Demony ETC 2014 - Draft II

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Demony ETC 2014 - Draft II

Post autor: TomashWwl »

"Gdy blat spływał krwią śmiertelnych przez sezon cały,
A Ósemka Nieczystych siała terror i zniszczenie,
Przyszedł COMP i powiedział:
Bestio, nie będziesz więcej w liczbie Osiem,
Od dzisiaj imię Twe 2x4.."

A więc witam doświadczonych Generałów armii 5++ i zapraszam do wytknięcia czego w teorii brakuje tej rozpisce a co wydaje się zbędne. Nowego formatu jeszcze nie testowałem, spróbuję może sił w Lidze Bastioliszka żeby papier wypróbować na stole.

Nie jestem pewien tego DP, GUO zawsze sprawdzał mi się wyśmienicie a ten wydaje się jakiś mięciutki do chowania po krzakach

What the fox say2400 Pts - Daemons of Chaos Army

1 Daemon Prince of Nurgle @ 530.0 Pts
Nurgle Prince; General; Lore of Death; Magic Level 4; Chaos Armour;
Daemonic Flight
Greater Gift [50.0]
Lesser Gift [25.0]

1 Herald of Nurgle @ 170.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Death; Greater Locus of Fecundity

30 Plaguebearers of Nurgle @ 448.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Swiftness [15.0]

1 Plagueridden @ [10.0] Pts

4 Beasts of Nurgle @ 240.0 Pts

1 Beasts of Nurgle @ 60.0 Pts

1 Beasts of Nurgle @ 60.0 Pts

5 Chaos Furies of Nurgle @ 70.0 Pts
Daemon of Nurgle

1 Herald of Khorne @ 245.0 Pts
Battle Standard; Exalted Locus of Wrath
Razor Standard [45.0]

27 Bloodletters of Khorne @ 437.0 Pts
Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]

1 Bloodreaper @ [10.0] Pts

1 Skull Cannon of Khorne @ 135.0 Pts
Bloodletter crew

2 Bloodletter Crew @ [0.0] Pts

Models in Army: 73

Total Army Cost: 2395.0
Ostatnio zmieniony 2 sty 2014, o 17:25 przez TomashWwl, łącznie zmieniany 1 raz.
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Tak na szybko to polecam zastanowienie się nad exalted giftem na DP, Aura of Disruption i Chromatic Tome są grube, zawsze tez mozesz wybrac mieczyk, jesli planujesz wejsc w jakiś uber-combat.
Greater gift i tak niewiele mu pomaga w kwestii przeżywalnosci, tak jak to było z GUO.

Nie lubie tak duzych klocków BL, moim zdaniem lepiej spisują się jako nieduze oddzały robiące suchy anal od boku/tyłu, polujące na śmieci.
Nie przykuwają tyle uwagi, a nadal są niebezpieczne.
Mam wrażenie, ze jako siła uderzeniowa lepiej spisywaliby sie Bloodcrushers z heroldem-zbójem.

Nie zmienia to faktu, ze pewnie i tak ładnie będzie to śmigać, w koncu to demony... :)
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Książka faktycznie do przemyślenia, dzięki

Z BC mam taki problem że jak w czymś większym utknę to na Steadfascie ustoi, odwróci się i mnie punktuje, takie jakieś niemiłe doświadczenia
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

To juz kwestia wyboru własciwych matchupów. Uderzasz tam gdzie masz przewage, a tam gdzie "swięty boże nie pomoże" rzucasz odginaczki :)

Mam wrażenie, ze BL jako głowny kloc do bicia, maja obecnie zbyt duzo słabych MU.
jak zaszarzują i pokroja cos od razu, to fajnie, ale od drugiej tury robi sie smutno, jak wymieniasz modele warte 14pkt za modele warte 10pkt, i to po niekorzystnym kursie.
Do tego wszechobecna MC...
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

fakt, S4 nie robi z nich już takich zabijaków jak kiedyś, kolejne tury CC szału nie robią.

