PKS - Polski Komp Skor - propozycje i dyskusja

Moderator: swieta_barbara

Zablokowany
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Re: PKS - Polski Komp Skor - propozycje i dyskusja

Post autor: JaceK »

Shino i Kalesoner pisze:...
Dziękuję Wam za uwagi.
Jak napisałem wyżej, to propozycja.
Być może niepełna i pewnie do poprawy, pod kątem wszystkich członków grupy.

Myślę, że ostateczną formę nadaliby temu statutowi właśnie członkowie PKS.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

@Shino: ja z kolei takich wnioskow z ich wypowiedzi nie wyciagnalem. To bylby strzal w stope, poniewaz PKS ma spore szanse byc grany na turniejach o innym formacie (Silesian, Kraków).
Z drugiej strony format 2400 jako najbardziej ograny najlatwiej bedzie graczom odpowiednio ograniczyc.
Anyways, mam nadzieje na uniwersalny format, do gry zarowno na 1300, jak i 2800.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Karli pisze:2. Na jeden format
Butan pisze:2. Jeden dedykowany format

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

1. Celem powstania grupy PKS jest stworzenie Pakietu Zasad Kompozycji Armii WFB dla turniejów Single.
2. Pakiet ten zostanie stworzony przez wyłonioną przez Listę Ligową grupę 5 graczy turniejowych.
3. Podstawą działań grupy będą zasady demokratyczne – w przypadku niezgodności, decyduje głosowanie większościowe, przy czym minimalna ilość oddanych głosów to 3 z 5.
4. Pierwszy Pakiet Zasad powstanie w przeciągu 1 miesiąca od wyłonienia grupy i zawiązania jej prac.
5. Dedykowanym formatem rozgrywek w ramach Pakietu Zasad będzie XXXX punktów na stronę. Grupa dopuszcza też wydanie w późniejszym okresie wariacji systemu dla innych formatów.
6. Kolejne aktualizacje tych zasad będą wprowadzane jedynie przy okazji wydania przez GW kolejnych podręczników armijnych i FAQ lub też rażących wad poprzedniej wersji pakietu zasad. To ograniczenie ma na celu zminimalizowanie wahań w zasadach turniejowych.
7. Zadaniem PKS jest stworzenie uniwersalnego zestawu zasad kompozycji armii, łatwego w użytkowaniu przez wszystkich graczy i zachowującego ducha rozgrywki możliwe blisko założeń bieżącej edycji WFB.
8. Zadaniem pakietu zasad kompozycji jest możliwe wyrównanie szans graczy różnych armii na poziomie zasad tych armii, tak aby o wyniku w możliwie dużym stopniu decydowała taktyka i strategia obrana przez gracza, a w możliwie mniejszym wybór armii.
9. Zadaniem pakietu zasad kompozycji jest ograniczenie występowania w armiach turniejowych najbardziej skrajnych kombinacji zasad i jednostek, gdzie przez skrajne uważa się bardzo skuteczne wybory kompozycyjne dla danej armii wykorzystywane jednocześnie przez gracza, powodujące zły wpływ na balans gry.
10. Jednocześnie, nie jest zadaniem Pakietu ograniczanie armii stworzonych wokół konkretnego typu jednostek, popularnie rozumianych jako armii w stylistyce „papier/nożyce/kamień”, czyli np. armii w której wystawione jest 20 jednostek Fast Cavalry.
11. Członkowie grupy zobowiązują się do nie zmieniania, na ile to możliwe, zasad WFB, w tym kosztów punktowych, zasad specjalnych jednostek czy przedmiotów magicznych itp. Dopuszcza się zmiany dotyczące skali generowanych kości w ramach fazy magii, zasad widzenia oddziałów oraz skuteczności niektórych czarów (dotyczy to tylko kwestii dodania zasady Look Out Sir! do niektórych z nich).
Zasady będą przede wszystkim dotyczyć kompozycji armii, nie ingerując w zasady armii czy zasady główne gry WFB.
Celem tego jest maksymalna bliskość efektu rozgrywki w ramach Pakietu Zasad i zwykłej gry na oryginalne zasady WFB, po złożeniu rozpiski.
12. Pakiet Zasad ma być alternatywą dla zasad Euro i być w stosunku do niego bardziej zbliżonym do oryginalnych zasad WFB, wykorzystując mniej liczne ograniczenia oraz skupiając się na turniejach Single.
13. Nadrzędnym celem PKS jest korzyść graczy i dobra zabawa w wyniku pakietu zasad powstałego w ramach tego statutu.

