Sędziowski Rynsztok v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok v 2.0
W takim razie zaprzeczasz sam sobie. Zasada Hold Your Ground jest osobną zasadą i pochodzi od BSB a nie od samej szmaty.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Może inaczej - da się kupić magiczną szmatę nie będąc bsb? Magiczna szmata i sztandar armii jest jako jedno...Soulferin pisze:W takim razie zaprzeczasz sam sobie. Zasada Hold Your Ground jest osobną zasadą i pochodzi od BSB a nie od samej szmaty.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, o 12:21 przez Xier, łącznie zmieniany 1 raz.
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja
Tak, sztandarowy w niektórych oddziałach.Xier pisze:Może inaczej - da się kupić magiczną szmatę nie będąc bsb? Magiczna szmata i sztandar armii jest jako jedno...Soulferin pisze:W takim razie zaprzeczasz sam sobie. Zasada Hold Your Ground jest osobną zasadą i pochodzi od BSB a nie od samej szmaty.
Heretic pisze:A swoje urodziny obchodzisz? Pewnie tak. Co za hipokryzja!!!elektron pisze: Jestem przeciwnikiem świąt związanych z porażkami,
Pamiętajcie że BSB to upgrade/funkcja dzięki któremu model ma zasadę Hold Your Ground bez względu na to czy ma magiczną szmatę czy nie. Jeśli magiczny sztandar jest zniszczony to nie działają jego magiczne właściwości natomiast upgrade'u nijak nie da się zniszczyć dlatego też w zasadach jest napisane
a nie np. friendly models within 12" of the (Magic)Battle Standard.To represent the battle standard's steadying presence, friendly models within 12" of the Battle Standard Bearer
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Dokładnie.
Stopnie:
1. Hero.
2. Kupujemy mu upgrade do BSB.
3. Kupujemy kolejny upgrade - możemy BSB umagicznić.
Czar niszczy magiczny sztandar, czyli 3. Stopnie 1 i 2 nadal działają bo czar nie niszczy ani funkcji BSB ani nie zabija herosa (chyba że go zabije ).
Stopnie:
1. Hero.
Czar niszczy magiczny sztandar, czyli 3. Stopnie 1 i 2 nadal działają bo czar nie niszczy ani funkcji BSB ani nie zabija herosa (chyba że go zabije ).
Life's a game with save and load features disabled.
Czar niszczy magiczny baner, ktory jest przedmiotem. Mozemy go kupic wtedy, gdy posiadamy sztandar. Nigdzie w RB nie ma zapisku, ze ten magiczny baner zastepuje zwykly (jesli juz zakladamy, ze sztandar to przedmiot). W przypadku np. pancerzy jest inaczej - tam jest wyraznie napisane, ze magiczny pancerz zastepuje zwykly i gdy zniszczymy go to pancerza juz nie ma. Mowiac ogolniej mamy baner armii oraz magiczny baner.
- Młody Pajak
- Kradziej
Czyli sztandarowy armii ma w łapie dwa sztandary na raz
Wyobraź sobie, że bohater WE ma dwa łuki... Magiczny i zwykły. Wyobraź sobie, że jest to way watcher i co turę wybiera z którego strzela raz mając KB innym razem zasadę specjalną m. łuku. Da się?Młody Pajak pisze:Czyli sztandarowy armii ma w łapie dwa sztandary na raz
Czekaj, czekaj... Czyżbyś właśnie się zgodził że:FAZIK pisze:Dokładnie.
Stopnie:
1. Hero.
bigpasiak pisze: BSB to funkcja i zniszczenie magicznej szmaty nie pozbawia go bycia sztandarowym. Wyobraź sobie po prostu, że czar/zdolność niszczy tylko i wyłącznie magiczną moc zawartą w bannerze
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
co Wy znowu wymyslacie z tymi salamandrami? przeciez normalnie przyklada sie trzy wzorniki i sumuje hity. skad pomysl, ze zadem model nie moze oberwac dwa razy od dwoch salamandr? czy z normalnym strzelaniem tez tak zrobicie? pojedynczy model moze dostac tylko jednego hita z oddzialu lukow? zasady strzelania sa jasne i proste, po cholere je komplikowac?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- The WariaX
- Falubaz
10. Lizardmen
Oddział salamander
Przed przystąpieniem do strzału z salamandry należy rozpatrzed w całości strzał z poprzedniej
Cytat z najnowszych uściśleń. Niech mi to ktoś wytłumaczy + argumentacja.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Kiedy pisałem "jak w poprzedniej edycji" nie wiedziałem do końca jak się grało w poprzedniej
Jak dla mnie strzał z salamandr należy traktować analogicznie do zwykłego strzelania. Kudłaty mi na szczęście wyjaśnił jak się strzelało w poprzedniej i że chyba nie o to mi chodziło...
