PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Bretonnian
Falubaz

Re: PKS - komentarze

Post autor: Bretonnian »

Przeczytaj ostatnie zdanie z mojego posta :wink: :mrgreen:

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Spawn pisze:@Kaleson @Suchy - już wielokrotnie daliście wyraz temu że wam sie PKS nie podoba, tylko Euro, ale dalsze jęczenie tego nie zmieni. Zamiast tego dajcie jakieś konstruktywne wypowiedzi, konkrety. Pamiętajcie że oni jeszcze nie skończyli tego robić, i może sie okazać że jak już wyjdzie PKS i zrobią na niego ludzie jakieś turnieje, to wyjdzie że potrzebne są dodatkowe obostrzenia lub nie. Zanim to będzie kompletnie gotowe to minie jeszcze z rok.
Serio? Wydawało mi się, że to mój pierwszy post oceniający prace PKS w tym temacie.

Nie podałem konkretów? chyba nie czytałeś mojego posta.

- całkowite zrezygnowanie z balansu, czyli pójscie na łatwizne i zasłanianie się tłumaczeniem, ze i tak są armie leszpe i gorsze, może ciebie to przekonuje, ale mnie nie

Byłem bardzo za pierwotnym pomysłem Butana, czyli euro z "ludzką twarzą". Liczyłem, że dostanę cos takiego, zamaist tego mam open z ograniczeniem dla czołgu. Bardzo szkoda, ze Butan zupełnie nie prezentuje tego za co zebrał dużo głosów w głosowaniu na LL, tylko popłynął razem z Jackiem i Dębkiem w stronę open.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

Jak dla mnie pks idzie w dobra w dobra strone. Najlepsza armia jest cieta przez blood and gloory, armie oparte na magii moga ja brac ale wtedy maja mniej oddzialow itd. Wystarczy dac troche czasu a meta na pks ladnie sie ustabilizuje
Obrazek

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

dajcie spokój TK
to i tak trudna do grania armia, nie ograniczać magii bo ta armia na niej stoi
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Dymitr pisze:@Dębek - Mylisz się. Cały czas twierdziłem, że pomysł sam w sobie jest dobry. Głupotą było przepychanie tego przez LL. Jestem miłośnikiem PKS jako pomysłu!
Od początku czuliśmy wsparcie z Twojej strony. :mrgreen:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=27&t=39420
Tytuł tematu mówi sam za siebie. :wink:
Obrazek
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Co do dziala w ograch - musza byc jakos sensownie zbanowane dwa. Najlepiej imo: drugie dzialo albo korona

To faktycznie da jakis wybor
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

-Qc- pisze:Co do dziala w ograch - musza byc jakos sensownie zbanowane dwa. Najlepiej imo: drugie dzialo albo korona
IMO lepsze niż drugie działo albo hellheart bo to żaden wybór. HH jest fajny ale też dość losowy i nie ma konieczności brania. Ew drugie działo + wykupienie czegoś w stylu ledzi/gigant ;)

Ciągle nie mogę się nadziwić, że na to działo tak wszyscy... ono nie wpasowuje się IMO w taktykę tej armii, co zresztą Maryś już zauważył i nie widziałem nigdy nikogo na unlimited z dwoma działami poza sobą (a wyniki miałem raczej średnie). Prędzej spodziewałem się prób ograniczania kloca ironów w stylu "Runemaw Banner works for units up to 500 points only", a wam to działo tak przeszkadza. Faaajnie, teraz chyba bym nawet nie brał drugiego, jeżeli tylko tu jest problem to ograniczajcie drugie działo ;D.

Heh a koledzy z klubu rozegrali już pierwszą bitwę na PKS DE vs Demony. Wygrały DE - zmiażdżyły magią, powracają stare dobre DE, które tak mnie zawsze pięknie jechały do zera jeszcze na starych ograch, to jest to, to jest Warhammer, w końcu! Czekam na turnieje!
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

widzę że czytanie ze zrozumieniem jednak szwankuje - stąd może dziwaczne ataki na mnie.
Tak czy inaczej, napiszę raz jeszcze:

PKS pchany przez LL był pomyłką. Jedynym tego powodem było powiększenie komuś e-penisa. Komu? Nie wiem.

Wielokrotnie zaznaczałem, że właśnie to mi przeszkadza (a sam PKS uważam za świetny pomysł): (skoro chcesz się tym posługiwać to łap)
Dymitr pisze:Nie wierzę, że gdyby dobry produkt wyprodukowała samozwańcza grupa PKS, nikt by w to nie grał. Choćby mocą Waszych autorytetów i lobby nakłonilibyście ludzi do testów.

