Tylko po zwykłym ruchu, w ten sam cel, bez minusów za ruch.White Lion pisze:czy Thundertusk i jego ogry mogą strzelać po marszu ? czy tylko po zwykłym ruchu ?
Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
Zwałowali cię bo takiej zasady nie mass-sly pisze:gdzie a Rb jest zapis o tym, że dowódca "bierze na siebie" woundy ze strzelania?
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Widzisz Czcibor. Już wiem o jaką zasadę może chodzić. Gdy oddział ma mniej niż 5 modeli a liczba hitów nie jest podzielna przez liczbę modeli to resztę z dzielenia może ustawić według własnego widzi mi się właściciel oddziału. Tzn jeśli oddział dostaje trafienie z balisty to właściciel oddziału w którym jest mniej jak 5 rank models może zadeklarować iż trafiony zostaje bohater ( bo np bardziej mu się to opłaca)
Dokładnie. Można też deklarować w championa. W ten sposób np. 4 Mournfangi z championem dostają 4 rany z jakiejś balisty a ty decydujesz, ze 2W bierze zwykły a 2W bierze champion i żaden model ci nie schodzi. Tylko trzeba pamieać, że to rozdziela sie Hity przed woundowaniem a nie woundy.kubencjusz pisze:Widzisz Czcibor. Już wiem o jaką zasadę może chodzić. Gdy oddział ma mniej niż 5 modeli a liczba hitów nie jest podzielna przez liczbę modeli to resztę z dzielenia może ustawić według własnego widzi mi się właściciel oddziału. Tzn jeśli oddział dostaje trafienie z balisty to właściciel oddziału w którym jest mniej jak 5 rank models może zadeklarować iż trafiony zostaje bohater ( bo np bardziej mu się to opłaca)
Nie można deklarować w championa. Przy opisie championa (RB str.93) nie ma o tym ani słowa, a jest nawet napisane "A champion cannot be normaly targeted by enemy shooting attacks - he can only be removed as a casuality if there are no other r&f members of his unit left. The only exceptions to this are attacks that use template.". Balista nie używa templatki więc champion nie może od niej dostać, tak samo jak nie może dostać od MM, innego BSowego strzelania, krzyków banshee i innych tego typu rzeczy.Maciek P. pisze:Dokładnie. Można też deklarować w championa. W ten sposób np. 4 Mournfangi z championem dostają 4 rany z jakiejś balisty a ty decydujesz, ze 2W bierze zwykły a 2W bierze champion i żaden model ci nie schodzi. Tylko trzeba pamieać, że to rozdziela sie Hity przed woundowaniem a nie woundy.
Zapis o którym mówicie występuje tylko i wyłącznie przy bohaterach (RB str.99, 4 akapit).
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Było wałkowane milon razy Chcesz, to podnieś temat jeszcze raz w "Kwestii zasad", albo pogrzeb w archiwumMacias pisze:Nie można deklarować w championa. Przy opisie championa (RB str.93) nie ma o tym ani słowa, a jest nawet napisane "A champion cannot be normaly targeted by enemy shooting attacks - he can only be removed as a casuality if there are no other r&f members of his unit left. The only exceptions to this are attacks that use template.". Balista nie używa templatki więc champion nie może od niej dostać, tak samo jak nie może dostać od MM, innego BSowego strzelania, krzyków banshee i innych tego typu rzeczy.Maciek P. pisze:Dokładnie. Można też deklarować w championa. W ten sposób np. 4 Mournfangi z championem dostają 4 rany z jakiejś balisty a ty decydujesz, ze 2W bierze zwykły a 2W bierze champion i żaden model ci nie schodzi. Tylko trzeba pamieać, że to rozdziela sie Hity przed woundowaniem a nie woundy.
Zapis o którym mówicie występuje tylko i wyłącznie przy bohaterach (RB str.99, 4 akapit).
Owszem, champion nie może być targetowany przez wroga, ale sam mozesz w niego alokować hity jak jest mniej niż 5 r-n-f modeli.
Sprawdziłem i oto co znalazłem:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ng#p922592
i późniejsza dyskusja
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... +w#p957538
Może jestem jakiś mega tępy, ale nie widzę aby z którejkolwiek z tych dyskusji wynikało, że można rozdzielać hity na championa. Sam zresztą piszesz tam, że takie rozdzielanie jest niezgodne z RB. A głosów za legalnością w sumie brakuje (oprócz mishy).
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ng#p922592
i późniejsza dyskusja
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... +w#p957538
Może jestem jakiś mega tępy, ale nie widzę aby z którejkolwiek z tych dyskusji wynikało, że można rozdzielać hity na championa. Sam zresztą piszesz tam, że takie rozdzielanie jest niezgodne z RB. A głosów za legalnością w sumie brakuje (oprócz mishy).
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Championa traktujesz tak jak postać jeśli jest mniej niż 5 szeregowych modeli w jednostce. Nie ma look outa oraz hity z ostrzału rozdzielasz tak by każdy dostał tyle samo a jeśli masz nadmiar to przydzielasz ( champion,postać,oddział ) np. masz championa i 2 inne modele dostajesz 7 hitów każdy model musi dostać 2 a ostatni przydzielasz albo w oddział albo w championa. Tak zawsze grałem.
Nie.
Wisła Kraków.