Strategia
Moderator: Kołata
Re: Strategia
Ja nie biorę BO herosów, nie pasują mi do koncepcji armii jaką chcę mieć i to strasznie mnie udupia na animozji, najgorsze jest to że nie mogę się tak do końca odsunąć 12'' jeden od drugiego bo muszą być w zasięgu BSB czy generała więc jestem strasznie podatny na animozję a niezdawanie w najważniejszych momentach weszło mi w nawyk. Ale jak pisałem jestem niereformowalny prędzej arachnarok przejdzie przez ucho doomwheela niż zrobię armie savagy z herosami BO.
- Da Big Stabba !
- Pseudoklimaciarz
witam,
mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś zdradzić mi jakie obecnie są standardy wystawiania fanatyków ? Próbuje ich stawiać z tyłu przed trollami ewentualnie savagami tak żeby idealnie wyłapywać szarżujące oddziały. Niestety zawsze znajdzie się jakis fast, który mi wszystko wywabi. Czeka mnie bitwa z khemri a tutaj dodatkowo kolega wystawia 2 wykopywaczki :/
ktoś chce się podzielić doświadczeniem ? jak umiejętnie wystawiać armie z fanolami żeby w pierwszej turze mi nie zeszły ?
z góry dziękuję za wszelką pomoc
pozdrawiam
mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś zdradzić mi jakie obecnie są standardy wystawiania fanatyków ? Próbuje ich stawiać z tyłu przed trollami ewentualnie savagami tak żeby idealnie wyłapywać szarżujące oddziały. Niestety zawsze znajdzie się jakis fast, który mi wszystko wywabi. Czeka mnie bitwa z khemri a tutaj dodatkowo kolega wystawia 2 wykopywaczki :/
ktoś chce się podzielić doświadczeniem ? jak umiejętnie wystawiać armie z fanolami żeby w pierwszej turze mi nie zeszły ?
z góry dziękuję za wszelką pomoc
pozdrawiam
-
- Kretozord
Zacznę od tego, ze gram fanolami średnio bo rzadko.
Spróbuj przelevelowac przeciwników. Skoro wiesz, ze wyciągają je fastem to albo je chron albo używaj ich do zabijania fastow.
Musisz przewidywać i pamiętać o kilku rzeczach, jak chcesz je chronić. Nie wystawiaj oddziału w 8 calach od lasu albo domu bo ktoś wyjmie je "za darmo". Wystawiaj je za oddziałami, ale tak by były 7,5 albo 8,5 cala od frontu troli/dzikusow w zależności od sytuacji. Wtedy nawet jak fast podejdzie na cal od troli/dzikusow to fanole zostaną w oddziale.
Ja preferuje inne podejscie. Spróbuj wystawiać po jednym na oddział. Koszt jest niewielki, a fast/orzeł sie 3 razy zastanowi czy warto ginąć/panikowac za 25pkt. Masz tez mniejsze ryzyko, ze fanole wykończą Ci własne szeregi.
Fanole fajnie sie tez kombują z wolf ridersami. Wystawiasz 5 wilków w kresce albo dwuszeregu (221) i szarzujesz oddział ofiarę. Potem zblizasz nocniki do tego samego albo innego oddziału, a fanole puszczasz automatycznie przez wilki.
Spróbuj przelevelowac przeciwników. Skoro wiesz, ze wyciągają je fastem to albo je chron albo używaj ich do zabijania fastow.
Musisz przewidywać i pamiętać o kilku rzeczach, jak chcesz je chronić. Nie wystawiaj oddziału w 8 calach od lasu albo domu bo ktoś wyjmie je "za darmo". Wystawiaj je za oddziałami, ale tak by były 7,5 albo 8,5 cala od frontu troli/dzikusow w zależności od sytuacji. Wtedy nawet jak fast podejdzie na cal od troli/dzikusow to fanole zostaną w oddziale.
Ja preferuje inne podejscie. Spróbuj wystawiać po jednym na oddział. Koszt jest niewielki, a fast/orzeł sie 3 razy zastanowi czy warto ginąć/panikowac za 25pkt. Masz tez mniejsze ryzyko, ze fanole wykończą Ci własne szeregi.
