Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: Silvestro »

Przy sile 5+ lub 4 + armour piercing zbroja nie ma znaczenia, a że większość jednostek taką ma to nie widzę powodu aby mieli ciężką zbroję. Lepszy pożytek będzie z regeneracji rzucanej przez dużego maga
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
ogrmasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ogrmasta »

Silvestro pisze:Przy sile 5+ lub 4 + armour piercing zbroja nie ma znaczenia, a że większość jednostek taką ma to nie widzę powodu aby mieli ciężką zbroję. Lepszy pożytek będzie z regeneracji rzucanej przez dużego maga
Jeśli trafisz regene :)
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Silvestro pisze:Przy sile 5+ lub 4 + armour piercing zbroja nie ma znaczenia, a że większość jednostek taką ma to nie widzę powodu aby mieli ciężką zbroję. Lepszy pożytek będzie z regeneracji rzucanej przez dużego maga
Zgadzam się - grałem kiedyś na sv5+ ale testy wykazaly, że lepiej grać na sv6+ a zaoszczędzone punkty wykorzystać gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

ogrmasta pisze:Jeśli trafisz regene :)
Mając 4 lvl baardzo ciężko jej nie trafić :wink:
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

masz dokłądnie 2 oddziały do walki. Maneaterów i ironguts. Jak na 2,5k to mało. Rzekłbym cholernie mało.

ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Post autor: ravtheone »

Teraz trochę pomarudzę. Szczególnie moją uwagę kieruje do doświadczonych forumowiczow...

Wasze komentarze są płaskie. Jezeli cos komentujecie, to tylko po to aby zrównać rozpe do waszym zdaniem obowiązującej mety. Żygać mi sie chce na uwagę, ze przydalby sie drugi ironblaster, pieski, czy ze trzeba jeszcze wcisnąć moury lub slathermastera.

Pierwszy komentarz powinien byc pytaniem: A jaka jest Twoja strategia? Dopiero ja analizując mozna dać konstruktywne uwagi do rozpy.

Moim skromnym zdaniem kolega byc moze ma 3 oddzialy do walki bo trzecim moglyby byc te bulle z bohaterami. Tylko wtedy menaterzy w scout i bez dyscypliny tylko z ITP. A zamiast mourow dwie bullowe odginaczki.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Luzuj poślady tu ogrza jaskinia nie forum ogólne. Nikt nikogo do mety na siłę nie będzie zrównywać. Zgadywanie cudzych zamiarów jest wyjątkowo proste jeśli chodzi o tę armię. Albo strzelamy sobie z 1 turę, łby w dół i jazda, albo robimy to drugie od razu. Innej efektywnej filozofii nie ma w ograch. Zasugerował tylko więcej oddziałów do prawdziwej walki. 6 bulli z bohaterami musiało by być naprawdę nastukane magią jak Whitney Huston prochami by coś zdziałać w poważnej walce.
Owszem mogę napisać : GW na manach zamień na ahw, obetnij gutsów, podziel bule, zdejmij ironfisty i już masz na kolejne 2 mourny, lub wywal całkiem mourny i daj 2 oddział manów. Ale wole dać wędkę niż rybkę :wink:

ravtheone
Mudżahedin

Akurat Twój komentarz byl jak najbardziej w porządku. Zresztą po Twoich popisach odnośnie gnoblarow uznaje ze nie jestes do końca spaczony i jeszcze będą z Ciebie ludzie ;)
MISFIRE 2022 na Facebook

WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Odnośnie taktyki, którą poruszył rav: Dwa oddziały mają przeć w miarę blisko siebie, na flankach bulle i fangi w celu pomocy, kotki odginają, a blaster strzela, strzela, strzela i (wedle taktyki) nie psuje się do końca :P

kubencjuszu, wolę dać manom GW, bo dzięki temu mam większe prawdopodobieństwo zabicia kosztem 3 ataków. Chciałem im nawet dać Razor standard ale nie wiem, nie wiem... Wtedy biliby jakby mieli siłę 8. Ta 6 bulli jest w pewnym sensie odginaczką, ale ma spełniać zadania kamikadze, wsparcie, zajęcie jakiegoś klocka na dłużej. Dlatego jest ich 6, a nie 3. Niestety wymuszone było to aby dopakować ich tak a nie inaczej (limit, limit... a w zasadzie narzucone 25%).

