Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
Maciek P.
Falubaz

Re: Pare noobowskich pytań.

Post autor: Maciek P. »

White Lion pisze:czy Thundertusk i jego ogry mogą strzelać po marszu ? czy tylko po zwykłym ruchu ?
Tylko po zwykłym ruchu, w ten sam cel, bez minusów za ruch.

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

Post autor: sly »

gdzie a Rb jest zapis o tym, że dowódca "bierze na siebie" woundy ze strzelania?
Oya, Oya, Oya !!!

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

a nie myli Ci się z Look out Sir? Albo z przyjmowaniem przez dowódce challenge?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

o takiej zasadzie dowiedziałem się dziś. Pytanie czy taka zasada istnieje bo w RB nie mogę znaleźć.
Oya, Oya, Oya !!!

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Nigdy się z tym nie spotkałem. Sprawdź FAQ
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

to raczej ściema, nigdy o czymś takim nie słyszałem, w rb i faq nic nie ma
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Obrazek
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

ss-sly pisze:gdzie a Rb jest zapis o tym, że dowódca "bierze na siebie" woundy ze strzelania?
Zwałowali cię bo takiej zasady nie ma :?
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

A przy odziałach >5 nie jest tak że się rozlosowuje czy hity z magii czy strzelanie nie idą po nim(czempionie)?
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Widzisz Czcibor. Już wiem o jaką zasadę może chodzić. Gdy oddział ma mniej niż 5 modeli a liczba hitów nie jest podzielna przez liczbę modeli to resztę z dzielenia może ustawić według własnego widzi mi się właściciel oddziału. Tzn jeśli oddział dostaje trafienie z balisty to właściciel oddziału w którym jest mniej jak 5 rank models może zadeklarować iż trafiony zostaje bohater ( bo np bardziej mu się to opłaca)

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Post autor: lahire12 »

jak się używa tunderstompa??
Czy to żer, czy to wróg.
Żelazobrzuchy dadzą radę.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

Awatar użytkownika
Misio
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Misio »

Na jednostki, gdzie możesz stąpnąć, rzucasz d6, tyle stompów walisz z siłą swoją, bazową. That's all.

Maciek P.
Falubaz

kubencjusz pisze:Widzisz Czcibor. Już wiem o jaką zasadę może chodzić. Gdy oddział ma mniej niż 5 modeli a liczba hitów nie jest podzielna przez liczbę modeli to resztę z dzielenia może ustawić według własnego widzi mi się właściciel oddziału. Tzn jeśli oddział dostaje trafienie z balisty to właściciel oddziału w którym jest mniej jak 5 rank models może zadeklarować iż trafiony zostaje bohater ( bo np bardziej mu się to opłaca)
Dokładnie. Można też deklarować w championa. W ten sposób np. 4 Mournfangi z championem dostają 4 rany z jakiejś balisty a ty decydujesz, ze 2W bierze zwykły a 2W bierze champion i żaden model ci nie schodzi. Tylko trzeba pamieać, że to rozdziela sie Hity przed woundowaniem a nie woundy.

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

o to zapewne chodziło, dzięki. Wał był, bo nie lokował hitów, a już same rany.
Oya, Oya, Oya !!!

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Maciek P. pisze:Dokładnie. Można też deklarować w championa. W ten sposób np. 4 Mournfangi z championem dostają 4 rany z jakiejś balisty a ty decydujesz, ze 2W bierze zwykły a 2W bierze champion i żaden model ci nie schodzi. Tylko trzeba pamieać, że to rozdziela sie Hity przed woundowaniem a nie woundy.
Nie można deklarować w championa. Przy opisie championa (RB str.93) nie ma o tym ani słowa, a jest nawet napisane "A champion cannot be normaly targeted by enemy shooting attacks - he can only be removed as a casuality if there are no other r&f members of his unit left. The only exceptions to this are attacks that use template.". Balista nie używa templatki więc champion nie może od niej dostać, tak samo jak nie może dostać od MM, innego BSowego strzelania, krzyków banshee i innych tego typu rzeczy.
Zapis o którym mówicie występuje tylko i wyłącznie przy bohaterach (RB str.99, 4 akapit).
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Maciek P.
Falubaz

Macias pisze:
Maciek P. pisze:Dokładnie. Można też deklarować w championa. W ten sposób np. 4 Mournfangi z championem dostają 4 rany z jakiejś balisty a ty decydujesz, ze 2W bierze zwykły a 2W bierze champion i żaden model ci nie schodzi. Tylko trzeba pamieać, że to rozdziela sie Hity przed woundowaniem a nie woundy.
Nie można deklarować w championa. Przy opisie championa (RB str.93) nie ma o tym ani słowa, a jest nawet napisane "A champion cannot be normaly targeted by enemy shooting attacks - he can only be removed as a casuality if there are no other r&f members of his unit left. The only exceptions to this are attacks that use template.". Balista nie używa templatki więc champion nie może od niej dostać, tak samo jak nie może dostać od MM, innego BSowego strzelania, krzyków banshee i innych tego typu rzeczy.
Zapis o którym mówicie występuje tylko i wyłącznie przy bohaterach (RB str.99, 4 akapit).
Było wałkowane milon razy :) Chcesz, to podnieś temat jeszcze raz w "Kwestii zasad", albo pogrzeb w archiwum :)
Owszem, champion nie może być targetowany przez wroga, ale sam mozesz w niego alokować hity jak jest mniej niż 5 r-n-f modeli.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Sprawdziłem i oto co znalazłem:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ng#p922592
i późniejsza dyskusja
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... +w#p957538
Może jestem jakiś mega tępy, ale nie widzę aby z którejkolwiek z tych dyskusji wynikało, że można rozdzielać hity na championa. Sam zresztą piszesz tam, że takie rozdzielanie jest niezgodne z RB. A głosów za legalnością w sumie brakuje (oprócz mishy).
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Championa traktujesz tak jak postać jeśli jest mniej niż 5 szeregowych modeli w jednostce. Nie ma look outa oraz hity z ostrzału rozdzielasz tak by każdy dostał tyle samo a jeśli masz nadmiar to przydzielasz ( champion,postać,oddział ) np. masz championa i 2 inne modele dostajesz 7 hitów każdy model musi dostać 2 a ostatni przydzielasz albo w oddział albo w championa. Tak zawsze grałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Czy Dragonhide Banner sprawia że ataki jednostki która go niesie są magiczne?

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Nie.
Wisła Kraków.

Zablokowany