Fanole fajnie sie tez kombują z wolf ridersami. Wystawiasz 5 wilków w kresce albo dwuszeregu (221) i szarzujesz oddział ofiarę. Potem zblizasz nocniki do tego samego albo innego oddziału, a fanole puszczasz automatycznie przez wilki.
a nie jest teraz tak, że wypuszczasz fanole po kolei? najpierw zadajesz hity jednym a potem wypuszczasz następnego który zadaje kolejne hity? jeśli tak to trochę szkoda wilków na ten plan.paulinka17 pisze:Zacznę od tego, ze gram fanolami średnio bo rzadko.
-
- Kretozord
Nie jest to uscislone. Tak jak piszesz jest wygodniej dla gracza OG bo widzi czy ma grzać dalej w tego, dajmy na to, fasta czy pierwszy fanol dał rade. Ostatnio grałem tak, ze puszczalem wszystkie na raz, sprawdzalem ile doszło i rzucalem od razu za kilku bo wypuszczani sa w tym samym momencie. Trzeba grać konsekwentnie w jeden sposób, zeby nie narażać sie na posadzenia o walowanie. Ja wybralem sposób który mi sie wydawał bardziej fair. Naprawdę rzadko ustawisz pułapkę z wilkami.Kubi pisze:a nie jest teraz tak, że wypuszczasz fanole po kolei? najpierw zadajesz hity jednym a potem wypuszczasz następnego który zadaje kolejne hity? jeśli tak to trochę szkoda wilków na ten plan.paulinka17 pisze:Zacznę od tego, ze gram fanolami średnio bo rzadko.
http://m.youtube.com/watch?v=Bln3KOB4fh0
Co o tym myślicie? Special characters na turniejach rzadko są dostępni, ale taktyka ciekawa.
Co o tym myślicie? Special characters na turniejach rzadko są dostępni, ale taktyka ciekawa.
We're Nudist Beach. It is the name of our organization. Nudist BEEEEAAAACH!
Od razu zastrzegam, że dopiero zaczynam grać OG. Postanowiłem uzbierać plemię nocnych goblinów i staram się trzymać tego pomysłu. Póki co głównie teoretyzuję. Mam aktualnie jedno pytanie:
Jak można ustrzec szamanów od animozji? Czy nie ma sensownego rozwiązania i jak wypadnie animozja, to albo nie poczaruje albo pójdzie w szarżę?
Jak można ustrzec szamanów od animozji? Czy nie ma sensownego rozwiązania i jak wypadnie animozja, to albo nie poczaruje albo pójdzie w szarżę?
To już jakieś opcje Dzięki. Jak tylko domaluję tą górę goblinów na biurku to przetestuję
W zależności od rozpiski swojej możesz rozstawic ich w różnych oddziałach, jak któremuś padnie animozja to nie stracisz całej magii.
Małe Waaagh jest na tyle fajne, że jego najlepsze zaklęcia (czyli buffy i hexy) nie wymagają widzenia celu, musi on być jedynie w przedniej strefie szamana. Ustawiaj ich za jednostkami, terenami, co tam będziesz miał.
Małe Waaagh jest na tyle fajne, że jego najlepsze zaklęcia (czyli buffy i hexy) nie wymagają widzenia celu, musi on być jedynie w przedniej strefie szamana. Ustawiaj ich za jednostkami, terenami, co tam będziesz miał.
- Aron_Banalny
- Masakrator
na większości wyników animozji możesz czarować, palisz szarżę albo takie tam. jak chcesz magów ez animozji to zmień armię o nie da się ich ustrzec w 100%
Tzn na których wynikach można czarować?:) Wydawało mi się że tylko na 6tce. To może by mnie to tak nie bolało bardzoAron_Banalny pisze:na większości wyników animozji możesz czarować, palisz szarżę albo takie tam. jak chcesz magów ez animozji to zmień armię o nie da się ich ustrzec w 100%
Sama animozja mi nie przeszkadza, wybrałem gobliny z pełną świadomością jej istnienia
W sumie i tak planowałem dwóch szamanów brać do rozpiski, któryś będzie mógł czarować.
Jest możliwość czarowania na każdym z wyników. Na 6 standardowo. Na 2-5 jak masz opcję zaszarżowania to szarżujesz i możesz później czarować. Tylko jak coś ci przyblokuje szarżę albo jesteś za daleko to squable blokuje czarowanie. Na 1 analogicznie, jak się nie bijesz z innym oddziałem oraz masz opcję szarży to znowu możesz poczarować.
