Pytania ogólne v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- White Lion
- Kretozord
Re: Pytania ogólne v 2.0
zapytam bo to się co jakiś czas zmienia:
1. Teraz do sygnaturki z Death bierzemy najwyższą Ld w oddziale, zgodnie z erratą. Generalskiej brać nie możemy.
2. Do brzytwy bierzemy najwyższą dostępną Ld i można od generała.
tak ?
1. Teraz do sygnaturki z Death bierzemy najwyższą Ld w oddziale, zgodnie z erratą. Generalskiej brać nie możemy.
tak ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Jeszcze raz faq przeczytaj pozwala brać generalska pod sygnaturę death jest bezpośrednio pytanie o to jak pamiętam
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
1. bierzemy najwyższą, w tym generalską zarówno do obrony jak i ataku.White Lion pisze:zapytam bo to się co jakiś czas zmienia:
tak ?
2. można od generała.
- Paraszczak
- Falubaz
White Lion pisze:Hity z Fanatyków i Manglerów rozdziela się jak strzelanie ale nie są atakami strzeleckimi ani zasięgowymi.Paraszczak pisze:Czy Sea Dragon Cloak dodaje +2 AS vs przejście Manglera/Fanola czy normalne +1.
Czy Cloak of Hag Graef połowi siłę przechodzącego Manglera/Fanola?
No to jak to w końcu jest?White Lion gdzieindziej pisze:Ranged attacks – jak to rozumied?
„Ranged attacks” rozumiemy jako wszystkie ataki (strzelanie, magia itd), które posiadają w opisie zasięg większy niż base-to-base (lub mają nieograniczony/specjalny zasięg / wzornik). Nawet, jeśli atak ten wykonany jest w styku z wrogiem (np. krzyk Banshee), traktowany jest on jako „ranged attack”. Breath weapons używane w walce wręcz nie są traktowane jako ataki zasięgowe."
- Paraszczak
- Falubaz
Nie widzę związku. Są wykonywane w Fazie ruchu i co? A zasięgowe ataki magiczne w Fazie Magii i co?
Ja nie pytałem o czas w którym są zadawane tylko o ich charakter oraz jego związek z przedmiotami DE.
A Mangler lub Fanatyk nie atakuje w H2H (po Twojemu w Fazie walki) tylko ma Atak specjalny z zasięgiem ""w styku z wrogiem". A do tego się rozdziela jak przy strzelaniu.
Ja nie pytałem o czas w którym są zadawane tylko o ich charakter oraz jego związek z przedmiotami DE.
A Mangler lub Fanatyk nie atakuje w H2H (po Twojemu w Fazie walki) tylko ma Atak specjalny z zasięgiem ""w styku z wrogiem". A do tego się rozdziela jak przy strzelaniu.
- Paraszczak
- Falubaz
W zasadzie Sea Dragon Cloak nie podlega dyskusji. Jest napisane, że dodaje +1AS vs "Close Combat" hits oraz +2 "against any other" a atak Manglera na bank nie jest Close Combat.
Pytanie zostaje tylko co do połowienia siły strzelania na Cloak of Hag Graef. Wording:
"Sea Dragon Cloak. In addition, any ranged attack hits on the character (including shooting, magic missles and other spells with Strenght value) have their Strenght halved before rolling to wound (rounding up).
Pytanie zostaje tylko co do połowienia siły strzelania na Cloak of Hag Graef. Wording:
"Sea Dragon Cloak. In addition, any ranged attack hits on the character (including shooting, magic missles and other spells with Strenght value) have their Strenght halved before rolling to wound (rounding up).
- White Lion
- Kretozord
jak wcześniej podano:
Z uściśleń sędziowskich:
„Ranged attacks” rozumiemy jako .... zasięg większy niż base-to-base....
Wording Hag Graef:
"...any ranged attack hits on the character..."
Wording fanatyka to:
"...when a fanatic moves through a unit (friend or foe) it inflicts D6 S5 AP hits.
Wording Sea Dragon Cloak to:
"...+1 to a models saveing throw in cc, and + 2 against any other attacks (incl spells, shooting and so on)..."
Tak więc (IMO):
1. Hag Graef nie społawia hitów fanatyka ponieważ nie są one ranged attack.
2. Cloak nie daje +2 przeciw fanatykowi bo nic w opisie fanatyka nie sugeruje że jest to atak inny niż close combat.
Mimo że nie jest jasno napisane że jest to cc albo ranged attack to jego opis sugeruje jednak że to jest atak cc.