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

Oceńcie moją rozpiskę

Slaughtermaster 385.0
Leadership; Lore of Beasts; Magic Level 4;
Fencer's Blades Additional hand weapon, WS10 [35.0]
Charmed Shield6+ S ave. [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]

Butcher 165.0
Lore of Great Maw; Magic Level 2;
Warrior Bane [5.0]
Dispel Scroll [25.0]

Bruiser
Great Weapon; Light Armour;
Battle Standard; Rune Maw

8 Ironguts
Look-Out Gnoblar; Only 3 models needed for Look Out Sir rolls;
Great Weapon; Two-handed; Heavy Armour; Standard Musician;
Standard of Discipline Unit [15.0]
Gutlord [10.0]

5 Ogres 170.0 Light
Armour; Iron Fist; Standard; +1CR

6 Maneaters 407.0
Monstrous Infantry Poisoned Attacks;
Sniper; Brace of Ogre Pistols (x6);; Light Armour; Standard; +1CR; Musician; +1CR
Banner of Swiftness [15.0]

5 Mournfang Cavalry 5 420.0
; Heavy Armour; Iron Fist; Standard;
+1CR; Musician; +1CR i
Dragonhide Banner [50.0]
Sabretusk Pack
Sabretusk Pack
Sabretusk Pack
Sabretusk Pack

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Sabretusk Pack
Sabretusk Pack
Sabretusk Pack
Sabretusk Pack
Nielegalna :(
A poza tym bardzo fajne cacuszko. Lubie lorda maga w tym złożeniu. Widok miny przeciwnika gdy steam tank jest rozkręcany w 1 turę bezcenny :)

Morok

Post autor: Morok »

Co dać Tyrantowi by był rzeźnikiem jakie przedmioty proponujecie ?

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

IMO najlepszy rzeźnik na tyranta to :
Sword of bloodshed, the other tricksters shar, gigant breaker. 8 taków 6 siły, przerzuty worda. Każdy przemyśli czy chce się z nim bić :)

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Najlepiej wystaw Slaughtermastera z Fencer blades, Glitering scales i lore beast 8)

Morok

Post autor: Morok »

Silvestro pisze:Najlepiej wystaw Slaughtermastera z Fencer blades, Glitering scales i lore beast
Jakoś do mnie nie przemawia i nie chodzi że jest to zły pomysł . Ale klimat widzę w dowódcy wojowniku ;)

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Rozumiem :) Ja chcę na najbliższy turniej wystawić Tyrana z prezerwatywą, ogre blade, dragon helmem, iron fistem i potion of speed. Ciekawe jak się sprawdzi :) Co do Giant breakera podchodzę z dystansem bo muszę akceptować wszystkie wyzwania, a niektóre są niewygodne ;)

ravtheone
Mudżahedin

Nie mozesz nim odmówić, ale przyjac moze czempion. A to juz roznica. Czytaj miedzy wierszami...
MISFIRE 2022 na Facebook

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Nie zawsze mam championa w oddziale.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Między innymi dlatego trzeba mieć FCG w ironach :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Co powiecie na coś takiego?

1 Tyrant @ 322.0 Pts
General; Great Weapon; Heavy Armour
Talisman of Preservation [45.0]
Dragonhelm [10.0]
Giantbreaker [25.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]

1 Bruiser @ 218.0 Pts
Heavy Armour; Iron Fist; Battle Standard
Rune Maw [60.0]
Deathcheater [20.0]

1 * Butcher @ 178.0 Pts
Lore of Great Maw; Magic Level 2; Iron Fist
Dispel Scroll [25.0]

7 Ironguts @ 394.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of Swiftness [15.0]

1 Gutlord @ [10.0] Pts

3 Ogres @ 106.0 Pts
Light Armour; Iron Fist; Musician

5 Maneaters @ 440.0 Pts
Poisoned Attacks; Stubborn; Look-Out Gnoblar; Great Weapon (x5); Light
Armour; Standard; Musician
Razor standard [45.0]

1 Captain @ [10.0] Pts

1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts

1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts

1 Ironblaster @ 170.0 Pts

2 Mournfang Cavalry @ 150.0 Pts
Heavy Armour; Iron Fist; Musician

Models in Army: 25

Total Army Cost: 2000.0
Ostatnio zmieniony 30 lip 2013, o 09:18 przez Silvestro, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