kudłaty pisze:dziwne nie ma nic o tym w faq. Ja bym kulał raz, jak wypadnie 5,6 nic sie nie dzieje na 3,4 zostajesz na ostatniej ranie, na 1,2 nie zyjesz.
Święto Pracy w Vanaheim Kraków, 1.05.13
Re: Święto Pracy w Vanaheim Kraków, 1.05.13
a jakie pytanie mu zadales ?PiotrB pisze:kudłaty pisze:dziwne nie ma nic o tym w faq. Ja bym kulał raz, jak wypadnie 5,6 nic sie nie dzieje na 3,4 zostajesz na ostatniej ranie, na 1,2 nie zyjesz.
opis insygni jest wyjatkowo czytelny i nie ma co tu uscislac.
Jezeli bohater dostanie np. cannon kulke, jest redukowany do 1 rany i rzuca ward na 3+ jesli zda to insygnia kasuje kolejne zadane rany. Rzuc okiem na to co Dibo wkleil to jest tam calkiem wyraznie napisane.
Swoją droga, dla Butana:
Sytuacja: obniżam ruch chiomery o d6 goblińskim spellem "Ithy nuissance". Czy obniżam tylko ruch naziemny, czy lot też?
Zagraliśmy, że tylko naziemny. W FAQ natomiast jest:
W tej sytuacji chimera w ogóle nie powinna się znaleźć w walce z moimi trollami (ruch efektywnie zmniejszony do 4, dystans 13'', Kosmo kulnął 7 na zasięg szarzy).
Pozdrawiam
Sytuacja: obniżam ruch chiomery o d6 goblińskim spellem "Ithy nuissance". Czy obniżam tylko ruch naziemny, czy lot też?
Zagraliśmy, że tylko naziemny. W FAQ natomiast jest:
Ithy Niusance działa na tej samej zasadzie.Q: If a unit with Fly or Hover special rule has it Movement reduced by Melkoth's Mystifying Miasma, does it affect its ground movement, flying movement or both? (reference)
A: It will affect both
W tej sytuacji chimera w ogóle nie powinna się znaleźć w walce z moimi trollami (ruch efektywnie zmniejszony do 4, dystans 13'', Kosmo kulnął 7 na zasięg szarzy).
Pozdrawiam
Leoh pisze:a jakie pytanie mu zadales ?PiotrB pisze:kudłaty pisze:dziwne nie ma nic o tym w faq. Ja bym kulał raz, jak wypadnie 5,6 nic sie nie dzieje na 3,4 zostajesz na ostatniej ranie, na 1,2 nie zyjesz.
opis insygni jest wyjatkowo czytelny i nie ma co tu uscislac.
Jezeli bohater dostanie np. cannon kulke, jest redukowany do 1 rany i rzuca ward na 3+ jesli zda to insygnia kasuje kolejne zadane rany. Rzuc okiem na to co Dibo wkleil to jest tam calkiem wyraznie napisane.
nie rób ze mnie debila proszę ...
PiotrB pisze: Siema! Czy rozumienie Dębka tego przedmiotu jest ok?
Więc informuje: Bretoniec z Insygnia of the Quest jeśli dostanie w łep czymś co powoduje multiplikacje ran ma 2 (słownie:dwa) rzuty na warda.
Wygląda to następująco:
-hit
-ranienie
-ward zwykły (5+)
-ilość ran
-jeżeli ilość ran powoduje śmierć bretońca (więcej niż 2), następuje rzut na ward na 3+ na ostatnią ranę (i tylko na ostanią ranę). Uwaga - te dwie rany przed wardem na 3+ są normalnie wbite. Ward na 3+ utrzymuje się tak długo jak długo lordunio ma tylko jedną ranę
i jak się ma do tego zapis ze strony 44 rb?
hehe ale się uparłeś. Nie nie ma tak nigdy (chyba ze masz jakieś przykłady).
Tą dyskusje można prowadzić bez końca, boje się że będziesz szukał "autorytetów" i szukał i drążył aż trafi sie ktoś kogo namówisz do złej interpretacji (niezgodnej z prostym zapisem AB) i będziesz sie na niego powoływał sugerując że wszyscy inni w tym ludzie z GW się mylą. Autor Ab nie, Dębek nie, Kudłaty nie, Butan nie, Ja to już w ogóle nie ma o czym mówić .. skończmy temat, po prostu tak jest i koniec kłótnie zapisów w podręczniku nie zmienią.