Również nie znalazłem wzmianki "distributed as shooting" choć możliwe że była w poprzednim booku.
Z uściśleń sędziowskich:
„Ranged attacks” rozumiemy jako .... zasięg większy niż base-to-base....
Wording Hag Graef:
"...any ranged attack hits on the character..."
Wording fanatyka to:
"...when a fanatic moves through a unit (friend or foe) it inflicts D6 S5 AP hits.
Wording Sea Dragon Cloak to:
"...+1 to a models saveing throw in cc, and + 2 against any other attacks (incl spells, shooting and so on)..."
Tak więc (IMO):
1. Hag Graef nie społawia hitów fanatyka ponieważ nie są one ranged attack.
2. Cloak nie daje +2 przeciw fanatykowi bo nic w opisie fanatyka nie sugeruje że jest to atak inny niż close combat.
Mimo że nie jest jasno napisane że jest to cc albo ranged attack to jego opis sugeruje jednak że to jest atak cc.
Również nie znalazłem wzmianki "distributed as shooting" choć możliwe że była w poprzednim booku.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Tylko że "moving through" nie jest base to base.
Lecz raczej zalicza sie do other attaks.
Wiec liczy się .
Lecz raczej zalicza sie do other attaks.
Wiec liczy się .
fanatyk nie ma podanego maksymalnego ani minimalnego zasiegu wyplacania hitow.Paraszczak pisze: No to jak to w końcu jest?
Banshee ma.
Nawet jesli zaatakowac banshee atakiem w model, ktory jest btb to jest to atak zasiegowy, bo ma podany maksymalny zasieg.
fanatyk nie jest atakiem zaseigowym, bo niem a podanego maksymalnego zasiegu i jedynie moze uderzyc w oddzialy btb.
- White Lion
- Kretozord
Kanadian - ja wiem że kolorystyka twojej armii wpływa na procesy myślowe ale nie przeginaj
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
- Paraszczak
- Falubaz
Jeśli chodzi o połowienie siły, to mogę się zgodzić, bo to kwestia "ranged hits" ale jeśli chodzi o sam SDC to już nie bardzo. Na str. 42 w tabeli "Resolving Unusual Attacks" jest napisane, że nawet rydwanowe Impakt Hity są unusual attacks. Dopiero na stronie 71 jest wyraźny dopisek, że Impakty zaliczamy do Close Combat Attacks (aczkolwiek unusual!) i liczymy je do CRa.
Proszę mi znaleźć gdzie jest napisane, że Hity z Manglera lub Fanatyka są Close Combat attacks a nie Unusual.
Proszę mi znaleźć gdzie jest napisane, że Hity z Manglera lub Fanatyka są Close Combat attacks a nie Unusual.
- White Lion
- Kretozord
mnie to nadal nie przekonuje.
zapis w RB:
"Resolving Unusual Attacks
There are several circumstances in Warhammer that call upon you to inflict hits upon an enemy — spells being an obvious example (the Fireball spell causes D6 Strength 4 hits on an enemy unit), as well as things like the Impact Hits made by a charging chariot (covered in the Special Rules chapter). Such hits are resolved using steps 4, 5 and 6 of the rules for shooting attacks.
The only exceptions are hits caused by close combat attacks — these are discussed in the Close Combat chapter (page 46)."
Dla mnie nie wynika z tego że Unusual są shooting attacks.
Na pewno jest w battlu sporo nieściślości i pola do różnych interpretacji ale jak na mój chłopski rozum to każdy atak jest albo CC albo Ranged i tyle.
Ok może być: Unusual Ranged lub Unusual CC ale jakiś musi być.
Nie pasuje mi podjeście że koleś nawalający wszystkich wokół siebie kulą na łańcuchu nie dość że nie atakuje CC to jeszcze nie atakuje również Ranged i tyle.
Zresztą myślę że przypadki wchodzenia na Fanatyków Pegazistami z save 1+ czyli 4+ jest na tyle rzadki że szkoda czasu się o to spierać bo dla Korsarzy to nie ma znaczenia
zapis w RB:
"Resolving Unusual Attacks
There are several circumstances in Warhammer that call upon you to inflict hits upon an enemy — spells being an obvious example (the Fireball spell causes D6 Strength 4 hits on an enemy unit), as well as things like the Impact Hits made by a charging chariot (covered in the Special Rules chapter). Such hits are resolved using steps 4, 5 and 6 of the rules for shooting attacks.
