Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Madessi
Wałkarz

Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Post autor: Madessi »

Grają w swoją grę. =]

Swoją drogą też tak robiliśmy.

Awatar użytkownika
Loke
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Loke »

Ziemko czemu od razu piszesz, że debile? Gdyby Warhammer był polską grą, a zasady były pisane po polsku i miałbyś zapis, że "posiadacz Piranha Blade ma specjalne zasady Multiple wounds d3 i AP" to też byś powiedział komuś, że jest debilem i że nie może użyć tego comba?A jak byś to umotywował? Bo nie? Bo na pewno chodzi o combat? Bo autorowi na pewno chodziło o combat? Bo Grzesiek, Tomek, Marcin powiedział, że był tam kiedyś taki inny miecz i on tak nie działał? W UK każdy sobie zdaje sprawę z tego, że to wpadka autora, ale jest napisane jak jest napisane i o ile dany comp przed turniejem tego nie zabroni lub jeśli to towarzyska bitwa, jeśli się nie umówisz z przeciwnikiem "słuchaj stary nie bij mnie tą Piranią" - to combo jest świetle tego co jest napisane LEGALNE. Ja wiem, że jest wielu Polaków którzy znają angielski lepiej od Anglików i dlatego tłumaczenie jak i cała sytuacja jest dla nich oczywista. Niestety nie jest i czego by na ang forum Furion nie napisał to w chwili obecnej niczego to nie zmieni. Jedyne co Anglicy w tej chwili mówią o tym to, że jest to żałosne i wbrew duchowi gry, ale nadal LEGALNE. I dopóki GW tego nie sprostuje będą z tym problemy i zawsze się znajdzie ktoś, kto będzie tego próbował.

Co do tego jak będzie grał angielski gracz lizaków na ETC, to tu jest to sprawa 2 czy nawet 3ciorzędna, oczywiście jest tu grupa graczy u których ETC powoduje wypieki na twarzy, ale jest ich kilku i oni raczej trenują we własnym gronie, nie zmuszając rzesz graczy do grania przez cały rok na zasady ETC. Graczy jest tu masa, turniejów od groma, nie są tanie, a jednak na większość bilety wyprzedają się całkowicie na 2 miesiące przed (czasem szybciej - np od 2 miesięcy mam bilet na nieźle obsadzony turniej, który odbędzie się 14 - 15 grudnia, i wszystkie 64 miejsca są już zajęte a lista rezerwowych rośnie). Turnieje mają oczywiście swoje compy - mniej lub bardziej restrykcyjne (ale nie ma tu jednego, jedynego, słusznego compa), są co jakiś czas tury na open, ale na ETC są naprawdę rzadko i przeważnie tam gdzie klubem kieruje ktoś z ambicjami reprezentacyjnymi - a przeważnie co roku są to te same osoby. Także scena lokalna - która tu jest najważniejsza, to jedno, a ETC to coś innego.

I to my gramy w ich grę, a nie na odwrót. I czego byśmy u nas w kraju nie zmieniali/uściślali to zawsze będzie Warhammer, a nie Wojenny Młot.

Przepraszam za offtop, bo tu ciekawostki na temat zasad lizaków mają być, no ale to jakby wokół jednej giętej zasady ta dyskusja.

Jeszcze tylko dodam, że w UK nie ma czegoś takiego jak uściślenia czy LL, żeby się można było do tego odwołać jak masz jakiś problem na stole, więc jak przyjdzie do sytuacji z Piarnha Blade to w jednym mieście podejdzie sędzia i powie absolutnie nie można, bo... ,a w innym podejdzie i powie carry on mate! Its RAW! Za tydzień mam u siebie 2dniowego tura, kolega z klubu gra Lizakami, jest dobry i bez takich żałosnych tricków, ale napisał do orga, org odpisał, że nie podoba mu się to, ale dopuszcza, bo jest za mało przesłanek żeby zakazać. W związku z czym kolega bierze PBlade, bo...czemu nie? Jest legalne, dozwolone, więc trza korzystać póki GW czegoś nie zrobi. Mówi mi "a że ktoś pomyśli, że jestem fiutem, bo używam czegoś takiego - wyjebane mam! To jest sport, wojna, wszystkie chwyty dozwolone są dozwolone, wygrywa najlepszy, a zwycięzców się nie sądzi, bo to oni piszą historię". I to jest bardzo sympatyczny gościu, nie myślcie że to jakiś nadęty kutas z którym po 2h godzinach przy stole masz dość warhammera. Nie to nie ten typ. Po prostu szczerze mi odpowiedział, jak go zapytałem czy tego użyje, no i trochę szczerze ciężko mu odmówić racji.
o.b-one pisze:
Barbarossa pisze:(..) co przynosi mieszaninę ulgi, że turlanina skończyła się, oraz niesmaku, że imba.
Podobne uczucia towarzyszą mi po czytaniu tych wszystkich żali. Pod koniec każdego takiego posta pozostaje niesmak i jednocześnie ulga, że to już koniec... :wink:

