Sędziowski Rynsztok v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Re: Sędziowski Rynsztok v 2.0

Post autor: Danrakh »

Dydu pisze:W RB jest zapis, że LoS mierzysz z pkt, z którego strzelasz, nie z frontu podstawki, dodatkowo musisz przed strzałem skierować ja przodem do celu, co według mnie nie pozwala ustawić maszyny pod skosem, bo wtedy nie jesteś przodem do celu.
Już pisałem, że drogę lotu kuli armatniej mierzy się z firing point (w/g podręcznika), a mimo wszystko "obrót w stronę celu" to niekoniecznie to samo co "ustawienie maszyny równolegle do linii strzału". Jak mam cel w LoS to znaczy, że jestem obrócony mniej więcej w stronę celu. Uściślenie poprzez obowiązek trzymania maszyny na podstawce i mierzenie zasięgu z konkretnego punktu podstawki sprawia, że najbardziej wysuniętym w bok punktem działa (przy zachowaniu LoS do celu) będzie zawsze podstawka co w konsekwencji prowadzi do możliwości takiego ustawienia np pegaza za obeliskiem, że widzi maszynę nie będąc jednocześnie narażonym na strzał.

@Furion - wyjaśnisz jak sołtys krowie na miedzy czy się gdzieś mylę w swoim rozumowaniu i czy braliście opisane przeze mnie konsekwencje pod uwagę uściślając w ten sposób?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Czy Mortar z Chadecji mając podstawkę 50x200 też musi przed strzałem piwotować? Pytam dlatego, że po pierwsze podstawka jest absurdalnie duża, po drugie maszyna w oryginale ma ruchomą/obrotową wyrzutnię pocisków.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

1)
Dlaczego jeżeli 3 sędziów zagłosowało, że straty ściągamy w taki sposób aby w pierwszej kolejności nie wyłączać unitów z walki, to czemu nie ma tego w uściśleniach?

2)
Skąd zapisek o nie działaniu charm shield jak ma się dwuraka? Nie znalazłem, żadnego głosowania na ten temat.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) Tu czekamy na odpowiedz Furiona

2) Chodzi o upodobnienie naszych zasad do eurofaqa.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

AD1 jak będę wiedział o co chodzi, to to zmienię. Póki co to co tam jest to jakiś bełkot, być może pytanie o zasady a na pewno nie glosowanie.

AD2 część ustaleń LS robiona jest poza zlustrowanym forum LS.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Hej,
poproszę w końcu o przegłosowanie i ustalenie jak dokładnie działa net of amyntok vs czarodzieje. Moim (i Shina) zdaniem działa tak, że czarodziej pod wpływem siatki rzuca czar a następnie (jeśli czar sie uda) to rzuca na test siły. Jeśli zda test siły to wszystko ok, można dispelować czar, natomiast jak nie zda testu siły to kostki są marnowane jako zużyte a oddział w którym się znajduje dostaje D6 hitów. Dlaczego?

Wording:
"The target unit must pass a Strength test every time it moves (...) or shoots or casts spells (...). If the test is passed, the target acts normally. If the test is failed, the unit is unable to perform the desired action, remaining in place and taking D6 Strength 4 hits from the net's barbs of light."
teraz czym jest "cast a spell" czytamy na str. 31 rb
A.
"To cast a spell, a Wizard nominates one of his spells to cast, and declares the target of the spell."
i dalej
str. 32
B.
"Once the Wizard, spell and target have been chosen, the player then declares how many power dice from his pool the Wizard will use in his attempt to cast a spell. (...) For a spell to be cast, the total of the dice rolled, added to the Wizard's level, must equal or beat the spell's casting value. The chosen dice are then taken from the casting player's pool and rolled (...) If the result is less than the casting value, the casting attempt has failed. The spell is not cast"
czyli dopiero jak wybierzemy czarodzieja, czar, cel czaru, ilość PD i rzucimy co najmniej casting value czaru to czar jest rzucony - ergo siatki mogą zadziałać.

