Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: kudłaty »

Nie mam pod ręką FAQ-óq, ale o ile pamiętam nic nie było zmieniane. By doszło do rzutu jednostka musi nie chcieć sama szarżować. Najbliższy cel wchodzi dopiero gdy masz oblany test.

Gdyby rzut na LD był obowiązkowy zasada mogłaby być trochę prościej pisana.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

kudlaty tutaj nie chodzi o obowiazkowosc testu LD tylko o stwierdzenie czemu jednostka z frenzy jak sama chce szarzowac to musi szarzowac na najblizszy cel:
c4h10 pisze:
Maciek P. pisze: Jak zadeklarujesz szarżę, to nie musisz testować frenzy.
Pod warunkiem ze zadeklarowales szarze na najblizszy mozliwy cel.
co zdaje sie potwierdzac Furion mowiac
Furion pisze:Tak jak Butan mówi.
ale tutaj nie mam pewnosci bo nie wiem czy Butan to c4h10 ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

misha pisze:@Macias
przeczytaj plis jeszcze raz co napisali powyzej :P nie do tego sie odniosles
Czytałem i wydawało mi się że fragment na który kierowałem dokładnie odpowiada na ten problem. Jak przeczytałem go jeszcze raz to dostrzegłem że faktycznie można go interpretować dwojako.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
lonit
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: lonit »

Armata strzela w oddział Monstrous Inf. Jeden koleś ma już wbite 2 rany. Armata trafia i robi 6 ran. Zdejmujemy ranny model, czy cały zdrowy?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

RB shooting, zdejmowanie modeli z wieksza iloscia ran
spada pelen model
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

IP
IP
IP
IP
IP
IP
Ioo
Ioo
I
I

legenda:
I-krawędz stołu
o-orzeł
P-pajonki (sic ;) )

orzeł wpada w fasta od boku, nic nie zabija ale brejkuje
fast ucieka, musi się obrócić czyli w zasadzie automatycznie jest zniszczony bo po obrocie "wychodzi" za krawędz?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Kosa pisze:IP
IP
IP
IP
IP
IP
Ioo
Ioo
I
I

legenda:
I-krawędz stołu
o-orzeł
P-pajonki (sic ;) )

orzeł wpada w fasta od boku, nic nie zabija ale brejkuje
fast ucieka, musi się obrócić czyli w zasadzie automatycznie jest zniszczony bo po obrocie "wychodzi" za krawędz?
Tak

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Przeciwnik w czasie szarży na mój unit lub ja na jego unit, styka się jedynie z moim championem. (nie było innej opcji na ustawienie)

Więc jedynie jeden mój model może walczyć i jeden suport ?.
Czy przeciwnik może walić jedynie po czempionie czy może walić też po unicie ? (przeciwnik ma np: 4 ataki to wszystkie muszą iść w championa ?)
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Podczas losowania giftów biorę z greater giftów balesword (multiple d3), a następnie z lesserów wypada mi wynik 2 (multiple 2). Pierwsze jest magic weaponem, drugie normalnym giftem, więc mogę używać obu naraz.
Jak to stosować? Wybierać wyższą wartość? Stosować oba (!) 2 + d3 (za piękne ;) )?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

KrzysiekW pisze:Podczas losowania giftów biorę z greater giftów balesword (multiple d3), a następnie z lesserów wypada mi wynik 2 (multiple 2). Pierwsze jest magic weaponem, drugie normalnym giftem, więc mogę używać obu naraz.
Jak to stosować? Wybierać wyższą wartość? Stosować oba (!) 2 + d3 (za piękne ;) )?
Dokładne wordingi proszę. Bez tego nie ujedziemy.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Służę uprzejmie. :)
Str. 61 i 62 z podręcznika
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Zasady specjalne nie kumulują się. Cleaving cośtam to zasada dla Demona. Balesword to broń dla demona. Jako, że atakuje bronią (bo to magiczna broń i musi) to korzysta z zasad tej broni, w tym przypadku multiple wounds D3.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

OK, dzięki.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Remx pisze:Przeciwnik w czasie szarży na mój unit lub ja na jego unit, styka się jedynie z moim championem. (nie było innej opcji na ustawienie)
Więc jedynie jeden mój model może walczyć i jeden suport ?.
formacje i zasady supportingow sa w RB, tak by wychodzilo
Remx pisze:Czy przeciwnik może walić jedynie po czempionie czy może walić też po unicie ? (przeciwnik ma np: 4 ataki to wszystkie muszą iść w championa ?)
RB opis championa
rany sie nie przenosza na oddzial, skoro sie nie styka z oddzialem to jak ma w niego bic?
chyba ze to np impakty czy stompy ktore zawsze ida w oddzial bo sa jak shooting rozdzielane albo inne ataki ktore nie sa kierowane w konkretne modele

to raczej pytania dla poczatkujacych :wink:
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

:D A tak coś mnie naszło w rezultacie sam nie byłem już pewny :D
Więc wolałem zapytać :)

Gdzieś posiałem PL booka :/
Daemons, X-Wing & Black Tea

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Macias pisze:
Czytałem i wydawało mi się że fragment na który kierowałem dokładnie odpowiada na ten problem. Jak przeczytałem go jeszcze raz to dostrzegłem że faktycznie można go interpretować dwojako.
Pozwolę się nie zgodzić. Logicznie da się go interpretować tylko w jeden sposób.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Co z tym frezny? Zdaje test ld zawsze na początku tury czy tylko wtedy jak nie zadeklaruje szarży? Odpowiedzi padły tu różne - nie wiem jak grać....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Waldi pisze:
Macias pisze:
Pozwolę się nie zgodzić. Logicznie da się go interpretować tylko w jeden sposób.
Ja też nie widzę możliwości innej interpretacji. Tu zasady są jasno opisane i jest jak Waldi opisał procedurę rozgrywania. Dla przypomnienia:
Najpierw deklaracja szarży w dowolny oddział w zasięgu. Jeśli oddział nie chce szarżować to wtedy test LD. Jeśli nie zda testu to wtedy szarża w najbliższy oddział.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Czy Goblin Squig hoppers moga przed ruchem (czy takze po ruchu) robic reformy? Mają zasady skirmishers i random movemant. Prosiłbym o w miare szybka odpowiedz.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Random movement nadpisuje zapisy Skirmisherów dotyczące ruchu. Tak samo jak pojedyncze modele mające normalnie darmowe reformy podczas losowego ruchu nie mogą z nich korzystać.
Life's a game with save and load features disabled.

Zablokowany