Pytania ogólne v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania ogólne v 2.0
Cyba chodzi o fakt żę magiczne bronie nie korzystają z "dodatkowych" bonusów w stylu flaming banner.
Jest za rano bym sprawdził w zasadach, można rozumieć na 2 sposoby.
1. Mają magiczne bronie i nie działa.
2. Są to bronie które dają tylko magiczne attaki, więc mogą mieć.
Przychylał bym się do opcji nr 2. Ponieważ w zasadzie Enscrolled weapons nie są zdefiniowane jako magiczne bronie, tyko dodaje +1 S, oraz korzystasz z magical attacks.
Jest za rano bym sprawdził w zasadach, można rozumieć na 2 sposoby.
1. Mają magiczne bronie i nie działa.
2. Są to bronie które dają tylko magiczne attaki, więc mogą mieć.
Przychylał bym się do opcji nr 2. Ponieważ w zasadzie Enscrolled weapons nie są zdefiniowane jako magiczne bronie, tyko dodaje +1 S, oraz korzystasz z magical attacks.
hi hi - na naukę nigdy za późno. Kudłaty powiedział że działają ... nie kumam czemu ale akceptuje
Absurd że broń dająca magiczne ataki nie jest magiczna! - ale to właśnie sól tej gry 
Ale mam inne pytanie
Uciekający mag może użyć DS?
Kiedy używamy potion of stengh - w małym booku jest że w swojej turze a w dużym że w każdej...

Ale mam inne pytanie
Kiedy używamy potion of stengh - w małym booku jest że w swojej turze a w dużym że w każdej...

Pytania zadajemy zgodnie z regulaminem działu. Uprzejmie proszę o zapoznanie się.PiotrB pisze: Ale mam inne pytanie
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=3&t=37910
Odpowiedź na Twoje pytanie jest bezpośrednio w GW FAQ do RB.
Na początku player turn.Kiedy używamy potion of stengh - w małym booku jest że w swojej turze a w dużym że w każdej...
pozdrawiam
Furion
faq
Q: Can a fleeing model dispel spells or use magic items? (p24)
A: No.
--- edit ---
furion byl pierwszy
Q: Can a fleeing model dispel spells or use magic items? (p24)
A: No.
--- edit ---
furion byl pierwszy
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Paraszczak
- Falubaz
Edited on request.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 10:22 przez Paraszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kretozord
Prosze o zmoderowanie tego wpisu. Moje merytoryczne posty są notorycznie edytowane/wywalane z tego działu a rzucanie mięsem i odzywki rodem z bramy przedmiesci LA przechodzą.Furion pisze:(...)
To forum czytają tez dzieci.
Edit.
Dzięki.
W takim przypadku dodam to pytanie jeszcze raz na ls skoro jest problem jak to interpretowac oraz byl problem z interpretacja wyniku.Furion pisze:To zależy czy ktoś czytał podręcznik do 8mej edycji czy nie.Shino pisze: Nie zmienia to faktu, ze nie zdejmowalo sie nigdy modeli z walki maja mozliwosc zdejmowania modeloi poza walka.
Z interpretacją wyniku nie ma żadnego problemu, bo wynik jest oczywisty. Nie mam zamiaru zniżać się do poziomu merytorycznego arcomu.Shino pisze:W takim przypadku dodam to pytanie jeszcze raz na ls skoro jest problem jak to interpretowac oraz byl problem z interpretacja wyniku.Furion pisze:To zależy czy ktoś czytał podręcznik do 8mej edycji czy nie.Shino pisze: Nie zmienia to faktu, ze nie zdejmowalo sie nigdy modeli z walki maja mozliwosc zdejmowania modeloi poza walka.
pozdrawiam
Furion
Rozumiem, ze jest to kolejny oczywisty wynik, ktory nie jest oczywisty ze wzgleu na zle odczytanie czyjegos zdania (Tym razem mojego. bo to nie bylo wstrzymuje sie tylko nie, jako, ze przedstawilem moja wizje tam).Furion pisze:Z interpretacją wyniku nie ma żadnego problemu, bo wynik jest oczywisty. Nie mam zamiaru zniżać się do poziomu merytorycznego arcomu....
pozdrawiam
Furion
Do poziomu poziomu to uwazaj. WQlasnie go osiagnales, a nawet poziom nizszy stosujac takie porownanie. Chyba, ze uwazasz, ze na ls jest wiecej uargumentowanych pogladow?
pozdrawiam
Michał Konrad Rusinek
Nieśmiało się przypomnę
mnp21 pisze:Być może pytanie już padło, ale wyszukiwaniem nic nie wskórałem, więc spytam o taką błahą rzecz, mianowicie...
Jeżeli w oddziale są postacie, to czy jako część marszu tym odziałem można zmienić pozycję postaci w tym oddziale (oczywiście aby pozycja był ciągle legalna... czyli postać możliwie do 1 rzędu...)?
W FAQ napisane jest wyraźnie że można, ale "...as a part of a normal movement.". No a jak z marszem?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
2 pytanka:
1. Czy heros (
) stojący w oddziale o innym wymiarze podstawki (z boku) może odmówić challenge jeśli ma miejsce poza kombatem na drugim końcu swojego oddziału?
Przed challengem:
---
(wróg)
Po odmówieniu challengu:
---
---
(wróg)
2. W multikombacie, jeśli jeden z oddziałów został całkowicie zabity, a przeciwnik miał przeciwko niemu bonus bok/tył to bonus dalej obowiązuje przy liczeniu CR? Przykład:
1
-- tył--> 1
-- tył--> 2
<--przód-- 2 
1
zostaje zabity, 1
jest poza kombatem, czy +2 za tył zabitego liczy się do wyniku 2
vs. 2 
1. Czy heros (

