Rico Galeria Orcs & Goblins

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Rico Galeria Orcs & Goblins

Post autor: Rico »

Witajcie pomyślałem, że zrobię własną galerię zielonych. Miło widziana krytyka i rady :)
Do dzieła, dziś 5 orc boyz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Figsy pomalowane są tylko podstawowymi kolorami chyba. Brakuje cieniowania jakiegokolwiek. Najprostsze by były washe na to...
Poza tym - wklejaj duże fotki na forum, nie bardzo chce mi się klikac na kążdą fotkę i czekać, aż się otworzy...

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Było tutaj malowanie base(ciemny zielony) + rozjaśnienie(goblin green). Wydaje się że nie ma cienia, bo figurki bez podkładu :(

Edit: Kupiłem już podkład czarny GW + wash zielony jutro dodam duże zdjęcia jak wyszło.

Awatar użytkownika
roc3s
Mudżahedin

Post autor: roc3s »

Hmmm.. przydałoby się chłopakom trochę chociażby washa, wykrawędziowania chociażby. Większą uwagę można by również zwrócić na usuwanie nadlewek, w niektórych miejscach strasznie rażą w oczy.
Obrazek

daredbrush.com
Maluję na zlecenie LINK !!

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Rico pisze:Było tutaj malowanie base(ciemny zielony) + rozjaśnienie(goblin green). Wydaje się że nie ma cienia, bo figurki bez podkładu :(

Edit: Kupiłem już podkład czarny GW + wash zielony jutro dodam duże zdjęcia jak wyszło.
Cały wic polega na tym, że zielony kolor nie musi być washowany zielonym washem :wink: . Wtedy przeważnie nie ma efektu. Zielonego washa używa się przy zielonych kolorach chyba tylko dla złagodzenia przejść między odcieniami. Chyba że chce się szybko pocieniować jasny zielony ciemnozielonym washem...

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Jutro wstawie sztandarowego, muzyka i 1 boyza z zastosowaniem wosha, podkładu i suchego pedzla.

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Czy teraz widać cienie i rozjaśnienia i co dalej poprawiać? :)
Malowanie: Podkład-ciemny zielony-gobin green-scorpion green- thraka green (wash)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayfer
Wałkarz

Post autor: Slayfer »

Te kolce przy bębenkach wyglądają jakoś nienaturalnie, jakby w ogóle nie były pomalowane. Może jakimś brązowym je potraktować, a następnie do bleached bone doprowadzić? Tasak wygląda podobnie, wydaje mi się, że już z czarnym washem było by troszkę lepiej ;)

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Faktycznie nie zauważyłem tasaka, a jak ogólnie cienie w porównaniu z wczorajszymi?

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Skora chyba lepiej wyglada :)
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Raw
Warzywo

Post autor: Raw »

Na tasak nałożyłbym czarnego washa i ogółem jakbyś powyciągał kolory było by całkiem dobrze :)
Widać progress, oby tak dalej. =D>

Ps. Pomyśl o takim odcieniu orasów : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=38643 :)

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Raw pisze:Na tasak nałożyłbym czarnego washa i ogółem jakbyś powyciągał kolory było by całkiem dobrze :)
Widać progress, oby tak dalej. =D>

Ps. Pomyśl o takim odcieniu orasów : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=38643 :)
Tasak poprawiony jutro dodam zdjęcie razem z orkowym rydwanem. Odcień ciekawy, ale jak dla mnie lepiej wygląda na goblinach, dzięki za pomysł.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Skóra - pierwsze rozjaśnienia widać, jest nawet ok, ale trzeba rozjaśniać dalej? Kolejne warstwy, pokrywające coraz mniej ciała w kierunku największych wypukłości... I już nie takie różnice w odcieniach żeby były, bo bedzie brzydko...

