Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: Furion »

a. jest ok. można.
b. nie.
c. 4

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

White Lion pisze: w RB nie znalazłem nic o kolejności w jakiej gracze deklarują to czy robią czy nie.
więc wypada zastosować decyzję gracza, którego jest tura.
chyba że należy się sugerować kolejnością zapisów na stronie (najpierw jest REFORMING FROM VICTORY a później REFORMING ADMIT DEFEAT) ?
czemu konkretnie ustalenie kolejnosci deklarowania "checi zrobienia reformy" mialoby sluzyc ?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Sytuacja:

Walczą dwie hordy:
moja: 30 White Lion z Lordem-magiem
przeciwnik: 60 Clan Ratów z Chieftainem

przeciwnik tak się dostawił że Chieftain mógł bić po moim magu ale na szczęście zmusiłem go do chalenge czempionem.
wygrałem pierwszą rundę walki, przeciwnik ustał na steadfaście.

Jeżeli zadeklaruję jako pierwszy, że robię reforma to przeciwnik też zrobi i przesunięcie maga nic mi nie da.
Jeżeli przeciwnik pierwszy będzie musiał zadeklarować to może powiedzieć że nie robi i wtedy jak ja powiem, że robię to rzut na kolejność reformów już nie ma znaczenia.
Przesuwam maga tak żeby chieftain po nim nie mógł bić i już.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

White Lion pisze:Jeżeli przeciwnik pierwszy będzie musiał zadeklarować to może powiedzieć że nie robi i wtedy jak ja powiem, że robię to rzut na kolejność reformów już nie ma znaczenia.
Super, a jeśli przeciwnik powie że robi reforma to co? Okazuje się że kolejność deklaracji nie ma znaczenia i istotna jest jedynie kolejność wykonywania.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Rzekłbym, że o Reformie decyduje gracz, którego jest tura.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

White Lion pisze:Sytuacja:

Walczą dwie hordy:
moja: 30 White Lion z Lordem-magiem
przeciwnik: 60 Clan Ratów z Chieftainem

przeciwnik tak się dostawił że Chieftain mógł bić po moim magu ale na szczęście zmusiłem go do chalenge czempionem.
wygrałem pierwszą rundę walki, przeciwnik ustał na steadfaście.

Jeżeli zadeklaruję jako pierwszy, że robię reforma to przeciwnik też zrobi i przesunięcie maga nic mi nie da.
Jeżeli przeciwnik pierwszy będzie musiał zadeklarować to może powiedzieć że nie robi i wtedy jak ja powiem, że robię to rzut na kolejność reformów już nie ma znaczenia.
W pierwszym kroku ustala sie osoby zainteresowane robieniem reformy, wiec jesli przeciwnik wyczuje ze chcesz mu uciec spod toporka, to tez zadeklaruje chec zrobienia reformy, wtedy musisz wygrac rzut i poprosic go o zrobienie reformy jako pierwszy (wtedy uciekniesz). Jak przegrasz to najpierw Ty uciekniesz a on pozniej zrobi korekte.

Generalnie deklaracja "ja tez robie reforme" z reguly wynika wlasnie z tego ze nie chcesz aby przeciwnik Cie wymanewrowal. Proba znalezienia sytuacji w ktorej Ty mowisz "ja robie reforme a Ty juz nie mozesz bo za pozno" wydaje sie dosyc pokretna :)

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Nie możesz wyjąć arcymaga z kontaktu z chieftainem w reformie po walce. Ani z chieftainem, ani ze zwyklymi szczurami.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

WojtuśŚ pisze:Nie możesz wyjąć arcymaga z kontaktu z chieftainem w reformie po walce. Ani z chieftainem, ani ze zwyklymi szczurami.
czemu nie moze ?

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

WojtuśŚ pisze:Nie możesz wyjąć arcymaga z kontaktu z chieftainem w reformie po walce. Ani z chieftainem, ani ze zwyklymi szczurami.
Przed:
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :shock:
:D :D :D :D :D :D :D :D 8) :D

Po
:shock: :( :( :( :( :( :( :( :( :(
:D :D :D :D :D :D :D :D 8) :D

:( - WL
:shock: - Mag
:D - Szczórki
8) - chieftain

Takie coś jak wyżej jest dozwolone.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

dydu wystarczylo podac:
RB s.55 - reforming from victory
"(...) The model can be in base contact with a different enemy at the end of the reform if you wish"

;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Jeszcze jedna a w zasadzie dwie rzeczy.

