Już pisałem, że drogę lotu kuli armatniej mierzy się z firing point (w/g podręcznika), a mimo wszystko "obrót w stronę celu" to niekoniecznie to samo co "ustawienie maszyny równolegle do linii strzału". Jak mam cel w LoS to znaczy, że jestem obrócony mniej więcej w stronę celu. Uściślenie poprzez obowiązek trzymania maszyny na podstawce i mierzenie zasięgu z konkretnego punktu podstawki sprawia, że najbardziej wysuniętym w bok punktem działa (przy zachowaniu LoS do celu) będzie zawsze podstawka co w konsekwencji prowadzi do możliwości takiego ustawienia np pegaza za obeliskiem, że widzi maszynę nie będąc jednocześnie narażonym na strzał.Dydu pisze:W RB jest zapis, że LoS mierzysz z pkt, z którego strzelasz, nie z frontu podstawki, dodatkowo musisz przed strzałem skierować ja przodem do celu, co według mnie nie pozwala ustawić maszyny pod skosem, bo wtedy nie jesteś przodem do celu.
@Furion - wyjaśnisz jak sołtys krowie na miedzy czy się gdzieś mylę w swoim rozumowaniu i czy braliście opisane przeze mnie konsekwencje pod uwagę uściślając w ten sposób?