Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: misha »

mangler ginie jak fanatyk
obrywasz 3D6 S6 armour piercing i papa

jesli przezyles to kontynuujesz dalszy ruch
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 20:46 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

misha pisze:mangler ginie jak fanatyk
obrywasz 3D6 S6 armour piercing i papa
Zapomniałem o tym ;/
Obrazek

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

:twisted:

:D :oops: :^o :^o :^o :^o :^o (front do góry)

................................ :twisted:

:twisted: - bochaterowie na orłach
:D - PoKowiec (40x40)
:oops: - assasin (20x20)
:^o - koksy (25x50)

1)Czy szarżując w przód i w tył muszę maksymalizować? Czy moge dostawić sie tylko do koksow?
2)czy bochaterowie na innych podstawkach i innego troop typu licza się do5ki potrzebnej do steadfasta?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Szypul pisze::twisted:

:D :oops: :^o :^o :^o :^o :^o (front do góry)

................................ :twisted:

:twisted: - bochaterowie na orłach
:D - PoKowiec (40x40)
:oops: - assasin (20x20)
:^o - koksy (25x50)

1)Czy szarżując w przód i w tył muszę maksymalizować? Czy moge dostawić sie tylko do koksow?
2)czy bochaterowie na innych podstawkach i innego troop typu licza się do5ki potrzebnej do steadfasta?
1.Oddział DE stoi nielegalnie. Jeżeli model o innym footprint dołącza do oddziału, to trzeba go ustawić z boku - Assassin powinien stać skrajnie.

1a. Niezależnie od strefy w którą szarżujesz - musisz maksymalizować.

2. Bohaterowie na innych podstawkach liczą się do Steadfasta jak mają ten sam Footprint.

Szypul
Mudżahedin

assasin stoi ok, bo pokowiec tez ma inny footprint.
za resztę odpowiedzi dzięki

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Footprint to nic innego jak zgodna wielokrotność podstawki Rank and File models bez reszty (trololo). Pokemon ma 2x większą podstawkę od kawalerzysty więc możesz go ustawić gdzie chcesz w całej rozciągłości oddziału. Assassin idzie na bok. Lewy lub prawy. Na rysunku stoi źle.

Szypul
Mudżahedin

napisałem, że gramy pokemonem na 40x40.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

A to sorry...tak czy srak nielegalnie. Albo ustawienie albo podstawka :)

Edit: Jeśli Pokemon jest 40x40 to DE stoją nielegalnie bo masz obowiązek inne Footprinty ustawiać po obu stronach oddziału.

Awatar użytkownika
rimbo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: rimbo »

Mam pytanko:
Czy kolesiem który ma dwuraka i hw + enchanted shielda można na początku combatu wybierać czego się używa?

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Dwurak liczy się jako special weapon, masz obowiązek użyć go jeśli masz tylko zwykłą broń oprócz niego.
Magic weapon -> special weapon -> hand weapon
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Sokół
Mudżahedin

Post autor: Sokół »

Pytania trzy:
1. Jeżeli jest wystawiony król Dwarfów na tarczy i za nim wojownicy (po 2 w szeregu) to czy moga oni wykonywać ataki wspierające?
2. Czy model postaci na wierzchowcu to pojedyńcza postać? Podlega karze -1 od odstrzału? Może korzystać z LOS jak jest obok unitu?
3. Jeżeli przeciwnik rzuca mi "challenge" to ja wybieram kim chę przyjąć lub nie? Co jeśli mam tylko dowódcę oddziału, jeśli nie przyjmie to nie może atakować?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Sokół_Waaagh pisze:Pytania trzy:
1. Jeżeli jest wystawiony król Dwarfów na tarczy i za nim wojownicy (po 2 w szeregu) to czy moga oni wykonywać ataki wspierające?
2. Czy model postaci na wierzchowcu to pojedyńcza postać? Podlega karze -1 od odstrzału? Może korzystać z LOS jak jest obok unitu?
3. Jeżeli przeciwnik rzuca mi "challenge" to ja wybieram kim chę przyjąć lub nie? Co jeśli mam tylko dowódcę oddziału, jeśli nie przyjmie to nie może atakować?
Ad1. Tak.
Ad2. Tak, to pojedyncza postać (np. pivotuje a nie wheeluje). Nie, nie ma kary -1 to Hit w tej edycji. Tak, może korzystać z LOS jeśli znajduje się 3" od oddziału Jazdy.
Ad3. Tak, ty wybierasz kto przyjmie Challenge. Jeśli masz tylko dowódcę i odmówisz pojedynku to nic się nie dzieje i bijesz normalnie.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