Wprowadziłem kilka zmian.
Co do niektórych Waszych uwag - lepiej, gdyby pojawiły się konkretne propozycje zmian. Nie zawsze wiem na 100% o co Wam chodzi, vide np. nieczytelność jednego z punktów od Kalesonera.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2013, o 11:32 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Jacku, potrzebny Ci był ten post? Nie przewidziałeś, że babracze, ruszą do natarcia, by pobabrać się w nim trochę. :mrgreen:

Ja nie mogę...
Prosta sprawa. 9 chętnych, dwa proste podpunkty.

1. Czy jesteć za stwożeniem PKS
a) tak
b) nie

2. Wybierz 5 osób z...

Nikt tego nie musi zatwierdzać, nie trzeba żadnych zasad. Zatwierdzą to organizatorzy turniejów, a poprą gracze głosując "nogami".
Koniec tematu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Dębek pisze:Jacku, potrzebny Ci był ten post? Nie przewidziałeś, że babracze, ruszą do natarcia, by pobabrać się w nim trochę. :mrgreen:
Przewidziałem.
Ale z drugiej strony uważam, że tego typu statuty są dobrym batem na niesfornych członków grup tego typu.
Każde działanie powinno mieć swój wspólny dla wszystkich cel i zasady.
Inaczej to tylko pusty mix 5 osobowości, które nie wiedzą czego chcą.

Na pierwszy rzut oka to pusta biurokracja, jednak z praktyki szefa wielu projektów (zawodowo) wiem, że briefy po prostu działają.

Zwróć uwagę, że 2 lata temu AR.com miał taki statut i efekt był przyzwoity.
2 lata później go zabrakło i skończyło się strzałami na oślep.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2013, o 11:22 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

a) tak
b) nie

2. Wybierz 5 osób z...
Przecież to wpisałem
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Jankiel pisze:

a) tak
b) nie

2. Wybierz 5 osób z...
Przecież to wpisałem
Ale na LL też babraczy nie brakuje. Taki prosty zapis też potrafią rozbabrać. :mrgreen:
Nie bardzo tez rozumiem po co te dywagacje co będzie jak LL zagłosuje na nie. Nie będzie PKSu - to chyba jasne.
Nie czaję po co te granie na zwłokę, dajmy "pomyśleć". Nad czym tu myśleć? Niech każdy członek LL zrobi szybki wywiad w swoim środowisku i zagłosuje.
Obrazek
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Dębek pisze: Nie bardzo tez rozumiem po co te dywagacje co będzie jak LL zagłosuje na nie. Nie będzie PKSu - to chyba jasne.
Dla Ciebie jasne, ale nie wiem jak dla reszty kandydatów.
Z resztą gdyby LL była potrzebna do tworzenia comp scroów, to nie powstałyby ograniczenia Kudłatego i Furiona czy Hardkorowy CS.
Negatywna decyzja LL nie powstrzyma graczy od budowania swoich własnych CSów. Nie powstrzyma tez kandydatów PKS od robienia swoich ograniczeń, najwyżej z przyzwoitości zmienią im nazwę. Dlatego to głosowanie będzie fikcją, nic nie zmienia i nic nie wnosi.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Kalesoner pisze:
Dębek pisze: Nie bardzo tez rozumiem po co te dywagacje co będzie jak LL zagłosuje na nie. Nie będzie PKSu - to chyba jasne.
Z resztą gdyby LL była potrzebna do tworzenia comp scroów nie powstałyby ograniczenia Kudłatego i Furiona czy Hardkorowy CS.
Negatywna decyzja LL nie powstrzyma graczy od budowania swoich własnych CSów. Nie powstrzyma tez kandydatów PKS od robienia swoich ograniczeń, najwyżej z przyzwoitości zmienią im nazwę. Dlatego to głosowanie będzie fikcją, nic nie zmienia i nic nie wnosi.

jak wiele turniejów odbyło się na CS Furiona? Bez wsparcia LL nie będzie PKS-u.Nie bardzo rozumiem dlaczego niektórzy torpedują ten pomysł. Za przeproszeniem ubędzie Was jak to przegłosujecie?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

na aktualny CS Furiona i Kudłatego? u nas już 3
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

PiotrB pisze:
Kalesoner pisze:
Z resztą gdyby LL była potrzebna do tworzenia comp scroów nie powstałyby ograniczenia Kudłatego i Furiona czy Hardkorowy CS.

jak wiele turniejów odbyło się na CS Furiona? Bez wsparcia LL nie będzie PKS-u.Nie bardzo rozumiem dlaczego niektórzy torpedują ten pomysł. Za przeproszeniem ubędzie Was jak to przegłosujecie?

