Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
jezdzcow
In the rulebook under the cavalry section it says that the mount's Ld is never used unless a special rule states otherwise.
A ten spell nie mowi jednoznacznie ze mamy odwolac sie do LD mounta.
In the rulebook under the cavalry section it says that the mount's Ld is never used unless a special rule states otherwise.
jesli chcesz miec model co potrafi zmienic oblicze calej gry kupuj Demon Prince (Mark of Nurgle, Scaled Skin, Chaos Armor, Charmed Shield, Sword of Striking, Soul Feeder, Fly)
A oto lista wazniejszych i obecnie topowych modeli chaosu
- Demon Prince / Lord on Disc
- Exalted BSB on Daemonic mount
- Charioty / Psy / Horsemen Maruders
- Chimera, Gorebeast chariot
- Helcannon, Scull Crushersi
- Trolle
- Trolle
- Brushlicker
- Falubaz
Polecam podręcznik
Ograniczenia są zawsze takie same - procentowe
lords - maks 25%
heroes - maks 25%
core - minimum 25%
special - maks 50%
rare - maks 25 %
czyli tak: na lordów masz 250 pkt, tyle samo na hereoes, core'ów musisz mieć minimum za 250 pkt, na speciale do 500 pkt i rare'y maks 250 pkt.
Ograniczenia są zawsze takie same - procentowe
lords - maks 25%
heroes - maks 25%
core - minimum 25%
special - maks 50%
rare - maks 25 %
czyli tak: na lordów masz 250 pkt, tyle samo na hereoes, core'ów musisz mieć minimum za 250 pkt, na speciale do 500 pkt i rare'y maks 250 pkt.
- Brushlicker
- Falubaz
Dziekuje bardzo i za poprzednia podpowiedz tez. jak bede juz jezdzil na turnieje :p to macie u mmnie piwa:) super mozna gdzies crusherow kupic taniej? $trasznie oni drodzy, ale jak mus to mus:(Hortensie pisze:jesli chcesz miec model co potrafi zmienic oblicze calej gry kupuj Demon Prince (Mark of Nurgle, Scaled Skin, Chaos Armor, Charmed Shield, Sword of Striking, Soul Feeder, Fly)
- Trolle
"Domem mężczyzny jest trumna" - Al Bundy
Szukaj na eBayu,Allegro i tego typu serwisach da się czasem coś tańszego wyszukać. A ze sklepów to polecam GNOMA,chyba najtańszy.
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
Czar mówi o najniższym Ld w oddziale. Gdyby Ld wierzchowców nie miał nigdy znaczenia to by go nie miały w tej edycji. Treason of Tzeentch to moim zdaniem specjalna zasada w tym przypadku.Hortensie pisze:jezdzcow
Jest jakiś inny przypadek czy special rule w którym uwzględnia się Ld wierzchowca??
głownie dlatego, ze LD modelu ustalasz najpierw a później LD oddziału. Kawaleria ma profil łaczony, więc LD jeźdzca jest brane jako LD modelu. Wóczas najmniej odważny jeździeć w ekipie będzie brany pod uwagę
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Czy dodatkowe Hity z Hellfire Sworda są Magiczne/Ogniste?Mam namyśli te D6 z S4 i Ranę bez ochrony pancerza która wbija sobie właściciel?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Ogniste - nie, ale magiczne - tak ( to efekt działania magicznej broni ).
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Jest wyraźnie zaznaczone, ze są płonące.