Więc rób tak:
1. Jak masz oddziały bez magów podatne na animozję to trzymaj je bliżej siebie niż oddziały z magami. Jak któryś z nich wyrzuci 2x1 na animozje to nie blokuje oddziału z magiem.
2. Nie blokuj sobie oddziałów z magami bo jak będziesz miał squable i brak możliwości wykonania szarży to nici z czarowania. Oczywiście czasami lepiej jednak nie czarować niż szarżować .
3. Rozdzielaj magów po oddziałach. Któryś zawsze poczaruje.
4. Ostatecznie możesz próbować trzymać szamanów poza oddziałami w 3" aby mieć LoS na 4+.
Oczywiście to są opcje dostępne gdy nie masz zamiaru używać Black Orków .
Więc rób tak:
1. Jak masz oddziały bez magów podatne na animozję to trzymaj je bliżej siebie niż oddziały z magami. Jak któryś z nich wyrzuci 2x1 na animozje to nie blokuje oddziału z magiem.
2. Nie blokuj sobie oddziałów z magami bo jak będziesz miał squable i brak możliwości wykonania szarży to nici z czarowania. Oczywiście czasami lepiej jednak nie czarować niż szarżować .
3. Rozdzielaj magów po oddziałach. Któryś zawsze poczaruje.
4. Ostatecznie możesz próbować trzymać szamanów poza oddziałami w 3" aby mieć LoS na 4+.
Oczywiście to są opcje dostępne gdy nie masz zamiaru używać Black Orków .
Czy opłaca się wystawiać hordę nocnych goblinów z łukami i sztandarowym armii z spider bannerem, gdy nie gra się armią nocnych goblinów tylko standardowo z orkowym generałem w klocku savagy? Bo idea jest taka, że taka horda miała by podejść postrzelać i potem zostać przeniesiona dzięki orkowym szamanom cal od wroga żeby wypuścić fanole i jeszcze trochę postrzelać.
Główne moje pytanie jest takie czy to by dobrze współpracowało z resztą armii gdy may w niej trolle i czy było by możliwe utrzymanie ich w zasięgu bsb'ks i generała?
Główne moje pytanie jest takie czy to by dobrze współpracowało z resztą armii gdy may w niej trolle i czy było by możliwe utrzymanie ich w zasięgu bsb'ks i generała?
Byłoby lepiej gdyby te savage miały łuki, a tak to tworzysz klocka strzelającego w liście do CC, co się nie klei. Musisz mieć tam bsb by mieć spider banner, jak będziesz tym oddziałem tak rzucać w twarz wroga, to bsb zginie, a dla naszej armii jest to bolesne. Gdy używasz ręki Gorka, to oddział z fanatykami musi się zatrzymać 8 cali od wroga, wypuścić fanoli i kontynuować ruch (to było w jednym FaQ).Karol N. pisze:Czy opłaca się wystawiać hordę nocnych goblinów z łukami i sztandarowym armii z spider bannerem, gdy nie gra się armią nocnych goblinów tylko standardowo z orkowym generałem w klocku savagy? Bo idea jest taka, że taka horda miała by podejść postrzelać i potem zostać przeniesiona dzięki orkowym szamanom cal od wroga żeby wypuścić fanole i jeszcze trochę postrzelać.
Nie znam całej rozpiski, ale taki oddział jest za drogi i zbyt niebezpieczny dla bsb by się opłacało go wrzucać do takiej rozpy.
Zależy. Jak widzę Imperialnego lorda na gryfie bez warda, albo elfiego dyndasa na smoku, to zawsze strzelam. Nawet jeśli oplacaloby się w maszyny. Bo potem jest ta satysfakcja...
- monter1983
- Wałkarz
Na ostatnim turnieju 2 x katapa + 2 x ddKaszalot pisze:Czy zdarza się Wam strzelać z katapult po maszynach przeciwnika ?
Czy zdarza się Wam strzelać z dd i bolców po maszynach przeciwnika ?
W pierwszej bitwie wystrzelałem wszystkie Dwarfs Cannons / Organs .. padały same HITs
W drugiej nie mogłem wystrzelać jednego Mortis Engine .. padały same Misfire