Hej,
ostatnio kilka razy zdarzyło mi się, że w trakcie gry zapominałem o czarach pozostających w grze. Zwłaszcza w grach turniejowych, gdzie czas na grę jest ograniczony a na sali panuje ruch rozgardiasz itp. Pewnie starzeję się i z moją pamięcią jest coraz gorzej, ale pomyślałem sobie, że fajnie byłoby gdyby standardowym wyposażeniem graczy, tak jak miarka rulebook itd były tokeny na których zapisywaliby czary pozostające w grze, hexy itd
Pomysł wziął się z Warmachine & Hordes ale może warto byłoby pomyśleć nad podobnym rozwiązaniem dla nas.
Tokeny i czary w grze.
Moderator: swieta_barbara
Tokeny i czary w grze.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, o 14:07 przez Shaga, łącznie zmieniany 1 raz.
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173
Kto chce - to na zdrowie, niech używa. Przymus - bez sensu.
Shaga Twoje wypowiedz zostala potraktowana przez kilka osob (w sumie sie nie dziwie, bo mozna tak to odebrac) jako kryptoreklama. Podaj prosze jakies linki do neutralnych sklepow jak przyklad, a nie swojego i bedzie ok.
Usunąłem link.
Wracając do tematu to jeśli nie tokeny to może wymogiem byłoby posiadanie kart magii. W takiej sytuacji karty też można położyć przy oddziale.
Pamiętanie o czarach jako element gry psychologicznej?! Wydaje mi się, że chyba jednak mało w tym gry psychologicznej a raczej prosty element pamięci bądź nie.
Jeżeli jednak nie wymóg to może fajnie byłoby gdyby było to "w dobrym tonie".
Gracie dłużej i więcej ode mnie więc jeżeli dla Was to nie jest problem to po prostu zamknijmy temat a ja się dostosuje.
Pozdrawiam
Wracając do tematu to jeśli nie tokeny to może wymogiem byłoby posiadanie kart magii. W takiej sytuacji karty też można położyć przy oddziale.
Pamiętanie o czarach jako element gry psychologicznej?! Wydaje mi się, że chyba jednak mało w tym gry psychologicznej a raczej prosty element pamięci bądź nie.
Jeżeli jednak nie wymóg to może fajnie byłoby gdyby było to "w dobrym tonie".
Gracie dłużej i więcej ode mnie więc jeżeli dla Was to nie jest problem to po prostu zamknijmy temat a ja się dostosuje.
Pozdrawiam
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173
w dobrym tonie tak, obowiązkowe nie. Nie może być obowiązkowe pamiętanie za przeciwnika przecież
Niby trochę to stylówa WAAC, ale jak raz powiesz, że czar jest RiP to chyba powinno wystarczyć?

Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
E tam, pamięć należy premiować.
Jak ktoś zapomni, że jest rip w grze lub o jakiejś zasadzie armijnej, lore atrybucie trudno. Działa to w dwie strony.
Ostatnimi czasy i tak często pozwala się cofnąć jakiś ruch, zrobić reform, cofnąć deklarację itp. Słyszałem, też o sytuacji z jednego mastera, kiedy to doom&darnkess siedziało od 1 tury i jeden z graczy co turę starał się wywołać na tym oddziale panikę, kiedy to w końcu zrobił przeciwnik spytał się czy nie mógłby tego czaru zdispellować, na odpowiedź odmowną był dość rozgoryczony. Co ciekawe, sędzia powiedział, że oczywiście można tak zrobić, ale to nie z duchem gry czy coś w ten deseń.
Ta gra jest tak losowa, że muszą chociaż trochę decydować o wyniku umiejętności, a do takich należą i lepsza pamięć i lepsza znajomość zasad.
Dzisiejsze społeczeństwo jest strasznie rozleniwione, wszystko chciałoby mieć na tacy. Kiedyś numerów telefonów uczyliśmy się na pamięc, teraz klikamy zieloną słuchawkę.
IMO nie ma co premiować tych z gorszą pamięcią. Jak ktoś wie, że nie podoła niech znacznik ma. Nikt nikomu nie zabroni robić notatek czy stawiać znaczników, ale żeby robić z tego obowiązek?
Ja jestem na nie
Jak ktoś zapomni, że jest rip w grze lub o jakiejś zasadzie armijnej, lore atrybucie trudno. Działa to w dwie strony.
Ostatnimi czasy i tak często pozwala się cofnąć jakiś ruch, zrobić reform, cofnąć deklarację itp. Słyszałem, też o sytuacji z jednego mastera, kiedy to doom&darnkess siedziało od 1 tury i jeden z graczy co turę starał się wywołać na tym oddziale panikę, kiedy to w końcu zrobił przeciwnik spytał się czy nie mógłby tego czaru zdispellować, na odpowiedź odmowną był dość rozgoryczony. Co ciekawe, sędzia powiedział, że oczywiście można tak zrobić, ale to nie z duchem gry czy coś w ten deseń.
Ta gra jest tak losowa, że muszą chociaż trochę decydować o wyniku umiejętności, a do takich należą i lepsza pamięć i lepsza znajomość zasad.
Dzisiejsze społeczeństwo jest strasznie rozleniwione, wszystko chciałoby mieć na tacy. Kiedyś numerów telefonów uczyliśmy się na pamięc, teraz klikamy zieloną słuchawkę.
IMO nie ma co premiować tych z gorszą pamięcią. Jak ktoś wie, że nie podoła niech znacznik ma. Nikt nikomu nie zabroni robić notatek czy stawiać znaczników, ale żeby robić z tego obowiązek?
Ja jestem na nie

malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

-
- Chuck Norris
Każdy ma swoje sposoby, kiedyś sobie notowałem, a jeszcze na stare pandemonium miałem specjalną podstawkę z nazwą czaru aby w razie czego kulturalnie przypomnieć przeciwnikowi, że dał właśnie coś się nie udało z powodu tego czaru. Mina przeciwnika BEZCENNA
Każdy powinien we własnym zakresie decydować o posiadaniu bądź nie posiadaniu dodatkowego wyposażenia. Na szczęście karty magii coraz częściej są na stołach.

Każdy powinien we własnym zakresie decydować o posiadaniu bądź nie posiadaniu dodatkowego wyposażenia. Na szczęście karty magii coraz częściej są na stołach.