Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: misha »

@Fuxior
możesz korzystać ze strony GW
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od1290005a

podstawka w większości przypadków jest podana do każdej armii :wink:
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Mam pytanie, czy jeżeli postać, która ma zasadę snajper strzela do innej postaci będącej w oddziale w środku, a oddział ten jest odwrócony bokiem do strzelającego (zasady Euro więc może bo widzi, normalnie by nie widziała) ma dodatkowy cover (-1 do trafienia) za modele z tego samego oddziału, które przysłaniają tę postać (cel).
Moim zdaniem tak, ale była rozbieżność stanowisk i ostatecznie stanęło, że ma tylko -1 za snajpera, czy słusznie?

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

medzik pisze:Mam pytanie, czy jeżeli postać, która ma zasadę snajper strzela do innej postaci będącej w oddziale w środku, a oddział ten jest odwrócony bokiem do strzelającego (zasady Euro więc może bo widzi, normalnie by nie widziała) ma dodatkowy cover (-1 do trafienia) za modele z tego samego oddziału, które przysłaniają tę postać (cel).
Moim zdaniem tak, ale była rozbieżność stanowisk i ostatecznie stanęło, że ma tylko -1 za snajpera, czy słusznie?
-1 za sniper, -2 za hard cover. Chyba ze snajper strzela z górki lub z domku wtedy tylko -1 za zasade sniper.

Spięty
Wałkarz

Post autor: Spięty »

A nie jest tak że kara - 1 z snajperki jest za wyłuskanie gościa z oddziału jeśli to by był inny oddział to bym dał cower ale za ten sam w którym jest bohater ? Jakie to ma za znaczenie bok czy przód skoro widzi.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Spięty pisze:A nie jest tak że kara - 1 z snajperki jest za wyłuskanie gościa z oddziału jeśli to by był inny oddział to bym dał cower ale za ten sam w którym jest bohater ? Jakie to ma za znaczenie bok czy przód skoro widzi.
wyluskanie z pierwszego szeregu -1 (za sniper), w 2 szeregu model jest zaslaniety przez wlasny oddzial wiec w sumie -3.

Bok oczywiscie nie ma znaczenia chyba ze model(cel) stoi w 2 szeregu na tym wlasnie skraju (widzianym przez snipera).

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

drugi szereg sie nie liczy ma kare tylko za snipera
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Więc jak to jest? Shino, Lidder, Furion?
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Skoro skiek priest nie ma lookouta w kohorcie z kroxami, to czy ma go czempion? Czy np. w oddziale z dzwonem BSB ma lookouta?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

A mógłbyś jeszcze opisać o co chodzi i dlaczego ? Cytaty/faq/udzielenia ?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Skink priest nie ma lookouta w kohorcie z kroxami, bo on jest infantry a kohorta unique.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Skink priest nie ma lookouta w kohorcie ale już w 3" od kohorty ma na 4+.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

-Qc- pisze:drugi szereg sie nie liczy ma kare tylko za snipera
a czemu nie uważać jego unitu za "intervening unit" ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Misiek. Patrzymy w podręcznik zanim odpowiadamy.

Co do pytania, to jak najbardziej zgodnie z opisem zasad strzelania (sekcja shooting) hard coverów (sekcja shooting) i zasady sniper (special rules) kara sumarycznie -3 jest.

pozdrawiam
Furion

Rild
Plewa

Post autor: Rild »

Witam!
Jedno proste pytanie: czy "Nienawiść" dla danej jednostki należy rozpatrywać tylko w pierwszej rundzie jej PIERWSZEJ walki wręcz podczas bitwy, czy też podczas pierwszej rundy KAŻDEJ walki wręcz, do której wejdzie podczas bitwy?
Z góry dziękuję za wyjaśnienia...

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

OK dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Damas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Damas »

Nienawiść rozpatrujesz w pierwszej turze każdego combatu.
DE turniejowo (W/D/L)
12/4/10
Nowe DE turniejowo (W/D/L)
8/3/3

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Furion pisze:

Co do pytania, to jak najbardziej zgodnie z opisem zasad strzelania (sekcja shooting) hard coverów (sekcja shooting) i zasady sniper (special rules) kara sumarycznie -3 jest.

pozdrawiam
Furion
A ja mialem sedziowane masterowo tak: targetem jest unit w ktorym jest model. Dlatego unit dla tego modelu coverem byc nie może bo byłby coverem sam dla siebie ; p
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

-Qc- pisze:
Furion pisze:

pozdrawiam
Furion
A ja mialem sedziowane masterowo tak: targetem jest unit w ktorym jest model. Dlatego unit dla tego modelu coverem byc nie może bo byłby coverem sam dla siebie ; p
Jak targetem jest Unit a nie Model to nie działa zasada Sniper i strzelasz normalnie. Ale jak już chcesz użyć zasady Sniper, to targetem nie jest Unit, tylko konkretny Model. I wtedy wszystkie ewentualne kary rozpatrujesz względem tego modelu.

To było wałkowane wiele razy w kilku różnych dziwnych konfiguracjach i opcja strzelania do konkretnego modelu wydaje się najrozsądniejsza. Wyobraź sobie, że na górce stoi pierwszy szereg oddziału piechoty. W drugim szeregu stoi Mag ale ten drugi szereg jest już za górką. I co? Strzelasz Snajperem do Unitu a zabijasz Maga, którego nawet nie widzisz?

Zasadą Sniper strzela się do modelu a nie unitu.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Kuba - ja tylko mowie jak mialem sedziowane ; p ja tez jestem za ta interpretacja ale na tamtym turnieju przysędziowano mi inaczej, to bylo co prawda 2 lata temu na arenie jak ogry dopiero weszly, ale interpretacja masterowa to masterowa :D a uscislone to nigdzie nie jest

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Nie ma tu co uściślać. Jest -3.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Zablokowany