Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: FAZIK »

Za każdą osobno. Czyli rzucasz 3 razy.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

A to mnie teraz zaskoczyłeś, jakoś z tym się nigdy do tej pory nie spotkałem. Oczywiście nie twierdzę, że nie masz racji, ale na jakiej podstawie osobno za każdą?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Heh mnie tez zawsze raz rzucałem :|
Obrazek

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

I od razu pytanko w takim razie. Jeśli tak jest to liderkę na powstrzymanie też rzucam 3 razy?
lajkonik Obrazek

Gibon

Post autor: Gibon »

Też zawsze rzucałem raz =P~

Co do lidery to zdajesz raz. Oblewasz = trzy wystrzały, a jak zdasz to nie ma strzelania :wink:

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

@lajkonik: W zasadach liderki napisano iż jeśli oblejesz to strzelasz normalnie = 3 bolty a nie 1 lub 2 ;). To akurat jasno wynika z zasad.

W zasadach Zzzzap! napisano również że "roll for each bolt separately". Zawsze ze względu na to traktowałem każdy strzał jako osobny. Jako że każdy może trafić w inny cel jest rozpatrywany jako osobne strzelanie. Opis Storm Bannera zdaje się to potwierdzać "All shooting attacks". Dla mnie są to 3 ataki :).
Tak samo jak np obecne Salamandry - rzucają tyle razy ile jest strzałów, pomimo że są jednym oddziałem.

Chyba że oczywiście się mylę i możecie gdzieś w zasadach znaleźć że jest inaczej.

Awatar użytkownika
ratkes
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: ratkes »

Co się stanie, kiedy wpadnę dzwonkiem w swój oddział, podczas realizacji efektu dzwonienia "Unholy Clamour". Jakieś impacty, coś? Szukam tego, szukam i znaleźć nie mogę:/

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Jak nie ma napisane, to znaczy że ich nie ma :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
ratkes
Powergamer Rozpiskowy

Otóż to. Czyli zapewne zatrzymuję się 1" przed sprzymierzonym oddziałem, bez większych konsekwencji...

JRP
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: JRP »

Mag-inzynier siedzi w oddziale zwiazanym walka. Moze rzucic Cracks Call prosto przed siebie? Niby do combatu nie wolno, ale przeciez nie ryzykuje zranienia wlasnych modeli.

Awatar użytkownika
ratkes
Powergamer Rozpiskowy

Nie jest to magic missle, więc zdaję się, że może rzucić.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Nie może polecam poczytać uściślenia i faqi.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Może rzucać jak jest w combacie, ale pod warunkiem, że sam sie nie styka i nie do własnego combatu.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

ratkes pisze:Otóż to. Czyli zapewne zatrzymuję się 1" przed sprzymierzonym oddziałem, bez większych konsekwencji...
Tak jest. To jest wygodne, bo można ustawić blokadę przed dzwonkiem, żeby na przykład nie wepchnął się gdzie nie trzeba :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Trzeba pamiętać ze ten dodatkowy ruch wcale nie musi być do przodu. Może być do tyłu albo można wheel'ować itd.
To tylko ekstra D6 cali ruchu.
Necromanter pisze:Nie może polecam poczytać uściślenia i faqi.
Patrząc na ostatnie uściślenia O&G że nawet ich sygnaturkowy Direct Dmg "Gaze of Mork" (będący równocześnie templatką i działający dokładnie jak CCall) można rzucać do combatu to bym się spierał ;).
FAQ pisze:Page 72 – Gaze of Mork, second paragraph. Change the first sentence to read ‘Gaze of Mork is a direct damage spell which can be used to target units that are in combat.’

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

FAZIK pisze:Trzeba pamiętać ze ten dodatkowy ruch wcale nie musi być do przodu. Może być do tyłu albo można wheel'ować itd.
To tylko ekstra D6 cali ruchu.
Musi być do przodu.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Marcins pisze:Musi być do przodu.
Też kiedyś tak myślałem, natomiast wording na to nie wskazuje:
AB pisze:The unit pushing the Bell immediately moves an extra D6", if this brings them into contact with the enemy it counts as a charge.
FAQ również nic nie zmienia, prócz niemożności reformy.
FAQ pisze:Q: Can I use the D6" of movement granted by the “Unholy Clamour” and “Avalanche of Energy” results on the Bell chart to reform? (p43)
A: No.
Czyli mamy ruch jak z dowolnej popychaczki z czaru. Skoro i z niej można wszystko, nawet używać specjalnych zdolności (fenixy, hexy itd), to dlaczego Skaveni muszą do przodu? :). Grajmy uczciwie po Skaveńsku :D.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, o 15:06 przez FAZIK, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

...

Zasady faktycznie mówią, że nie można robić reforma, oraz, że na ewentualną szarżę przysługuje reakcja.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, o 15:13 przez Marcins, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

AB mówi, tylko, że robi sie d6 ruchu i jeżeli się wjedzie w foe to jest szarża. Można zatem w ten sposób zaszarżować bokiem?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Bartoslavski pisze:AB mówi, tylko, że robi sie d6 ruchu i jeżeli się wjedzie w foe to jest szarża. Można zatem w ten sposób zaszarżować bokiem?
Tak samo jak RM, nie można szarżować bokiem. Przeciwnik musi znajdować się we Front Arc.

ODPOWIEDZ