Z racji braku Herolda na Molochu to zastanawiam się nad wrzuceniem zamiast Bloodków oddziału 3xBloodcrusher FCG z AP i 3x Muchozole z rerollem LD. Punkty rozbite na dwa unity, które każdy może coś podziałać i zająć uwagę na flankach

nie podoba mi się jedynie dopchanie cora w tym momencie Horrorami, mimo że wydaje się najrozsądniejsze - tak ni w kij ni w oko do tego naporu ;)

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

horrory się przydadzą-jak chcesz napierać bez zniszczenia odginaczek przeciwnika?
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Horrory sa naszym najlepszym corem. Basta :)

Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

No wiem ale to takie mało klimatyczne do KhornoNurgla wciskać paczke Horrorów imo ;)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

jak chcesz grac klimaciarsko, to nie musisz wrzucac rozpisek na forum, i konsultowac ich z innymi graczami :)

Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Bearded Unclean 'Un pisze:jak chcesz grac klimaciarsko, to nie musisz wrzucac rozpisek na forum, i konsultowac ich z innymi graczami :)
Nie zgodzę się. Często ludzie wrzucają rozpiski, w których mówią "to i to jest nietykalne, bo to lubię" czy coś w tym stylu. Rozpiskę można poprawić na wiele sposobów.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Widze, ze nie wyczułes dowcipu...

Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Rozpiska idzie w tym kierunku : +3 do CR z Bloodcrusherów, do odgięcia nieprzyjemności dojdą Horrory z wodzem, martwi mnie brak rerolla w Nurglowych unitach gdy przyjdzie do zdawania breaka .. pytanie czy warte mocy Scullcanona

Pytanie- czy Herold Khorna w takiej konfiguracji BC ma lookouta?

Unnamed2400 Pts - Daemons of Chaos Army

1 Daemon Prince of Nurgle @ 530.0 Pts
Nurgle Prince; General; Lore of Death; Magic Level 4; Chaos Armour;
Daemonic Flight
Exalted Gift [75.0]

1 Herald of Nurgle @ 135.0 Pts
Lore of Nurgle; Greater Locus of Fecundity

Standard; Musician

5 Chaos Furies @ 60.0 Pts

3 Plague Drones of Nurgle @ 195.0 Pts
Standard; Plague Proboscis
Gleaming Pendant [5.0]

3 Rot Fly @ [0.0] Pts

1 Herald of Khorne @ 250.0 Pts

1 Juggernaut of Khorne @ [0.0] Pts

3 Bloodcrushers of Khorne @ 250.0 Pts
Standard; Musician
War Banner [35.0]

3 Juggernaut of Khorne @ [0.0] Pts

Bloodletter crew

10 Pink Horrors of Tzeentch @ 153.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Tzeentch

1 Iridescent Horror @ [10.0] Pts

Models in Army: 57

Total Army Cost: 2396.0

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

TomashWwl pisze: Pytanie- czy Herold Khorna w takiej konfiguracji BC ma lookouta?
Tzn w jakiej konfiguracji? 3 jugery???
Nie ma... musisz mieć 5+ modeli.
TomashWwl pisze:pytanie czy warte mocy Scullcanona
Jeżeli taki skullcannon ma np zabić takiego heralda jugerów bez look outa za 250 punktów to tak, ma to sens :wink: :wink:

Wszystko zależy od priorytetów jakie przyjmiesz.
Pamiętaj, że bsb to nie tylko breaki, ale i swifty, combat reformy, redirecty, wymuszone pogonie.

IMO jeśli gra się armią mieszaną to można grać bez BSB, tutaj masz już jednak 4 potencjalnych użytkowników takiego rerollu, czyli bestie, plagusy, muchy i dp.

