Problemy z kompem

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Re: Problemy z kompem

Post autor: Smh »

Czy od czasu pojawienia się problemów nie postawiłeś jakiegoś nowego urządzenia elektrycznego pomiędzy antenami/przy kompie? Lampka, głośniki?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

1 mb/s to mało ? ja cisnę na 128 kb/s i spokojnie robie co chcę. Może i hd online niekoniecznie. Swoją drogą sprawdziłbym też kable od samej anteny. Mojej babci np autentycznie pomogła wymiana kabla usb od złączki.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Mam ten sam problem z WIFI na jednym z laptopów. Normalnie jest 54, a niekiedy spada niżej 36, 24, do 1 i się rozłącza. Kiedy prędkość spada, zupełnie nie działa komunikacja WIFI. Najśmieszniejsze że tylko w jednym z punktów dostępowych WIFI. Na innych działa w 100% dobrze.
Nie udało mi się rozwiązać problemu (ale tak naprawdę nie potrzebuję go rozwiązywać :P ), pomimo spróbowania wszystkim metod, które znalazłem w google.
Life's a game with save and load features disabled.

Skiper
Mudżahedin

Post autor: Skiper »

uważajcie na działającą niedaleko mikrofalówke (nawet przez niewielką ściane) podczas używania wifi

Neithan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Neithan »

Czasem może pomóc po prostu zresetowanie routera.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

FAZIK pisze:Mam ten sam problem z WIFI na jednym z laptopów. Normalnie jest 54, a niekiedy spada niżej 36, 24, do 1 i się rozłącza. Kiedy prędkość spada, zupełnie nie działa komunikacja WIFI. Najśmieszniejsze że tylko w jednym z punktów dostępowych WIFI. Na innych działa w 100% dobrze.
Nie udało mi się rozwiązać problemu (ale tak naprawdę nie potrzebuję go rozwiązywać :P ), pomimo spróbowania wszystkim metod, które znalazłem w google.
Mam dokładnie coś podobnego.
Smh pisze:Czy od czasu pojawienia się problemów nie postawiłeś jakiegoś nowego urządzenia elektrycznego pomiędzy antenami/przy kompie? Lampka, głośniki?
Nie. Żadne urządzenie nie było kupowane czy ustawiane, nie mieszkam w bloku, więc to też nie sąsiedzi. Po prostu w pewnej chwili zaczęło działać jakby chciało, a nie mogło.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Klafuti pisze:
Smh pisze:Czy od czasu pojawienia się problemów nie postawiłeś jakiegoś nowego urządzenia elektrycznego pomiędzy antenami/przy kompie? Lampka, głośniki?
Nie. Żadne urządzenie nie było kupowane czy ustawiane, nie mieszkam w bloku, więc to też nie sąsiedzi. Po prostu w pewnej chwili zaczęło działać jakby chciało, a nie mogło.
Restart router i modemu, sprawdzenie anteny czy dobrze siedzi w gnieździe tak w routerze i karcie sieciowej (znajomemu kiedyś net padał i zrywało, a to żona podczas sprzątania przesunęła antenę w inną stronę ;))
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

Takie pytanko najbardziej pasujące bez tworzenie oddzielnego tematu. Mam czytnik kindle 5 i nie wiem jak sobie zrobić polskie znaki. Znalazłem jakiś sposób przy konwertowaniu plików do formatu EPUB, ale tego mi nie czyta. Generalnie używam formatu MOBI.
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Mam taki problem z kompem, a w zasadzie z kartą graficzną. Mianowicie, nie mogę zainstalować sterowników do karty, karta jak i płyta główna są na złączu PCI-E 1.1, więc kupno nowej karty w razie czego odpada (wszystko co oglądałem jest na złączu 2.0). Komp jakby widzi kartę, ale nie włącza jej, ani też nie pozwala na zainstalowanie nowego sterownika - ciągle wyświetla się wersja z 2012r. Zaczynam się obawiać, że karta jest uszkodzona i trzeba będzie kupić nową. Gdzieś czytałem, że w razie czego niektóre karty mają możliwość podłączenia dodatkowego zasilania, lub mogę poszukać na allegro takiej karty jaką mam teraz, pewnie będzie bardzo tania. Z drugiej strony nie chcę bez sensu wydawać pieniędzy, jeśli może to być problem z samym kompem.

Próbowałem ręcznie odinstalować kartę i zainstalować ponownie, działała przez jakiś czas, później znów się posypała i wtedy nic już nie pomogło. Przywracanie systemu również nic nie dało.

Proszę, pomóżcie, bo wszystko jest nieznośnie duże albo małe, oczywiście nic co jest w 3d nie działa, ekran skacze przy przewijaniu, dobrze że jeszcze jakoś filmy chodzą i kolory są normalne.

