VI Liga Rivendell, czysta 8ed. Warszawa, 10.06.13 r.
-
- Chuck Norris
Re: VI Liga Rivendell, czysta 8ed. Warszawa, 10.06.13 r.
Solider kiedy podasz wyniki?
Jak minie termin ligi. ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No kwiatek jest taki że wygrałem wszystkie bitwy i jestem 5-6-ty.Solider pisze:Podziel się tymi kwiatkami!AlMalik pisze:5 lub 6-te miejsce niestety. Dlatego następnym razem sam będę organizował żeby uniknąć takich kwiatków w reguJanus pisze:Brawo Marcin. Czyżby podium?
![d'oh! #-o](./images/smilies/eusa_doh.gif)
Ocena przygotowania Offspringman 4pkt
Janus do Kasi: "To jest maska. 20:0. Ale taka lekka..."
i dlatego liczenie 1-3-5 jest do bani
po prostu nie odzwierciedla proporcji wygranych
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
- Offspringman
- Kretozord
+misha pisze:i dlatego liczenie 1-3-5 jest do banipo prostu nie odzwierciedla proporcji wygranych
@ Marcin, nad toba sa tylko ci ktorzy tez wygrali ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Do bani jest sprawdzanie przygotowania do gry i stan armii, to nie master i z dupy otrzymane punkty, ale coz tak mialo byc wiec bylo. To strasznie wypacza wyniki, co sami zobaczycie i promuje graczy, ktorzy maja czas lub kaske na malarza.
Co do punktacji, to zamiar byl, aby nie ograniczac scenariuszy, a przy dwoch, tabelka z euro, sie nie sprawdza. No i za latwo w nim maske wycisnac. Fakt jest jednak taki, ze system punktacji musi ulec modyfikacji.
Teraz jestem w pracy, ale wnioski wypisze juz niedlugo.
Do bani jest sprawdzanie przygotowania do gry i stan armii, to nie master i z dupy otrzymane punkty, ale coz tak mialo byc wiec bylo. To strasznie wypacza wyniki, co sami zobaczycie i promuje graczy, ktorzy maja czas lub kaske na malarza.
Co do punktacji, to zamiar byl, aby nie ograniczac scenariuszy, a przy dwoch, tabelka z euro, sie nie sprawdza. No i za latwo w nim maske wycisnac. Fakt jest jednak taki, ze system punktacji musi ulec modyfikacji.
Teraz jestem w pracy, ale wnioski wypisze juz niedlugo.
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
@Solider
a co mają te 2 scenariusze wspolnego z tabelką EURO?
to że watch tower i B&G mają swoje liczenie ptk to jest to kwestia tych scenariuszy więc tabelka progów nie miałaby nic do gadania
Euro jest na większe ptk niż 2K a progów byś użył takich samych - ergo trudniej o maskę, bo masz mniej punktów na stole.
I nic nie pisałem o bezsensowności ptk za przygotowanie do gry, to bardzo pozytywne złośliwcze![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
@mati
ja zagrałem 1 bitwę![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
a co mają te 2 scenariusze wspolnego z tabelką EURO?
to że watch tower i B&G mają swoje liczenie ptk to jest to kwestia tych scenariuszy więc tabelka progów nie miałaby nic do gadania
Euro jest na większe ptk niż 2K a progów byś użył takich samych - ergo trudniej o maskę, bo masz mniej punktów na stole.