Jak dla mnie strzał z salamandr należy traktować analogicznie do zwykłego strzelania. Kudłaty mi na szczęście wyjaśnił jak się strzelało w poprzedniej i że chyba nie o to mi chodziło...
to chyba uscislenia do lekkiej poprawy wordingu...
@Lidder
a co do ilosci look outow to czemu sadzisz ze 1? templatek jest wiecej
jak imperialny gracz posadzi 3 placki na 1 celu to tez tylko 1 look out? zasada mowi o look out od ataku templatkowego a nie od 1 oddzialu strzelajacego jak dobrze pamietam opis
@Lidder
jak imperialny gracz posadzi 3 placki na 1 celu to tez tylko 1 look out? zasada mowi o look out od ataku templatkowego a nie od 1 oddzialu strzelajacego jak dobrze pamietam opis
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
argumentacja bo tak przegłosowali.The WariaX pisze:10. Lizardmen
Oddział salamander
Przed przystąpieniem do strzału z salamandry należy rozpatrzed w całości strzał z poprzedniej
- The WariaX
- Falubaz
Tylko z tego co ja widzę, to jest 4 : 1 (było 3 : 2 zanim lidder zmienił głos) na to, że strzelają jednocześnie + niedokończony wątek na temat tego czy ilość hitów może przekroczyć wielkość oddziału (imho dlaczego ma być w ogóle jakiś limit ?! jak się strzela z łuków (np oddział 10) do samotnego herosa, to też może wejść tylko 1 hit ?!)
Z całym szacunkiem, ale praca LS na tym wątkiem przypomina mi prace naszego rządu....
Z całym szacunkiem, ale praca LS na tym wątkiem przypomina mi prace naszego rządu....
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
poczytaj jeszcze raz ten temat i odpowiedzi. POtem zmien uscislenia.Furion pisze:argumentacja bo tak przegłosowali.The WariaX pisze:10. Lizardmen
Oddział salamander
Przykład imperium jest mało trafiony bo są to trzy różne strzały, tu mamy jeden (z jednego oddziału, źródła). I tak samo jak strzelasz z łuku nie kulasz po kolei każdym łucznikiem, aby w końcu gracz musiał rozdzielać trafienia, a kulasz wszystkim na raz i sprawdzasz czy jest LoS! raz, na początku. Przyznaję, jest to dziwna sytuacja, ale jeśli się do niej podejdzie jak do jednego strzału to wszystko nabiera sensu. Moim zdaniem należy go traktować jako jeden wzornik składający się z kilku.misha pisze:@Lidder
Spokojnie, nikt z nas nie chce Was okradać. Czasami Furion za szybko chce wszystko zrobić i zapomina, że reszta nie ma tyle czasu co on Robi to oczywiście w dobre myśli, aby gracze już mieli się na czym oprzeć grając nową armią.The WariaX pisze:Z całym szacunkiem, ale praca LS na tym wątkiem przypomina mi prace naszego rządu....
Założyłem odpowiedni temat na Świętej Liście Sędziowskiej.
Ruling o salkach proszę uznać za tymczasowy. Odświeżymy go po DMP.
pozdrawiam
Furion
Ruling o salkach proszę uznać za tymczasowy. Odświeżymy go po DMP.
pozdrawiam
Furion
Imo robią źle. Powinni strzelać w tym samym momencie, w dodatku do tego samego celu.A mnie naszła taka refleksja w kontekście salamadr - imperialne czołgi gdy strzelają z kilku broni (np. inzynier z pistoletu i następnie działo) robią to zawsze po kolei. Nigdy nie spotkałem się z tym, by jakiś imperialista deklarował że robi to jednocześnie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.