odpowiedz na twoje pierwsze pytanie padla tutaj dwa dni temu.
Paraszczak pisze:
Sokół_Waaagh pisze:Pytania trzy:
Ad3. Tak, ty wybierasz kto przyjmie Challenge. Jeśli masz tylko dowódcę i odmówisz pojedynku to nic się nie dzieje i bijesz normalnie.
tak tylko jeszcze dodam. ty wybierasz kto przyjmuje, jesli zas odrzucasz to przeciwnik wyznacza herosa ktory idzie do tylnego szeregu (championa nie mozna wycofac nawet jesli jest jedyna 'postacia' ktora moze przyjac pojedynek)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

panowie mądrzejszy ode mnie prośba!

a więc jest takie coś

:D :D :D :D :mrgreen:
:| :| :| :| =D>

:D -> szeregowy oddziału VC
:mrgreen: krzyczący lord VC

:| ->szeregowy armii B
=D> koksu armii B

no i lord VC i koksu armii B mają czelendża, biją się fajnie jest, lord-krzyk żyje, przychodzi moja tura strzału no i krzyczę. Czelendż trwa i mój krzyk idzie w :

a.) oddział(zakładamy że jest więcej ni 5 modeli w oddziale wroga), a gdy 5 i mniej to rozlosowywanie
b.) bezpośrednio w pojedynek-->koksa

krzyk jest specjalnym atakiem magicznym wykonywanym w fazie strzeleckiej, można krzyczeć w kombacie to jednostki BtB.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

W oddział. Kwestia bycia w challengu nic nie zmienia w tym przypadku.
Dodatkowo na przyszłość proszę o wrzucanie dokładnych wordingów zasad.

Szypul
Mudżahedin

Testy siły/tough'a w przypadku monstrous cavalry zdaje się na statsach jezdzca czy wyższych?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

opis monstrous -> opis cavalry -> testy charakterystyk na początku RB w dziale general principles
Ostatnio zmieniony 2 cze 2013, o 19:07 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

wiesz, że wpisanie odpowiedzi zajęłoby mniej miejsca i czasu? ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Afro pisze:wiesz, że wpisanie odpowiedzi zajęłoby mniej miejsca i czasu? ;)
To tzw syndrom Liddera vel Kaczynskiego - wiem, ale nie powiem! ; p
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Sytuacja wyszła dzisiaj w czasie bitwy:
Jest sobie oddział pink horrorów z heraldem. Herald walczy w challenge'u z samotnym bohaterem. W pierwszej turze walki nic sobie nie robią, i siedzą dalej w challenge'u. W kolejnej turze pinki dostają na bok kontrę, i kilku z nich ginie. Tworzy się np. 8 tokenów blue horrorów. Zgodnie z opisem gracz Demonów wybiera w który oddział idą hity. Czy może wbić je do challenge'u?

Wording zasady blue horrors:
"After all attacks have been made, but before combat result is calculated, choose enemy unit in base contact with the unit and roll a D6 equal to the number of counters (even if the Pink Horrors unit was wiped out). For each roll of 4+ the nominated unit suffers a Strength 2 hit (distributed as shooting). Any unsaved Wound counts towards combat resolution. The counters are then removed."

Czy wybuchające pinki liczą się jako ataki, czy po prostu jako hity? Jeśli jako ataki - czy gracz może zadeklarować wybuch pinków nawet jeśli wszystkie przepadną? Analogicznie rzecz by się miała za slave'ami, squig hoppersami i tym podobnym tałatajstwem.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Zablokowany