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Zrobione dodatkowe warstwy cieni (nie wiem czy widać były 3 jeszcze). Zapomniałem poprawić bębenka :) Model orcs chariot bez załogi ( poszła na piwo) - bejcować rydwan?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayfer
Wałkarz

Post autor: Slayfer »

Wściekłe dziki ^^ cienie widać, ale jak na moje to teraz w niektórych miejscach trochę jak orki albinosy wyglądają. Ja osobiście wolę jakieś ciemniejsze kolory na skórę(te ostatnie rozjaśnienia troszkę za jasne?) Ale widać, że łapiesz o co chodzi ;) A co do rydwanu to metalowe części wyglądają jakby miały tylko jedną warstwę farby, bez żadnego cienia ani washa. Ale ogólnie cieszyłbym się jak dziecko gdyby tak wyglądały moje początki ^^

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Skóra - widać dodatkowe cienie, ale skóra wyszła kiepsko. Powody:
- zbyt duże różnice odcieni, powodujące, że strasznie widać poszczególne warstwy. Weź sobie kolor pierwszego rozjaśnienia, dodaj odrobinkę jaśniejszego, zrób kolejne rozjaśnienie, na mniejszej powierzchni, dodaj znowu odrobinkę jasniejszego, itp., itd.
- Każde kolejne rozjaśnienie powinno obejmować mniejszą część powierzchni figsa tak, żeby było widać część poprzednich rozjaśnień. Końcowe rozjasnienie to już powinny być tylko bliki jakieś... A Ty walnąłeś ostatnim rozjaśnieniem jakieś 70 % całej powierzchni skóry. To błąd... Myślę, że trza potrenować skórę ostro, bo w tej armii to podstawa jest...

Awatar użytkownika
Rico
Warzywo

Nad rydwanem już pracuję będzie wash i cienie. Jeżeli chodzi o orki to faktycznie tylko moim problemem jest straszne mazanie jak robię ostatnią warstwę 10% to wychodzi rozlewająca plama i potem domalowuje trochę 20,30,40%.... będę ćwiczył na następnych modelach.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Smiejagreg tak surowo dla Twojego dobra, w ramach czegoś pozytywnego dodam że chyba łapiesz o co w cieniowaniu biega. Tylko tak jak wspomniano kolejne warstwy coraz mniejsze powierzchnie winny zakrywać :)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Przede wszystkim precyzja malowania, potem mniej jaskrawe różnice w odcieniach. Wbrew pozorom do pomalowania skóry orka/goblina wystarczą 2 , góra 3 farby: 1 lub góra 2 odcienie zieleni (ciemny i jaśniejszy) i jakiś rozjaśniacz - biały lub cytrynowy. Bierzesz ciemny, smarujesz nim całego figsa, jak za jasny to washujesz lekko rozwodnionym czarnym washem. Następnie malujesz tym samym ciemnym, zostawiając washowane miejsca tylko w zagłębieniach. Następnie dodajesz trochę jaśniejszego zielonego, malujesz trochę mniejszą powierzchnie, itd. jak już użyjesz tylko samego jaśniejszego, to dalej rozjasniasz dodając białego lub żółtego, w zależności od tego, czy chcesz otrzymać ciepłą, czy zimną zieleń. Żeby to jakoś wyglądało, warstw musi trochę być - z 7-8 to minimum u początkującego. W miarę wzrostu skilla nauczysz się uzyskiwać podobny efekt używając mniejszej ilości warstw...
Ważne bardzo jest, aby farba nie była zbyt gęsta, żeby warstwy były cienkie i żeby figs nie wyglądał na oklejony farbą...

Staram się tylko udzielać Ci w miarę swoich cienkich możliwości jakichś wskazówek, które być może mogłyby być dla Ciebie przydatne. jeśli to wiesz, to tylko trza trenować - efekty przyjdą szybko. Jeśli coś z tego, co napisałem będzie Ci w jakiś sposób przydatne - to się będę cieszył. Żadnych surowych ocen - sam niedawno zaczynałem, cały czas się uczę, wiec wiem, jak to jest. Pozdrawiam...

PS. Przy rozjaśnianiu dłoni ostateczne rozjaśnienia (o 2 odcienie nawet różnicy) rób tylko na kłykciach i na kostkach w miejscach zgięcia palców, a nie na całej długości palców. Wygląda to bardziej naturalnie... I nie wszędzie muszą być ostateczne rozjaśnienia. W miejscach nieco mniej oświetlonych możesz sie zatrzymać z rozjaśnianiem w dowolnie wybranym momencie, zależnie od ilości padającego na to miejsce światła...

ODPOWIEDZ