I nic nie pisałem o bezsensowności ptk za przygotowanie do gry, to bardzo pozytywne złośliwcze
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
@mati
ja zagrałem 1 bitwę
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
1. nie ma sensu nad tym debatować bo już po "japkach"
2. owszem są przede mną osoby które przegrały i nawet jedna ze mną
3. sam jestem sobie winien bo trzeba się było upierać że ocena malarska nie może przekroczyć 3DP a crushing victory 4DP
4. niektórzy dzięki niewielkiej zachęcie punktowej skończyli swoje armie i to nawet bardzo ładnie -brawo Berbeć
2. owszem są przede mną osoby które przegrały i nawet jedna ze mną
3. sam jestem sobie winien bo trzeba się było upierać że ocena malarska nie może przekroczyć 3DP a crushing victory 4DP
4. niektórzy dzięki niewielkiej zachęcie punktowej skończyli swoje armie i to nawet bardzo ładnie -brawo Berbeć
Oto wyniki,
pierwsza tabela odzwierciedla czysty skill, czyli to jak sobie radzicie na stole, poniżej (pod nią) znajduje się ostateczna tabela, czyli z bonusami
Podaję obie, aby przedstawić jak słabe są oceny malowania i inne bonusy oraz jak wypaczają końcowe wyniki. Dreef
1. Dreef 16 (6012)
2. Lires 15 (6089)
3. Offspringman 15 (4845)
4. AlMalik 14 (5351)
5. Sławek 13 (4812)
6. Janus 13 (3595)
7. Bayer 11 (6048)
8. Bartosz 10 (4297)
9. Ironhead 10 (4223)
10. Kregiz 10 (3732)
11. Anbu 8 (2654)
12. Rimbo 7 (3825)
13. Mati.pl 7 (404)
14. Scoutmaster 6 (3801)
15. Lonit 6 (2623)
16. Berbeć 6 (2200)
17. Morog 6 (2175)
18. Lajon 5 (2598)
19. Misha 5 (2465)
20. Shenq 4 (790)
21. Stithu 3 (2598)
22. Loremaster 3 (1265)
23. Adamyetz 1 (877)
24. Wojpajek 0 (1163)
25. Equos 0 (640)
Ostateczna wersja:
1. Lires 20 (6089)
2. Dreef (6012)
3. AlMalik 17 (5351)
4. Janus 16 (3595)
5. Offspringman 15 (4845)
6. Bartosz 15 (4297)
7. Ironhead 15 (4223)
8. Kregiz 15 (3732)
9. Bayer 14 (6048)
10. Sławek 14 (4812)
11. Scoutmaster 11 (3801)
12. Berbeć 11 (2200)
13. Morog 11 (2175)
14. Misha 10 (2465)
15. Anbu 8 (2654)
16. Rimbo 7 (3825)
17. Lajon 7 (2598)
18. Mati.pl 7 (404)
19. Lonit 6 (2623)
20. Stithu 5 (2598)
21. Shenq 4 (790)
22. Loremaster 3 (1265)
23. Adamyetz 1 (877)
24. Wojpajek 0 (1163)
25. Equos 0 (640)
Zwycięzcom i pokonanym gratuluję. Top 3 otrzymuje nagrody pieniężne w wysokości:
I miejsce 125 zł. Lires
II miejsce 75 zł. Dreef
III miejsce 50 zł. AlMalik
jeżeli się nie machnąłem suma powinna wynieść 250 zł., czyli tyle ile uzyskaliśmy z wpisowego.![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Tak z czystej ciekawości, ile osób poza Berbeciem grającym Ogrami (Berbeć, co dokładnie pomalowałeś do końca?), skończyło swoje armie, aby uzyskać dodatkowe punkty? Berbeć nie odbieraj tego osobiście, chciałbym po prostu wiedzieć, jak zasadna jest argumentacja Marcina, że dodatkowe punkty mobilizują.
I prywatny apel do przyszłych organizatorów, liga to nie konkurs malarski, nie dawajcie bonusów za malowanie itp. Bo to wypacza wyniki, patrz wyżej.
