Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Lethorin »

Ja też miałem właśnie pytanie z serii Warrior Priest vs Arch Lector. Otóż zastanawia mnie czy Battle Prayers rzucone przez AL działają również na detachmenty będące dalej niż 6'' od AL ale w zasięgu 3'' od jednostki macierzystej która dostała od AL dany Battle Prayer?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2013, o 22:02 przez Lethorin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Bs inżyniera działa na hellblastera? w FAQ jest napisane ze musimy użyć obu jego zdolności
Obrazek

Awatar użytkownika
ddr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ddr »

Kopyt pisze:Bs inżyniera działa na hellblastera? w FAQ jest napisane ze musimy użyć obu jego zdolności
Jakiś czas temu była tu zażarta dyskusja na ten temat, ale nie udało się dojść ostatecznie do jednoznacznej odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Oczywiście ,że działa!
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Kordelas pisze:Oczywiście ,że działa!
Nic nie jest oczywiste w świecie WFB kreowanym przez GW.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

WFB kreowany przez GW jest zamotany jak nasz sejm. Ale prawdziwy maras robią bogowie Chaosu (czytaj LS) z kreowaniem własnej wizji tego świata ;P
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

FAZIK pisze:
Kordelas pisze:Oczywiście ,że działa!
Nic nie jest oczywiste w świecie WFB kreowanym przez GW.
Póki działa w imię Imperium i pmaga wygrać jest oczywiste :D

Gerald
Mudżahedin

Post autor: Gerald »

+1 :)
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"

Legionowski Klub Miłośników Fantastyki

http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Post autor: KiciaK »

Hej, po ostatniej grze mam parę pytań.

1. Sytuacja jest taka:
Kapitan na pegazie wleciał miedzy oddziały wroga i związał się walką z jednym z nich, drugi odgradza go od imperialnego działa.

@@@@
@@@@
@@@@
x

@@@@@
@@@@@

A

x - kapitan
@ - oddziały przeciwnika
A - Armata

Czy działo w ogóle może strzelać do pierwszego oddziału, czy odbijająca się kula może uderzyć w drugi oddział będący w walce?

2. Czy czołg parowy musi wydać punkt pary na ruch, aby móc się obrócić do strzału, czy może jest to darmowe?
3. Czy czołg po wygranej walce "wręcz" otrzymuje ruch jak każda inna jednostka?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

1. Nie możesz strzelać do przeciwnika, jeśli istnieje choć cień szansy iż trafisz swoje jednostki.
2. Musi, bo jest Chariotem a nie działem.
3. Nie. Stoi w miejscu.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Oczywiście Fazik ma rację co do strzelania z działa ,ale w tym przypadku chyba można strzelić bez szansy na trafienie pegaza

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

1. A co jeśli armata stałaby bardziej z prawej i po prostej lini nie byłoby szansy na trafienie kapitana?
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Wtedy możesz strzelać ,ale jak stoi po lewej również ,wystarczy poprowadzić linię strzału tak ,aby ominęła kapitana

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

dzięki, teraz to wygląda bardziej logicznie.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Pamiętaj również że nie można strzelać do walki.

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Jestem świeżakiem, ale o ile się orientuje to armatą celuje w punkt, później rzucam kością o ile od niego spadnie, a następnie na jak daleko się poodbija.
Uwzględniając powyższe odpowiedzi, to nie mogę umieścić tego punku na walczącym oddziale, ale niema problemu żeby kula się po nim poodbijała (oczywiście nie zahaczając o własne jednostki)?

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

I tu jest drażlwia kwestia :)

Według zasad kula wogóle nie powinna wejść w Twój oddział albo w walkę. Dlatego też powinno się strzelać tak ,żeby wogóle nie było takiej możliwości.
Sytuacja w której "Sigmar tak chciał" jest tylko w przypadku templateów (np jak zniesie katapulta) ,jednak kula armatnia to też template #-o :)
Najlepiej ,żeby nie było wątpliwości unikać takich sytuacji ,bo nie raz się spotkałem jak kula "przypadkiem" zabiła czołowego bohatera w walce...

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

czyli dozwolone jest określenie punktu 20" (+1" żeby nie wypunktować pierwszego szeregu oddziału) od walki?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Kordelas pisze:jednak kula armatnia to też template #-o \
Kula armatnia nie podlega zasadom Scatter'owania. Dokładnie wiesz gdzie poleci, nie wiesz jedynie jak daleko.

@KiciaK. Walka to nie są tak naprawdę 2 nieruchome klocki. Są tylko tak przedstawione na stole. Dlatego też do walki celować nie można gdyż możesz trafić swoich. Tylko Skaveni nie mają takich problemów i to tylko z 1 jednostką (Slaves).

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Dzięki za wytłumaczenie. Teraz będzie trochę trudniej wykorzystać działa w późnej grze ale myślę, że dalej są warte swojej ceny.

Jeszcze jedno pytanko , które zapomniałem zadać poprzednio w liście.
Czy kapitan na pegazie jest traktowany jako lekka jazda i może korzystać z vanguarda?

ODPOWIEDZ