Kaleson - OK
Tą dyskusje można prowadzić bez końca, boje się że będziesz szukał "autorytetów" i szukał i drążył aż trafi sie ktoś kogo namówisz do złej interpretacji (niezgodnej z prostym zapisem AB) i będziesz sie na niego powoływał sugerując że wszyscy inni w tym ludzie z GW się mylą. Autor Ab nie, Dębek nie, Kudłaty nie, Butan nie, Ja to już w ogóle nie ma o czym mówić .. skończmy temat, po prostu tak jest i koniec kłótnie zapisów w podręczniku nie zmienią.
Kaleson - OK
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
ej..ale że znowu na czerwono w dzienniczku?
...niby wszyscy skończyli dyskusja a dalej piszą że są najmądrzejsi i mają racie ;p spoko. Ja Ci tylko powiem że każdy sędzia się nad tym bardzo poważnie zastanowi i werdykt nie jest jednoznaczny- bo nie może być .Ja nie muszę nikogo przekonywać co najwyżej mogę się z Leohem założyć o kolejne 20 piw.. Eot
...niby wszyscy skończyli dyskusja a dalej piszą że są najmądrzejsi i mają racie ;p spoko. Ja Ci tylko powiem że każdy sędzia się nad tym bardzo poważnie zastanowi i werdykt nie jest jednoznaczny- bo nie może być .Ja nie muszę nikogo przekonywać co najwyżej mogę się z Leohem założyć o kolejne 20 piw.. Eot
Przecież to jest logiczne, że możesz sobie zamieniać pozycje bohaterów w unicie bez problemu (whole unit will
count as moving that turn). Nie wiem czy nie mam jakiś restykcji dot. max dystansu jaki bohater może w unicie pokonać...
Jedyne uściślenia dotyczą wyjścia/wejścia do unitu i podczas cc.
count as moving that turn). Nie wiem czy nie mam jakiś restykcji dot. max dystansu jaki bohater może w unicie pokonać...
Jedyne uściślenia dotyczą wyjścia/wejścia do unitu i podczas cc.
Jak to nie może być jednoznaczny? Jest jednoznaczny, jasny i klarowny.PiotrB pisze:(...) Ja Ci tylko powiem że każdy sędzia się nad tym bardzo poważnie zastanowi i werdykt nie jest jednoznaczny- bo nie może być .(...)
Ostatnio zmieniony 3 maja 2013, o 11:37 przez Stone, łącznie zmieniany 1 raz.
Porusz temat w innym dziale i poczekaj na ustosunkowanie sie osob z LS, a poza tym polecam Ci przeczytac podrecznik bo ilość pytań i nieznajomosc zasad RB jest u Ciebie powalająca, a 7ED była 4 lata temu.mnp21 pisze:Skoro taka burza nad zasadami po turze, to się i ja spytam bo się postawiłem, gdy Butan chciał zmieniać ustawienie bohaterów w oddziale przy marszu, a w FAQu napisane jest:
Q: Can characters change position inside a unit as part of a
normal move?(p97)
A: Yes, as long as they end up in the rank closest to the front
of the unit that has a space in. It is also worth remembering
that even if only the character moves the whole unit will
count as moving that turn. Having a belligerent officer barge
his way through the unit is not conducive to a good round of
shooting!
\/\
Przepraszam Kalesoner, teraz dopiero zobaczyłem twój post
Już zadałem swoje pytanie w odpowiednim dziale, moje 2 ostatnie posty można skasować
Co do c4h10 to nie zgadzam się, nie pamiętam 7ed bo gram od 8ed, nie jestem jakimś wyjadaczem, gram nie często a najrzadziej na turniejach, więc przyznaję, czasem muszę coś sprawdzić/kogoś się spytać, ale nie uznaję tego za "powalające" tylko normalne, bo to hobby na wolny czas a nie sport i nie muszę wszystkich niuansów tak dokładnie wiedzieć, po to jest forum żeby się spytać.
Już zadałem swoje pytanie w odpowiednim dziale, moje 2 ostatnie posty można skasować
Co do c4h10 to nie zgadzam się, nie pamiętam 7ed bo gram od 8ed, nie jestem jakimś wyjadaczem, gram nie często a najrzadziej na turniejach, więc przyznaję, czasem muszę coś sprawdzić/kogoś się spytać, ale nie uznaję tego za "powalające" tylko normalne, bo to hobby na wolny czas a nie sport i nie muszę wszystkich niuansów tak dokładnie wiedzieć, po to jest forum żeby się spytać.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
właśnie że w tym rb to tak naprawdę guzik jest, ja się co turniej dowiaduje czegoś nowego. Większość jest w faq i w dokumentach ll... najgorsze jest że na forum jest dużo chętnych do udzielania odpowiedzi a nie każdy ma do tego kompetencje- dlatego wychodzi czasem z tego niezły bigos...
Wyniki wysłane do ligi.
Wisła Kraków.