Może w oddział, który jest w tym przypadku samotnym bohaterem. To że jest w challenge nie ma nic do rzeczy.panterq pisze:Podbijampanterq pisze:Sytuacja wyszła dzisiaj w czasie bitwy:
Jest sobie oddział pink horrorów z heraldem. Herald walczy w challenge'u z samotnym bohaterem. W pierwszej turze walki nic sobie nie robią, i siedzą dalej w challenge'u. W kolejnej turze pinki dostają na bok kontrę, i kilku z nich ginie. Tworzy się np. 8 tokenów blue horrorów. Zgodnie z opisem gracz Demonów wybiera w który oddział idą hity. Czy może wbić je do challenge'u?
Wording zasady blue horrors:
"After all attacks have been made, but before combat result is calculated, choose enemy unit in base contact with the unit and roll a D6 equal to the number of counters (even if the Pink Horrors unit was wiped out). For each roll of 4+ the nominated unit suffers a Strength 2 hit (distributed as shooting). Any unsaved Wound counts towards combat resolution. The counters are then removed."
Czy wybuchające pinki liczą się jako ataki, czy po prostu jako hity? Jeśli jako ataki - czy gracz może zadeklarować wybuch pinków nawet jeśli wszystkie przepadną? Analogicznie rzecz by się miała za slave'ami, squig hoppersami i tym podobnym tałatajstwem.
Pytania ogólne v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania ogólne v 2.0
Sytuacja ze wczorajszej bitwy:
Walczy Demon Prince i jakiś rydwan z oddziałem Savege'y z Black Orkiem Warbossem. Na flankę Demona wbijają się Black Orki.
Sytuacja się zmienia po combacie - Wszystkie Savage giną. Black Orki stykają się z Demonem, a Warboss z rydwanem (mimo wszystko wygrywam combat i ustawiam się na środku rydwanu, dalej nie stykając się generałem z Princem).
Czy tworzą się 2 osobne combaty? Czy muszę moim generałem stanąć tak by stykać się i z rydwanem i z Princem?
Walczy Demon Prince i jakiś rydwan z oddziałem Savege'y z Black Orkiem Warbossem. Na flankę Demona wbijają się Black Orki.
Sytuacja się zmienia po combacie - Wszystkie Savage giną. Black Orki stykają się z Demonem, a Warboss z rydwanem (mimo wszystko wygrywam combat i ustawiam się na środku rydwanu, dalej nie stykając się generałem z Princem).
Czy tworzą się 2 osobne combaty? Czy muszę moim generałem stanąć tak by stykać się i z rydwanem i z Princem?
Wskazane jest umieszczenie rysunku.
Prosił bym o potwierdzenie czy random move wymusza ruch.
Ciekawe pytanie, szkoda aby przepadlo wiec spróbuje odpowiedziec.Sokół_Waaagh pisze:Sytuacja ze wczorajszej bitwy:
Z uscislen sedziowskich:
Tutaj wydaje się możliwe są różne interpretacje:Shrinking units and multiple fights: kto decyduje, który oddział zostaje poza walką?
Właściciel modeli, które zostały zabite ściąga je. Następnie - jeżeli to konieczne, bo któraś jednostka wroga wypadła z walki - to przestawiamy wyłączoną jednostkę atakującą. Jeżeli to niemożliwe - to broniącą. Jeżeli to i to jest niemożliwe, to jednostkę traktujemy tak jak w przypadku „no more foes”
a) Warboss powinien zostac po walce dosuniety aby stykal sie i z princem i z rydwanem ale jeżeli odstęp pomiędzy Rydwanem a DP jest zbyt duży to walki powinny zostać rozdzielone.
Ponieważ nie jest tu napisane ze możemy dosunąć obie jednostki (atakujacy/broniacy) tylko jedną.
b) Warboss dosuniety do walki z DP a pozniej rydwan do Warboss'a.
c) Warboss moze zostać tylko z rydwanem (jeśli nie stykał sie wcześniej z DP -> jeśli stykał się z DP to rydwan powinien zostać dosunięty), ponieważ DP nie wypada z walki (walczy z Black orkami).