Dlaczego kostki są marnowane?
"The chosen dice are then taken from the casting player's pool and rolled"
W opisie czaru jest napisane "every time it casts spells" co sugeruje że robimy to za każdym razem jak mag rzuci czar. Nie ma żadnego opisu "every time it declares to cast a spell" lub "after first casting attempt" lub "every time it wishes to cast a spell" - co sugerowałoby że rzucamy raz za czarodzieja i to przed jego czarowaniem.

Spotkałem się ostatnio z inną interpretacją Tutaja i Kalesonera, że rzucamy na siatki raz na czarodzieja. Jak nie wyjdzie to czarodziej nie rzuca czarów. Jak wyjdzie test siły to rzuca normalnie. Nie pamiętam tylko kiedy wg Tutaja i Kalesonera ten test miałby być wykonywany - przed czy po rzuceniu czaru. Tak czy inaczej, pojutrze master a ja mam siatki w zanadrzu. Czy wypowiedzielibyście się w LS na ten temat?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Furion pisze:

Kod: Zaznacz cały

2. Stopa.
(...)
b) czy stopujemy 2x ten sam oddział?
Ustalmy to raz na zawsze.
po co chcecie glosowac nad czyms co jest jasno okreslone w AB?
juz pisalem w innym temacie:
'pod opisem czaru jest notka
'note: if you roll a 4-6 on the above table, the same unit can be targeted successively - when gork wants something stomped, he stomps it!''

uscislijcie podpunkt a) czy mozna wrzucac do walki
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Dokładnie =D>.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

dzięki za uwagę, zmieniłem to.

pozdrawiam
Furion

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

dodajcie punkt 3 - czy musi byc we front arcu kolejna stopa ;p
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Czyli po prostu czy kolejna stopa ignoruje pierwsze zdanie czaru że jest to DD.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

-Qc- pisze:dodajcie punkt 3 - czy musi byc we front arcu kolejna stopa ;p
To już wynika z odpowiedzi na to, czy można położyć do cc.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

kudlaty pisze:Dodam jeszcze temat chalice z bestii a krzyk banshee czy działa.
Chalice of Dark Rain One use only. At the beginning of the enemy Shooting phase, the bearer can summon a storm of a mud and worms with witch to blind his enemies. For the rest of the phase, all enemy missile units are at -1 To Hit. Weapons or attacks that do not use Ballistic Skill may only fire on the roll of a 4+
Ghostly Howl:
A Ghostly Howl is a special attack that can be used against a single enemy unit in the Shooting phase
ten kielich to jak Storm Banner tylko ze na 1 faze :P
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

storm banner dziala na missle fire. Chalice dziala na ataki wszelakiego typu (podobnie jak pah protection) stad tez pytanie.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Shino pisze:storm banner dziala na missle fire. Chalice dziala na ataki wszelakiego typu (podobnie jak pah protection) stad tez pytanie.
Skaven FAQ pisze:Page 111 – Storm Banner.
Add “One use only”. Change the start of the third sentence to “All shooting attacks that don’t use BS [...]”.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

@FAZIK
nadal special attack w fazie shooting to nie shooting attack, wiec storm nie powinien dzialac na banshee
natomiast chalice bestii juz tak, zdaje o to Shino chodzilo to FAQ jest od dawna

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

nadal special attack w fazie shooting to nie shooting attack,
wlasciwie to nie. W wyniku ujednolicania uscislen etc z naszymy wszystko w fazie shootingu jest strzelaniem. Takze wiec sie do tego zalicza atak banshee.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Dokładnie. Tak samo jak działa np na Doomrocket, Brassorb czy Doomwheela. Wszystko nie jest "shooting attak'iem" stricte facto ale jednak jest atakiem w fazie strzeleckiej, więc przeszkadzajki typu Chalice czy Storm na nie działają.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ok dzięki za wyjaśnienie rulingu w przypadku etc/uscislen

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

hmm czyli teraz wszystko co się dzieje w fazie shootingu to shooting attack tak ?
nie ma już podziału efektów w tej fazie na shooting, ranged i special.

czyli shooting=ranged=special na potrzeby wszelkich efektów, wardów itp tak ?

dodam jeszcze pytanie jak banner/chalice działa na efekt popychaczki z kowadła w fazie shootingu ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

ODPOWIEDZ