Przed challengem:

---

Po odmówieniu challengu:
---

---

2. W multikombacie, jeśli jeden z oddziałów został całkowicie zabity, a przeciwnik miał przeciwko niemu bonus bok/tył to bonus dalej obowiązuje przy liczeniu CR? Przykład:
1

1

- White Lion
- Kretozord
@M. Paraszczak
1 - po odmówieniu chalenge bohater ma być przesunięty do tylnego szeregu lub jeśli się nie da to do pierwszego na miejsce w którym nie będzie w kontakciez wrogiem.
w tym przypadku nie łamiesz żadnych zasad więc IMO to jest legalne.
2 - str 61 No More Foes
"...Any combat result points that unit would have added to the fight for wounds inflicted are still counted for the fight's overall combat resolution, but other bonuses, such as standards, charges and so on. are not...."
zgodnie z tym do CR wliczasz tylko rany zadane przez oba oddziały (zniszczony oraz wyłączony z walki).
1 - po odmówieniu chalenge bohater ma być przesunięty do tylnego szeregu lub jeśli się nie da to do pierwszego na miejsce w którym nie będzie w kontakciez wrogiem.
w tym przypadku nie łamiesz żadnych zasad więc IMO to jest legalne.
2 - str 61 No More Foes
"...Any combat result points that unit would have added to the fight for wounds inflicted are still counted for the fight's overall combat resolution, but other bonuses, such as standards, charges and so on. are not...."
zgodnie z tym do CR wliczasz tylko rany zadane przez oba oddziały (zniszczony oraz wyłączony z walki).
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
- White Lion
- Kretozord
ok to ja jeszcze raz dla pewności zapytam (sorka że jak dziecko proszę o jasną i prostą odpowiedź) 
1. "sliding" oddziału za pomocą Combat Reform jest możliwy tylko w taki sposób aby żaden zwykły model nie został wyłączony z walki. tak ?
2. "sliding" pojedyńczego modelu (potwór, bohater itp) też jest legalny pod warunkiem że żaden zwykły model nie został wyłączony z walki. tak ?
(w praktyce jeżeli podstawka jest kwadratowa to można trochę przesunąć w niektórych ustawieniach)
jeżeli oba powyższe są poprawne to jeszcze dwa:
1. Kto pierwszy deklaruje Robię/NieRobię Combat Reform ? decyzja gracza którego jest tura? roll-of?
2. Czy za pomocą CR bohater może uciec z kontaktu np. z wrogim bohaterem przesuwając się w kontakt tylko z r&f modelami (zakładając że nie jest w chalenge)?