The only exceptions are hits caused by close combat attacks — these are discussed in the Close Combat chapter (page 46)."
Dla mnie nie wynika z tego że Unusual są shooting attacks.
Na pewno jest w battlu sporo nieściślości i pola do różnych interpretacji ale jak na mój chłopski rozum to każdy atak jest albo CC albo Ranged i tyle.
Ok może być: Unusual Ranged lub Unusual CC ale jakiś musi być.
Nie pasuje mi podjeście że koleś nawalający wszystkich wokół siebie kulą na łańcuchu nie dość że nie atakuje CC to jeszcze nie atakuje również Ranged i tyle.
Zresztą myślę że przypadki wchodzenia na Fanatyków Pegazistami z save 1+ czyli 4+ jest na tyle rzadki że szkoda czasu się o to spierać bo dla Korsarzy to nie ma znaczenia
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
-
- Chuck Norris
mam pytanie odnośnie budynków.
Czy oddział może/musi wyjść z budynku jak nie zda głupoty ?
Czy oddział może/musi wyjść z budynku jak nie zda głupoty ?
-
- Chuck Norris
ale w remaining możesz wyjść dobrowolnie a głupota nie jest dobrowolnaFAZIK pisze:Konsensus jest taki że nie mogą/muszą, gdyż głupotę zdaje się w innej fazie i w razie jej niezdania ruch wykonuje się niezwłocznie a z budynku można wyjść jedynie w Remaining moves.
opis opuszczania budynku nie wyroznia stupidity, mowi o dobrowolnym opuszczaniu i przymusowych szarzach, ze stupidity sie nie szarzuje
polacz te 2 rzeczy i masz w miare rozgarnieta odpowiedz
polacz te 2 rzeczy i masz w miare rozgarnieta odpowiedz
Mam pytanie. Mam następującą sytuację:
-----:)
------------------:(
-----------------
Gdzie - skullcrushers
- Rydwan
- fast
- fast
szarżuje na - Ci dają flee, lecz zostają złapani. W pościgu dochodzę do i . W których wpadam, jeśli są w jednej lini i do żadnych nie mam bliżej. Do obu?
-----:)
------------------:(
-----------------
Gdzie - skullcrushers
- Rydwan
- fast
- fast
szarżuje na - Ci dają flee, lecz zostają złapani. W pościgu dochodzę do i . W których wpadam, jeśli są w jednej lini i do żadnych nie mam bliżej. Do obu?
DE turniejowo (W/D/L)
12/4/10
Nowe DE turniejowo (W/D/L)
8/3/3
12/4/10
Nowe DE turniejowo (W/D/L)
8/3/3
wiesz, że jak dadzą flee to przesuwasz ich o rzut kostkami, czyli z rysunku potencjalnie przelatują za skullcrusherow i rydwan, co spowodowałoby spalenie szarży, ale
teraz możesz zrobić redirect, więc masz szarżę, albo w 1 albo w 2 cel, z miejsca w ktorym stoisz
poza tym zobacz co jest napisane na str 23 (szarża na uciekającą jednostkę) zdaje się tam możesz zrobić tylko reform po zdaniu Ld, a nie overrun (który jest po wycięciu oddziału ale fazie CC)
tak czy siak jeśli masz zasięg do jakiegoś oddziału z overruna czy pościgu to traktujesz to jak normalną szarżę z 1 wheelem itd, jesli to możliwe szarżujesz jeden oddział a nie oba czy więcej na raz
teraz możesz zrobić redirect, więc masz szarżę, albo w 1 albo w 2 cel, z miejsca w ktorym stoisz
poza tym zobacz co jest napisane na str 23 (szarża na uciekającą jednostkę) zdaje się tam możesz zrobić tylko reform po zdaniu Ld, a nie overrun (który jest po wycięciu oddziału ale fazie CC)
tak czy siak jeśli masz zasięg do jakiegoś oddziału z overruna czy pościgu to traktujesz to jak normalną szarżę z 1 wheelem itd, jesli to możliwe szarżujesz jeden oddział a nie oba czy więcej na raz