Ja skłaniam się do A :
1.DP wypada z TEJ walki(inna walka DP z BlackOrkami to juz inna walka).
2.dosuwamy tylko jedna jednostkę (a nie obie) a nie mozwmy dosunąć tylko Warbossa bo jak jest za duża przerwa to rydwan wypadnie z walki.
Nie. W takiej sytuacji powinno zostać to rozegrane tak:
Warboss do styku na kant z DP, jeżeli to konieczne to przesuenięcie rydwany do styku z warbossem.
Warboss do styku na kant z DP, jeżeli to konieczne to przesuenięcie rydwany do styku z warbossem.
wynika to z rb z podpunkty zdejmowanie poleglych czy z jakiegos twojego kolejnego niezrozumienia pytania?Furion pisze:Nie. W takiej sytuacji powinno zostać to rozegrane tak:
Wracasz w najbliższej legalnej pozycji.Bartosz pisze:Oddział z overruna wybiega za stół. Przeciwnik w swojej turze w miejscu, w którym wybiegł, ustawia swój oddział.
Czy oddział, który wybiegł, może wrócić na stół? (miejsce, gdzie powinien stanąć, jest zajęte, albo się nie zmieści "1 cal od").
Life's a game with save and load features disabled.
Mam trochę nobberskie pytanie dotycząca korzystania bonusu lancy w szarży. mamy taki przykład:
odział zażarżował z overruna oddział w turze przeciwnika. W tej samej turze przeciwnik zaszarżował oddziałem na bok oddziału . Teraz dochodzimy do setna sprawy. Odział ma lance i czy:
Bonus to siły z jej wykorzystania może użyć przeciwko oddziałowi i czy tylko przeciwko ?
odział zażarżował z overruna oddział w turze przeciwnika. W tej samej turze przeciwnik zaszarżował oddziałem na bok oddziału . Teraz dochodzimy do setna sprawy. Odział ma lance i czy:
Bonus to siły z jej wykorzystania może użyć przeciwko oddziałowi i czy tylko przeciwko ?
1. Jakto jest z hatem miedzy markami demonow i wochu - demony maja hate na jednostki z markiem konkretnym i vie versa?
2. Gdy zabija sie kroxy z kohorty to mozna stompowac pozostale skinki?
2. Gdy zabija sie kroxy z kohorty to mozna stompowac pozostale skinki?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
1. opis mówi bodajże o "units with mark of nurgle" czy cośtam. Więc tak, mają hejta.
2. tak.
2. tak.
Reforming:
book maly:
181 strona
Test na swift reform robi sie po zrobieniu normalnej reformy
95 strona
opis tam sugeruje ze przed normalna reforma sie robi test,
"If the test is passed, the unit immediately makes a swift reform - if failed, the unit makes a normal reform instead"
To jak to jest, przed reforma czy po reformie robi sie test LD?
book maly:
181 strona
Test na swift reform robi sie po zrobieniu normalnej reformy
95 strona
opis tam sugeruje ze przed normalna reforma sie robi test,
"If the test is passed, the unit immediately makes a swift reform - if failed, the unit makes a normal reform instead"
To jak to jest, przed reforma czy po reformie robi sie test LD?
To oznacza ze model z uzbrojeniem i zasadami specjalnymi majac save na 0+, bedzie modyfikator sily doliczal do 1+ ?Page 43 – Saving Throws.
Change the third paragraph to “Note that a save of any kind
can never be better than 1+. This does not prevent a model
having items or special rules that would take the save even
lower, it simply caps the saving throw at 1+. Also, remember
that a roll of 1 is always a failure.”
Czyli uderzony z sila 7 (model z "save 0+") bedzie mial save na 5+(1+4) a nie na 4+(0+4).
Dobrze to rozumiem ?
Tak.
Save 0+ "opłaca się" tylko przeciwko Plague of Rust z metalu, kiedy to zamieni go na 1+.
Save 0+ "opłaca się" tylko przeciwko Plague of Rust z metalu, kiedy to zamieni go na 1+.