A tak przekazywanie losu DOBREGO POMYSŁU w ręce dupokratycznej LL może oznaczać, że nieodpowiednia osoby się tam dostaną. Warto zaryzykować?
oraz
Dymitr pisze:I czy na prawdę potrzebne jest nam usankcjonowanie tego przez Listę? znacie termin oddolna inicjatywa?
Dymitr pisze:Zastanawiam się jednak, dlaczego niektórzy potrzebują poparcia poprzez jakieś głosowanie w inicjatywie, która winna być oddolna. Już jest coś takiego - chłopaki siedzieli i myśleli na formatem LIMITED. Nie potrzebowali osobnego forum, zabawy w ar.com, kadencji i wyborów - po prostu wspólnie coś tam dłubali.
Dymitr pisze:
Kalesoner pisze:A mnie zastanawia co do pomysłu PKS ma mieć LL? Przecież nie zmusi orgów do robienia turniejów na PKS. Żaden z punktów regulaminu ligi nie odnosi sie do takich inicjatyw. W 3 prostych słowach: WTF?
Dlaczego LL ma popierac swoim autorytetem organ, który ma byc oddolna incjatywą, niczym więcej jak balancing pachem 8ed?

Uzaleznianie CSa od "polityki" prowadzi do powstania ARcomów i eurocompów.
powiem to jeszcze raz: DOKŁADNIE!
tanie, słabe i zbędne. Jak chcesz, musisz się bardziej postarać. Jak już mówiłem - zbędnie. Ja z niecierpliwością czekam na efekt Waszej pracy. I nawet uważam, że kadencyjność nadana przez LL jest Wam niepotrzebna! Wystarczy, że odpowiadać na feedback tutaj, dzięki czemu nie odrywacie się za często od rzeczywistości.
Pzdr.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

mnp21 pisze: IMO lepsze niż drugie działo albo hellheart bo to żaden wybór. HH jest fajny ale też dość losowy i nie ma konieczności brania. Ew drugie działo + wykupienie czegoś w stylu ledzi/gigant ;)
Wiem ze to zaden wybor dlatego proponuje bolesniejsza korone ; )
mnp21 pisze: Ciągle nie mogę się nadziwić, że na to działo tak wszyscy... ono nie wpasowuje się IMO w taktykę tej armii, co zresztą Maryś już zauważył
Marys odezwij sie i potwierdź ; p
mnp21 pisze: i nie widziałem nigdy nikogo na unlimited z dwoma działami poza sobą (a wyniki miałem raczej średnie).
Arena Kraków. Euro KAZDY turniej na jakim bylem a jeszcze dwoch dzial nie zbanowali
mnp21 pisze: Prędzej spodziewałem się prób ograniczania kloca ironów w stylu "Runemaw Banner works for units up to 500 points only",
Runemaw nie dziala na slonce, jest na nieposiadajacym wyzszego niz 4+ save bsb i kosztuje 60 punktów do tego jest jedyna odpowiedzia na combo DD+helupa. Ograniczanie go to błąd imo.
mnp21 pisze:Faaajnie, teraz chyba bym nawet nie brał drugiego, jeżeli tylko tu jest problem to ograniczajcie drugie działo ;D.
Imoto jedyny problem z ta armia. Gralem nia swoich 40-50 bitew jak wyszla, wlasnie na dwoch dzialch, i troche bez dziala. To dzialo nie dosc ze jest mega tanie, ma 6t 5w to jeszcze rerolluje drugi misfire O_o
mnp21 pisze: Heh a koledzy z klubu rozegrali już pierwszą bitwę na PKS DE vs Demony. Wygrały DE - zmiażdżyły magią, powracają stare dobre DE, które tak mnie zawsze pięknie jechały do zera jeszcze na starych ograch, to jest to, to jest Warhammer, w końcu! Czekam na turnieje!
Rzuc rozpiski ale imo roznice nie musi robic tylko format ale np. skill, los. nie opieralbym swoich opinii na jednej bitwie. Poza tym kwestia ogrania - ja demonami gram regularnie bitwy z TK, HE tylko po to zeby sie ograc na ten paring ktory w teorii mnie wsysa. Pomaga. Wiec na bitwe z open DE tez po prostu sie przygotuje
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

@Dębek i scroll TK
Scroll istotnie daje dużą gwarancję wrzucenia konkretnego czaru, kiedy jest to potrzebne. Jednakże za cenę prawie pewnego miscasta, co w najgorszym razie może się skończyć stratą maga lub poziomów. Wydaje mi się, że cena i ryzyko jest tu wyważone. Szczególnie w przypadku grania na prawie open.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Nikt nie mówi, że nie jest wyważone.