Co do systemu punktowania, to wydaje mi się, że jest ok. Jedynie Marcin ma rację, że CV powinno być za 4 DP, a nie za 5. Przy takim systemie nie ma kampienia i liczenia, że jak dostaniesz niski wpierdziel, to dalej będziesz miał 1, 2, czy 3 miejsce. Tu zasady są proste, wygrywasz, albo przegrywasz.![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
pierwsza tabela odzwierciedla czysty skill, czyli to jak sobie radzicie na stole, poniżej (pod nią) znajduje się ostateczna tabela, czyli z bonusami
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Podaję obie, aby przedstawić jak słabe są oceny malowania i inne bonusy oraz jak wypaczają końcowe wyniki. Dreef
![Applause =D>](./images/smilies/eusa_clap.gif)
1. Dreef 16 (6012)
2. Lires 15 (6089)
3. Offspringman 15 (4845)
4. AlMalik 14 (5351)
5. Sławek 13 (4812)
6. Janus 13 (3595)
7. Bayer 11 (6048)
8. Bartosz 10 (4297)
9. Ironhead 10 (4223)
10. Kregiz 10 (3732)
11. Anbu 8 (2654)
12. Rimbo 7 (3825)
13. Mati.pl 7 (404)
14. Scoutmaster 6 (3801)
15. Lonit 6 (2623)
16. Berbeć 6 (2200)
17. Morog 6 (2175)
18. Lajon 5 (2598)
19. Misha 5 (2465)
20. Shenq 4 (790)
21. Stithu 3 (2598)
22. Loremaster 3 (1265)
23. Adamyetz 1 (877)
24. Wojpajek 0 (1163)
25. Equos 0 (640)
Ostateczna wersja:
1. Lires 20 (6089)
2. Dreef (6012)
3. AlMalik 17 (5351)
4. Janus 16 (3595)
5. Offspringman 15 (4845)
6. Bartosz 15 (4297)
7. Ironhead 15 (4223)
8. Kregiz 15 (3732)
9. Bayer 14 (6048)
10. Sławek 14 (4812)
11. Scoutmaster 11 (3801)
12. Berbeć 11 (2200)
13. Morog 11 (2175)
14. Misha 10 (2465)
15. Anbu 8 (2654)
16. Rimbo 7 (3825)
17. Lajon 7 (2598)
18. Mati.pl 7 (404)
19. Lonit 6 (2623)
20. Stithu 5 (2598)
21. Shenq 4 (790)
22. Loremaster 3 (1265)
23. Adamyetz 1 (877)
24. Wojpajek 0 (1163)
25. Equos 0 (640)
Zwycięzcom i pokonanym gratuluję. Top 3 otrzymuje nagrody pieniężne w wysokości:
I miejsce 125 zł. Lires
II miejsce 75 zł. Dreef
III miejsce 50 zł. AlMalik
jeżeli się nie machnąłem suma powinna wynieść 250 zł., czyli tyle ile uzyskaliśmy z wpisowego.
Tak z czystej ciekawości, ile osób poza Berbeciem grającym Ogrami (Berbeć, co dokładnie pomalowałeś do końca?), skończyło swoje armie, aby uzyskać dodatkowe punkty? Berbeć nie odbieraj tego osobiście, chciałbym po prostu wiedzieć, jak zasadna jest argumentacja Marcina, że dodatkowe punkty mobilizują.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
I prywatny apel do przyszłych organizatorów, liga to nie konkurs malarski, nie dawajcie bonusów za malowanie itp. Bo to wypacza wyniki, patrz wyżej.
Co do systemu punktowania, to wydaje mi się, że jest ok. Jedynie Marcin ma rację, że CV powinno być za 4 DP, a nie za 5. Przy takim systemie nie ma kampienia i liczenia, że jak dostaniesz niski wpierdziel, to dalej będziesz miał 1, 2, czy 3 miejsce. Tu zasady są proste, wygrywasz, albo przegrywasz.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2013, o 07:26 przez Solider, łącznie zmieniany 2 razy.
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
Jako że są już wyniki to można pokusić się o podsumowanie ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Liga bardzo fajna. 2000 pkt, open - bez przegięć. Magia jak to magia - mocna i losowa. Tereny magiczne urozmaicają grę, wymagają myślenia. Niektóre tereny bardzo pomagają - np. Wizard Tower.
Na VII ligę bede głosował na open. Ale proponuje ograniczyc bonusowe punkty. To nie master, tylko liga, w dodatku niezgloszona. Mam lekki niesmak, po tym jak zajalem drugie miejsce ze wzgledu na to, ze nie mam jeszcze pomalowanej armii. No ale trudno![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Liga bardzo fajna. 2000 pkt, open - bez przegięć. Magia jak to magia - mocna i losowa. Tereny magiczne urozmaicają grę, wymagają myślenia. Niektóre tereny bardzo pomagają - np. Wizard Tower.
Na VII ligę bede głosował na open. Ale proponuje ograniczyc bonusowe punkty. To nie master, tylko liga, w dodatku niezgloszona. Mam lekki niesmak, po tym jak zajalem drugie miejsce ze wzgledu na to, ze nie mam jeszcze pomalowanej armii. No ale trudno
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/668/b54a419c25d55655gen.jpg)
Ja dostosuje się do każdych zasad, a jak coś mi nie będzie odpowiadało to nie będę w tym brał udziału - tak na wstępie.