@PiotrB

Bardziej mi się wydaje, że nie torpedują tylko chcą pokazać, że taki twór nie potrzebuje oficjalnego politycznego klepnięcia przez LL jak będzie dobry sam się przyjmie :)
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Kalesoner
Szczur Królów

PiotrB pisze: jak wiele turniejów odbyło się na CS Furiona?
To może Ci chłopaki odpowiedzą dokładnie, wiem, że na małe punkty na zachodzie są te turnieje dosyc często, teraz Wrocek, wczesniej Poznań.

I oczywiście, że nie potrzebna jest pomoc LL, bo to organizator robi turnieje i wybiera na jakie chce grac ograniczenia. Stąd też bardzo mnie dziwi post Dębka i poparcie dla niego, że niby gracze chcą grac bez ograniczeń. Jeśli to prawda, to czemu praktycznie nie ma takich turniejów?
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

u nas mimo wielkiej potrzeby odbył się 1 taki turniej -i został okrzyknięty jako porażka- pomimo faktu wielkiej potrzeby takiego CSA. Uważam ,że to nic nie kosztuje a LL jest właśnie po to aby sprawiać że niektóre pomysły staną się bardziej "oficjalne".
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

@Lohost ,ale mi nawet nie chodzi o to czy pomysł jest głupi czy nie. Chętniej oceniałbym go po efektach. Chodzi mi o to, że decyzja LL nie ejst w tej sytuacji dla nikogo wiążaca. Pozytywna nie zmusza orgów do robienia urniejów na PKS. Negatywna nie powstrzymuje kandydatów od robienia i propagowania swoich ograniczeń. Czyli w obu przypadkach jest to nieporozumienie.

Już prędzej powinien admin w tym temacie załozyć ankietę i kazdy użytkownik forum by sobie wybrał swój AR team.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Kalesoner pisze:@Lohost ,ale mi nawet nie chodzi o to czy pomysł jest głupi czy nie. Chętniej oceniałbym go po efektach. Chodzi mi o to, że decyzja LL nie ejst w tej sytuacji dla nikogo wiążaca. Pozytywna nie zmusza orgów do robienia urniejów na PKS. Negatywna nie powstrzymuje kandydatów od robienia i propagowania swoich ograniczeń. Czyli w obu przypadkach jest to nieporozumienie.

Już prędzej powinien admin w tym temacie załozyć ankietę i kazdy użytkownik forum by sobie wybrał swój AR team.
Dębek pisze:Głosowaliscie nad wiekszymi pierdołami i autorytet jakos nie ucierpiał.
LL to organ decyzyjny, który reprezentuje graczy. Skoro szkoda wam czasu na głosowanie, to oddajcie miejsca na LL komus kto ma czas. Chętnych na udział w tym projekcie jest dużo, wiec czeć musi odpasc. Musi byc wydzielone forum i ograniczona liczba osób. Kto ma o tym decydować? Ja z Jankielem?

Kalesoner
Szczur Królów

Przykro mi, ale ten komentarz to totalna bzdura. Wszystkie głosowania LL maja jakies praktyczne konsekwencje, to nie ma żadnych.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

A wybranie 5 osob, to wedlug Ciebie nie jest konsekwencja?

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Jak poszukam to znajdę wiele takich głosowań. "Ocena malowania sugerowana przez LL". Nie było czegoś takiego?

A czy mogę sobie zrobić turniej, gdzie nie będą obowiązywały uściślenia sędziowskie, sędziów wybranych przez LL - wydaje mi sie, że na loozie.
Obrazek
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

To nie konsekwencja, bo o tym co się dalej z ich "produktem" stanie nie zadecyduja ani te osoby, ani LL.
Obrazek

Zablokowany