Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mog
Wałkarz

Re: Szybkie pytania

Post autor: mog »

niedługo zabieram się za savage orcs
1. skórę chciałem walnąć knarloc green, a rozjaśnienia goblin green (tak jak jest napisane na pudełku), czy lepiej kupić waaaagh flesh?
2. kości calthan brown i na to bleached bone, może być?
3. jakimi kolorami zrobić kamienne obuchy/głownie broni?
z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Darujcie spam, ale chcę podbić pytanie. Zależy mi na tej informacji.
Hoax pisze:Używał ktoś może kiedyś podkładu
Vallejo w aerografie? (NIE tego z serii Air)
Chodzi mi o ten konkretnie:
http://vanaheim.pl/pl/vallejo-surface-p ... -60ml.html
Opis głosi, że do aerografu spoko, a o uszy mi się obiło co nieco, że używanie w aerografie podkładów nie przeznaczonych do aerografu nie jest w żadnej mierze dobrym pomysłem.
Ktoś wie, która strona ma rację?

Awatar użytkownika
bayer
Mudżahedin

Post autor: bayer »

Używam takiego czarnego i mogę tylko powiedzieć, że jest świetny. Dopasuj tylko konsystencje (ja rozcieńczam go tym http://vanaheim.pl/pl/vallejo-varnish-g ... -60ml.html).
Bardzo wydajny, popsikałem już ponad setkę modeli i może 1/4 zużyłem. Nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń.
Grejt Puzon of de Empajer

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Wielkie dzięki :)

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

Post autor: Mysza_on »

Obrazek

słuchacie jak ten kolor złoty na kręgosłupie można uzyskać ??

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

Post autor: rusek »

Mam pytanie widzialem kiedys ze robil ktos kamyczki na podstawke z kory i pomyslalem ze wy mose tez tak robiliscie :) i jesli tak to jak "wzmacnieliscie" ta kore zeby sie nie rozlatywala w palcach?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Kora, która się rozlatuje w palcach, nie nadaje się chyba raczej na kamienie :mrgreen: . Ja osobiście używam kory sosnowej ze starych sosen. Jest gruba i twarda. Czasem ciężko ją posztukować na kawałki. Jak już mam kawałek, który mi odpowiada, to zawsze staram się luźne fragmenty pousuwać, żeby potem po pomalowaniu nie było niespodzianek w postaci odpadających kawałków skały :wink:. Co więcej - skalpelkiem spokojnie wycinam sobie rowki w korze, żeby ukryć slottę, bo nie mam zwyczaju jej odcinać. Nie ma z tym problemu. Małe skałki robię też z korka, natomiast duże wyłącznie z kory, bo dużo bardziej przypomina rzeczywiste głazy...

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

No wlasnke taka kore mam tylko ze niektore kawalki sie troche sypia w palcach no ale trudno trzeba bedzie znowu podkracs troche kory z pod wrzosow babcim #-o a tak przy okazji to gdzie mozna raki korek kupic bo domyslam sie ze ten korek z tablic korkowych sie nie nadaje :/

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ja mam korek z podstawek pod garnki - jest dość gruby i się imho nadaje. Choć to prawda - nie każdy korek sie nadaje. Ale, z drugiej strony, można go korygować np. gsem...

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

slaba opcja. Warte uwagi są z tego tylko tufty, ale je można kupić oddzielnie i taniej.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

Wiem ze mozna sama trawke kupic poprostu zastanawialem sie nad tym zestawem bo taoretycznie jest w tym wszystko co jest potrzebne do robienia podstawek nk ale jesli sie nie nadaje to nie ma sensu tego nie kupowac :/

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Nie to że się nie nadaje, chodzi o to że wszystko co tam jest można kupić/dostać/znaleźć taniej lub nawet za darmo i w większych ilościach.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

No w sumie tez prawda a jakie polecasz tutki (czy jak im tam :p) do podstawek bagnisto wodnych mozliwe ze bedzie tez troche sniegu