1. "sliding" oddziału za pomocą Combat Reform jest możliwy tylko w taki sposób aby żaden zwykły model nie został wyłączony z walki. tak ?
2. "sliding" pojedyńczego modelu (potwór, bohater itp) też jest legalny pod warunkiem że żaden zwykły model nie został wyłączony z walki. tak ?
(w praktyce jeżeli podstawka jest kwadratowa to można trochę przesunąć w niektórych ustawieniach)
jeżeli oba powyższe są poprawne to jeszcze dwa:
1. Kto pierwszy deklaruje Robię/NieRobię Combat Reform ? decyzja gracza którego jest tura? roll-of?
2. Czy za pomocą CR bohater może uciec z kontaktu np. z wrogim bohaterem przesuwając się w kontakt tylko z r&f modelami (zakładając że nie jest w chalenge)?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Tak, dodatkowo nie można przekroczyć 2x ruch.White Lion pisze: 1. "sliding" oddziału za pomocą Combat Reform jest możliwy tylko w taki sposób aby żaden zwykły model nie został wyłączony z walki. tak ?
Tak.2. "sliding" pojedyńczego modelu (potwór, bohater itp) też jest legalny pod warunkiem że żaden zwykły model nie został wyłączony z walki. tak ?
Podręcznik, Combat Reform.1. Kto pierwszy deklaruje Robię/NieRobię Combat Reform ? decyzja gracza którego jest tura? roll-of?
Tak.2. Czy za pomocą CR bohater może uciec z kontaktu np. z wrogim bohaterem przesuwając się w kontakt tylko z r&f modelami (zakładając że nie jest w chalenge)?
pozdrawiam
Furion
ad 1. - roll off, kto wygra decyduje o kolejności reformów (mały podręcznik, str 55 ostatni akapit jeśli dobrze pamiętam, wczoraj sprawdzałemWhite Lion pisze: 1. Kto pierwszy deklaruje Robię/NieRobię Combat Reform ? decyzja gracza którego jest tura? roll-of?