@Dymitr. Powiedzmy, że Ty wiesz swoje a ja swoje. I oszczędź mi tych protekcjonalnych tekstów.
EOT z mojej strony i pozdr.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Byłem wielkim zwolennikiem PKS - ale coraz mniej mi się podoba strona w którą zmierza... właściwie znowu udupia nie to co trzeba - a główna kompozycja nie wiele różni się od Euro. Czyli mamy OPEN z dziwnym Vlosem częścią zasad euro i czołgiem 0-1... to wiecie co... ja już wole czysty RB+ uściślenia + faqi i ograniczeniem 12 kości na ture i 5 na czar!i heja... czyli krótko mówiąc zasady Silesiana...
Czołg daliście 0-1 a przy VC chcecie dać Eteryczni boHaterowie 0-3 Barbara 0-2? Tylko tyle? Chyba Was pogrzało zdrowo...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Ile można czytać te marudzenie o czołg? Ograniczenie dwóch czołgów jest jak najbardziej logiczne, bardzo podobało mi się uzasadnienie Dębka, kiedy pisał o dwóch bąblach promieniu 3d6, która dla wielu armii tworzą strefę śmierci, a chronią artylerię. Nie każda armia ma dostęp do pity, to jest mocna jednostka, ale przy zestawieniu z resztą armii jest naprawdę gięta.
PKS i tak jest baardzo liberalne, znacznie bardziej niż myślałem, że będzie, pojedynczy zapis czołg 0-1 tego nie zmienia.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Piotrek, Domin - cytując klasyka: "przewróć k...wa stronę".
Ograniczenie jest tymczasowe.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

-Qc- pisze:mnp21 napisał(a):
Ciągle nie mogę się nadziwić, że na to działo tak wszyscy... ono nie wpasowuje się IMO w taktykę tej armii, co zresztą Maryś już zauważył

Marys odezwij sie i potwierdź ; p
Marys pisze:Wnioski są następujące:
- 1 Ironblaster wystarczy, i tak służył mi do taktycznych strzałów w smoki, działa przeciwnika na flankach itp. Jest miękki (jak na ogry) i łatwo oddaje punkty.
, oczywiście mógł zmienić zdanie, to jest wypowiedź po wygranym masterze, zaraz jak wszedł ten kodeks, ale nie przypominam sobie jego rozpiski z dwoma IB. W Młotkowym też sugerował 1 IB.

To tak tylko, żeby nie było że zmyślam :) i powtarzam, jeśli tylko IB stanowi problem to jak dla mnie może być i 0-1, są inne ciekawe rzeczy :)
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

PiotrB pisze:... to wiecie co... ja już wole czysty RB+ uściślenia + faqi i ograniczeniem 12 kości na ture i 5 na czar!i heja... czyli krótko mówiąc zasady Silesiana...
Na Silesianie nigdy nie było ograniczenia do 5 kości na czar i dało się grać :D

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

PiotrB, tak na logikę, na ETC mogłeś grać a z ograniczeniem tank 0-1 już nie? :| Mam wrażenie, że marudzisz dla samego marudzenia, ot, sztuka dla sztuki :mrgreen:
A co do dalszych prac komisji z przystanku PKS'u, jakoś tak dziwnie odkopałem właśnie booka do Khemri :twisted:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

jasne mogłem grać na jednym steam tanku kiedy Demony miały jedno działo- mogłem grać na jednym steam tanku kiedy po stole nie jeździły 3 oddziały hexów - na dokładkę obok Saurona będzie terrorgej lub inne przyjemności. Mogłem grać na jednym steam tanku kiedy Ogry były przycięte a teraz są :
Armia: No restrictions
Magia: No restrictions
Speciale: No restrictions
Mogłem grać na jednym steam tanku kiedy nie było co turę brzytwy/pitki z 5 kości ...
Teraz jednak nie czepiam się tylko dla samego czepiania - po prostu mnie to wqurza -po przemyśleniu uważam to ograniczenie za kompletny bez sens. Padło tu takie stwierdzenie - nie pasuje Ci że Twoja armia jest słaba -to kup sobie inną - mocną. Ja nie płaczę że nie mam czym grać z eteryczną armią choć magiczne ataki mogę mieć tylko w sekcji lord/hero... Nie pasuje wam że nie macie czym usunąć czołgu? To kupcie sobie taką armię która ma! PKS nie przycina w zasadzie żadnych przegięć - ale czołg tak - dla mnie jest to absurd absurdalny...ja kończę - nie będę grał na zasady które mi nie odpowiadają - miało być expres do Las Vegas a wyszedł osobowy Koluszek....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Wymieniasz potencjalne rzeczy, które czołgowi robią kuku, narzekasz, że teraz rozpanoszą się po stołach, jednocześnie domagając się aby pozwolili Ci zamieścić dwa takie czołgi, po co? Żebyś je ukrywał przed tymi jednostkami/czarami/strzelaniem, które panoszą się po stołach?
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

jestem Polakiem - nie lubię kiedy czegoś mi się zabrania -niesłusznie w czasie kiedy innym pozawala się bawić brzydkim zabawkami :mrgreen:
Obrazek

ODPOWIEDZ