Chodzi mi o to, czy powinienem wymienić kartę, czy też problem leży po stronie czegoś innego.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Klafuti pisze:Mam taki problem z kompem, a w zasadzie z kartą graficzną.
Jaka to karta?
Klafuti pisze:Mianowicie, nie mogę zainstalować sterowników do karty, karta jak i płyta główna są na złączu PCI-E 1.1, więc kupno nowej karty w razie czego odpada (wszystko co oglądałem jest na złączu 2.0).
To zależy. Złącze 2.0 dostarcza więcej mocy. Jak masz płytę główną o złączu 1.1 i kartę na złączu 2.0 mogą ze sobą działać jak grafika ma dodatkowe źródło zasilania (drugie złącze). Ja mam tak w swoim komuterze.
Klafuti pisze:Gdzieś czytałem, że w razie czego niektóre karty mają możliwość podłączenia dodatkowego zasilania, lub mogę poszukać na allegro takiej karty jaką mam teraz, pewnie będzie bardzo tania. Z drugiej strony nie chcę bez sensu wydawać pieniędzy, jeśli może to być problem z samym kompem.
Zmieniałeś kartę i nie możesz jej zainstalować? Czy nagle coś się posypało podczas pracy?
Klafuti pisze:Chodzi mi o to, czy powinienem wymienić kartę, czy też problem leży po stronie czegoś innego.
Najlepiej jeżeli miałbyś możliwość podłączenia jakiejś innej karty i spróbowania czy ona działa.

Zajrzyj do kompa, rzuć okiem na kondensatory na płycie głównej i karcie czy nie są spuchnięte. Jaka marka i moc zasilacza?
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

To jest stara karta nvidia geforce 8600gt. posypało się podczas pracy - ekran zaczął mrugać, system przestał odpowiadać. karty nie podkręcałem, bo i nie było potrzeby. Jeżeli chodzi o zasilacz, to jeszcze muszę sprawdzić, przy okazji rozkręcania obudowy.
Voodoo pisze:Ja mam tak w swoim komuterze.
aha, warto wiedzieć, tak czy inaczej powinienem był ją podkręcić/wymienić.
Voodoo pisze:Najlepiej jeżeli miałbyś możliwość podłączenia jakiejś innej karty i spróbowania czy ona działa.
tak wiem, najlepszy sposób na sprawdzanie czy coś działa, to umieszczenie tego w innym urządzeniu.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Klafuti pisze:To jest stara karta nvidia geforce 8600gt. posypało się podczas pracy - ekran zaczął mrugać, system przestał odpowiadać. karty nie podkręcałem, bo i nie było potrzeby. Jeżeli chodzi o zasilacz, to jeszcze muszę sprawdzić, przy okazji rozkręcania obudowy.
Miałem podobne objawy, jak u siebie spaliłem kartę graficzną. Winny był zasilacz w którym poszły kondensatory i przy okazji parę sztuk z płyty.

Tak jak pisałem, sprawdź markę zasilacza i stan kondensatorów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Sprawdziłem, wszystkie części wyglądają normalnie. Marka zasilacza: Powerfox 400 W, czyli innymi słowy jest jak papier toaletowy w starciu z piłą łańcuchową.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Miałem taką samą kartę i ten sam problem. Z pozoru na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało w porządku ale znajomy, który ma w tych sprawach sprawniejsze oczy stwierdził, że poszło zasilanie karty i nic się nie da zrobić.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

No dobra, czyli muszę zamówić nową, ewentualnie oddać do serwisu. Mam akurat taki tani warsztat w okolicy, może jeszcze coś wynajdą.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Tak, to chyba najlepsza opcja. Jak ją przetestują to przynajmniej będziesz miał pewność, że to wina karty.

Uważaj na zasilacz: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html. Ja niestety przekonałem się na własnej skórze, że na tym komponencie nie można oszczędzać :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Tej historii z kartą graficzną ciąg dalszy: dałem kompa do serwisu, facet wyczyścił wszystko, zainstalował nowe sterowniki i wszystko działało. Zastanawiające jest to, że po około godzinie użycia karty 3d znów się wszystko wysypało i nie mogę za nic w świecie zainstalować od nowa sterowników - a to najprawdopodobniej rozwiązało pierwotny problem.

Otóż mam komunikat "odmowa dostępu". Da się to jakoś wymusić/obejść? Oczywiście działam z konta administratorskiego. Bo niby jakiś sterownik jest, ale system zwraca mi informację, że tak naprawdę go nie ma. A nie uśmiecha mi się oddawać znowu całego pudła do naprawy i płacić 50 zł.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Taki szit happend.
>uruchamiam lapka
>odpalam mozille
>problem z łączem
> wifi jest
>win pokazuje że połączenie z siecią jest
>żadna przeglądarka nie działa
>wyświetla się "Nie może wyświetlić strony"
Any ideas ? Dodam że internet jest sprawny bo ciągnę pisząc ten post z tego samego rootera.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Próbowałeś ręcznie zerwać połączenie komputera z siecią Wifi i połączyć się z nią ponownie ? Mi na lapku czasem też dzieją się podobne rzeczy i zwykle pomaga :)

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Ba nawet jest wpięty bezpośrednio do rootera.

ODPOWIEDZ