Odnośnie punktacji dodatkowej to chyba trochę przesadzacie, zacznijmy od tego że to hobby to nie tylko bitwy i kto ma najwięcej włożonych "masek" , ale także sklejanie, zbieranie, konwertowanie, i malowanie tych ulubionych figurek , modeli itd. , więc docenienie tych graczy, którzy pieczołowicie i sukcesywnie malują - dopieszczają swoje armię i grają tymi modelami , które są pomalowane i ładnie wyglądają na stole ( czego byłem miłym odbiorcą , ze miło widzieć tak pomalowaną na stole armię i grać przeciw niej ) oraz sam doceniałem pomalowane armie u przeciwników .
punktacja dla przypomnienia
1 DP za przygotowanie do bitwy, czyli kodeks, kostki, miarka i wzorniki oraz czytelną rozpiskę
1 DP za armię, która posiada wisiwig, nie dotyczy to bohaterów.
1 DP jeżeli armia jest w całości spodkładowana.
1 DP jeżeli armia jest w całości pomalowana.
1 DP jeżeli armia ma wymodelowane (całkowicie skończone podstawki) podstawki.
czyli strikte za pomalowanie i wykończenie ( bez gradacji- TT czy master w malowaniu) to 2 pkt reszta (pierwsze 3 pkt) do ogarnięcia dla każdego bez większego wysiłku, wręcz obowiązkowe spełnienie gry , bo nie wyobrażam sobie granie bez spełnienia tych pkt. np. jak można grać podstawkami zamiast sklejonymi figurkami czy nie mieć podręcznika do swojej armii.
To taka moja uwaga odnośnie tzw. oceny malowania i bynajmniej nie z powodu wygranej.
Co do punktacji bitew faktycznie ten system jest mocno nie adekwatny do osiągniętych wyników podczas bitwy oraz mało zbalansowany, większa różnica pkt w zależności różnicy wygranej jak np. przy euro jest chyba bardziej miarodajna i sprawiedliwa.
Ps. jeszcze raz dziękuję za wspaniałą ligę oraz gry w miłym towarzystwie bez względu na wyniki bitew.
Odnośnie punktacji dodatkowej to chyba trochę przesadzacie, zacznijmy od tego że to hobby to nie tylko bitwy i kto ma najwięcej włożonych "masek" , ale także sklejanie, zbieranie, konwertowanie, i malowanie tych ulubionych figurek , modeli itd. , więc docenienie tych graczy, którzy pieczołowicie i sukcesywnie malują - dopieszczają swoje armię i grają tymi modelami , które są pomalowane i ładnie wyglądają na stole ( czego byłem miłym odbiorcą , ze miło widzieć tak pomalowaną na stole armię i grać przeciw niej ) oraz sam doceniałem pomalowane armie u przeciwników .
punktacja dla przypomnienia
1 DP za przygotowanie do bitwy, czyli kodeks, kostki, miarka i wzorniki oraz czytelną rozpiskę
1 DP za armię, która posiada wisiwig, nie dotyczy to bohaterów.
1 DP jeżeli armia jest w całości spodkładowana.
1 DP jeżeli armia jest w całości pomalowana.
1 DP jeżeli armia ma wymodelowane (całkowicie skończone podstawki) podstawki.
czyli strikte za pomalowanie i wykończenie ( bez gradacji- TT czy master w malowaniu) to 2 pkt reszta (pierwsze 3 pkt) do ogarnięcia dla każdego bez większego wysiłku, wręcz obowiązkowe spełnienie gry , bo nie wyobrażam sobie granie bez spełnienia tych pkt. np. jak można grać podstawkami zamiast sklejonymi figurkami czy nie mieć podręcznika do swojej armii.
To taka moja uwaga odnośnie tzw. oceny malowania i bynajmniej nie z powodu wygranej.
Co do punktacji bitew faktycznie ten system jest mocno nie adekwatny do osiągniętych wyników podczas bitwy oraz mało zbalansowany, większa różnica pkt w zależności różnicy wygranej jak np. przy euro jest chyba bardziej miarodajna i sprawiedliwa.
Ps. jeszcze raz dziękuję za wspaniałą ligę oraz gry w miłym towarzystwie bez względu na wyniki bitew.