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Hmm... Piękny esej, ale udało ci się ominąć najważniejszą rzecz. To nie jest legalne. Jest zapisek w booku który mówi o tym, że bronie dają bonusy tylko podczas fazy walki wręcz/strzelania w momencie ich używania. Ale obrona braci wyspiarzy piękna 3+
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Loke
Kontakt:

Mmmm uwielbiam takie odpowiedzi - sarkastyczne i bez treści. Zwłaszcza od batlowych wyjadaczy, wiesz jest taki zapisek w booku, nie wiem gdzie, ale zasędziowano mi tak kilka razy, więc tak jest. A wiesz gdzie ten "zapisek w booku" jest? Ja sobie zadałem trud i poszukałem, ale póki co jedyne co znalazłem to "each special weapon confers a number of abilities onto the warrior wielding it. This will sometimes be a bonus to their characteristic profile (normally Strength) or perhaps grant the WIELDER one or more special rules, as detailed in weapon's rules (w tym wypadku w opisie Piranii).
o.b-one pisze:
Barbarossa pisze:(..) co przynosi mieszaninę ulgi, że turlanina skończyła się, oraz niesmaku, że imba.
Podobne uczucia towarzyszą mi po czytaniu tych wszystkich żali. Pod koniec każdego takiego posta pozostaje niesmak i jednocześnie ulga, że to już koniec... :wink:

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Wybacz, że nie chce mi się argumentować pierdoły, aby odpowiedzieć na pytanie samotnego ziutka obrońcy anglików. Mimo iż staram się być dobrym człowiekiem rzeczywiście czasem niektóre z moich wypowiedzi można uznać za sarkastyczne. Bo takie kurwa są :D Chciałem być miły i ci wytłumaczyć dlaczego nie. Nie chce mi się przeglądać tysiąca stron zapisków od gw, ale dokładnie tak jak i przy każdej innej broni bonus od niej masz dopiero w combacie, dlatego mimo iż masz dwuraka to na snajperki siłowe liczy się twoja bazowa siła itp itd. Było to wałkowane milion razy bo za każdą sytuacją gdzie ktoś wymyślił coś genialnego czai się nieznajomość zasad. Które przyznaję się znam w sposób turniejowy - wiem jak działają, a mam gdzieś gdzie jest to napisane.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

A u nas czemu to nie przechodzi? Są jakieś Uściślenia Sędziowskie już na ten temat? Jeśli nie gramy tak przez jakiś zapis w Rule Booku, to czemu w Anglii tak grają? :shock:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Tak samo jak grają że najpierw się robi reformę a potem sprawdza czy udał się swift żeby można się było ruszyć.
Bo taki jest zapis w RB. RAW.
Póki nie zmieni tego FAQ, będą tak grali.

U Nas nie przechodzi, gdyż niektóre zasady zmieniamy poprzez większość lub uściślenia tudzież niekiedy nawet działamy zgodnie z rozsądkiem i RAI ;).
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Loke
Kontakt:

Posłuchaj specu od obelisków, to, że nie znasz zasad (lub je dowolnie dobierasz/interpretujesz), wie każdy kto przegląda to forum. Przykład, który podajesz jest z dupy i ni jak ma się do tej sytuacji. Nie czytujesz podręczników, nie znasz zasad, nie zabieraj głosu, poczekaj aż ktoś bardziej oczytany się wypowie. Jak Ci się nie chce komentować/argumentować takiej pierdoły to nie rób tego, olej, a komentarze w stylu Ziutek zostaw dla kolegów czy z kim tam się zadajesz.
o.b-one pisze:

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Ziemko gdzie jesteś?! :)
Loke graj jak chcesz, ale nie licz ,że na turnieju (w Polsce) ci to przejdzie......i chyba tyle w temacie.