Czy Ci się to opłaca to już rozważ sam. Najlepeij pograj i zobacz jak Ci to wychodzi na stole, czy lepiej coś zastrzelić lub trzymać na dystans czy lepiej zwiększyć pewność liderek.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Cauliflower pisze: Jeżeli taki skullcannon ma np zabić takiego heralda jugerów bez look outa za 250 punktów to tak, ma to sens :wink: :wink:
Mocne ;) tak sobie myśle ze będę dążył do szybkiego combatu, a tu się faktycznie bardziej przyda kontrola LD a nie 2-3 tury zawsze niepewnego strzelania

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Może to pierwsze odczucia do chwili gdy nie kulnę 2x6 na breaka, ale po ostatnim turnieju BSB Nurgla przerzucał 3 testy na cały dzień turlania kostkami, w tym break bestii na jeszcze gorszy wynik ;) za to PanzerJugger sprawowały się wyśmienicie - z CHD zjadły małe Kadajce, Helkę i wypunktowały dużego Kadaja, z VC dzielnie kroiły Ghule z Lordem a w mirrorze niestety posypały się przez Wronę z Multiwoundem ;)

Książe wylatuje, bo jest cienki jak dupa węża a ja nie lubię chować 500+ punktów po krzakach. Zastanawiam się czy GUO 4lvl czy GUO 3lvl i lvl death na Heroldzie ?

Kupa2400 Pts - Daemons of Chaos Army

1 Great Unclean One @ 555.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Nurgle
Greater Gift [50.0]
Lesser Gift [25.0]

Standard; Musician

1 Herald of Khorne @ 250.0 Pts

1 Juggernaut of Khorne @ [0.0] Pts

3 Bloodcrushers of Khorne @ 215.0 Pts
Standard; Musician

3 Juggernaut of Khorne @ [0.0] Pts

3 Plague Drones of Nurgle @ 195.0 Pts
Gleaming Pendant [5.0]

3 Rot Fly @ [0.0] Pts

Bloodletter crew

Daemon of Nurgle

10 Pink Horrors of Tzeentch @ 153.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Tzeentch

1 Iridescent Horror @ [10.0] Pts

Models in Army: 57

Total Army Cost: 2396.0

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Post autor: malfoj »

Na horrorach lepiej dać muzyka niż czempiona, bo swift reformy .

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Też gram na skullkach i wiem że musi być ich co najmniej 4 aby cos zrobiły. much tak samo.
Na Guo wystarczy exalted; Herald khorna nie ma lookouta i tylko 5++ więc za szybko spadnie. To tyle.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

jak dajesz heralda na jaggera i crushery to daj crusherów 6 bo z z tego co pamiętam na oiro się nie mieści a heraldowi daj great gifta, lessery się nie opłacają

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Podejście do WiP II Draftu. Troszkę pootwierało się możliwości, zastanawiam się czy dobrze szmatki poprzydzielałem -alternatywnie +1Mv dla Crusherów, Reroll LD u Plagusów (głupio jak po pechowym combacie padnie 2x6) i może Flaming dla Much żeby dół miał płonące poisony ;p (góra rozumiem traci poison na rzecz flaming?). No i zawsze mam dylematy przy Giftach u GUO, jakieś rady co must have przy rollach? 2+ as i +1W zawsze ratuje mi skórę, syf zamienić na ogre blade, dobrze kminie? ;) pozdrawiam i wciąż dzięki za cenne rady

Unnamed2400 Pts - Daemons of Chaos Army

1 Great Unclean One @ 580.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Death
Greater Gift [50.0]
Greater Gift [50.0]

Standard; Musician

3 Bloodcrushers of Khorne @ 305.0 Pts
Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]

1 Bloodhunter @ [10.0] Pts

4 Juggernaut of Khorne @ [0.0] Pts

4 Plague Drones of Nurgle @ 255.0 Pts
Gleaming Pendant [5.0]

4 Rot Fly @ [0.0] Pts

Bloodletter crew

Daemon of Nurgle

Daemon of Nurgle

11 Pink Horrors of Tzeentch @ 153.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Tzeentch; Musician

Models in Army: 63

Total Army Cost: 2391.0

ODPOWIEDZ