Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Hortensie
Wałkarz

Re: Pytania wszelakie ... ;)

Post autor: Hortensie »

jezdzcow

In the rulebook under the cavalry section it says that the mount's Ld is never used unless a special rule states otherwise.

A ten spell nie mowi jednoznacznie ze mamy odwolac sie do LD mounta.

Hortensie
Wałkarz

Post autor: Hortensie »

jesli chcesz miec model co potrafi zmienic oblicze calej gry kupuj Demon Prince (Mark of Nurgle, Scaled Skin, Chaos Armor, Charmed Shield, Sword of Striking, Soul Feeder, Fly)

A oto lista wazniejszych i obecnie topowych modeli chaosu
- Demon Prince / Lord on Disc
- Exalted BSB on Daemonic mount
- Charioty / Psy / Horsemen Maruders
- Chimera, Gorebeast chariot
- Helcannon, Scull Crushersi
- Trolle

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Jakie są ograniczenia na dane sloty na 1k punktów? (ile na heroes, ile special, ile core itp)

Z góry dzięki :idea:
Obrazek

Kofta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kofta »

Polecam podręcznik ;)
Ograniczenia są zawsze takie same - procentowe
lords - maks 25%
heroes - maks 25%
core - minimum 25%
special - maks 50%
rare - maks 25 %

czyli tak: na lordów masz 250 pkt, tyle samo na hereoes, core'ów musisz mieć minimum za 250 pkt, na speciale do 500 pkt i rare'y maks 250 pkt.

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

dziękuję.

Z rulebookiem się zapoznam, powoli wracam do WFB i zwyczajnie jeszcze nie odświeżyłem wiadomości.
Obrazek

Awatar użytkownika
kENDELm
Warzywo

Post autor: kENDELm »

Hortensie pisze:jesli chcesz miec model co potrafi zmienic oblicze calej gry kupuj Demon Prince (Mark of Nurgle, Scaled Skin, Chaos Armor, Charmed Shield, Sword of Striking, Soul Feeder, Fly)

A oto lista wazniejszych i obecnie topowych modeli chaosu
- Demon Prince / Lord on Disc
- Exalted BSB on Daemonic mount
- Charioty / Psy / Horsemen Maruders
- Chimera, Gorebeast chariot
- Helcannon, Scull Crushersi
- Trolle
Dziekuje bardzo i za poprzednia podpowiedz tez. jak bede juz jezdzil na turnieje :p to macie u mmnie piwa:) super mozna gdzies crusherow kupic taniej? $trasznie oni drodzy, ale jak mus to mus:(
"Domem mężczyzny jest trumna" - Al Bundy

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

Szukaj na eBayu,Allegro i tego typu serwisach da się czasem coś tańszego wyszukać. A ze sklepów to polecam GNOMA,chyba najtańszy.
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

Xyxel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Xyxel »

Hortensie pisze:jezdzcow
In the rulebook under the cavalry section it says that the mount's Ld is never used unless a special rule states otherwise.
A ten spell nie mowi jednoznacznie ze mamy odwolac sie do LD mounta.
Czar mówi o najniższym Ld w oddziale. Gdyby Ld wierzchowców nie miał nigdy znaczenia to by go nie miały w tej edycji. Treason of Tzeentch to moim zdaniem specjalna zasada w tym przypadku.
Jest jakiś inny przypadek czy special rule w którym uwzględnia się Ld wierzchowca??

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

głownie dlatego, ze LD modelu ustalasz najpierw a później LD oddziału. Kawaleria ma profil łaczony, więc LD jeźdzca jest brane jako LD modelu. Wóczas najmniej odważny jeździeć w ekipie będzie brany pod uwagę
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Czy dodatkowe Hity z Hellfire Sworda są Magiczne/Ogniste?Mam namyśli te D6 z S4 i Ranę bez ochrony pancerza która wbija sobie właściciel?
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Ogniste - nie, ale magiczne - tak ( to efekt działania magicznej broni ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jest wyraźnie zaznaczone, ze są płonące.
Teraz moje pytania:
1. Czy jak w czelendzu to mount wbije ostatnia rane to rzuca się na oko bogów?
2. Mam rycerzy z blasted standardem. Za nim stoi Prince. Strzał z armaty trafia w rycerzy i zahacza o księcia. Okazało się ze sila pocisku została spolowiona. Czy demon dostaje hita z Sila 5 czy 10? I ma od tego normalnego sava? Nie ma przy armatach chyba napisane ze no AS ;-)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

cały sens tego banneru jest taki, ze armaty nie sa no sv :)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