Kiedyś kolega grał ,że było można robić s&s z armaty, bo nie znał zasad :D

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Loke ty ciągle nie rozumiesz jednej prostej rzeczy. Tu nie chodzi o to czy jestem "jeb**ym wałarzem" czy też traktującym z góry "ziutków" zadufanym w sobie gnojkiem z kądśtam. Tu chodzi tylko i wyłącznie o jedną dość prostą sprawę, chciałem ci wytłumaczyć, że tak się w polsce nie gra i grać nie będzie. Jeżeli chcesz walczyć z wiatrakami proszę droga wolna, ja ze swojej strony chyba muszę zakończyć temat, gdyż widocznie nie jestem godnym interlokutorem dla ciebie. Nie wiem co zmieni jeżeli ktoś ci po godzinach poszukiwań znajdzie i przytoczy odpowiedni fragment, a efekt będzie dokładnie taki sam.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Loke
Kontakt:

Spokojnie, nie gram Lizakami, napisałem tylko, że GW dało po raz kolejny dupy i w podręczniku znalazł się taki niefortunny zapis, co w Anglii od razu wywołało dyskusję. Fajnie, że w kraju są uściślenia i grono ludzi, którzy na bieżąco prostują te wszystkie buble.
o.b-one pisze:

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Mógłby ktoś przytoczyć warding tego przedmiotu, nie mam ab do lizaków, a chętnie się ustosunkuję do tego.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Specjalnie dla ludzi chcących poszerzyć swą wiedzę rozpocząłem dyskusję z niejakim Shino znanym większości nadwornym sędzią krajowym, po pierwsze jest uściślenie LS iż broń daje bonusy dopiero kiedy się jej używa, to jest w fazie combatu, a po drugie zasady specjalne modelu nie wpływają na efekty czarów. Dlatego też przy zapisie "The Wieldere got The Multiple Wounds d3 and Armour Piercing special rule" możemy spokojnie stwierdzić, iż to co piszemy odnośnie Anglików, że są debilami jest prawdą. Pozdrawiam dociekliwego Loke, który niczym swój odpowiednik w świecie Orsona Scotta Carda zasiał niepokój i zbeształ nas ohydnych besztaczy. Aby nie być gołosłownym polecam lekturę zasady specjalnej armour piercing w głównym rule booku, co do innych rzeczy to hity wypłacane przez czar nie są robione przez profil jednostki, dlatego też jej zasady specjalne nie wpływają na ich efekt.
Pozdrawiam
Zbesztany kutas
Łukasz Golonka.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Fireball z thunderstompem byłby fajny :)
Pan Golonka +1

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Loke, jak sie stawiasz i chcesz robic flejma to nie wymiekaj w polowie, bo wtedy nie wiem czy mam Cie nawet moderowac czy nie, dajesz stary ;)
Proponuje, zebys zamiast cisnac uzytkownikow nt znajomosci zasad, sam je troche poczytal i przestal gadac bzdury.

Awatar użytkownika
Loke
Kontakt:

No widzisz Łukaszu jak chcesz to potrafisz (choć wymagało to wiedzy Shina). Ostatnie zdanie przy zasadzie AP jest bardzo syte i to dobry argument przeciwko tej Piranii. Poszukam jeszcze tego co napisałeś o hitach z czarów. Niczego nie siałem, nie to było moim zamiarem, nikogo też nie beształem - poza Tobą, ale zwyczajnie nie lubię być w ten sposób traktowany. Dzięki za pomoc

A twórczość Orsona jest w pytę
o.b-one pisze:

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Ech słodki smak zwycięstwa :wink:
Furion pisze:
@nders9 pisze:
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Musze pogadac, zeby Tomasz zrobil przycisk lubie to na BP, bo z checia bym kliknal tak Golon na Twojego posta ;)

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Jestem za!!
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Ziemko pisze:Musze pogadac, zeby Tomasz zrobil przycisk lubie to na BP, bo z checia bym kliknal tak Golon na Twojego posta ;)
Szukarke niech naprawi a nie lubie to
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

ODPOWIEDZ