Teraz moje pytania:
1. Czy jak w czelendzu to mount wbije ostatnia rane to rzuca się na oko bogów?
2. Mam rycerzy z blasted standardem. Za nim stoi Prince. Strzał z armaty trafia w rycerzy i zahacza o księcia. Okazało się ze sila pocisku została spolowiona. Czy demon dostaje hita z Sila 5 czy 10? I ma od tego normalnego sava? Nie ma przy armatach chyba napisane ze no AS
Teraz moje pytania:
1. Czy jak w czelendzu to mount wbije ostatnia rane to rzuca się na oko bogów?
2. Mam rycerzy z blasted standardem. Za nim stoi Prince. Strzał z armaty trafia w rycerzy i zahacza o księcia. Okazało się ze sila pocisku została spolowiona. Czy demon dostaje hita z Sila 5 czy 10? I ma od tego normalnego sava? Nie ma przy armatach chyba napisane ze no AS
- Infernal Puppet
- Masakrator
Owszem, ale ryce dostają z zmniejszoną siłą. Armaty same z siebie, w przeciwieństwie do np. bolców, nie ignorują pancerza, robi to ich siła ( po prawdzie obecnie już 9 siły wystarczy by anulować każdą zbroję ).IMO princ dostaje z S10. W księdze jest napisane, że gdy jednostka dostaje hita to siał tego hita może być zwiększona lub zmniejszona, a princ dostaje hita osobno.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
co sądzicie o magii nurgla? Szczególnie o zionięciu? Imo dobre na kawalerię bretońską i imperialną. Przez sv1+ ciężko się przebić w CC, a jednym czarem, statystycznie, zmniejsza się klocek o połowę. Do tego może dojść drugie zionięcie i jeszcze jedno z chimery.
I czy to zionięcie lepsze jest niż zwykłe z S4 na piechotę?
Może ktoś z was grał tym i coś potestował czy warto w ogólę?
I czy to zionięcie lepsze jest niż zwykłe z S4 na piechotę?
Może ktoś z was grał tym i coś potestował czy warto w ogólę?
Zastanów się jak chcesz to zionięcie dostarczyć. Masz 2 opcje- mieć magie nurgla na latającym diable- ale kiedy jesteś w zasiegu zionięcia to jesteś też w zasięgu szarży, więc z zionięcia nici bo będziesz szarżował.
Druga opcja to na konnym magu- nieco lepsza, ale i tak go łatwiej stracić. A trzymać takiego maga głównie po to żeby rzygał? Średnio.
Druga opcja to na konnym magu- nieco lepsza, ale i tak go łatwiej stracić. A trzymać takiego maga głównie po to żeby rzygał? Średnio.
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać
Najgorsze w tym zionięciu jest to że do CC nie użyjesz,tak jak mówi szczur są 2 opcje.
Celna uwaga. W CC tego nie rzucę. Myślałem o DP nurgla. Zasadniczo w pierwszej turze nie szarżuję, ale podlecieć mogę na zasięg zionięcia. DP nie musi szarżować, może przyjąć na czoło. A jak zwarzywi zionięciami jednostkę to wiele ataków nie wyłapie. Do tego wiele jednostek i tak go trafia na 6, więc raczej strachu nie ma.Szczur22 pisze:Zastanów się jak chcesz to zionięcie dostarczyć. Masz 2 opcje- mieć magie nurgla na latającym diable- ale kiedy jesteś w zasiegu zionięcia to jesteś też w zasięgu szarży, więc z zionięcia nici bo będziesz szarżował.
Myślałem raczej o taktyce takiej, że podlatuję zionę z giftu i czaru. Zwarzywiam kawalerię i w następnej szarżuję na coś innego, zostawiając osłabioną jednostkę do dobicia dla np. rydwanu(ów).
Czymś takim można nawet zdjąć look out sir z klocka black knightów. Zostaje kadra i można w generała fireballem ciskać.
Takie teoretyczne rozważania
Obczajalem tego gnoma i jakos tak drogo tam:) znalazlem tanszy gdzie charioty sa po 105 zl a chimerka 99zl 20-30 zl roznicy na figurkach:)Robert.P pisze:Szukaj na eBayu,Allegro i tego typu serwisach da się czasem coś tańszego wyszukać. A ze sklepów to polecam GNOMA,chyba najtańszy.
"Domem mężczyzny jest trumna" - Al Bundy