Bo jest wyraźnie napisane że trzeba się upomnieć o ocenę a nie że ja będę za Tobą biegałmati.pl pisze:dla mnie to wsio ryba, bo prawie nic nie pograłem w tej lidze
ale liczyć się powinno chyba ligowym sposobem.
do tego Marcin nie patrzyłeś na moje grubasy do oceny, ale to jak wyżej
Za to u mnie Marcin patrzył na figsy i ocenił na 3 pkt, a nie mam doliczonych, a wtedy byłbym znowu na najgorszym 4 miejscu;)
PS: Ocena malarska powinna być, zmotywowała mnie do pracy. Właściwie to powinienem mieć 4 pkt, ale wczoraj na nocy weterana z powodu braku osób do grania nawet nie chciało mi się wyjmować figurek:D
PS: Ocena malarska powinna być, zmotywowała mnie do pracy. Właściwie to powinienem mieć 4 pkt, ale wczoraj na nocy weterana z powodu braku osób do grania nawet nie chciało mi się wyjmować figurek:D
"Jak ja nie cierpię Vampirów"Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
tak wlasciwie Solider to porobilem podstawki, przed startem ligi mialem tylko kila skonczonych no i 2 bohaterow pomalowalem i jakby nie spojrzec liga byla dla mnie mobilizujaca, dzieki niej na polce stoja juz tylko 2 nie pomalowane modele, ktore zamierzam pokryc farba w ten weekend ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Grosiu, idiotyczne? Popatrz na ankietę Marcina, ale tam ludzie idiotyzmy piszą, że chcą grać na open.Grolshek pisze:ZarządziliScie idiotyczne zasady open to co się dziwicie że ocena przygotowania miała zbyt duży wpływ na wyniki ? Open to jest na wieczory weterana przy piwku a nie na ligę ciśnieniowców.
![Laughing :lol2:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Co do zasad i rozgrywki, wszystko, było ok, to nie wina open, tylko moja, że dałem się namówić na ocenę malowania. Mi nie podoba się ocena malowania i to jaki ma wpływ na końcowe wyniki. Chcę na to zwrócić jedynie uwagę i tyle. Nie mam zamiaru prowadzenia wojny o nią, ale fakt jest taki, że to nie konkurs malarski, tylko turniej.
@ Janus, nie miałem podanych, bądź nie zauważyłem, aby Marcin podawał, że masz 3 DP za przygotowanie. Jeżeli dostanę takie info poprawię wyniki.
@ Maricn tacy byli,zanim nie doliczyłem dodatkowych punktów.
Skończmy już ten temat, bo w sumie niewiele wnosi, a to czy będzie ocena malowania, czy nie i tak pozostaje w gestii przyszłych orgów.
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
open złe, promuje mroczne elfy jaszczury i skaweny
ocena malowania dobra, dużo lepiej się gra pomalowaną i z pomalowaną armią
tereny złe, wszystkie kłopotliwe tereny idą w rogi
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33
posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg
"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg
"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
co do open to kwestia gustuMorog pisze:open złe, promuje mroczne elfy jaszczury i skaweny
a jak jest dla ciśnieniowców to nie ma co robić sztucznego PR'u i opowiadać jak to ligi Riven są luźne i funowskie
najlepiej sobie uświadomić, że w tej grze nie będzie nigdy balansu
ocena malowania jest git, to że ktoś stracił zwycięstwo bo miał brak podstawek czy trayi czy nie kupił AB/RB to rzecz to poprawienia następnym razem i jego własna wina, a gra z pomalowaną armią jest słusznie dużo przyjemniejsza, może zrobić 50% oceny zaokrąglając w górę czyli maks 3 ptk i ok
tereny to fakt, to co jest zle i tak ląduje w rogach i nie ma znaczenia dla bitwy, poza ewidentnym graniem defens gdzie rzeczywiscie cos co wali pociskami czy daje dziwne zasady warto stawiac w srodku, ale takich defensow było jak widziałem rozpiski mało (Shenq miał dwarfy)
magiczn tereny zabierają czas, imo ten element lepiej zostawić do decyzji graczy, obaj chcą to grają, nie to wybieramy/ustawiamy na zmianę i git chyba dorośli w większości uczestniczyli a nie 7latki (z szacunkiem dla 7latków bo też potrafią być ogarnięci)