Rozpiski Szczurze
Moderator: Hoax
Re: Rozpiski Szczurze
Takie po 25, może...
A może 3x30?
A może 3x30?
-
- Mudżahedin
- Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu
Lepiej mieć dwa po 20-25 do giniecia i 40 do trzymania, chyba za masz cos innego do trzymania to wtedy trzy oddzialy na straty
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook
WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill
MISFIRE 2022 na Facebook
WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill
Grałem ostatnio w Paradoxie na 800 pkt i nie napiszę nic odkrywczego ale jest tak:
Im mniejsze punkty tym dla szczurów lepiej. 800 to nie 1600 ale też dobry format dla tej amii.
Małe "hordy" bardzo dobrze mi się sprawdzały. około 30 modeli. Jeden klocek 40 clanratów na herosów.
Priest jest spoko ale są lepsi klepacze od niego. Trochę nim postraszysz i tyle, a jak przyjdzie co do czego to zginie albo zgnije. Nie brałbym stormverminów i storm bannera tylko clanraty. Tak na prawdę na te punkty masz szansę zalać przeciwnika tanią szczurzą masą. Jak trafisz na demony albo inne g*wno przez które się nie przebijesz masz tyle odginaczek, że skupiasz się tylko ma max.2 oddziałach przeciwnika a resztę wyprowadzasz w pole.
Koniecznie gutter runnerów 2x 7-8, bo 5-ki nie zawsze dadzą radę. Ja przynajmniej tak mam, że albo muszę wcisnąć 2x5 w jedno miejsce bo wiem, że nie zapluje jednostki ale 1x7 już raczej da radę ( np jak ktoś ci podaruje na cel armatę )
Cd. rare'ów to co kto woli. Ja biorę latarę, mały template z d6 ran, no armour save zawsze w cenie.
Im mniejsze punkty tym dla szczurów lepiej. 800 to nie 1600 ale też dobry format dla tej amii.
Małe "hordy" bardzo dobrze mi się sprawdzały. około 30 modeli. Jeden klocek 40 clanratów na herosów.
Priest jest spoko ale są lepsi klepacze od niego. Trochę nim postraszysz i tyle, a jak przyjdzie co do czego to zginie albo zgnije. Nie brałbym stormverminów i storm bannera tylko clanraty. Tak na prawdę na te punkty masz szansę zalać przeciwnika tanią szczurzą masą. Jak trafisz na demony albo inne g*wno przez które się nie przebijesz masz tyle odginaczek, że skupiasz się tylko ma max.2 oddziałach przeciwnika a resztę wyprowadzasz w pole.
Koniecznie gutter runnerów 2x 7-8, bo 5-ki nie zawsze dadzą radę. Ja przynajmniej tak mam, że albo muszę wcisnąć 2x5 w jedno miejsce bo wiem, że nie zapluje jednostki ale 1x7 już raczej da radę ( np jak ktoś ci podaruje na cel armatę )
Cd. rare'ów to co kto woli. Ja biorę latarę, mały template z d6 ran, no armour save zawsze w cenie.
Plague priest jest z tej przyczyny tylko, że jest zakaz lordów, a od elektryka czy chieftaina jest niewątpliwie twardszy, poza tym dwa zaklęcia z plagi zawsze spoko. Jeśli chodzi o zalewanie to zwyczajnie nie mam aż tylu modeli. (powyżej 1800 to na razie grywałem tylko masie pustych podstawek, papierków, kostek-liczników, itp)
Zgadzam się z tym, że plaga jest spoko ale nie wszystkie czary a ty losujesz tylko dwa, biorąc elektryka masz zawsze pocisk i "coś"
Wolałbym złożenie typu BSB, elektryk 2lv. 2x elektryk za 15pkt i chieftain albo nawet dwóch jeden jako generał
Masz np. stormverminów z flaming'ami i 6 ataków z klepaczy z I6, S5 i piosonem, bsb trzymasz z tyłu.
Wolałbym złożenie typu BSB, elektryk 2lv. 2x elektryk za 15pkt i chieftain albo nawet dwóch jeden jako generał
Masz np. stormverminów z flaming'ami i 6 ataków z klepaczy z I6, S5 i piosonem, bsb trzymasz z tyłu.
