Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Veta92
"Nie jestem powergamerem"

Re: Początkujący generał

Post autor: Veta92 »

Oo. Trzeba rzucić na liczbę cali? Nie wiedziałem. No nic. Myślałem, że złamane slejvy robią więcej;/ Przy kawalerii te maks 3 trafienia z taka siła... Nawet nie poczuli:)
Kolejne pytanie. Kiedy mam w cc dwa klocki. Jeden np z przodu drugi na flance. Przy wyniku wali liczę premię za szeregi z jednego klocka czy ze wszystkich biorących udział w tej walce?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Veta92 pisze:1. Kiedy zostaje załamany oddział niewolników to ile trafień dostają dookoła? Bo po ostatniej mojej grze sam już nie wiem;/
2. Grałem z Imperium. Miał 14 kawalerzystów. Niestety jak wpadł mi w szczurki przejechał po 2x niewolnikach... Jak powstrzymac (zatrzymac) taki oddział kawalerii?
1. 1 za każdy rank oprócz pierwszego +d3
2. Między innymi: abominacja, latarka, prawie każdy czar z plagi. Slavy na bank dają radę to przetrzymać co najmniej 3/4 tury cc
Veta92 pisze:Kiedy mam w cc dwa klocki. Jeden np z przodu drugi na flance. Przy wyniku wali liczę premię za szeregi z jednego klocka czy ze wszystkich biorących udział w tej walce?
Do wyniku walki dla każdej ze stron dolicza się premia za ranki oddziału o największej liczbie ranków (max +3, nie liczy się pierwszy rank). Oddziały które mają na swojej flance/tyle oddział przeciwnika która ma co najmniej 2 ranki nie generują tego bonusu.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Veta92

Post autor: Veta92 »

Gramy na lidze szkoleniowej na 1200pkt. Miałem maks slejvów w klocu - 35 (ograniczenia). Niestety zabił mi w 1 turze magii generała (miał ifke i nie mogłem disspelować), a latarka trafiła w 2 z siłą 2... Więc ta szarża nie była po mojej myśli, a skończyła się tym, że slejvy uciekły, a on overrunował w kolejny klocek Klanratów... Jak widać nie wytrzymają na 100% ;p
Ostatnie pytanie. Czar 5- Scorch można rzucać z combatu do combatu? Bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Gibon

Post autor: Gibon »

Z combatu możesz bo to nie jest MM. Do combatu jednak tylko w slavy :)

Macias pisze:1. 1 za każdy rank oprócz pierwszego +d3
Faktycznie. Zapomniałem jeszcze o premii za szeregi :wink:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, o 21:37 przez Gibon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Veta92 pisze:Jak widać nie wytrzymają na 100% ;p
Prawie nic w tej grze nie jest pewne na 100%. Mówiłem o normalnej sytuacji, w której oddział slavów przetrzyma taki oddział kawalerii (musisz mieć tylko zasięg do generała i bsb).
Veta92 pisze:Ostatnie pytanie. Czar 5- Scorch można rzucać z combatu do combatu? Bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Z combatu tak, do combatu nie (chyba że w slavy).
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
daszkowy10

Post autor: daszkowy10 »

Mam szybkie pytanie. Jaka podstawka odpowiada lektyce wodza?
Podziękował

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Ile hitów zadaje Vermintade przechodząc przez budynek? 3d6b czy 1d6?
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

daszkowy10: 40x40 mm 8)
Janus: jeśli coś będzie w środku, to 3D6 :mrgreen:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Opos pisze:Janus: jeśli coś będzie w środku, to 3D6 :mrgreen:
RB str 127 akapit "Buildings and magic" zdaje się twierdzić coś zupełnie innego.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Jak grałem to większość kazała grać 1d6 bo template, ale czy armybook nie nadpisuje ruleboka? Jest wyraźnie napisane że zadaje 3d6 hitów w każdy oddział którego dotknie, a nie jak przy zwykłych template modele pod szablonem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Janus pisze:ale czy armybook nie nadpisuje ruleboka?
Jeśli zasada z RB jest w sprzeczności z zasadą z AB to ważniejsza jest ta z AB. Jednak nie jestem pewien czy w tym wypadku ma to miejsce.
Janus pisze:Jest wyraźnie napisane że zadaje 3d6 hitów w każdy oddział którego dotknie, a nie jak przy zwykłych template modele pod szablonem.
Możliwe że masz rację, ale podobna sytuacja jest z vortexem u VC i z tego co pamiętam on zadaje 1d6 w domek.

edit: znalazłem nawet pytanie do tego vortexa
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... x#p1059679
Imperialna moc!

Morok

Post autor: Morok »

Pytanko jak mam baner storma to czy warto mi wystawić 5 jezzailów ?

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Nie warto wystawiać jezailli [słaby BS, zawsze łatwo się zasłonić itp. itd. -już lepiej wziąć 2xrattling gun], ale za to zawsze warto wystawiać storm banner [nawet przy spamie naszych weapon teamów i 2 latarkach], ponieważ daje wielką przewagę, a nie musisz przecież z niego korzystać.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, o 19:50 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Jagoda
Pseudoklimaciarz

Post autor: Jagoda »

Janus pisze:Nigdy nie warto wystawiać jezailli [słaby BS, zawsze łatwo się zasłonić itp. itd. -już lepiej wziąć 2xrattling gun], ale za to zawsze warto wystawiać storm banner [nawet przy spamie naszych weapon teamów i 2 latarkach], ponieważ daje wielką przewagę, a nie musisz przecież z niego korzystać.
Nigdy nie mów nigdy.

Oczywście, że warto. 2x3 są jak najbardziej ok. Przynajmniej mi się przydają :)

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Jagoda pisze:
Janus pisze:Nigdy nie warto wystawiać jezailli [słaby BS, zawsze łatwo się zasłonić itp. itd. -już lepiej wziąć 2xrattling gun], ale za to zawsze warto wystawiać storm banner [nawet przy spamie naszych weapon teamów i 2 latarkach], ponieważ daje wielką przewagę, a nie musisz przecież z niego korzystać.
Nigdy nie mów nigdy.

Oczywście, że warto. 2x3 są jak najbardziej ok. Przynajmniej mi się przydają :)
Z edytowane :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Zdecydowanie za mało skuteczne są, jakby miały chociaż bs'a tę 4 to bym się zastanowił, bo trafiać na 5 i czasem na 4 to tak średnio :evil:
Obrazek

Morok

no ja chcę mieć 5 jezzów i 3 ratlingi bo podoba mi się w tej armii nieprzewidywalność ,,co ma być to będzie'' :D

bo ratlingi to w sumie tacy fanatycy walą gdzie popadnie :)

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

Jezzaile można mieć wtedy, kiedy jesteś pewny, że przeciwnik będzie miał ciężko opancerzoną kawalerię. W małej ilości do tego. :)
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Jezzaile można mieć wtedy, kiedy jesteś pewny, że przeciwnik będzie miał ciężko opancerzoną kawalerię. W małej ilości do tego.

That's a point. I to najlepiej Kawalerię jedno woundową :wink:
Obrazek

Morok

no tak, ale 100ptk to nie taka wielka strata, wiem że za te punkty to lepiej 50 slave wystawić :p

ODPOWIEDZ