Edit:
Nie doczytałem pytania, jeśli zatem chodzi jedynie o kolejność deklaracji to obawiam się, że nie wiem.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 12:11 przez Danrakh, łącznie zmieniany 1 raz.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
- White Lion
- Kretozord
rb str 55 Unusual Situations
"If both sides wish to make (or attempt to make) a combat reform, take any Leadership tests required in order to make the reforms, then roll off to determine which side makes all of his reforms first (the winner of the roll-off decides)..."
to określa sytuację gdy obie strony chcą zrobić CR i wtedy roll-off decyduje o kolejności przeprowadzenia.
ale czasem sama kolejność decyzji o podjęciu próby lub nie CR ma znaczenie.
w RB nie znalazłem nic o kolejności w jakiej gracze deklarują to czy robią czy nie.
więc wypada zastosować decyzję gracza, którego jest tura.
chyba że należy się sugerować kolejnością zapisów na stronie (najpierw jest REFORMING FROM VICTORY a później REFORMING ADMIT DEFEAT) ?
p.s. dzięki za odpowiedzi Furion.
Dobrze wiedzieć że postać może uciec z kontaktu z groźniejszym modelem w kontakt z r&f.
I dobrze wiedzieć że pojedyncze modele mogą robić CR (z zachowaniem warunków).
"If both sides wish to make (or attempt to make) a combat reform, take any Leadership tests required in order to make the reforms, then roll off to determine which side makes all of his reforms first (the winner of the roll-off decides)..."
to określa sytuację gdy obie strony chcą zrobić CR i wtedy roll-off decyduje o kolejności przeprowadzenia.
ale czasem sama kolejność decyzji o podjęciu próby lub nie CR ma znaczenie.
w RB nie znalazłem nic o kolejności w jakiej gracze deklarują to czy robią czy nie.
więc wypada zastosować decyzję gracza, którego jest tura.
chyba że należy się sugerować kolejnością zapisów na stronie (najpierw jest REFORMING FROM VICTORY a później REFORMING ADMIT DEFEAT) ?
p.s. dzięki za odpowiedzi Furion.
Dobrze wiedzieć że postać może uciec z kontaktu z groźniejszym modelem w kontakt z r&f.
I dobrze wiedzieć że pojedyncze modele mogą robić CR (z zachowaniem warunków).
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Skoro już tu zajrzałem to mam kilka pytań.
a)
Spotkałem się niedawno z patentem na manglery stojące w miejscu.
Stawia się je blisko siebie i deklaruje ruch jednego maglera mniej więcej w stronę drugiego manglera - na tyle blisko by wejść w strefę 1" apart ale by jednocześnie nie najechać na podstawkę. W tym momencie mechanika 1" apart ponoć sprawia, że model zatrzymuje się w miejscu.
Czy to faktycznie tak działa? Przypominam, że mangler jako jedyna chyba jednostka z random movement może przechodzić przez sojusznicze jednostki i wypłaca im ataki tak samo jak jednostkom wroga. Czy jednak modele w tym przypadku nie powinny normalnie się poruszać w obrębie strefy 1" kończąc swój ruch tam gdzie dobiegną a nie 1" przed sobą?
b)
W uściśleniach jest, że w oddziałach jednorankowych straty z cc ściągamy po równo z obu stron. Czy w przypadku oddziału wielorankowego również?
Przykład:

Legenda:
- oddział r&f
- kowboj na pegazie
zadał oddziałowi
2 rany. Mogę zdjąć z ostatniego szeregu dwóch ludków, którzy i tak nie biją czy muszę po jednym z każdej strony tracąc w ten sposób support atak?
c)
Mam oddział w kresce szerokiej na 1 model z fcg i bohaterem (champ idzie jako pierwszy). Czy bohater może stać w drugim szeregu czy też musi zająć miejsce dopiero za fcg (zatem w tym przypadku w 4 szeregu)?
a)
Spotkałem się niedawno z patentem na manglery stojące w miejscu.
Stawia się je blisko siebie i deklaruje ruch jednego maglera mniej więcej w stronę drugiego manglera - na tyle blisko by wejść w strefę 1" apart ale by jednocześnie nie najechać na podstawkę. W tym momencie mechanika 1" apart ponoć sprawia, że model zatrzymuje się w miejscu.
Czy to faktycznie tak działa? Przypominam, że mangler jako jedyna chyba jednostka z random movement może przechodzić przez sojusznicze jednostki i wypłaca im ataki tak samo jak jednostkom wroga. Czy jednak modele w tym przypadku nie powinny normalnie się poruszać w obrębie strefy 1" kończąc swój ruch tam gdzie dobiegną a nie 1" przed sobą?
b)
W uściśleniach jest, że w oddziałach jednorankowych straty z cc ściągamy po równo z obu stron. Czy w przypadku oddziału wielorankowego również?
Przykład:

Legenda:

c)
Mam oddział w kresce szerokiej na 1 model z fcg i bohaterem (champ idzie jako pierwszy). Czy bohater może stać w drugim szeregu czy też musi zająć miejsce dopiero za fcg (zatem w tym przypadku w 4 szeregu)?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.