Mając elektryka za generała mam niższą liderkę i pewny zgon w każdym combacie. Na elektryka 2lvl i chieftaina generała mnie nie stać. Jakoś średnio mnie przekonują elektrycy na te punkty i ograniczenia.Z tak miękkim generałem z przodu oddział nie nadaje się do walki.
Chybaże 2x elektryk 15 i 3x chieftain (bsb, generał i 3 wolny). Jakoś tego nie chwytam...
Edit: sorry za gramatykę, ale jest późno...
Chybaże 2x elektryk 15 i 3x chieftain (bsb, generał i 3 wolny). Jakoś tego nie chwytam...
Edit: sorry za gramatykę, ale jest późno...
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.
Naviedzony pisze: A po co pomagać ludziom? Ludzie są niegodni elfiej pomocy.
Kmina na nowe Ojro. W pewnym momencie nie wiedziałem już co dalej dać, ze względu na ograniczenia, stąd np monki, chętnie bym ich wywalił, tylko co dać? A może akurat się przydadzą, slavów ile wlezie, zastanawiam się czy zamiast brass orba nie dać power scrolla prorokowi, warlord bardziej przeżywalny i nie nie jest narażony na ifki, do tego antysnajperkowy, więc generał. Gutterów nie ma, bo SB i kminię 2xkoło & 2xlatarka.
Nie wiem jak to by wyszło, mam zamiar czymś takim spróbować sił w najbliższym czasie.
Jakieś rady, uwagi? Bardzo mi zależy na opinii, bo sporo rzeczy wydaje mi się tu wątpliwej jakości (jak np 1lvl tylko do trzymania scroll of shielding)
Nie wiem jak to by wyszło, mam zamiar czymś takim spróbować sił w najbliższym czasie.
Jakieś rady, uwagi? Bardzo mi zależy na opinii, bo sporo rzeczy wydaje mi się tu wątpliwej jakości (jak np 1lvl tylko do trzymania scroll of shielding)
Kod: Zaznacz cały
Nowe Euro 2400 Pts - Skaven Army
1 Warlord @ 244.0 Pts
General; Great Weapon; Shield; Bonebreaker
Armour of Destiny [50.0]
Obsidian Amulet [30.0]
1 Bonebreaker Rat Ogre @ [65.0] Pts
1 Grey Seer @ 340.0 Pts
Magic Level 4
Talisman of Preservation [45.0]
Skalm [30.0]
Earthing Rod [25.0]
1 * Assassin @ 170.0 Pts
2ndWeapon; Throwing Stars
Weeping Blade [30.0]
Potion of Strength [20.0]
1 Warlock Engineer @ 65.0 Pts
Brass Orb [50.0]
1 Warlock Engineer @ 90.0 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25.0]
1 Warlock Engineer @ 80.0 Pts
Magic Level 1
Scroll of Shielding [15.0]
1 Chieftain @ 117.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Obsidian Lodestone [45.0]
39 Stormvermin @ 355.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Storm Banner [50.0]
1 Fangleader @ [10.0] Pts
40 Skavenslaves @ 82.0 Pts
Slave Musician
Slave Musician
Slave Musician
16 Plague Monks @ 144.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
1 Bringer-of-the-Word @ [10.0] Pts
1 Warp-lightning Cannon @ 90.0 Pts
1 Doomwheel @ 150.0 Pts
1 Doomwheel @ 150.0 Pts
5 Giant Rats @ 23.0 Pts
1 Packmasters @ [8.0] Pts
Whip; Light Armour
5 Giant Rats @ 23.0 Pts
Whip; Light Armour
5 Giant Rats @ 23.0 Pts
Whip; Light Armour
Models in Army: 195
Total Army Cost: 2400.0
Brak. Zapchanie reszty punktów. Ewentualnie mogą ganiać za jakimiś skinkami, czy pilnować latarek, gdybym musiał się jakoś bardziej ruszyć.
Gutterów brak, z wagi na obecność storm bannera i drugiego doomwheela co ich w myśl nowego draftu wyklucza.
Gutterów brak, z wagi na obecność storm bannera i drugiego doomwheela co ich w myśl nowego draftu wyklucza.
Szarak, Warlord, Brass Orb, Assasin, 2xKoło, 2xLatarka i dalej już tylko zapychanie punktów...
Jakieś szczególnie głupie błędy? Coś co naprawdę razi słabizną? Albo nawet nie razi, ale wykazuje pewne przejawy?