Szarżuję od boku na dwurankowy oddział trolli.
Tylni (niepełny) szereg trolli nie ma miejsca, żeby dostawić się do walki bo zasłania mu inny oddział nie związany walką.

a) Czy trolle mimo to dosuwają do walki tylni szereg?
b) Czy muszę dostawić się oddziałem :arrow: do trolli w taki sposób, by maksymalizować do pierwszego szeregu trolli czy do dwóch?

Przykład:

:arrow: :arrow: :arrow:
:arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :oops: :oops: :oops: :oops: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :oops: :twisted: :oops: :oops: :mrgreen: :mrgreen:

Legenda:
:arrow: - oddział atakujący trolle od boku
:mrgreen: - trolle
:twisted: - samotny bohater niezwiązany walką z nikim i w odległości co najmniej 1" od każdego z oddziałów
:oops: - pusta przestrzeń
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

jak dla mnie to moga walczyc.
s.49 - incomplete ranks
Strange gaps where models are missing from a rank do not prevent warriors from fighting.

wiec nie musisz dostawiac trola z drugiego szeregu jednak nadal bierze on udzial w walce.

co do drugiego pytania to szarzujac od boku nadal obowiazuje zasada maksymalizowania oddzialow walczacych.
wiec maksymalizujesz do dwoch szeregow. nawet jesli fizycznie nie bedziesz sie stykal tam z zadnym trollem.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

poza tym czy legalne jest wstawienie takiego pojedynczego hipka w 'dziure' ktora powstaje z niekompletnego szeregu?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

why not? o ile zachowa cal od oddziału z każdej strony to czemu nie
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Morsereg
czytamy cały paragraf :D nastepne zdanie jest precyzyjne
przecie w RB jest napisane, ze jesli oddzial walczy na flance i ma nie pelny rank to modele dosuwa sie do styku z walczacymi
jesli tam cos stoi to nie mozna tego dosunac wiec ten troll nie moze walczyc
str 19 maly RB "incomplete rank"
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 15:43 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Zadaję pytanie po raz trzeci, bo nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi...
mnp21 pisze:Nieśmiało się przypomnę
mnp21 pisze:Być może pytanie już padło, ale wyszukiwaniem nic nie wskórałem, więc spytam o taką błahą rzecz, mianowicie...

Jeżeli w oddziale są postacie, to czy jako część marszu tym odziałem można zmienić pozycję postaci w tym oddziale (oczywiście aby pozycja był ciągle legalna... czyli postać możliwie do 1 rzędu...)?

W FAQ napisane jest wyraźnie że można, ale "...as a part of a normal movement.". No a jak z marszem?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Czy przy szarży maksymalizujemy i swoje i przeciwnika modele ? Dostałem szarżę bestii nurgla które zetknęły się z sawadżami tak że wszyscy sawadże walczyli natomiast rydwan dostawił się kancikiem do maga pozostawiając calowy odstęp od bestii. Czy to legalne ? Czy rydwan multiszarżą z bestiami nie powinien dostawić się do styku z bestiami maksymalizując modele z którym walczy ?

:oops:
:oops: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Czy to czasami nie powinno wyglądać tak po szarży ?
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

model graniczny juz byl w walce ze wzgledu na bestie nurgla, dostawienie rydwanu nie ma znaczenia, bo wszyscy juz sa w walce, wiec moze to zrobic i po rogu, zasady tego nie zabraniaja moim zdaniem
masz maksymalna ilosc modeli walczacych po obu stronach i tak
chyba ze sie myle to prosze mnie naprostowac :)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 15:49 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

mnp21 pisze:Zadaję pytanie po raz trzeci, bo nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi...
tak.

@Grolshek w walce wręcz maksymalizujemy ogólną ilość walczących, a nie ilość modeli z jaką walczą poszczególne jednostki.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Furion pisze:
mnp21 pisze:Zadaję pytanie po raz trzeci, bo nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi...
tak.

@Grolshek w walce wręcz maksymalizujemy ogólną ilość walczących, a nie ilość modeli z jaką walczą poszczególne jednostki.
Rozumiem że rydwan już wtedy dostawiać się nie musi jak na mordkach ? Tylko ten numer z kantem jest ok ? Tym samym sytuacja z mojej strony. Szarżuję 8 trolli(2x4) i dwoma rydwanami na hordę piechoty 20mm. Ustawiam rydwan stykający się kantem z jednym modelem przerwa 4 trolle stykające się z 10 modeli pieszych przerwa i drugi rydwan po kanciku tak żeby biły w niego tylko 3 modele. Legalne ?

...:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:oops: ...:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: ... :oops:
:oops:......................................:oops:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Zablokowany