IMO princ dostaje z S10. W księdze jest napisane, że gdy jednostka dostaje hita to siał tego hita może być zwiększona lub zmniejszona, a princ dostaje hita osobno.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

IMO princ dostaje z S10. W księdze jest napisane, że gdy jednostka dostaje hita to siał tego hita może być zwiększona lub zmniejszona, a princ dostaje hita osobno.
Owszem, ale ryce dostają z zmniejszoną siłą. Armaty same z siebie, w przeciwieństwie do np. bolców, nie ignorują pancerza, robi to ich siła ( po prawdzie obecnie już 9 siły wystarczy by anulować każdą zbroję ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Khaine
Wałkarz

Post autor: Khaine »

co sądzicie o magii nurgla? Szczególnie o zionięciu? Imo dobre na kawalerię bretońską i imperialną. Przez sv1+ ciężko się przebić w CC, a jednym czarem, statystycznie, zmniejsza się klocek o połowę. Do tego może dojść drugie zionięcie i jeszcze jedno z chimery.
I czy to zionięcie lepsze jest niż zwykłe z S4 na piechotę?
Może ktoś z was grał tym i coś potestował czy warto w ogólę?

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Zastanów się jak chcesz to zionięcie dostarczyć. Masz 2 opcje- mieć magie nurgla na latającym diable- ale kiedy jesteś w zasiegu zionięcia to jesteś też w zasięgu szarży, więc z zionięcia nici bo będziesz szarżował.

Druga opcja to na konnym magu- nieco lepsza, ale i tak go łatwiej stracić. A trzymać takiego maga głównie po to żeby rzygał? Średnio.
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Najgorsze w tym zionięciu jest to że do CC nie użyjesz,tak jak mówi szczur są 2 opcje.

Obrazek

Khaine
Wałkarz

Post autor: Khaine »

Szczur22 pisze:Zastanów się jak chcesz to zionięcie dostarczyć. Masz 2 opcje- mieć magie nurgla na latającym diable- ale kiedy jesteś w zasiegu zionięcia to jesteś też w zasięgu szarży, więc z zionięcia nici bo będziesz szarżował.

Druga opcja to na konnym magu- nieco lepsza, ale i tak go łatwiej stracić. A trzymać takiego maga głównie po to żeby rzygał? Średnio.
Celna uwaga. W CC tego nie rzucę. Myślałem o DP nurgla. Zasadniczo w pierwszej turze nie szarżuję, ale podlecieć mogę na zasięg zionięcia. DP nie musi szarżować, może przyjąć na czoło. A jak zwarzywi zionięciami jednostkę to wiele ataków nie wyłapie. Do tego wiele jednostek i tak go trafia na 6, więc raczej strachu nie ma.
Myślałem raczej o taktyce takiej, że podlatuję zionę z giftu i czaru. Zwarzywiam kawalerię i w następnej szarżuję na coś innego, zostawiając osłabioną jednostkę do dobicia dla np. rydwanu(ów).
Czymś takim można nawet zdjąć look out sir z klocka black knightów. Zostaje kadra i można w generała fireballem ciskać.
Takie teoretyczne rozważania ;)

Awatar użytkownika
kENDELm
Warzywo

Post autor: kENDELm »

Robert.P pisze:Szukaj na eBayu,Allegro i tego typu serwisach da się czasem coś tańszego wyszukać. A ze sklepów to polecam GNOMA,chyba najtańszy.
Obczajalem tego gnoma i jakos tak drogo tam:) znalazlem tanszy gdzie charioty sa po 105 zl a chimerka 99zl 20-30 zl roznicy na figurkach:)
"Domem mężczyzny jest trumna" - Al Bundy

ODPOWIEDZ