiem czy chodzi Ci o całość,np. cały regiment, to wydaje mi sie, że ciężko, ale jeśli boisz się, że od razu nie wyjdzie, czy sie coś nie uda, to radzę zrobić test na początek na jakiejś niepotrzebnej figurce... Ta technika jest łatwa i wydaje mi się, że jak porządnie strzepiesz to uzyskasz pożądany efekt:D
No i test zawsze przyda się, żeby sprawdzić czy kolor jest odpowiedni;)
Gadanie... Widzialem w Danii bejcowana bretke. Wyszla bosko. Wszystko sie da. Nawet helfy by sie dalo zbejcowac. Moze wymagalo by to lekkiej zmiany schematu z white/blue na cos lepiej komponujacego sie z brazem bejcy, ale daloby sie.Leoncoeur pisze:genialne te bejcowe orki ;p szkoda ze bretka z bejcy jest raczej do d*** ;p
Pozdrawiam
Kwestia techniki. Tamten konik po prostu nie wyszedl. Moze zle kolory, moze za slabo rozcienczona bejca (albo za bardzo rozcienczona), moze za duzo bejcy zostalo strzepniete. Wierz mi, ze da sie ladnie zrobic konika dippingiem. Ale trzeba troche potrenowac. Jak ze wszystkim.Leoncoeur pisze:ten konik z bejcy w tutorialach nie przypadl mi do gustu ;p coz, moze jakby rozjasnic kolory przed "bejcowaniem" wygladalo by niezle