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

1. Używaj znaków przestankowych.
2. Staraj się pisać dokladnie. Nie wiem czy tu:
rusek pisze:jakie polecasz tutki (czy jak im tam :p)
chodzi ci o Tutoriale czy Tufty.
Zakladam ze chodzilo ci o Tufty. Wszystko zależy czy będzie tam śnieg czy nie i jakie planujesz kolory piasku/reszty posypek na podstawce. Bez śniegu i przy ciemnych kolorach można użyć zarówno zgniłozielonych (typowo bagiennych) jak i ciemno i jasno zielonych (najlepiej po trochu każdego). Przy śniegu zgnilozielony dalej jest ok choć równie dobrze może być wymieszany lub zastąpiony tuftami w kolorach żóltych i/lub brązowych co imitowaloby uschniętą w zimie trawę.

Najlepiej poszukać w niecie foty bagien z interesujących cię pór roku i w ten sposób dobrać kolory.

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

Wlasnie o tufty mi chodzilo :D , a przecinkow nie urzywalem bo wtedy pisałem na tablecie i nie chcą mi wchodzić :/

Awatar użytkownika
Miscatonic
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Miscatonic »

Proszę o poradę w sprawie malowania dużych jednostek: rydwany, wielkie działa, pojazdy. Czy malować je po złożeniu i sklejeniu, czy każdy element przed składaniem a następnie sklejać pomalowane? Pytam ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia malarskiego zz takimi obiektami?

I jeszcze jedno, jakich trawek używacie? Jakiś czas temu kupiłem trawkę, dość sporo za jakieś grosze na allegro ale stać to ona chce średnio. Chyba że używam złej techniki nakładania: kładę kępę na klej, przyklepuje, obracam powierzchnie do góry nogami i wyklepuje nadmiar. Wygląda jakby walec po niej przrejechał :roll:

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Kwestia rozsądnego podejścia. Wg mnie warto skleić jak najwięcej, ale tak żeby nie zasłonić za dużo, utrudniając sobie dojście do niektórych miejsc. Zanim zaczniesz sklejać wszystko poprzymierzaj i sprawdź co warto przykleić, a co nie.

Tak btw ma ktoś pomysł jak przykleić magnesy do gładkiej, plastikowej ścianki walizki?
Próbowałem cyjanoakrylu i ośmiorniczki. Z sensownych opcji mam jeszcze poxipol. Z bezsensownych uniwersalny, chematic i wikol.
Nie chcę rozrabiać poxipolu na próżno, orientuje się ktoś może jak to z nim może być?
Albo może któraś z wg mnie bezsensownych opcji, jest sensowna?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Hoax pisze:Tak btw ma ktoś pomysł jak przykleić magnesy do gładkiej, plastikowej ścianki walizki?
imo, jeśli masz wystarczająco gruby plastik, możesz wiercic otwory i wklejać do środka, lepiej trzyma
pod traye proponowałbym okrągłe okrągłe 5x2mm

jesli bez wiercenia to przyklej kropelka czy poxipolem a pozniej brzegi zasmaruj czyms innym, moze byc znow poxipol (ale zle sie go obrabia) lub cos ala osmiorniczka, tak zeby krawędzie w stozek zrobic 1mm grubosci imo beda slabe, nie da sie ich brzegów zabezpieczyć

tak jakbys podklejał pod figurki, sam cyjanoakryl zazwyczaj odpada przy dluzszym uzytkowaniu a tego nie chcemy przeciez :)
jak wywiercisz otwor wiertłem 5,1(5,2) mm to magnes ze srodka nie powinien wyjsc po samym cyjanoakrylu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Dokładnie o to chodzi, na ściankach mają być traye. 5x2 wystarczy? Szczerze mówiąc myślałem nawet o większych. Ścianki są za cienkie, żeby w nich sensownie wiercić. Pewnie w takim razie pójdę w poxipol, a brzegi jeszcze zobaczę, albo też poxipol, albo ośmiorniczka. Magnesy do podstawek przykleiłem na ośmiorniczkę i sie wszystko elegancko trzyma, ale przyklejałem w rogach, więc tak naprawdę magnes trzyma się trzech płaszczyzn, tutaj nie mam takiej możliwości.
Dzięki za odzew, dało to jakiś przegląd pola :)

ODPOWIEDZ