Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: Jankiel »

Jak wyglądają w końcu comba reformy? Czy można stojąc kreską na lewym skraju hordy zrobić "combat reform" i prrzesunąć tą kreskę o 140 mm w prawo?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Ja mam pytanie. Na którym etapie jest błąd w rozumowaniu:

1. Tworzymy oddział 2 modelowy dołączając jednym magiem on foot do drugiego maga on foot.
2. Do boku tego oddziału dołączamy Pegaza.
3. Do drugiego boku dołączamy drugiego Pegaza.
4. W następnej turze wychodzimy obydwoma Magami.
5. Tworzy się Dwupegazowy Skirmish Bojowy.

Zastosowanie 2 Pegazów w jednym unicie (exept -1 To Hit za skirmish) jest raczej znikome. Ale zawsze to ciekawostka.

Edit:
Choć z drugiej strony taki unit ma stubborn w lesie a tylny Pegaz wypłaca 3A supportów i nie można w niego bić.

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

Podstawki pod bolce he sa okragle/kwadratowe 50mm ??
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Jankiel pisze:Jak wyglądają w końcu comba reformy? Czy można stojąc kreską na lewym skraju hordy zrobić "combat reform" i prrzesunąć tą kreskę o 140 mm w prawo?
Z uscislen:
Ograniczenia Combat Reform:
- Za pomocą Combat Reform nie można wyłączyd żadnych modeli z walki - dotyczy to również już w walkę zaangażowanych modeli Rank-and-File
czyli nie bo w ten sposob wylaczysz modele R&F z lewego skraju hordy.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Paraszczak pisze:Ja mam pytanie. Na którym etapie jest błąd w rozumowaniu:

1. Tworzymy oddział 2 modelowy dołączając jednym magiem on foot do drugiego maga on foot.

Zastosowanie 2 Pegazów w jednym unicie (exept -1 To Hit za skirmish) jest raczej znikome. Ale zawsze to ciekawostka.

Edit:
Choć z drugiej strony taki unit ma stubborn w lesie a tylny Pegaz wypłaca 3A supportów i nie można w niego bić.
Nie mam pojęcia, ale jak zrobisz taki manewr na turnieju, to po pierwsze stawiam piwo, a po drugie będę nad rulebookiem siedział tak długo, aż to rozgryzę :D
Galharen pisze:Podstawki pod bolce he sa okragle/kwadratowe 50mm ??
Nie mogą być istotnie mniejsze niż rzut najnowszego modelu danej maszyny. Te co podałeś obie są ok.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Furion pisze: Nie mogą być istotnie mniejsze niż rzut najnowszego modelu danej maszyny. Te co podałeś obie są ok.
wogole nhie moga byc mniejsze.
Na kole 50mm srednicy wiec cjhyba sie nie miesci. musi byc 60mm mniej wiecej jesli dobrze pamietam.

Awatar użytkownika
Kubi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kubi »

Hej,

Czy hellcannon może robić pivot w fazie strzelania? Nie jest warmachine.

Pozdr

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Leoh pisze:
Jankiel pisze:Jak wyglądają w końcu comba reformy? Czy można stojąc kreską na lewym skraju hordy zrobić "combat reform" i prrzesunąć tą kreskę o 140 mm w prawo?
Z uscislen:
Ograniczenia Combat Reform:
- Za pomocą Combat Reform nie można wyłączyd żadnych modeli z walki - dotyczy to również już w walkę zaangażowanych modeli Rank-and-File
czyli nie bo w ten sposob wylaczysz modele R&F z lewego skraju hordy.
Podobno działa to tak, ze nie wylaczasz modeli z walki, tylko te same modele przesuwasz w bok. Albo Qc zmysla.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Jankiel pisze: Podobno działa to tak, ze nie wylaczasz modeli z walki, tylko te same modele przesuwasz w bok. Albo Qc zmysla.
ja bym przez "żadne" rozumiał tez modele R&F przeciwnika, chyba ze tez tez miałby podlegać przesuwaniu ...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Do modeli przeciwnika miały się dostawić inne modele z innego oddziału, który też robił reform...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zaden model przed cr nie moze byc poza walka po cr.

reformy wykonujesz nie na raz lecz po kolei. W zadnym momencie nie mozesz wycianac model z walki.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Furion pisze:
Paraszczak pisze:Ja mam pytanie. Na którym etapie jest błąd w rozumowaniu:

Edit:
Nie mam pojęcia, ale jak zrobisz taki manewr na turnieju, to po pierwsze stawiam piwo, a po drugie będę nad rulebookiem siedział tak długo, aż to rozgryzę :D
Nie dość, że zrobię, to jeszcze wystawię ich tak podczas deployu, żeby nie marnować tury. :)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Paraszczak pisze:Nie dość, że zrobię, to jeszcze wystawię ich tak podczas deployu, żeby nie marnować tury. :)
Przystopuj, bo niedługo wejdzie w życie powiedzonko "sprytny jak Paraszczak" :D

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Nie fisiuj, tylko poszperaj w RB. Sam szukam i nie mogę znaleźć. Jak nie znajdziesz, to mi przecież nie zabronisz grać zgodnie z zasadami. Albo przegłosuj to na LS - mi obojętne.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Gdzie Ci tego zabraniam?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Lidder pisze:Gdzie Ci tego zabraniam?
Źle Cię zrozumiałem - nieważne. Natomiast po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że 2-PSB (2-Pegazowy Skirmish Bojowy) jednak sporo zmienia na polu bitwy i dobrze byłoby się nim zająć. Albo w jedną stronę albo w drugą.

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

A to tylko pegazami da się tak zrobić ? :wink:
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Oddział dostał random movement z czaru. Potem jest na niego rzucona popychaczka od tk. Jak ten oddział się rusza?
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Nie zastanawiałem się nad innymi konfiguracjami lub możliwościami w poszczególnych Armiach, bo i po co? Chyba Imperium mogłoby zrobić podobny manewr, bo i na Pegazach latają i mają odpowiednio dużo Magów na stole.

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

Nie rozumiem dlaczego unit 2 pegazów po wyjsciu magów miałby stawac sie skirmiszem latajacym. Imo są rank'n'file jak przed wyjsciem magów, czemu by mieli dostać zasadę flying cavalry? Pojedynczo mozesz sobie wylecieć, razem korzystają z kopyt.

Zablokowany