Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: misha »

generalnie chodziło mi tylko o to czy w jakikolwiek sposób traktować to jak template czy na zasadach normalnego shootingu przydzielać hity

dzięki
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Szajbus
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Szajbus »

A dlaczego miałbyś to traktować na zasadach normalnego shootingu? Rulebook (p. 99) mówi że "normalne" strzelanie to takie które używa BS-a. Także LoS tu traktujesz jak od template.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Mówi także RB że każdą sytuację distributed as shooting traktujemy tak samo pod tym względem, a jak przydzielasz d6 hitów w oddział w budynku to to jest distributed as shooting. Ba. nawet specjalnie zapisane jest że CC ataki są jedynym wyjątkiem i rozdziela się je tak "jak w dziale close combat jest opisane".

Jeśli chcesz bawić się w RAW to nie ma opisanego działania dla rozdzielania obrażeń pomiędzy oddziałem a bohaterem w ogóle zarówno tej sytuacji jak i np. impact hitów. Jednak to co napisano w dziale shooting jasno wskazuje że pokrywa wszystkie zdarzenia gdzie "rozdzielamy jak przy strzelaniu". Potem strona 99 mówi o sytuacjach jak oddział jest ostrzeliwany. Ostrzał templatką nie jest "normalnym" strzelaniem bo nie jest distributed as shooting. ani impact hity ani d6 trafień w budynek ani czary typu magic missile (przecież nie wykorzystujące bs-a) nie są templatkami i traktuje się je tak jak "normalne" strzelanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy heroic killing blow (virtue of heroism) działa na dzwon i furmankę?

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

tak
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Szajbus
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Szajbus »

Magic missile nie wykorzystuje bs-a bo jest automatycznym trafieniem, czary templatkowe jak pisze na s. 127 rozpatrujesz jak broń używającą szablonów.
Piszesz że
nie ma opisanego działania dla rozdzielania obrażeń pomiędzy oddziałem a bohaterem w ogóle zarówno tej sytuacji jak i np. impact hitów
, wg mnie jest jasno napisane na s. 127 że to broń szablonowa, co rozpatruje się ją w tych kategoriach łącznie z LoS, o impact hitach pisze na s.128, których porostu nie ma przy atakowaniu budynku.
Dlatego dalej nie wiem dlaczego uważasz że hity, mimo że są od broni szablonowej, są rozdzielane jak przy zwykłym strzelaniu?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

bo nie rozpatrujesz wzornika tylko D6 hitów
nie dostaje każdy model z oddziału, który siedzi w domku, więc rany przydziela gracz domkowy
ma to sens :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

a o ile opisane jest trafianie z szablonów etc to ja pisałem że nie ma opisanego np trafiania z impact hitów czy właśnie ze wspomnianych MM czy breath weaponów czy czego tam jeszcze się nie znajdzie w oddziały mieszane. Takie sytuacje (oddział zawierający bohatera i rozdzielanie obrażeń tam) opisane są właśnie na tamtej stronie i przedstawione są dwie sytuacje - strzelanie "normalne" (opisane jako bs-owe) oraz templatki.
Jako że w dziale strzelanie jest jasno napisane (jak już wspomniałem) że wszystko co "rozdzielamy jak w strzelaniu" (distributed as shooting) zachowuje się tak samo dokładnie jak bs-owe to właśnie dlatego niezależnie czy trafienia są automatyczne czy na 4+ czy cokolwiek - jeśli są one distributed as shooting to jest to strzelanie "normalne".
Naprawdę odróżniasz tę sytuację (d6 hitów w załogę budynku) od trafienia z magic missile w ten oddział? Hity są równie automatyczne. Mogą się różnić siłą czy zasadami specjalnymi ale rozdzielane są tak samo.

Nieporozumienie wynika stąd że traktujesz chyba wciąż d6 hitów jako template. Właśnie o to chodzi że jeśli template trafia w budynek to zamiast normalnego działania wypłaca te trafienia. Niezależnie czy to czar czy katapulta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Czy jeśli walczę z przeciwnikiem dwoma oddziałami na przodzie na bok dostaje szarżę i jeden moj oddział ginie wówczas przeciwnik robi overrun czy z automatu sie dostawia do drugiego cc? I wówczas bonusy prócz woundow skoro zrobił overrun tez zostają? Np szeregi banner etc. ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

rulebook, close combat, sekcja no more foes.
dodatkowo uściślenia sędziowskie.

pozdrawiam
Furion

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Sytuacja, która mi się zdarzyła na turnieju już jakiś czas temu ale teraz sobie przypomniałem:
Mamy oddział złożony z bohatera i jednego zwykłego szeregowca. Dostaje on 5 trafień z czego 3 to poisony. Czy można powiedzieć że wszystkie poisony idą w bohatera a zwykłe w szeregowca ? Ostatecznie ustaliliśmy że można bo nie znaleźliśmy w rb niczego co by tego zabraniało.
Jest tak ? Czy może poisony powinny być dzielone po połowie ?

Awatar użytkownika
Matias
Mudżahedin

Post autor: Matias »

W walce wręcz czy ze strzelania ?

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Wszystkie trafienia przydzielasz po równo. Więc wszystkie poisony możesz zadeklarować po bohaterze trafienia muszą iść po zwykłym ziomie.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Dobrze zagraliście. Dowolne trafienia (a te z poisonami to też trafienia) musisz rozłożyć proporcjonalnie po oddziale. Jak coś zostaje z równego podziału to sam decydujesz w co wchodzi ten ostatni. W Waszym przypadku jeden model dostaje 3 a drugi 2 trafienia. Które w kogo to już sam decydujesz.
Matias pisze:W walce wręcz czy ze strzelania ?
Oczywiście że ze strzelania. W walce wręcz najpierw deklaruje się w kogo idą ataki, więc taki problem nie byłby możliwy ...
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

Szybkie pytanko gdyż nie mam booka pod ręką teraz. Czy model na monstrous mouncie może deklarować ataki w 2 cele? (hero w cel A a mount w cel B) czy model jako model wali w jeden cel tylko?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Dowolne ataki możesz deklarować w dowolnych przeciwników w B2B (RB 48). Chyba że to challenge, to wtedy wszystko idzie w 1 cel.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

1. Spotykają się dwa oddziały z ASF i taką samą inicjatywą:

a) obydwa mają przerzuty
b) żaden nie ma przerzutów

Które prawdziwe?

2. Czy rany zadawane sobie samemu z przedmiotu Forbidden Rod są magiczne?

Jest to przedmiot z głównego podręcznika pozwalający dorzucić do puli PD k6 kostek, ale potem "inflicts d3 wounds on the bearer (with no AS allowed)."

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

ad 1. W booku pisze, że gdy spotykają się 2 takie same oddziały z ASF i tą sama In to oboje traca re-roll'a
ad 2. Teoretycznie woundy zadane od magic itema są magiczne. Tak jak w przypadku broni. Magiczna broń daje bohaterowi magiczne ataki, tak w przypadku magic itemów, każdy wound zadany jest magiczny
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Dziękuję! :)

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Witam, chciałem zapytać jak działa Other Trickster Shard przeciwko wardowi z przerzutem pał?
Let the River of Blood flow...

Zablokowany