Najbardziej martwi mnie trzymanie klocka 1200pkt (Stormvermini, Warlord, Seer, BSB, Assasyn), a możliwe, że nawet za 1400 (jeżeli będą tam stali jeszcze elektrycy)
Jakieś szczególnie głupie błędy? Coś co naprawdę razi słabizną? Albo nawet nie razi, ale wykazuje pewne przejawy?
Najbardziej martwi mnie trzymanie klocka 1200pkt (Stormvermini, Warlord, Seer, BSB, Assasyn), a możliwe, że nawet za 1400 (jeżeli będą tam stali jeszcze elektrycy)
Kod: Zaznacz cały
Unnamed2400 Pts - Skaven Army
1 Grey Seer @ 340.0 Pts
General; Magic Level 4
Earthing Rod [25.0]
Skalm [30.0]
The Foul Pendant [30.0]
Warpstone Token [15.0]
1 * Warlord @ 226.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Bonebreaker
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Bonebreaker Rat Ogre @ [65.0] Pts
1 Chieftain @ 119.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Obsidian Lodestone [45.0]
1 * Assassin @ 170.0 Pts
2ndWeapon; Throwing Stars
Weeping Blade [30.0]
Potion of Strength [20.0]
1 Warlock Engineer @ 80.0 Pts
Magic Level 1
Scroll of Shielding [15.0]
1 Warlock Engineer @ 90.0 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25.0]
1 Warlock Engineer @ 65.0 Pts
Brass Orb [50.0]
40 Stormvermin @ 355.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Storm Banner [50.0]
Fangleader @ [10.0] Pts
Slave Musician
Slave Musician
Slave Musician
10 Plague Monks @ 75.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Musician
10 Plague Monks @ 75.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Musician
1 Doomwheel @ 150.0 Pts
1 Crew @ [0.0] Pts
1 Doomwheel @ 150.0 Pts
1 Crew @ [0.0] Pts
3 Warp Crew @ [0.0] Pts
3 Warp Crew @ [0.0] Pts
6 Giant Rats @ 26.0 Pts
Whip; Light Armour
6 Giant Rats @ 26.0 Pts
Whip; Light Armour
6 Giant Rats @ 26.0 Pts
Whip; Light Armour
Models in Army: 202
Total Army Cost: 2399.0
1. Warlorda da się złożyć lepiej... pomysl ale uzyj armour of edge of world czy jakoś tak
2.wywal ingenira z scroll of shielding, daj mr3 , na szaraku możesz dać wtedy scroll of shielding/earthing rod
3. Wywal monki, nic nie zrobią. Wstaw 3x swarmy
4. na bsbku daj flamingi
2.wywal ingenira z scroll of shielding, daj mr3 , na szaraku możesz dać wtedy scroll of shielding/earthing rod
3. Wywal monki, nic nie zrobią. Wstaw 3x swarmy
4. na bsbku daj flamingi
"Jak ja nie cierpię Vampirów"Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
A ok...
Szarak: skalm, ward 5+, earthing rod (ma jeszcze 15pkt)
Warlord: ward 4+, world's edge armour, tarcza, dwurak (ma jeszcze 30pkt)
BSB: flamingi, halabarda
elektryk: mr3, ironcurse icon
elektryk: ds
brass orb
assasyn
Dalej trochę brak koncepcji na warlorda, jeden strzał z cannona się nie liczy, jak nie będzie tego typu zabawek to spoko save, warda ma, dwurak jest to bez sensu dawać mu kosę, można dać jeszcze ten przerzut wardów przeciwnika
Poza tym jest jeszcze 58pkt
(monki poszły, weszły swarmy, choć tu jeszcze pokminię - swarmów nie mam)
Szarak: skalm, ward 5+, earthing rod (ma jeszcze 15pkt)
Warlord: ward 4+, world's edge armour, tarcza, dwurak (ma jeszcze 30pkt)
BSB: flamingi, halabarda
elektryk: mr3, ironcurse icon
elektryk: ds
brass orb
assasyn
Dalej trochę brak koncepcji na warlorda, jeden strzał z cannona się nie liczy, jak nie będzie tego typu zabawek to spoko save, warda ma, dwurak jest to bez sensu dawać mu kosę, można dać jeszcze ten przerzut wardów przeciwnika
Poza tym jest jeszcze 58pkt
(monki poszły, weszły swarmy, choć tu jeszcze pokminię - swarmów nie mam)